Permian

Permian
INDEX

Permianul este a șasea și ultima etapă a paleozoicului. A început în urmă cu aproximativ 290 de milioane de ani, cu o creștere a temperaturii globale datorită formării aproape finale a Pangea.

Caracteristicile Pământului în Permian

Planeta de la începutul Permianului este foarte diferită de cea de la sfârșitul aceleiași perioade. Permianul începe cu o temperatură cu 20% mai rece decât astăzi, dar era încă cald, în timp ce la sfârșitul Permianului planeta era foarte aridă, cu o temperatură cu 60% mai caldă decât astăzi.

Această modificare a temperaturii de la începutul până la sfârșitul perioadei s-ar putea datora marii activități seismice și vulcanice care a afectat planeta.

Creșterea activității vulcanice a fost deja predestinată atunci când continentele siluriene au început să se unească pentru a forma Pangea, datorită unei cantități mari de mișcări ale plăcilor tectonice care au provocat coliziunea continentelor pentru formarea lor, iar mișcarea plăcilor poate produce cutremure sau erupții vulcanice, care au favorizat schimbarea și Marea Extincție Permiană.

Pangea s-ar termina de format în Permianul mijlociu-târziu, format dintr-un mare deșert central la care au rezistat doar conifere primitive, licheni și unele tipuri de ferigi care susțineau medii extreme. Deși s-a format un continent masiv, la est era o regiune care formează Oceanul Paleo-Tethys, care în Triasic ar forma Oceanul Tethys.

O zi a durat aproximativ 22'9 ore, iar un an a durat 398 de zile.

Viața plantelor în Permian

Printre viața plantelor nu există un aspect vizibil, coniferele domnesc, deoarece pot supraviețui atât climelor extreme, cât și celor reci. Există o scădere a ferigilor, care în Carbonifer erau singurele tipuri de arborescență.

În Permian, pădurile mari și dense de conifere dispar, rămân doar grupuri care înconjoară întregul glob, fără a forma păduri dense. Formele copacilor nu au dispărut, sunt doar mai puțin frecvente.

Pe măsură ce ajungem la stadiul final al Permianului, speciile arborescente încep să fie mai puțin frecvente, reducându-se la arbuști cu forme rotunjite pentru a rezista mai bine climelor extreme.

Animale permiene

Printre animalele din Permian există un grup care va sta la baza mamiferelor: pelicozaurii. Pelicozaurii sunt strămoșii mamiferelor, primele sinapizi (o singură fosă temporală).

Apar și primii strămoși ai broaștelor țestoase, unele anapside (fără fosele temporare), dar care măsoară aproximativ 1,5 metri lungime sau chiar mai mult, celebrul Scutosaurus.

Pelicozaurii sunt numiți și reptile-mamifere, deoarece aveau deja unele caracteristici care îi diferențiau de reptile și îi aduceau mai aproape de mamifere.

Printre aceștia, deținerea unei singure fose temporale în craniu (caracteristică mamiferelor), au început, de asemenea, să dezvolte dinți specializați, cum ar fi caninii și incisivii, și se crede că ar putea să-și regleze deja temperatura corpului.

Printre pelicozauri există specii erbivore precum Edaphosaurus și carnivore precum Dimetrodon sau Secodontosaurus, ambele cu vela caracteristică dorsală care s-a dovedit a fi o expansiune a coloanei vertebrale și care se crede că a avut de-a face cu reglarea temperaturii corpului sau cu atracția sexului opus.

Dar au existat și specii care nu aveau acea aripă dorsală izbitoare, cum ar fi Sphenacodon, care avea doar o mică extensie a spinilor dorsali pentru, se crede, sprijinul mușchilor puternici.

În timp ce la începutul lui Permian domnesc pelicozaurii precum Gorgonopsida, la sfârșitul Permianului domnesc descendenții lor, terpsidele. Aceste reptile-mamifere sunt mai asemănătoare cu mamiferele actuale, nu pentru că au pierdut pânza dorsală, ci din cauza altor trăsături, cum ar fi locomoția lor.

Locomoția a fost un mare avans, deoarece au trecut de la mișcarea reptiliană de a fi nevoit să îndoiască o parte a corpului pentru a-și putea avansa picioarele din spate, la o locomoție în care picioarele erau sub corp și puteau face pași lungi.

În plus față de locomoție, este posibil ca aceste animale să fi dezvoltat păr primitiv pentru o mai bună reglare a corpului datorită vremii extreme și, de asemenea, să dezvolte glande sudoripare pentru a răci corpul în perioadele mai calde ale zilei.

Dar nu era format doar din giganți, alte animale mai mici alcătuiau și grupul de reptile-mamifere din Permianul târziu ca Difinodonii.

Aceste animale mici de aproximativ jumătate de metru lungime erau erbivore cu un fel de cioc și 2 colți care constituiau unul dintre puținele grupuri care au supraviețuit Marii Extincții, oferind o bază pentru un nou început după sfârșitul Permianului.

Sfârșitul Permianului

Permianul s-a încheiat acum 255-250 de milioane de ani.

Există speculații cu privire la momentul în care s-a încheiat, deoarece mai multe grupuri cred că a fost o singură cauză, cum ar fi activitatea vulcanică, care a provocat cea mai mare dispariție în masă de pe Pământ, în timp ce alții cred că a fost o serie de evenimente care s-au acumulat. și au provocat acea dispariție în masă, care nu a durat scurt, dar a durat milioane de ani pentru a pune capăt vieții.

După marea dispariție, Pământul a fost reconstruit cu câteva specii. Dintre acestea, coniferele care rezistaseră datorită semințelor lor rezistente, care puteau rezista condițiilor nefavorabile pe care arborele adult nu le putea, permițând formarea de noi și vaste păduri de conifere care să susțină noii erbivori.

Odată cu Permianul, se termină prima eră a animalelor care cutreiera planeta Pământ, se termină Paleozoicul și începe o nouă eră a giganților, mezozoica sau cunoscută și sub numele de „Epoca dinozaurilor”.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up