Dinozauri carnivori ai Triasicului

Dinozauri carnivori ai Triasicului

Studiul fosilelor dinozaurilor carnivori din Triasic face posibil─â legarea formei membrelor, maxilarului ╚Öi a din╚Ťilor cu un anumit tip de diet─â.

├Än acest fel, prin fosile, se ╚Ötie c─â un dinozaur era carnivor datorit─â formei din╚Ťilor, ace╚Ötia sunt sub╚Ťiri ╚Öi ├«n form─â de pumnal, cu margini zim╚Ťate. Acest tip de structur─â a permis dinozaurului s─â taie ad├ónc ├«n prada sa ╚Öi s─â se aga╚Ťe de ea.

Din╚Ťii apropia╚Ťi de mijlocul maxilarului aveau o dimensiune mai mare, deoarece mu╚Öchii mandibulari din aceast─â zon─â permiteau ╚Öi o mu╚Öc─âtur─â mai puternic─â ╚Öi mai profund─â.

Paleontologia ne-a permis, de asemenea, s─â ╚Ötim c─â unii dinozauri carnivori au dezvoltat f─âlci lipsite de din╚Ťi, dar ├«n locul acestora au crescut v├órfuri de osoase acoperite cu un strat de smal╚Ť. Aceste v├órfuri trebuiau s─â fie deosebit de utile pentru spargerea ou─âlor.

Se estimează că dinozaurii carnivori au trăit aproximativ 160 de milioane de ani, dispărând împreună cu restul acestor animale preistorice.

Evident, ├«n aceast─â perioad─â ├«ndelungat─â, au suferit ╚Öi diverse schimb─âri: picioarele lor posterioare au devenit ╚Öi mai lungi ╚Öi mai sub╚Ťiri, creierul lor a crescut ├«n dimensiune ╚Öi viziunea lor s-a ├«mbun─ât─â╚Ťit.

Dinozauri carnivori din triasic


Triasicul este una dintre cele trei perioade care alcătuiesc Era Mesozoică, cunoscută și sub numele de epoca dinozaurilor. Se estimează că a început acum 252 milioane de ani și s-a încheiat acum 201

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Las─â un comentariu