Plateosaurus

Plateosaurus

Plateosaurus: erbivorul de o tonă

INDEX

Plateosaurul a fost unul dintre primele tipuri de dinozauri care au existat pe planetă, în special în perioada triasică (acum aproximativ 214 milioane de ani). Este clasificat în grupul dinozaurilor plateosauride.

Acest tip ar fi avut o dimensiune medie-mare de aproximativ 5 până la 10 metri lungime. Chiar și așa, greutatea pe care o avea nu era în funcție de dimensiunile sale, deoarece abia cântărea între 500 de kilograme și maximum 4 tone.

Cea mai particulară caracteristică pe care o aveau acești dinozauri era marea diferență de dimensiuni între unul și altul. Două exemplare adulte de aceeași vârstă ar fi putut avea o diferență mare în ceea ce privește mărimea.

Doriți mai multe informații despre Plateosaurus? Rămâneți cu noi și aflați totul despre acest dinozaur erbivor al triasicului!

Taxonomia Plateosaurusului

  • Plateosaurul aparține regnului Animalia.
  • Corespunzător marginii Chordata.
  • Din clasa Sauropsida.
  • Aparținând superordinei Dinosauria.
  • Plateosaurul corespunde ordinului Saurischia.
  • Aceasta aparține subordinului Sauropodomorpha.
  • Fiind parte a infraordinei Prosauropoda
  • Considerat în cadrul cladei Plateosaurie.
  • În cadrul familiei Plateosauridae.
  • Din genul Plateosaurus.

Istoria Plateosaurului

Acest exemplar imens și-a dezvoltat existența în teritoriile pe care astăzi le cunoaștem ca zona de nord a Europei, fără a menționa faptul că ar fi putut locui și zona centrală a aceluiași continent și în ceea ce identificăm acum ca Groenlanda.

Acest specimen se dovedește a fi de fapt unul dintre cele mai importante sauropodomorfe bazale, deci este cunoscut și sub denumirea de prosauropodi. Dintre aceste exemplare, unul dintre ele este cunoscut în mare măsură oficial cunoscut sub numele de Plateosaurus engelhardti.

Datorită amplei dezbateri științifice despre taxonomia specimenului, au apărut o serie de confuzii sau greșeli care nu au dus la rezolvarea problemei încă, astfel încât astăzi multe sinonime ale acestui specimen și altele care încă persistă.

Principala descoperire a rămășițelor acestui specimen a fost făcută de un renumit paleontolog identificat sub numele de Friedrich Engelhardt, care în secolul al XIX-lea a avut norocul să localizeze aceste rămășițe, cu toate acestea, în urmă cu doar trei ani, un alt om de știință foarte prestigios a oferi detalii despre acest animal măreț, numele acestui cercetător este Hermann von Meyer.

În zilele noastre se știe că acest specimen este unul dintre cele pe care le cunoaștem cel mai bine, datorită faptului că s-a produs un eveniment fără egal în istoria paleontologiei, s-au găsit în total aproape o sută de structuri osoase, care aparțin în mod evident Plateosaur, din acel moment, studiile și cercetările științifice au prosperat până la punctul de a ne oferi tot felul de detalii despre acest specimen.

Datorită detaliilor prezentate anterior, cei mai buni cercetători germani au profitat de ocazie pentru a studia această creatură curioasă cu atenție, prin urmare specimenul a primit o poreclă în limba respectivă, Schwäbischer Lindwurm, care vine să însemne ceva similar cu „balaurul șvab” datorită dimensiunii animalului și locației sale.

Un alt lucru suplimentar pe care îl știm până astăzi, despre acest exemplar curios, este că dieta sa se baza în principal pe consumul de legume, la fel ca alte exemplare pe care le-am studiat recent pe acest site.

Var putea interesa și

Go up