Skip to content

Câte specii de Dinozauri au existat?

Redescoperă lumea dinozaurilor 🦕

Vă puteți imagina că puteți călători în timp și ateriza pe planeta noastră așa cum a fost acum milioane de ani?

Nu-ti mai imagina! Poți cunoaște principalii dinozauri făcând clic pe ei:

Dinozauri

Specii de Dinozauri

Călătorește înapoi într-un timp în care prădătorii preistorici cu dinți mari, precum Tiranosaurul rex, mergea liber și stăpanea pădurile cu milioane de ani în urmă.
Ar fi minunat, nu?

Dinozauri

Însă fiecare poveste bună merită să fie spusă de la început.

Înainte de a intra într-o examinare detaliată a istoriei dinozaurilor, ar trebui să răspundem la o întrebare pe care poate nu v-ați pus-o.

Ce sunt de fapt dinozaurii?

ou de dinozaur

Știința definește un dinozaur ca fiind un tip de reptilă vertebrată care a dominat pământul timp de aproape 200 de milioane de ani. Mai exact, au trăit în timpul erei mezozoice.

Deși cele mai cunoscute „șopârle teribile” Erau super prădători carnivori precum T. rex. Există, de asemenea, informații despre dinozaurii omnivori și erbivori care ne arată că au fost la fel de fascinanți.

Cu toate acestea, deși este adevărat că avem o mulțime de date despre aceste animale preistorice, suntem încă foarte departe de a ști totul despre viața dinozaurilor.

Știința nu a ajuns încă să poată dezvălui exact ce sunt dinozaurii sau cum erau.

Dinozaurii erau animale gigantice, teribil de feroce și cu pielea plină de solzi … Ei bine, așa ne imaginăm sau cum ni le-au arătat filmele.

Realitatea este că paleontologia încă nu știe exact cum erau aceste creaturi preistorice.

Deși oamenii de știință se străduiesc să găsească și să studieze dinozaurii (ceea ce a rămas din ei), există nenumărate întrebări la care paleontologii nu au putut încă să răspundă într-un sens absolut:

 • Au avut pene în loc de solzi?
 • Au avut sau nu sângele cald?
 • Cum au venit puiii de dinozauri pe lume?
 • Există specii de dinozauri care au fost mamifere?
 • Luptele între dinozauri au fost la fel de acerbe pe cât sunt descrise în filme?
 • Deși suntem încă departe de a cunoaște toate răspunsurile la aceste întrebări, în fiecare zi sunt descoperite noi fosile, cu fiecare zi suntem mai aproape de cunoașterea adevărului.

Știm că poate părea imposibil, dar oamenii de știință descoperă o mulțime de lucruri despre toți dinozaurii din lume cu fiecare os pe care îl găsesc. Chiar dacă studiază doar câțiva dinți, orice descoperire poate fi o adevărată revelație.

Știm că nu vom putea să vă oferim toate răspunsurile la care știința nu a ajuns încă, dar ceea ce vă vom oferi sunt cele mai bune informații despre dinozaurii preistorici care există pe net.

Scopul nostru este să devenim cea mai bună și mai cuprinzătoare enciclopedie a dinozaurilor de pe internet.

Citiți și vă vom deschide ușile către o lume fascinantă și letală în fața ochilor voștri.

În ce epocă au trăit dinozaurii?

Ne începem călătoria prin viața acestor animale preistorice cu una dintre cele mai răsunătoare îndoieli, cea care pune sub semnul întrebari chiar existența acestor ființe.

Putem fi siguri că aceste creaturi au locuit pe pământ sau este îndoiala rezonabilă? Cum poate Paleontologia să știe că dinozaurii au locuit cu adevărat pe pământ?

Deși poate fi incredibil, există certitudinea că aceste animale au existat. Și putem fi absolut siguri, datorită studiului fosilelor găsite.

Ce sunt fosilele?

Sunt rămășițe sau urme lăsate de dinozauri înainte de a muri și care au rezistat trecerii anilor. Multe fosile de dinozauri au fost găsite în săpăturile care au fost făcute pe pământ, însă unele rămășițe au fost găsite și în blocuri mari de gheață sau chihlimbar.

Și pot rămâne intacte din acea epoca și până acum ?

Desigur. De fapt, deși cele mai frecvente rămășițe sunt dinții sau unele oase, au fost găsite și fosile întregi.

În 2013, rămășițele lui Yuka, un pui de mamut cu o datație de 39.000 de ani, au fost găsite în Siberia. Și spunem ,,pui”, pentru că atunci când a murit Yuka avea doar 10 ani.

Mamut Yuka
Mamut Yuka

Descoperirea lui Yuka a fost o revelație deoarece își păstrează o mare parte din blană și trunchiul aproape complet.

Dar credeți că există doar fosile de pe vremea dinozaurilor? Cea mai veche fosilă găsită vreodată are o vechime de 3,5 miliarde de ani. Acestea sunt stromatoliți, microorganisme care arată mai mult ca o piatră decât un animal. 3,5 miliarde de ani, acest număr surprinzător poate te-a condus la o altă întrebare:

Când au apărut cu adevărat dinozaurii?

Primii dinozauri de la preistorie au trăit acum aproximativ 245 de milioane de ani. Deși o vom explica în profunzime mai târziu, ne referim la epoca mezozoică.

Dacă apariția acestorar a durat „atât de mult”, ce s-a întâmplat între timp?

Pentru a vă ajuta să vă localizați, vom explica diferitele perioade ale pământului care au avut loc înainte de sosirea șefilor mezozoici:

Când a fost era protozoică?

Era protozoică își are originea în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Vorbim despre nașterea planetei noastre și a întregului sistem solar. În acest timp apar primele celule vii și stromatoliți pe care i-am menționat anterior. Această eră este împărțită în perioadele arhaice și precambriene.

Când a fost era paleozoică?

Era paleozoică a început cu aproape 590 de milioane de ani în urmă. ăn aceasta eră au apărut primele ființe acvatice.

Se dezvoltă moluște sau animale cu carapace, iar peștii încep să dezvolte și coloană vertebrală. Suntem înaintea originii amfibienilor.
Dar din acestă perioadă sunt și rechini, care nu s-au schimbat prea mult de atunci.

secuoia

Mediul din această perioadă este excepțional. Originând pădurile gigantice de ferigi. Dar nu ferigi ca cele actuale. Vorbim despre copaci care au ajuns până la 30 de metri înălțime.

Epoca reptilelor abia începuse.

Vorbim de o epocă în care ființe incredibile și surprinzător de asemănătoare cu dinozaurii. Ne referim la mamifere reptiliene, care în multe cazuri sunt confundate cu adevărați dinozauri.

Epoca paleozoică este împărțită în perioadele Cambrian, Ordocivian, Silurian, Devonian, Carbonifer și Permian.

La sfârșitul Permianului, au disparut aproape toate speciile cunoscute, dupa toate acestea ajungem în epoca mezozoică.

Între ce ani au existat primii dinozauri?

Deși atunci când vorbim despre paleontologie nu putem oferi date specifice, ci estimări, vă putem oferi o cifră destul de aproximativă.

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință din Argentina, Brazilia, California și Muzeul de Istorie Naturală din Utah, primele dinozauromorfe au fost găsite în Triasicul Mijlociu (acum 250 – 240 milioane de ani).

Reptile-gigant

Dinozauromorfii sunt bunicii sau unchii îndepărtați ai dinozaurilor. Cele mai cunoscute specii ale sale sunt Lewisuchus sau Lagerpeton.

Deși la început s-a considerat că au existat mulți ani de diferență între existența dinozauromorfilor și timpul dinozaurilor, noile descoperiri au arătat că acest lucru nu este adevărat.

Primul dinozaur care a existat, sau mai bine zis, cea mai veche fosilă de dinozaur găsită vreodată, datează de aproximativ 243 de milioane de ani. Chiar la granița dintre triasicul mediu și cel târziu. A fost Nyasasaurus parringtoni.

Acum, că știți data nașterii acestor animale preistorice, să vorbim despre unul dintre cele mai importante concepte:

Cum au apărut dinozaurii?

Când am vorbit despre timpul dinaintea vârstelor acestor animale, am vorbit despre sosirea amfibienilor.

De la amfibieni am trecut la epoca reptilelor, și la primii amnioti.

Menționăm din nou amniotele, deoarece acestea sunt foarte importante. Importanța lor se datorează și faptului că le dă numele, oul amniotic.

Acest ou a fost cea mai decisivă caracteristică pentru reptilele care au putut să părăsească apa și să se adapteze la pământ.

Ce a fost special la acest ou?

Fiind umplut cu lichid, s-au dat condițiile ideale pentru ca embrionul să se dezvolte fără a fi în apă.

Cât timp au trăit dinozaurii?

clepsidra

Așa cum am văzut înainte, aceste creaturi uimitoare au trăit în epoca mezozoică. Mesozoicul începe acum 250 de milioane de ani și este împărțit în 3 etape majore.

Mai jos vă oferim un scurt rezumat al fiecăreia dintre ele și dacă doriți să aflați totul despre ele puțin mai jos, vă vom oferi toate informațiile din articolele dedicate fiecărei epoci.

Perioada triasică: cuprinde aproximativ 40 de ani. Aici are loc originea dinozauromorfilor, a primelor mamifere (nu au nimic de-a face cu cele de acum) și a dinozaurilor înșiși.
Perioada jurasică: din cele 3 etape ale dinozaurilor, acesta este momentul în care au devenit ființele dominante de pe pământ. Ajunge la 144 de milioane de ani.
Perioada cretacică: apar primele plante cu flori și acest lucru presupune dispariția acestor animale.
Deci, pe baza acestor date, exact câți ani au trăit dinozaurii?

Dacă stabilim data apariției în urmă cu 243 de milioane de ani (când se găsește fosila Nyasasaurus parringtoni) și sfârșitul acestor creaturi care este acum 65 de milioane de ani, putem spune că au dominat planeta noastră timp de aproximativ 175 de milioane ani.

Cu toate acestea, atunci când mulți oameni pun aceste tipuri de întrebări, ei se gândesc doar la existența celor mai renumiți dinozauri precum T. rex, Triceratops sau Pteranodon.

Când au existat cei mai cunoscuți?

De exemplu, aceste trei specii au dominat perioada Cretacicului Superior al Mesozoicului. Așa că au stăpânit pământul timp de aproximativ 80 de milioane de ani, chiar până la ,,căderea meteoritului„, ceea ce a marcat sfârșitul acestei ere și a tuturor dinozaurilor.

Vârsta pământului și a dinozaurilor aranjate cronologic

erele geologice ale pamantului

În continoare veți găsi informațiile referitoare la toate perioadele pământului și a acestor animale. Imagini și Fotografii care fac referire la fiecare perioadă sunt puse de la stânga la dreapta și puteți face clic pe ele pentru a citi mai mult despre fiecare perioadă.

Care au fost erele Pământului ?

Erele Pământului

PALEOZOIC

MESOZOIC

CENOZOICUL

De ce au dispărut dinozaurii?

Această întrebare este una dintre cele mai controversate întrebări din lumea științei. Acum 65 de milioane de ani se întâmpla „ceva” pe planeta noastră care a dus la dispariția acestor ființe și la începutul erei cenozoice.

Și atunci când aceștia au murit, orice altă urmă de viață a dispărut de pe planeta noastră.

disparitia dinozaurilor

Dar ce s-a întâmplat cu adevărat, ce ar fi putut ucide ființe atât de uimitoare și puternice?

Când vedem distructivitatea unui prădător biped, cum ar fi un T. rex, este și mai surprinzător faptul că, dintro dată, viața lor sa încheiat.

Forța naturii este mult mai puternică decât cea a oricărui dinozaur și a oricărei ființe vii în general.

Teorii despre modul în care au murit dinozaurii

După cum v-am mai spus, Știința s-a duelat de mai multe ori cu această problemă. În timp ce unii paleontologi au apărat o ipoteză până la moarte, au existat și alții care și-au apărat cu înverșunare teoriile că adevăratul motiv era altul.

Rezultatul acestei lupte paleontologice este o lungă colecție de presupuneri și presupuneri (unele chiar ușor ridicole).

Principalele sunt următoarele:

 • Epidemie: o boală contagioasă ar fi făcut ca toate aceste creaturi să fi dispărut puțin câte puțin.
 • Activitate vulcanică: Iridiul și praful emis de erupțiile vulcanice au provocat formarea unui nor de praf foarte dens. Atât de mult încât razele soarelui nu au ajuns pe pământ.
 • Era glaciară: Se crede că schimbările climatice au cauzat ascunderea pământului sub gheață.
 • Excesul de masculi: excesul de căldură ar fi putut provoca, ca majoritatea dinozaurilor care s-au născut să fie masculi, întrerupând astfel posibilitatea reproducerii.
 • Ouăle lor sunt consumate de alte mamifere: alte animale ar fi mâncat ouăle, astfel încât șansele de creștere a numărului s-au redus drastic.
 • Și-au mâncat proprii pui: da, după cum auzi. Se credea că disperarea carnivorelor era atât de mare, încât erau capabili să-și mănânce proprii pui.
 • Coji de ouă anormale: au fost găsite fosile de ouă cu 2 anomalii. În timp ce unele erau foarte groase, altele erau extrem de subțiri. În ambele situații, puii lor nu s-ar fi putut dezvolta.
 • Glanda hipofiză imensă: o teorie extravagantă este că glanda pituitară a dinozaurilor ar fi crescut din ce în ce mai mare. Ajunganduse la concluzia ca aceasta era o boala care ia omorât.
 • Omizi vs dinozauri: o plagă a acestei larve ar fi putut provoca dispariția plantelor, care a provocat dispariția celor erbivori. Iar mai târziu și cea a carnivorelor.
 • Orbire: potrivit oftalmologului, LR Croft, soarele intens din acea vreme ar fi putut duce ca aceste animale să dezvolte probleme de vedere.
 • Extratereștri: nu poți vorbi despre teorii ciudate și să nu apară un extraterestru. Potrivit unui program de televiziune, ET și compania ar fi anihilat aceste animale, astfel încât să putem locui planeta.
 • Morți de beșinile lor: și care este, fără îndoială, cea mai absurdă ipoteză. Potrivit paleontologului David Wilkinson, gazele expulzate de dinozauri ar fi provocat schimbări climatice. Acest lucru i-a determinat pe unii oameni să concluzioneze că aceasta a fost cauza dispariției.
 • Explozia unei stele: când a explodat o supernovă, s-ar fi produs un nivel de radiație care ar fi alterat clima.
 • Meteorit: și în cele din urmă ajungem la ceea ce astăzi este cea mai stabilită teorie. Impactul unui meteorit ar fi schimbat radical mediul pământului, lăsând aceste creaturi incapabile să se hrănească.

Indiferent de motiv, aceste animale au dispărut de pe fața pământului, lăsându-ne fosilele ca singura lor amintire.

Dispariția lor a avut loc acum 65 de milioane de ani. Era cenozoică începea.

În toate aceste milioane de ani, mamiferele au trebuit să prolifereze și să se dezvolte în acel habitat pentru ca ființele umane să poată pune piciorul pe planeta Pământ pentru prima dată.

Există printre noi descendenți ai dinozaurilor?

Descendenții ai „dinozaurilor” printre noi?

Gaina-cu-puii

Adevărat?

Nu ne referim la faptul că există încă dinozauri, așa cum spun mulți oameni pe Internet, ci la unele specii care ar fi putut supraviețui și la animalele cunoscut în acest moment.

Există animale preistorice care sunt încă în viață?

 • Rechini: rechinii sunt cunoscuți ca având aproximativ 400 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că sunt chiar mai în vârstă decât dinozaurii înșiși.
 • Crocodili și aligatori: există dovezi că ambele reptile au locuit deja în perioada Cretacicului. Sunt unul dintre animalele care s-au schimbat cel mai puțin în raport cu strămoșii lor.
 • Elefanți: unul dintre aceștia vă sună cu siguranță mai familiar ceea ce poate fi strămoșul lor. Da, ai ghicit, mamutul.
 • Lamprea sau așa cum este cunoscut și „vampir al mării”: este un pește alungit care nu are fălci, dar are dinți. Se agață de victimele sale și le suge sângele cu un sistem asemănător pistonului. Are o vechime de aproximativ 360 de milioane de ani.
 • Bureți de mare: acest animal ciudat (confundat de mult cu o plantă) are o vârstă enormă de 600 de milioane de ani.

Unde au existat dinozaurii?

repartizarea-dinozaurilor-pe-glob

Multe dintre fosilele acestor creaturi au fost găsite în America de Nord, dar asta nu înseamnă că au trăit doar acolo.

De fapt, realitatea este că au existat pe toate continentele, dar nu așa cum le cunoaștem noi acum.

La începutul erei mezozoice, pământul era format dintr-un singur continent numit Pangea. Singura mare care exista a fost numită Panthalassa.

Prin urmare, când au apărut dinozaurii, aceștia puteau călători liber pe un singur teren.

Ar fi în mijlocul Jurasicului când Pangea a început să se despartă. Gondwana și Laurasia au apărut.

Gondwana a inclus țările din America de Sud, Africa, Australia, Hindustan, insula Magadascar și Antarctica. Laurasia era America de Nord și Eurasia.

Separarea a continuat în timpul Cenozoicului, deși procesul continuă până în prezent.

Specii de dinozauri

rase-de-dinozauri

Acum intrăm pe deplin într-unul dintre cele mai mlăștinoase subiecte care există în lumea acestor animale: clasificările.

Gândiți-vă o secundă la câte tipuri cunoașteți.

Cu siguranță, în mai puțin de un minut ți-ai imaginat dinozaur cu creastă, dinozaur zburător și poate chiar te-ai gândit la un dinozaur cu pene.

Dar, fără îndoială, v-ați gândit la faimosul Tricerator cu capul său înfricoșător acoperit de trei coarne, Velociraptorul (faimos în Jurassic Park) care, cu picioarele sale posterioare puternice care ar putea atinge până la 39 de kilometri pe oră sau Stegosaurus, cu coada sârmă ghimpată.

Toți foarte diferiți, dar toți dinozaurii.

Te-ai întrebat câte specii de dinozauri au existat?

Nu putem da un număr sigur. Nu uitați că cunoaștem diferite rase de dinozauri datorită rămășițelor fosile care au fost găsite de-a lungul istoriei.

Cine știe ce nou tip de dinozaur poate fi găsit mâine. Cu atât mai puțin le știm încă pe toate.

Pe fundul oceanului sau în cele mai adânci straturi ale pământului nostru există încă multe fosile care așteaptă să fie descoperite. Fosile care ar putea avea în continuare o surpriză pentru noi.

Dar să revenim la date, la ceea ce știm până acum.

Potrivit unui studiu realizat în 2006 de Steve Wang și Peter Dodson, în acel moment, erau numărate 527 de specii.
În vremea sa, se vorbea despre peste 700 de clase de dinozauri, dar acest număr a fost redus la jumătate, deoarece doar aproximativ 350 se bazează pe probe complete. Prin eșantioane complete, înseamnă că s-au găsit suficiente fosile pentru a reconstrui o mare parte a scheletului.

Această distincție este importantă, deoarece multe specii care au fost numite, de-a lungul timpului, se descoperă că nu erau un gen nou, ci că aparțineau unei specii deja cunoscute.

Înainte de a intra în diferitele clasificări, pentru a ordona toate rasele de dinozauri care există, vrem să vă vorbim despre ceva foarte important pentru distincția lor: numele dinozaurilor.

Dinozaurii și numele lor ne oferă informații foarte valoroase despre cum erau și ce caracteristici aveau. Uitați câteva exemple.

Diplodocusul este dinozaurul cu gât lung prin excelență. Numele său provine din greaca diploos (dublu) și dokos (fascicul). Deși la început s-ar putea să credeți că numele „fascicul dublu” provine din gâtul și coada uriașe, nu este așa.

Acest termen provine din forma oaselor sale de la baza cozii.

Un alt exemplu îl avem cu unul dintre cei mai mari dinozauri din lume: Argentinosaurus.

După cum v-ați imaginat, în acest caz, numele este legat de locul în care a fost descoperit. Pentru a găsi o referință la dimensiunea sa, ar trebui să mergem la numele familiei sale: titanosaur.

Asta pentru că, deși avea un cap mic și dinți ascuțiți ca acele, acest animal impunător măsura aproximativ 33 de metri în lungime și aproximativ 77 de tone în greutate.

Un alt exemplu curios de nume este cel al Chilesaurus diegosuarezi.

Primul nume provine din faptul că fosilele au fost găsite în Chile. Cu toate acestea, al doilea, „diegosuarezi”, vine în cinstea descoperitorului descoperirii: Diego Suárez. Un băiat de 7 ani care, în loc să găsească piatra strălucitoare pe care o căuta, a găsit rămășițele unui dinozaur.

Când auziți numele unui dinozaur, nu uitați că o parte din istoria sa este conținută în el.

Clasificarea neoficială a dinozaurilor

După cum vă puteți imagina, există multe modalități de a clasifica aceste creaturi, dar oficial există doar una și este cea pe care o vom vedea mai târziu.

Cele pe care le vom vedea acum sunt 2 clasificări mai puțin științifice, dar mai ușor de înțeles pentru un public mai larg.

 • Prima, este diviziunea bazată pe hrana lor.

Conform hranei lor

alimentatie-dinozauri

Cu ce se hrăneau sau mâncau Dinozauri ?

Dinozaurii omnivori sunt cei care pot mânca legume și carne fără probleme, astfel încât se pot hrăni cu tot felul de alimente.
Dinozaurii erbivori sunt cei care mănâncă plante. Și da, înainte de a pune întrebarea, v-am răspuns deja, ei aveau dinți. Vedeți dacă le-au folosit că există specii de dinozauri cărora le-au erupt dinții de mai multe ori din acest motiv.
Și știți deja dinozaurii carnivori, toți aceștia au mâncat carne.

Dacă doriți să aflați mai multe despre dinozauri în funcție de dieta lor, intrați pe secțiunile speciale pe care le-am pregătit pentru fiecare tip.

Carnivori

Erbivori

Omnivori

 • A doua clasificare este în funcție de natura lor pentru că există diferite rase de dinozauri: tereștri, marini și zburători. Deși acest lucru nu este în totalitate adevărat 🙂

După natura lor

Dinozauri Tereștri

Despre cei tereștri nu este necesar să vorbimprea mult, pentru că sunt cunoscuți pe scară largă de către toți. Pe de altă parte, cei marini și zburători nu sunt așa de cunoscuți.

Deși este adevărat că în timpul Mesozoicului au existat creaturi uimitoare care au cutreierat aerul și au înotat în adâncurile întunecate ale mării, adevărul este că aceștia nu erau dinozauri.

Toate aceste creaturi erau reptile. Mai târziu, când vom vorbi despre clasificarea oficială a dinozaurilor, vă vom oferi motivul științific.

Care sunt cei mai cunoscuți dinozauri marini?

Fără îndoială, numărul nostru 1 este Ichthyosaurs. Pentru a ne putea imagina mai ușor cum arătau, cea mai bună descriere este să vă spunem că arătau foarte mult cu delfinii, dar cu o dimensiune imensă (ajungând la 15 metri). De asemenea, aveau un maxilar foarte puternic.

Dar ce știm despre dinozauri zburători?

Dacă există un dinozaur zburător cunoscut, acesta este Pteranodonul. Un animal al cărui exemplar cel mai mare a ajuns să măsoare aproximativ 7 metri și ar fi putut zbura pentru că avea o structură aerodinamică.

Dacă doriți să descoperiți toate speciile care au existat pe planeta noastră în funcție de natura lor, vizitați secțiunile specifice pe care le-am pregătit pentru fiecare.