Velociraptor, un hoț rapid și feroce

Velociraptor: un hoț rapid și feroce

Velociraptor
INDEX

Velociraptor a fost un gen de dinozauri rapide care locuiau planeta noastră în timpul perioadei Cretacic ( în urmă cu aproximativ 73 milioane ani în mod specific). Este clasificat în grupul de dinozauri terapeuți dromeosauridi .

Acest gen ar fi fost un dinozaur destul de rapid. Majoritatea cunosc acest gen de dinozauri datorită apariției sale în celebrul serial de filme Jurassic Park . Au fost dinozauri destul de rapizi și mai ales agresivi așa cum putem vedea în saga.

Dimensiunile acestui dinozaur nu ar fi fost foarte mari. Avea aproximativ 2 metri lungime și jumătate de metru înălțime și cântărea doar 15 kg. Deși aceasta nu este o problemă pentru acest animal prădător, deoarece obișnuiau să atace prada mare în grupuri .

A fost interesant acest scurt rezumat? Continuați să citiți pentru că avem cele mai complete informații despre Velocirator pe net! Aflați totul despre acest faimos dinozaur carnivor din Cretacic!

Velociraptor

Familie

Velociraptor este unul dintre dinozauri cele mai cunoscute tuturor. Apariția sa în filmele Jurassic Park l-a catapultat spre faimă, deși una proastă.

Îl cunoaștem cu toții ca fiind unul dintre „băieții răi”; Dar este „oaia neagră” a familiei sau agresivitatea Velociraptorilor provine din genetică?

O vedem.

Acest dinozaur provine din familia teropodelor dromeosauride (link pe pagina internă) Termenul teropod provine de la Theropa, care înseamnă „piciorul fiarei” și se referă la dinozauri carnivori și bipedali (se țineau pe două picioare, nu pe patru).

În schimb, dromeosauridele (familia Dromaeosauridae, „șopârle curgătoare”) se referă, în cadrul carnivorelor, la exemplare de dimensiuni mici și mijlocii cu pene.

Da, cu pene. Știu că aceasta este una dintre marile întrebări pe care ți le pui, dar îți voi spune totul despre asta puțin mai târziu.

RegatulDiviziaClasăOrdinSubordineInfraordonFamilie
AnimaliaChordataSauropsidaSaurischiaTheropoda CelurosaurieDromaeosauridea

Velociraptor mongoliensis este numit dupa unde au fost găsite rămășițele sale, în Mongolia. Tot de acolo, în special de la Bayan Mandahu (Mongolia Interioară, în China), este și Velociraptor osmolskae.

De fapt, revelația acestei noi specii a ridicat noi întrebări cu privire la originea ei. Zonele în care au fost găsite aceste exemplare nu sunt atât de îndepărtate și sunt similare, prin urmare, nu s-a înțeles ce ar fi putut determina doar unii să evolueze.

Există o teorie conform căreia este dezvoltarea unui grup de V. mongoliensis . Se crede că, în cele mai vechi timpuri, acest grup ar fi putut fi izolat de celelalte printr-o separare naturală insurmontabilă.

Acesta ar fi motivul pentru care V. osmolskae a evoluat.

Au fost la fel de feroce toți dromeozaurii ?

Da, nu era vorba doar de Velociraptor . Toate "reptilele care alergau" au fost la fel de mortale, fără a menționa că viteza lor le-a dat o armă extraordinară.

Deși asta nu înseamnă că a existat un exemplar necunoscut în familie. Unul dintre acești veri de la care nu avem niciodată clar cu cine s-a întâlnit.

Chilesaurus: vărul vegetarian.

Deși nu a fost făcut public decât după unsprezece ani, în 2004 a fost descoperit un nou tip de teropod. Deși nu doar o altă variantă nouă, ci una foarte specială.

Motivul surprizei cu această nouă descoperire este că s-ar fi găsit un teropod vegetarian. După cum am văzut la început, toți cei care se cunoșteau erau carnivori.

Acest văr îndepărtat, Chilesaurus diegosuarezi , era un erbivor. Rămășițele dinților și ale maxilarului îi asigură pe oamenii de știință siguri de acest punct. Chilesaurus a mâncat doar plante.

Noul specimen are alte caracteristici. În loc de gheare, avea degetele scurte. De fapt, particularitățile acestui specimen sunt de așa natură încât, potrivit revistei Nature, paleontologii responsabili de cercetare l-ar fi poreclit „ornitorincul dinozaurilor”.

Rămășițele acestui dinozaur au fost găsite de un băiat de șapte ani. În timp ce se plimba prin Patagonia chiliană, Diego Suarez (de unde și numele de familie al „vărului nostru îndepărtat”), a găsit oasele.

Vărul chinez cu pene: Zhenyuanlong Suni

În ultimii ani, s-au făcut descoperiri importante în provincia Liaoning din China. Descoperiri care au fost deja considerate parte a celor mai revelatoare fosile din istoria paleontologiei.

Una dintre aceste fosile este vărul nostru, Zhenyuanlong suni . Este un dinozaur între un metru și jumătate și doi metri înălțime și cu membrele anterioare (brațele) foarte scurte. Totul era acoperit de pene mari.

Prin aceasta nu vrem să spunem că ar putea zbura . Oamenii de știință spun că este imposibil să vă ridicați greutatea cu brațele atât de scurte. Ceea ce este investigat acum este ce funcție ar putea îndeplini penele.

Printre ipoteze, se consideră că ar putea servi pentru a-i proteja de frig, pentru a-și acoperi cuiburile sau pentru a se afișa în fața femelelor.

Specimenele găsite în Liaoning arată cum ar putea exista diferite tipuri de dromeosauride. De asemenea, ne oferă o altă piesă din puzzle-ul de evoluție, pentru a cunoaște cu certitudine cum au evoluat unii dinozauri spre păsări.

Unde și când au locuit Velociraptorii

Acești teropodi au trăit în a doua etapă a Cretacicului , în așa-numita perioadă campaniană . Vorbim despre enormul de acum 75 de milioane de ani .

Velociraptor

Toți acești dinozauri au trăit în Asia, în special în Mongolia. Deși, așa cum am văzut înainte, Velociraptor osmolskae provine din Mongolia Interioară, o regiune aparținând Chinei.

Cine a descoperit acest dinozaur?

Prima fosilă Velociraptor a fost găsită în 1922 . O expediție organizată de Muzeul American de Istorie Naturală a dus o echipă de paleontologi în deșertul Gobi. Un craniu întreg, dar deteriorat, a fost găsit în acea excursie. A apărut și una dintre cele două gheare.

Președintele muzeului, Henry Fairfield Osborn (considerat a fi descoperitorul Velociraptorului ) a atribuit acestui dinozaur numele de Ovoraptor djadochtari. Diverse probleme formale au făcut ca acest nume să nu prevaleze, rămânând astfel numele de Velociraptor.

Traducerea literală a numelui conjugă termenul „rapid” cu cel de rapitor, „hoț”. Începe aici pentru a rupe cu paradigma că toți dinozaurii erau încet, stângaci și nu prea inteligenți.

Câțiva ani mai târziu, pentru a fi mai exact în 1990, o echipă chino-poloneză a găsit un alt exemplar de Velociraptor. În 2008, studiile au arătat că au existat diferențe între maxilar și lacrimal al ultimului exemplar, comparativ cu cele ale lui V. mongoliensis . Tocmai descoperiseră că se confruntă cu o altă specie a acestui teropod: Velociraptor osmolskae .

„Numele de familie” al lui Osmolskae este în cinstea paleontologului Halszka Osmólska care a murit în același an. Era cunoscută pentru toată munca sa în săpăturile din Mongolia.

Cum a fost Velociraptorul: caracteristici

Filmul Jurassic Park i-a făcut pe ferocii Velociraptori faimoși în întreaga lume (în film erau numiți „rapitori”).

Velociraptor

Au fost acești teropodi așa cum au apărut în filmul Steven Spielberg?

Să vedem ce este adevărat.

Velociraptor dimensiunea reală

În Jurassic Park, aceste dromeosauride aveau o înălțime de aproximativ 10 metri. În schimb, în ​​realitate nu erau aproape atât de mari.

Dimensiunea reală a Velociraptorilor este de 2 metri lungime, cu 0,5 metri înălțime (până la șoldurile oricărei persoane). A cântărit aproximativ 15 kilograme.

După cum puteți vedea, nu are nimic de-a face cu ceea ce a apărut în film sau cu ceea ce au măsurat alte dromeosauride.

Penele Velociraptorilor

În film, dinozaurul nostru era acoperit de solzi. Nimic nu este mai departe de realitate.

Acum este momentul să confirmăm că acest teropod a fost acoperit cu pene uriașe.

De fapt, pene atârnau chiar și de pe antebrațe. Cu toate acestea, nu putea zbura. Ca și în cazul vărului său chinez, Zhenyuanlong suni , membrele sale nu erau suficient de mari pentru a-și lua zborul.

Poate că penele sunt doar memoria genetică a unor strămoși care ar putea zbura. Nu trebuie uitat că Velociraptorii au multe asemănări cu păsările. La fel ca ei, aveau oase goale și construiau cuiburi de ouă.

Așa cum am menționat anterior, dacă penele aveau o funcție, aceasta era probabil legată de atragerea femelelor sau de menținerea lor caldă.

Dinozaur cu sânge cald

Acest ultim punct pe care tocmai l-am menționat ne conduce la un alt punct foarte interesant. Este foarte probabil ca Velociraptorul, ca și mamiferele, să fie homeotermic; adică a fost menținut la o temperatură constantă.

La această concluzie s-a ajuns din faptul că penele ar putea avea funcția de a ajuta la menținerea acelei călduri.

Aspectul general

Am văzut deja că dimensiunile sale nu erau foarte mari și că erau acoperite cu pene, dar nu am descoperit încă deloc cum era acest dinozaur.

Craniul era foarte caracteristic, deoarece era foarte alungit și curbat în sus. Avea aproximativ 25 de centimetri .

Velociraptor

Botul ascuțit conținea fălci formate din 28 de dinți de fiecare parte. Acestea aveau forma unui ferăstrău, ceea ce ajuta la prevenirea evadării prăzii lor.Știați?...O echipă de cercetători de la Universitatea Yale și Harvard a creat ceea ce s-a numit „pui dino”.

Obiectivul cercetării sale a fost să aibă mai multe date despre modul în care botul dinozaurilor a evoluat până la ciocul actual al păsărilor.

Pentru a face acest lucru, au localizat genele care sunt responsabile pentru dezvoltarea feței și le-au dezactivat. Cu aceasta au reușit să se întoarcă la o stare mai ancestrală, botul, în loc să dezvolte un cioc.

Botul pe care l-au dezvoltat aceste găini este foarte asemănător cu cel al Velociraptorului. Așa că am putea spune că au creat un „Velocipollo”.

Dar dacă ceea ce doriți să știți este care a fost cea mai mortală parte a corpului său, trebuie să ne așezăm și să vorbim despre ghearele sale.

La fel ca alte dromeosauride , avea trei gheare curbate pe fiecare „mână” . Cel din mijloc fiind cel mai lung. Cu toate acestea, cel mai curios lucru este în picioarele din spate.

Velociraptor a avut alte trei degete la fiecare picior, dar particularitatea este că ea a mers doar de sprijin de patru degetele de la picioare, cei doi exterioare ale fiecărui picior. Al doilea deget interior îl ținea în poziție verticală și avea forma unei secere (lama curbată) .

Acest cuțit letal avea aproximativ 65 de milimetri lungime și era folosit pentru a vâna prada.

Acest teropod a fost lansat împotriva prăzii sale ridicând unul dintre picioare. Dacă nu a reușit să te taie la început (pe gâtul tău, nu așa cum ne învață filmele Jurassic Park), tehnica lui a fost să te agațe de tine, apoi să te împingă cu celălalt picior.

De asemenea, se afirmă că sistemul pe care îl putea folosi era următorul.

Și-a susținut unul dintre picioare pe pământ și și-a folosit coada balansoarului pentru a se propulsa. Astfel, el ar câștiga mai mult impuls și ar avea mai multă putere pentru a încerca să-și conducă ghearele de ras.

Coada era rigidă și întărită cu osul. Această întărire în vertebre, a favorizat rigiditatea cozii. Cu toate acestea, se știe că avea o oarecare flexibilitate orizontală. De asemenea, nu este surprinzător, deoarece favorizează astfel stabilitatea acestuia atunci când rulează sau ia o curbă.

Cât de rapid a fost Velociraptorul

Numai faptul că acest dinozaur este biped arată că a fost foarte rapid. Dar nu numai asta, picioarele sale posterioare puternice, cu stabilitatea oferită de coadă, au făcut-o capabilă să ajungă până la 39 km pe oră.

  • Lectură conexă: cunoașteți clasamentul celor mai rapizi dinozauri (carnivore și erbivore) 

Ce au mâncat Velociraptors

Cele velociraptors au fost carnivore. Cu toate acestea, datorită dimensiunilor mici, nu era normal să atace prada foarte mare.

De asemenea, nu există nicio înregistrare a atacării lor în grupuri. Când o echipă de paleontologi găsește rămășițe, este normal să fie oasele unui singur exemplar și nu ale unui grup, deci nu există nicio înregistrare a colaborării între diferite exemplare pentru a vâna.

În plus față de carnivore, există studii care susțin că au fost scuturi. În deșertul Gobi, rămășițele unui Velociraptor au fost găsite cu o surpriză foarte specială în interior. În stomac au descoperit un os pterodactil (o reptilă zburătoare uriașă).

Cu dimensiunea pe care o știm dromeosauridul nostru , este imposibil ca acesta să fi putut să-l vâneze. Prin urmare, este cel mai probabil ca acel os să fi fost smuls din Pterodactyl când era deja mort.

Lupta Proteceratops vs Velociraptor

În acest caz, nu vom efectua nicio simulare despre ce s-ar întâmpla dacă cei doi dinozauri s-ar lupta. Și nu o vom face, deoarece lupta s-a întâmplat de fapt.

Ne referim la exemplarul „dinozaurilor luptători”. Este o fosilă care a fost găsită în 1971 și în care un Proteceratops și un Velociraptor sunt văzuți luptându-se.

Se crede că, în timp ce se luptau, o furtună de nisip ar putea cădea asupra celor doi dinozauri, lăsându-i îngropați.

Imaginea arată cum Velociraptorul de mai jos își înfige gheara de ras în gâtul Protoceratops . Aceasta, la rândul său, atacă partea dreaptă a teropodului cu ciocul său.

Cu această descoperire, oamenii de știință au reușit să descopere că gheara nu era pentru a rupe, ci pentru a înțepa. Acest lucru se datorează faptului că au descoperit că interiorul ghearelor era rotunjit și nu era ascuțit, așa că a fost foarte dificil să fi putut să rupă abdomenul unui alt animal cu ghearele sale.

Specimenul „dinozaurilor luptători” este considerat o comoară națională în Mongolia.

Velociraptorul din Jurassic Park

Dinozaurii pe care i-am găsit în Jurassic Park nu au prea mult de-a face cu Velociraptorii reali. De fapt, „rapitorii” din film seamănă mai mult cu Deinonychus.

Comparație Deinonychus vs Velociraptor

Diferența fundamentală între aceste două dromeosauride este dimensiunea lor:

DeinonicVelociraptor
Lung3 metri2 metri
Înalt1,55 metri0,5 metri
Greutate79 kg15 kg

Un alt defect important al filmului este că „rapitorii” apar acoperiți de solzi, așa cum am văzut deja, acest teropod este acoperit de pene. Nu există nici o opțiune cu Deinonychus, deoarece avea și penaj.

O altă problemă este că nu reflectau anatomia reală a Velociraptorilor în membrele lor. În filme, acestea sunt mult mai scurte decât erau în realitate.

Inteligența velociraptorului

În plus, filmul pune în evidență inteligența enormă a acestor dinozauri. De fapt, ei susțin chiar că sunt mai deștepți decât balenele, delfinii sau primatele.

Deși este adevărat că erau mai deștepți decât alți dinozauri, este foarte puțin probabil să fi fost mai deștepți decât aceste animale.

Apropo, vă lăsăm un videoclip despre Velociraptor care vă va plăcea cu siguranță:

Știați?...„Răpitorii” din Jurassic Park nu sunt singura reprezentare celebră a acestui dinozaur. Și puteți vedea un Velociraptor în NBA. Dar nu trage coșuri, ci ca mascot pentru echipa de baschet Toronto Raptors.

După cum puteți vedea, aceste teropode nu au prea mult de-a face cu ceea ce este prezentat în filmul Jurassic Park. Cu toate acestea, acest lucru nu le face mai puțin uimitoare.

Îți poți imagina un Velociraptor sărind spre tine cu gheara de seceră? Mai bine că totul rămâne în imaginație.

Dacă totuși doriți să aflați mai multe despre acest lucru și să finalizați acest text minunat și complet despre acest dinozaur feroce și agil ... vă lăsăm cu acest videoclip în care veți putea să vă extindeți și să vă adânciți în acest dinozaur care a locuit Pământul acum multe milioane de ani Astăzi există atât de multe de descoperit:

Var putea interesa și

Go up