Neogen

Neogen
INDEX

Neogenul este a doua etapă a erei cenozoice. Începe cu aproximativ 23 de milioane de ani în urmă și se încheie acum 2,6 milioane de ani.

Neogenul are două etape

Prima etapă, începe 23Ma și se încheie acum 5'3M.
Ultima etapă, începe acum 5'3 și se termină acum 2'6Yo.

Clima globală a Neogenului este una dintre scăderea temperaturilor la nivel global, creând gradienți între Nord-Sud și începutul diversificării climelor calde, temperate și reci. Sunt primii pași ai glaciației.

Imaginea de mai sus reprezintă distribuția continentelor la sfârșitul neogenului, deoarece uniunea Americii de Sud cu Antarctica și Australia nu este observată, iar subcontinentul Indiei este deja fuzionat cu placa Eurasiatică și formează lanțul muntos Himalaya .

Miocen

În Miocen există o schimbare rapidă și adaptarea animalelor terestre la un nou mediu în schimbare. Clima se răcește din ce în ce mai repede, se observă o scădere a nivelului oceanelor, o creștere a lanțurilor montane datorită mișcărilor tectonice, o parte a Pământului îngheață (în Miocenul Antarctica începe să înghețe, ar putea fi indicat ca „prima etapă de răcire ”Înainte de glaciația cuaternară) și pădurile umede care se aflau în zone îndepărtate ale tropicelor se pierd.

Apar peisaje largi de pajiști și extensii erbacee cu câțiva copaci, o savană timpurie în care existau păduri umede, ceea ce îi obligă pe erbivori să evolueze în două aspecte: obținerea hranei și evitarea alimentării.

În păduri, plantele erau mai apoase și mai puțin dure, în timp ce acum în pajiști plantele sunt mai dure, deoarece trebuie să rețină apa, astfel încât erbivorele dezvoltă o serie de adaptări, cum ar fi un stomac foarte specializat în cazul rumegătoare, sau dinți mult mai specializați pentru a zdrobi și măcina celuloza frunzelor pentru a-i extrage mai bine nutrienții în digestia ulterioară.

Dar problema care apare este că acum sunt mult mai expuși, nu sunt protejați de vegetație densă. Ierbivorele devin o pradă mai ușoară și începe o cursă de supraviețuire coevoluționară prădător-pradă (deși a existat întotdeauna, dar acum este mai izbitoare în cazul mamiferelor), în care erbivorele vor dezvolta sisteme de apărare (viteza în zbor, țepi, plăci dure …) pentru a evita carnivorele, în timp ce carnivorele vor face același lucru, dar pentru a putea vâna (gheare mai ascuțite, mușchi mai puternici, care sunt chiar mai rapizi …).

Primii rumegătoare, cum ar fi bivolii și cămilele, sunt din această perioadă, precum și echidele mai specializate, cum ar fi Merychippus.

Una dintre principalele origini ale schimbărilor climatice și de vegetație se datorează tectonicii plăcilor. Continentele se deplasează către poziții foarte asemănătoare cu cele actuale, dar unele sunt încă conectate creând poduri de acces în diferite zone, cum ar fi conexiunea dintre America de Nord și de Sud cu Antarctica și Australia și între Africa și Eurasia, permițând accesul și transportul carnivorelor mari, cum ar fi dinții de sabie și erbivorelor, cum ar fi elefanții, rinocerii, echidele și primatele.

Împreună cu separarea Antarcticii și înghețarea acesteia, a permis schimbarea fluxului de apă oceanică, provocând răcirea apei calde a Ecuatorului în timp ce călătorea către Polul Sud și apoi a revenit la Ecuator pentru a se încălzi, creând un gradient de la zonele ecuatoriale în zone polare, îmbunătățind schimbarea globală a temperaturii.

La sfârșitul Miocenului a existat doar gheață în Antarctica și vârfurile montane, restul continentelor încă nu au început să înghețe, dar au început să prezinte o variație climatică (climatele calde și aride lângă ecuatorul globului, care au devenit mai temperate pe măsură ce apropiindu-se de poli), dar era încă un climat cald.

Pliocen

Clima Pliocen este mai rece decât clima Miocen, dominată de savane și întinderi largi de plante erbacee. Temperatura globală scade și planeta era din ce în ce mai rece, în special în zonele emisferei nordice, când la sfârșitul Pliocenului înghețurile și ghețarii au început să avanseze.

Un fapt foarte important al Pliocenului este originea Canalului Panama, un pod de legătură între America de Nord și America de Sud care nu exista în Miocen, care a provocat dispariția aproape tuturor marsupialilor din subcontinentul sudic. America de Nord a fost anterior legată de Eurasia, dar asta a permis schimbul de specii placentare și extinderea lor. Când America de Nord s-a separat de Eurasia, s-a alăturat curând Americii de Sud, ceea ce a presupus noi mișcări ale placentalelor de la nord la sud, unde au fost găsiți marsupiali, aproape eradicându-i, deoarece erau mai bine pregătiți pentru aceste medii.

În general, lumea era foarte asemănătoare cu cea de astăzi, dar cu mai puțină gheață. Savanele au devenit mai abundente, iar pajiștile erbacee s-au extins într-o mare măsură. Acest lucru ar fi putut implica hominizi timpurii, cum ar fi Austrolopithecus, cu o construcție mai bipedă pentru a parcurge distanțe lungi în pajiști fără copaci.

În Pliocen există, de asemenea, o mare specializare a perisodactililor (erbivore placentare ungulate cu un număr impar de copite), printre care se numără caii, rinocerii și tapirii, cum ar fi reducerea numărului de copite către copita actuală actuală pe măsură ce o au. caii actuali.

În Pliocen, a început să se vadă că copita centrală a perisodactililor capătă o importanță mai mare, susținând mai multă greutate decât restul, observând că crește în dimensiune față de celelalte două care devin mai vestigiale.

Una dintre ipotezele cu privire la modul în care climatul s-a răcit de-a lungul neogenului este că, datorită tectonicii plăcilor, care a dat naștere la formarea unor lanțuri muntoase mari, cum ar fi Himalaya, prin coliziunea plăcii indiene cu placa eurasiatică și împreună cu separarea Americii de Sud-Antarctica-Australia, a produs o reorganizare a curenților oceanici și împreună cu aceasta o reorganizare a temperaturilor pe tot globul.

O altă ipoteză este creșterea cantității de gaze care au fost eliberate în atmosferă din cauza creșterii pădurilor în vremuri anterioare (paleogen și neogen timpuriu), ceea ce a făcut atmosfera noastră mai instabilă și a provocat fluctuații pe tot parcursul Pliocenului, care care a cedat unei răciri globale care va preceda epoca de gheață din Pleistocen ulterior (cuaternar timpuriu).

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up