Oviraptor, micul hoț de ouă …

Oviraptor
INDEX

Oviraptor a fost un gen de dinozauri mici care au existat pe Pământ în perioada cretacică (acum aproximativ 80 de milioane de ani). Este clasificat în grupul dinozaurilor theropode ovirraptoride.

Cea mai specifică trăsătură a acestui gen ar fi fost creasta osoasă deosebită de pe cap. Avea, de asemenea, un cioc curbat deosebit cu care se presupune că smulgea cu o ușurință relativă frunzele din copaci.

Dimensiunile lui Oviraptor erau cele ale unui dinozaur mic. Avea puțin peste un metru înălțime și o lungime de aproape doi metri. În ceea ce privește greutatea sa, ar fi cântărit aproximativ 50 de kilograme.

Avem cele mai complete informații despre Oviraptor de pe internet - rămâneți aici și citiți mai departe pentru a afla totul despre dinozaurul omnivor din Cretacic!

Ce înseamnă numele Oviraptor ?

Numele Oviraptor înseamnă "hoț de ouă", derivat din cuvântul "ovi" care înseamnă "ou" și "raptor" care înseamnă "hoț". Acest nume a fost inventat deoarece a fost găsit în apropierea unui cuib, de unde se presupunea că încerca să fure ouă.

Cine l-a descoperit?

Oviraptor

Acest mic dinozaur a fost descoperit în 1923, în timpul unei expediții a unei echipe de la Muzeul de Istorie Naturală din New York la situl de fosile Bayanzag din Mongolia. În timpul acestei expediții, tehnicianul George Olsense a dat peste ceea ce avea să fie prima descoperire de ouă fosile făcută vreodată. Aceste ouă s-au dovedit a fi cele ale lui Protoceratops.

Pe urmele acestei mari descoperiri s-a aflat prietenul nostru fosilizat și evaziv, Oviraptor. Cercetătorul responsabil pentru această descoperire a fost Henry Fairfield Osborn, care a descris dinozaurul ca fiind mort în timpul unei furtuni de nisip, în timp ce încerca să fure ouăle menționate mai sus.

Ani mai târziu s-a descoperit că prietenul nostru teropod nu era de fapt un hoț, ci o mamă dedicată, care obișnuia să-și clocească ouăle ca păsările moderne, și că ouăle găsite în cuib nu aparțineau lui Protoceratops, ci lui Oviraptor.

Unde și când a existat?

Hoțul nostru de ouă a trăit în urmă cu 85-75 de milioane de ani, în așa-numitul Cretacic superior. Multe dintre fosilele sale au fost descoperite în Mongolia și în diferite părți ale Asiei.

Caracteristici generale

Oviraptor

Oviraptor a fost un dinozaur ceva mai mic în comparație cu alți dinozauri, măsurând în jur de 2 metri lungime și puțin peste 1 metru lungime și cântărind în jur de 50 de kilograme, acest dinozaur face parte dintr-un grup de specii tipice Cretacicului, găsite în Asia și America de Nord.

Oviraptor se hrănea, de asemenea, cu unele moluște și melci, deși unii cercetători au ajuns la concluzia că se hrănea cu frunze datorită formei gurii sale cu cioc și fără dinți, care îi permitea să rupă mai ușor frunzele. Trebuie remarcat faptul că dieta sa este încă în curs de investigare, deoarece există o dezbatere cu privire la faptul că era carnivor sau erbivor, deși alți cercetători au încercat să tranșeze dezbaterea concluzionând că era omnivor.

Oviraptor

La fel ca majoritatea teropodelor, probabil că avea pene. De fapt, mulți cercetători indică faptul că își cuibărea ouăle așa cum fac păsările în zilele noastre, pe de altă parte, se presupune, de asemenea, că își scutura penele și dansa pentru a atrage atenția femelei (deși acestea sunt mai multe ipoteze despre comportamentul și biologia sa, pentru care nu există rezultate concludente).

În ceea ce privește capul, Oviraptor avea o creastă osoasă proeminentă. În general, fața sa semăna cu cea a unui papagal, deoarece gura sa era foarte asemănătoare cu cea a unui cioc foarte curbat. Acest dinozaur nu avea dinți în fălci, dar maxilarul său era suficient de dur pentru a sparge cochiliile melcilor. Cu cele trei gheare de la fiecare mână, putea să se agațe de melci și de alte prăzi.

Cum se comporta?

Oviraptor nu era un luptător și micul nostru prieten știa asta. Nu era înzestrat cu mușchi mari și nici cu o forță mare. Astfel, prin viteza, agilitatea și dimensiunile sale reduse, a încercat să evite confruntările și a făcut tot posibilul să rămână sub radar, pentru a nu atrage atenția unor dinozauri de temut precum T.rex și pentru a fi ignorat de alți prădători.

Unele curiozități despre oviraptor

  1. Acest micuț a fost prezent în diferite producții cinematografice, cum ar fi "Dinotopia" al lui James Gurney. Lucrul amuzant este că, în acel film, numele său a fost schimbat în "Ovinutrix", care înseamnă "păstrător de ouă", în încercarea de a corecta greșeala cu privire la numele său.
  2. A apărut și în filmul Disney "Dinosaur", în care fură oul unui Iguanodon. Aici puteți vedea trailerul filmului și urmări scena menționată la minutul 0:27.
  3. Pe de altă parte, el a fost prezent și în unele jocuri video, precum "Dino Crisis 2" și "Dino Stalker".

Var putea interesa și

Go up