Tyrannosaurus rex ( Trex )

INDEX

Dacă întrebați pe cineva despre un dinozaur, cu sigurantă se vor gândi la un Tyrannosaurus rex ( Trex ). Și aceasta pentru că Trex este cel mai renumit.

Nu vorbim doar despre regele dinozaurilor, ci probabil despre cea mai terifiantă și violentă creatură care a trăit vreodată.

Tyrannosaurus rex ( Trex ): cel mai mare distrugător din istorie

Tyrannosaurus rex sau Trex

Ești un fan al Tyrannosaurus rex (numit incorect „Dinosaur Rex)?

Dacă răspunsul este da, pregătește-te să descoperi tot ce ai vrut vreodată să știi despre acest tyrannosaur fascinant. Viața lui, specia, unde a trăit, ce a mâncat și condițiile sale fizice impozante.

Dar în Lumea Dinozaurilor nu ne oprim aici și vă aducem mult mai mult. Vă spunem totul. Îți poți imagina cum ar fi lupta lui King Kong împotriva unui Tyrannosaurus rex sau și mai bine, vrei să știi cum ar fi să faci o autopsie acestui tyrannosaur?

Trebuie doar să începi să citești, te asigur că vei uita să clipești.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Familia: teropod tiranosaurid

Mare, puternic și acerb.

Acesta este Tyrannosaurus rex. Are totul pentru a fi cel mai faimos dinozaur care există.

Trex este un teropod tiranosaurid. Și acum vă puteți întreba, ce înseamnă asta?

Teropodele (Theropoda înseamnă „piciorul fiarei”) sunt dinozauri carnivori care stăteau pe două picioare (bipede). În schimb, termenul tiranosaurid se referă la șopârle mari "tiran", dinozauri cu cranii mari, proeminente, aproape fără gât și membrele anterioare scurte (ceea ce am putea numi brațe).

Cu un nume de familie precum „tiran”, nu te-ai putea aștepta ca acest dinozaur să fie o creatură prietenoasă și blândă.

Să analizăm arborele genetic:

 • REGATUL: Animalia
 • FILO: Chordata
 • CLASA: Arhosaurie
 • SUPERORDON: Dinozauria
 • COMANDĂ: Saurischia
 • SUBORDON: Theropoda (teropode)
 • SUPERFAMILIE: Tyrannosauroidea (tiranozauride)
 • FAMILIE: Tyrannosauridae (tiranosaur)
 • SUBFAMILIE: Tyrannosaurinae
 • TRIBA: Tiranosaurini
 • GEN: Tiranosaur
 • SPECIE: Trex

A existat, de asemenea, controverse cu arborele genealogic si cu privire la Tyrannosaurus rex. Frați care erau veri, frați nerecunoscuți … O poveste întreagă.

Vărul nostru exotic: Tarbosaurus baatar

Fosilele acestui teropod au fost găsite în Mongolia și în diferite părți ale Chinei.

Controversa vine pentru că unii oameni de știință consideră că Tarbosaurus baatar ar fi încă un exemplar de Tyrannosaurus rex. Singura diferență este că T. baatarul a trăit în Asia, în timp ce Trex a fost găsit în nord-america. Cu toate acestea, pentru alți paleontologi sunt genuri diferite.

Desigur, nu există nicio îndoială că cele două au fost strâns legate.

Manospondylus gigas: tatăl nerecunoscut

Așa cum v-am mai spus, în familia Tyrannosaurus rex au existat plusurile și minusurile sale. Mergem cu una dintre cele mai controversate probleme, demnă de revistele de bârfe.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Era anul 1892 și paleontologul Edward Drinker Cope a găsit două vertebre parțiale ale unui dinozaur. La început, Cope își atribuie originea unui ceratopsid (dinozauri cu coarne) și numește descoperirea sa Manospondylus gigas.

Câțiva ani mai târziu, Henry Fairfield Osborn (paleontolog și președinte al Muzeului American de Istorie Naturală) a recunoscut enorma similitudine dintre Manospondylus și Tyrannosaurus. Cu toate acestea, nu s-a recunoscut niciodată că erau din aceeași familie sau gen și mai puțin că erau din aceeași specie.

Acum facem un mic salt în timp și ne-am plantat în anul 2000. O echipă de la Black Hills Institute localizează mai multe rămășițe ale aceluiași dinozaur pe care Cope l-a găsit acum mai bine de 100 de ani. Testele au arătat că Tyrannosaurus rex și Manospondylus erau la fel.

Apoi a apărut o dezbatere, dacă numele Tyrannosaurus rex ar trebui schimbat în Manospondylus Gigas?

Conform opiniei multora, ar trebui să fie schimbat, deoarece este cea mai veche denumire. Numele „Tyrannosaurus rex” i-a fost dat de Osborn în 1905.

Cu toate acestea, pentru mulți alții, a fost o aberație să schimbi numele unui dinozaur atât de cunoscut.

Sfârșitul controversei a fost pus de Comisia internațională pentru nomenclatura zoologică (ICZN). ICZN a stabilit că un nume nu poate fi schimbat, chiar dacă este incorect, după ce a fost folosit de mai bine de 50 de ani.

Prin urmare, putem afirma că Manospondylus a fost prima fosilă care a fost găsită de Trex.

De fapt, dacă vreun paleontolog ar încerca să conteste această decizie, ICZN s-ar referi cel mai probabil la numele lui Cope ca nomen oblitum (nume uitat) și Osborn ca nomen protectum (nume protejat).

Dynamosaurus: mai multe probleme cu numele de familie

Tyrannosaurus rex trebuie să fi avut o copilărie complexă, deoarece a avut multe probleme cu privire la identitatea sa.

Tocmai am văzut că Trex nostru ar fi putut fi numit Manospondylus, deoarece același lucru s-a întâmplat cu numele Dynamosaurus imperiosus.

Era anul 1900 și în orașul Wyoming exista un specimen de dinozaur care avea să fie redenumit Dynamosaurus.

Dintre acestea, un exemplar complet de Tyrannosaurus rex nu fusese încă descoperit, deci nu putea fi comparat cu acest exemplar. Câțiva ani mai târziu, Osborn va fi din nou cel care va verifica dacă este același gen.

Dar de data aceasta, denumirea Tyrannosaurus rex a fost înscrisă mai devreme. Pentru foarte puțin, se spune că numai printr-o foaie de diferență, dar a fost suficient ca acesta să fie numele celui mai faimos dinozaur din istorie.

Ce înseamnă numele științific de Tyrannosaurus rex?

Tyrannosaurus rex sau Trex

După toate problemele pe care le-au avut să-i dăm un nume acestui teropod, nici mîcar nu știm ce înseamnă cu adevărat faimosul nume dat de Osborn: Tyrannosaurus rex. Traducerea ar fi: „regele șopârlelor tiranice”.

Nu putem să- negăm pe Osborn că și-a dat numele corect, deoarece pentru mulți oameni Trex este regele dinozaurilor.

Cine a descoperit acest dinozaur?

Am numit deja unele dintre cele mai importante nume proprii din istoria tyrannosauruslui, dar cu siguranță nu toate.

Să ne urcăm pe capsula timpului și parcurgem toate descoperirile care s-au făcut despre Tyrannosaurus rex.

1874. Colorado: paleontolog A. Lakes. găsiți niște dinți tiranozaurici, deși au trecut mulți ani până să se știe că aceștia corespundeau unui Tyrannosaurus rex.

1875. Wyoming: J. B. Hatcher descoperă fosilele unui os postcranian. În acest sens, se credea că aparțineau unui Ornitomim (O. grandis).

1876. Dakota de Sud: Edward Drinker Cope găsește două vertebre parțiale (una lipsește). Cope numește dinozaurul Manospondylus gigas, așa cum am văzut, mai târziu s-a văzut că aceste oase corespundeau unui Tyrannosaurus rex.

1877. Wyoming: Barnum Brown ar fi descoperit un schelet și l-ar numi Dynamosaurus imperiosus. Deși așa cum am văzut, acest nume a fost uitat. Brown este considerat descoperitorul Trex și al Ankylosaurus. A lucrat la Muzeul American de Istorie Naturală ca curator.

1878. Montana: Brown găsește un al doilea schelet de tyrannosaurus rex. Acesta va fi cel pe care îl ia Henry Fairfield Osborn ca referință pentru a-și face descrierea teropodului. Osborn îi dă numele de Tyrannosaurus rex.
Brown a ajuns să găsească 5 schelete parțiale ale lui Trex.

1966. Nicio referință de loc: Harley Garbani găsește ceea ce este considerat cel mai mare craniu al acestui tyrannosaur găsit vreodată.

1967. Bivol: Stan Sacrison a descoperit un schelet parțial al acestui dinozaur. „Stan”, așa cum a fost botezat, avea mai multe coaste rupte și o gaură mare în cap. Este mai mult decât probabil ca Stan să fi fost ucis de un alt Trex (dimensiunea găurii se potrivea cu dimensiunile unui dinte al acestui tiranosaurid).

1968. Dakota de Sud: paleontologul hobby Susan Hendrickson a găsit cel mai complet schelet văzut până în prezent. 85% din total a fost recuperat. Rămășițele „Sue” au dus la o bătălie legală câștigată de proprietarul terenului, Maurice Williams. El ar câștiga aproape 8 milioane de dolari vândând scheletul la licitație.

1969. Dakota de Sud: o echipă de la Black Hills Institute descoperă locul în care Cope găsise cele două vertebre ale M. gigas și începe o săpătură în care vor găsi mai multe rămășițe. Se vede că oasele corespund unui Trex.

Începe dezbaterea despre o posibilă schimbare de nume. ICZN decide să păstreze numele Osborn.

2000. Montana: Jack Horner găsește 5 exemplare de tiranosaur. Unul dintre ei cel mai mult cunoscut.

Ultimele descoperiri sau ruperea oaselor

Este anul 2005, Dr. Mary Higby Schweitzer și un grup de paleontologi anunță un fapt fără precedent: au găsit material moale în interiorul femurului unui Tyrannosaurus rex. Importanța acestei descoperiri constă în mai multe puncte:

Pe de o parte, este foarte ciudat să poți găsi resturi de acest tip de material după atâția, atât de mulți ani (aproximativ 70 de milioane).

Pe de altă parte, ușile sunt deschise pentru a putea face unele analize care ar închide multe dezbateri despre tiranosaur (de exemplu, dacă avea sau nu sânge cald). De asemenea, poate exista opțiunea de a extrage o celulă stem.

Ruptură intenționată sau neintenționată

Este ciudat să crezi că un os poate fi rupt atunci când este tratat cu cea mai mare delicatese. Prin urmare, s-a speculat chiar dacă doctorul Schweitzer ar fi putut să-l rupă în mod deliberat.

Unul dintre paleontologi s-a apărat împotriva acuzațiilor cu o afirmație oarecum ambiguă: „Nu este obișnuit să găsim oase de dinozaur, cu atât mai puțin de Trex, iar când le avem le tratăm de obicei cu mare grijă. Nimeni nu umblă săpat găuri sau să rupă oase pentru a-i analiza interiorul … deși există lucruri foarte interesante acolo.

Unde și când a trăit Tyrannosaurus rex

Pentru a ști când a trăit Tyrannosaurus rex, trebuie să ne întoarcem la perioada Cretacic, mai precis, la Maastrichtian.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Pentru a vă putea poziționa mai bine, vă voi oferi o mică schiță:

Există patru ere geologice: Precambrian, Paleozoic, Mesozoic și Cenozoic.

În mezozoic este în care au trăit dinozaurii. Această eră a început cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă și a durat aproximativ 140 de milioane. Așa cum spun mereu, zi sus, zi jos

Mesozoicul este împărțit în alte trei etape: Triasic, Jurasic și Cretacic. În aceasta din urmă, acolo a trăit Tiranosaurul rex. Mai exact, așa cum am văzut înainte, în Maastrichtian.

Aceasta este ultima perioadă până când dinozaurii dispar. Căderea meteoritului care a provocat dispariția acestuia va începe o nouă eră geologică, Cenozoicul.

Prin urmare, ne putem imagina perfect un Trex alergând după un baraj, în timp ce privim un uriaș meteorit apropiindu-se periculos de Pământ. Ce imagine nu?

În ceea ce privește locul de reședință, toate fosilele care au fost găsite au fost în vestul Americii de Nord.

Cum era acest tiranozaurid: caracteristici

Datorită filmelor, cu toții vizualizăm perfect acest tiranosaur. În poziție bipedă, un cap mare, două membre superioare foarte scurte, o coadă mare și două picioare foarte puternice.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Dar TRex a fost chiar așa?

În general vorbind, da, dar ar trebui specificate unele întrebări.

Cât măsura era acest tiranosaur

Ar putea măsura până la 13 metri lungime și 4 metri înălțime. Această ultimă măsură urcă până la șolduri și este legată de postura pe care a adoptat-o ​​Tyrannosaurus rex. Greutatea sa varia între 6 și 8 tone.

De obicei, ne imaginăm Trex într-o poziție verticală, ca și când ar fi fost un om. Avem această imagine a lui, deoarece primele reprezentări care au fost văzute în muzee au susținut această viziune.

De-a lungul timpului, această poziție de Tiranosaur s-a dovedit a fi imposibilă, deoarece ar fi implicat șoldurile și alte oase să se disloce.

Poziția reală este bipedă, dar corpul său s-a aplecat atât de departe, încât capul și coada erau la aceeași înălțime.

Aspectul fizic al Trex

Una dintre cele mai spectaculoase părți ale tiranosaurului este capul său. Imens și alungit, ar putea avea o lungime de un metru și jumătate. În plus, fiind botul său îngust i-a permis să aibă o viziune mai bună.

Dinții lui sunt, de asemenea, spectaculoși în ceea ce privește cât de mari sunt. Recordul este unul de 30 de centimetri (inclusiv rădăcina), fiind cel mai mare dinte de dinozaur găsit vreodată.

În schimb, gâtul lui era foarte scurt și îndesat, rețineți că trebuia să-și susțină greutatea capului.

Membrele superioare erau foarte scurte și pe fiecare dintre ele avea două gheare. Da, doi și nu trei. T.rex cu trei gheare a fost descris de o piesă inteligentă a dragului nostru prieten Henry Fairfield Osborn. Când a fost descoperit primul schelet de Trex, s-a decis expunerea acestuia publicului. În cadrul adunării a apărut o problemă, nu aveam extremitățile superioare.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Ce s-a întâmplat?

Ei bine, Osborn, președintele Muzeului American de Istorie Naturală, astfel încât scheletul să nu pară incomplet, a pus ghearele lui Allosaurus. Iar „brațele” acestui dinozaur au trei gheare.

S-a speculat cu privire la puterea sau nu a „brațelor” acestui tiranosaurid, întrucât, în comparație cu restul corpului, par puțin „slabe”.

Aceasta ar fi o concepție greșită conform paleontologului Muzeului American de Istorie Naturală din New York, Jack Conrad, „bicepsul unui Trex ar fi putut ridica greutăți de până la 200 de kilograme”.

Pentru ce și-a folosit brațele Tyrannosaurus rex?

Au existat multe speculații în jurul acestei întrebări și au fost amestecate 3 teorii diferite.

 1. Au servit să țină femela în momentul copulării.
 2. S-a aplecat asupra lor pentru a se ridica de la pământ când era întins.
 3. Au servit să țină prada în timp ce le-a mușcat cu fălcile.

Picioarele tiranosaurului erau deja mult mai puternice, să nu uităm că vorbim despre un dinozaur care cântărește aproximativ 7 tone. Cu toate acestea, și în raport cu ceea ce am spus despre postură, coada a servit la echilibrarea greutății capului enorm. Întărirea acestui punct este faptul că coada a fost formată din mai mult de 40 de vertebre.

Desigur, multe dintre oasele lui erau goale. Astfel, greutatea lui a scăzut, dar puterea lui nu a scăzut.

Știați că?

V-ați întrebat cât de repede ar putea ajunge acest tiranosaur. Cu toții avem în retină scene din Jurassic Park în care Trex rulează cu o viteză uimitoare.

Acest lucru corespunde realității?

Ei bine, nu. Potrivit unui studiu din 2007 realizat de Universitatea din Manchester, acest tiranozaurid ar putea atinge o viteză maximă de 29 km pe oră.

Pentru a ajunge la această concluzie, au trebuit să utilizeze un supercomputer. Și acest computer a trebuit să proceseze toate informațiile despre structura osoasă și musculară a dinozaurului. A durat o săptămână să o faci!

Desigur, nu a fost Usain Bolt, dar nu vă îndoiți că, dacă ar veni ziua în care un Trex vă urmărea, cel mai bine ar fi dacă ați avea aripi.

Tyrannosaurus rex: un dinozaur cu pene?

Pene da sau pene nu. Realitatea este că până în prezent nu există încă nicio certitudine. În plus, există o mare varietate de opinii.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Unii paleontologi susțin că ar fi putut avea pene pe tot corpul. De fapt, în China (în provincia Liaoning) au fost descoperite 4 fosile de teropode care prezentau semne de a avea pene. Printre acestea se afla fosila unui Velociraptor.

Această constatare nu face decât să întărească teoria conform căreia păsările moderne provin din teropodi antici.

Există și alte opinii care susțin că, în loc de tot corpul, este posibil ca acestea să aibă doar pene în unele părți.

În timp ce există studii care afirmă că există opțiuni pe care le-a avut pene, deși nu ca cele actuale, ci proto-pene. Proto-penele sunt strămoșul penelor așa cum le cunoaștem astăzi, aveau o structură filamentoasă, ca perii alungiți.

O dovadă ar fi că celurozaurii, familia căreia îi aparțin tiranozaurii, aveau acest tip de penaj.

Tiranosaurid cu sânge cald sau nu

Sânge rece: pentru că sunt reptile

Până în 1960 s-a crezut întotdeauna că dinozaurii erau cu sânge rece datorită asocierii lor cu reptilele.

De asemenea, părea imposibil ca un animal de mărimea unui dinozaur să aibă sânge cald, deoarece acest lucru ar însemna că va trebui să mănânce o cantitate imensă de alimente.

Un alt test care a fost folosit pentru a infirma faptul că dinozaurii erau cu sânge rece au fost semnele de creștere de pe oasele lor, deoarece acestea sunt similare cu cele ale reptilelor.

Nici rece, nici cald: mezotermic

Un studiu de la Universitatea din New Mexico, se încadrează între: nici rece, nici cald.

Potrivit directorului studiului, John Grady, marea majoritate a dinozaurilor erau mezotermici. Prezentarea lor se bazează pe cercetările pe care le-au făcut cu privire la rata de creștere și metabolismul acestor animale preistorice.

Cu cât un animal crește mai repede, are nevoie de mai multă energie și căldură corporală. După încrucișarea datelor între diferite animale de dimensiuni similare, concluzia a fost că dinozaurii au avut o rată de creștere intermediară. Prin urmare, șansele ca acestea să fie mezoterme sunt foarte mari.

Sange fierbinte

Până în prezent toate semnele indică în această direcție.

Un om de știință de la Universitatea Stony Brook, Michael D`Emic, a analizat toate datele extrase din studiul Universității din New Mexico, respingând concluziile pe care le-a tras Grady.

Potrivit lui D`Emic, echipa din New Mexico nu a estimat bine ratele de creștere ale dinozaurilor, deoarece au apreciat că au crescut regulat atunci când nu au făcut-o. Pentru acest paleontolog, ei au crescut în același ritm ca și mamiferele și, prin urmare, ar avea sânge cald.

Prin urmare, totul indică faptul că Tiranosaurul nostru avea sânge foarte cald.

Comportamentul acestui tiranosaur

Tyrannosaurus rex sau Trex

Femelă Trex sau mascul Trex: ce sex aveau tiranozauri?

Nu a fost clar dacă a existat dimorfism sexual (diferențe semnificative între cele două sexe) între tiranozauri.

De fapt, un paleontolog a recunoscut că, în ciuda numeroaselor fosile găsite, se știe foarte puțin despre trăsăturile sexuale ale dinozaurilor.

Totul s-a schimbat foarte recent, în luna martie a acestui an (2016), oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord au găsit un os medular de la femurul unui Tyrannosaurus rex.

Importanța acestei descoperiri vine din faptul că aceste tipuri de oase există doar la păsările care sunt pe cale să depună ouăle.

Această descoperire este, de asemenea, încă un pas în explicarea evoluției dinozaurilor către păsările moderne.

Puiul T.rex

Nu se știu prea multe despre viața și comportamentul tiranozaurilor ca grup. Se crede că femelele trăiau în grupuri, în timp ce masculii călătoreau singuri.

Tyrannosaurus rex sau Trex

Procesul era după cum urmează. Având ouăle, femela le-ar îngropa în pământ (așa cum o fac țestoasele). La naștere, descendenții Trex au fost protejați de grup în zone împădurite sau inaccesibile. Când au ajuns la vârsta de zece ani, masculii s-au separat de grup și și-au început viața singuri.

Se vor apropia din nou de femele doar când erau în căldură.

Cu toate acestea, în 2014 au existat dovezi că era posibil ca tiranozauridele să trăiască în grupuri.

Se aflau în Canada, trei urme de urme de Tiranosaur mergând în aceeași direcție. De asemenea, datorită dimensiunii și adâncimii lor, s-ar putea exclude faptul că provin dintr-o mamă cu cei doi tineri.

Aceste urme ar fi o mărturie de încredere că Trex ar fi putut trăi în grupuri.

Cum a fost copulația tiranosaurilor ?

Ca și în cazul precedent, ne confruntăm cu o problemă în care nu există certitudini.

În timp ce există oameni de știință care văd viabilă teoria conform căreia Tiranosaurul avea penis, există și alții care apără ipoteza că ar avea o „cloacă”.

În opinia lui José Carlos García Ramos, director științific al Muzeului Jurasic din Asturia, reproducerea tiranozaurilor ar trebui să fie similară cu cea a păsărilor, deoarece acestea sunt rudele lor cele mai moderne.

În acest sens, el susține teza unei reproduceri „cloacale”. Cloaca este o cavitate care combină funcția reproductivă și urinară. Pentru reproducere, Trex și-ar uni cele două cloaca, injectând astfel sperma masculină în femelă.

Potrivit biologului, Olivia Judson, nu se poate spune că Trex nu avea penis. Opinia sa se bazează pe faptul că un grup de păsări (Palegnathae) au un membru similar cu penisul. Nu poate fi văzut cu ochiul liber, deoarece este ascuns în cloacă, dar apare în momentul copulării.

Știați că?

Una dintre marile atracții ale Muzeului Jurassic din Asturias (MUJA) sunt două schelete de Trex. Dar cel mai curios este că aceste două tiranozauride sunt poziționate ca și cum ar fi copulat.

Creșterea acestui tiranosaur

Speranța de viață și rata de creștere a tiranozaurilor pot fi cunoscute din fosilele care au fost găsite.

Din cele constatate până acum „plafonul” din epoca acestor dinozauri era de peste 30 de ani.

Creșterea lui nu a fost continuă în timpul vieții sale. Trex crește constant până la vârsta de 14 ani. Greutatea sa în acest moment este aproape de două tone. În acel moment, creșterea sa crește timp de patru ani, luând în greutate cu aproximativ 3 tone mai mult în această perioadă.

Pe de altă parte, când ating vârsta respectivă, 18, creșterea lor este din nou mai lentă. La fel ca la început.

Ce mânca Tyrannosaurus rex

Am pornit deja de la baza că maxilarul acestui tiranosaur măsura aproximativ un metru. Cu o astfel de maxilară nu este surprinzător faptul că forța mușcăturii sale a fost impresionantă. Se estimează că a fost capabil să exercite o forță de aproximativ 4 tone în medie. Aceasta implică faptul că o singură mușcătură de Trex ar fi fost capabilă să rupă 225 de kilograme de carne.

Dinozauri-carnivori-ai-Cretacicului

Oricât de incredibil ar suna, acesta nu este dinozaurul cu cea mai puternică mușcătură. În 2009, a fost găsită o fosilă de Pliosaurus funkei. Se estimează că ar putea avea o capacitate de mușcătură de patru ori mai mare.

A fost sau nu gunoier Trex?

O altă mare dezbatere despre tiranozauridul nostru. Vă prezentăm diferitele puncte de vedere:

A fost doar un gunoier:

 1. Avea o capacitate mică de a alerga în comparație cu alți dinozauri
 2. Brațele sale nu erau suficient de lungi pentru a-și ține prada.

Apărătorii Tyrannosaurus rex spun că a fost vânător:

 1. Există dovezi ale atacurilor tiranosaurilor asupra altor dinozauri. De exemplu, dintele unui Trex a fost găsit înglobat în coada unui Edmontosaurus.
 2. Avea un nas și o viziune proeminentă, ideale pentru un vânător.
 3. Ar fi foarte dificil ca tiranosaurii să supraviețuiască numai cu carii, deoarece ar fi dificil să existe o cantitate atât de mare încât să hrănească un dinozaur de o asemenea dimensiune.

Mulți paleontologi sugerează că tiranosaurul a fost cel mai probabil vânător și eliminator în același timp. Nu ar fi singurul prădător care să mențină această poziție, leii înșiși sunt capabili să mănânce cari.

Trex vs Trex: canibalism printre tiranozauri

Există probe de fosile care prezintă urme ale unui atac de Tiranosaur împotriva unui alt Tiranosaur. Aceste descoperiri au ridicat întrebarea dacă tiranosauridele erau canibali.

În ciuda acestor indicații, nu se crede că tiranosaurii s-au atacat reciproc.

Urmele găsite se pot datora Tiranosaurului care mănâncă rămășițele cadavrului unui exemplar din aceeași specie. Această ipoteză este menținută, deoarece semnele provin din părți ale corpului care nu sunt foarte cărnoase, ceea ce sugerează că zonele cu mai multă carne au fost deja consumate de un alt prădător.

T.rex Vs Spinosaurus: luptă între doi coloși

În Jurassic Park puteți vedea o scenă în care un Spinosaurus luptă cu un Tyrannosaurus rex. De fapt, acest dinozaur (foarte renumit pentru creasta de pe spate) a ieșit învingător din luptă.

Tyrannosaurus rex

La început, tiranosaurul mușcă gâtul acestui celălalt teropod cu fălcile sale, deși reușește să-l elibereze. În acel moment, Spinosaurus profită de ocazie pentru a apuca gâtul Trex cu maxilarul său puternic și, astfel, să-l rupă.

Filmul a făcut celebră această luptă, dar realitatea este că nu ar fi putut produce niciodată. Acești doi dinozauri nu au trăit în același timp.

În timp ce tiranosauridul a trăit în perioada Maastrichtiană, Spinosaurus a trăit în Cenomanian. Vorbim despre o diferență de aproximativ 40 de milioane de ani.

În plus, nu ar fi putut fi găsite nici de când Tyrannosaurus rex locuia în America de Nord, în timp ce Spinosaurus trăia în Africa.

Deși ar fi fost formidabil să ne gândim la o luptă între cei doi (atâta timp cât unul era în siguranță), este foarte puțin probabil ca Spinosaurus să fi învins Tyrannosaurus rex. Da, era mai mare, dar mult mai puțin puternic și mai greu decât tiranosaurul. Ca să nu mai vorbim că maxilarul Spinosaurus nu ar fi fost niciodată capabil să concureze nici după mărime, nici după putere.

Știați că?

O vreme s-a considerat că saliva tiranosauridului ar fi putut fi infecțioasă, oferindu-i astfel o altă armă împotriva rivalilor săi.
Această teorie a fost stabilită de William Abler când a descoperit spații în dinți în care putea reține carnea putredă. Acest lucru ar fi făcut ca de fiecare dată când Tiranosaurul să fi mușcat pe cineva, o legiune de bacterii și-ar fi atacat și adversarul.
Această ipoteză a fost respinsă de paleontologul Jack Horner. Abler a stabilit dragonul Komodo ca un precedent pentru teoria sa, dar Horner a reușit să demonstreze că cele două creaturi nu puteau fi comparate, deoarece prezentau diferențe care invalidau acea supoziție.

King Kong vs Trex: lupta pe ecrane

Una dintre cele mai monstruoase bătălii imaginabile este cea dintre aspru King Kong și regele nostru al dinozaurilor. Ei bine, credeți sau nu, această mare luptă a avut loc: pe marele ecran.

Atât în ​​filmul din 1933, cât și în remake-ul din 2005, gorila uriașă se confruntă cu un Trex. Mai exact, luptă împotriva a trei și, deși este victorios (este totuși protagonist), iese destul de prost.

Într-unul la unul, King Kong are mai multe opțiuni pentru viteza și inteligența sa. Tiranosaurului i-ar fi fost greu să-l poată prinde între fălci, deși dacă l-ar mușca, cu puterea fălcilor ar putea rupe un braț. Cu toate acestea, ar fi necesar să se evalueze cât timp tiranosaurul va putea rezista loviturilor gorilei.

Autopsia unui Tyrannosaurus rex

Închidem acest articol cu ​​una dintre cele mai uimitoare întrebări despre acest impresionant animal preistoric.

În 2015, un grup de paleontologi și medici veterinari au efectuat o autopsie asupra unei reproduceri în mărime naturală a unui Tyrannosaurus rex. Pentru a o face la fel ca o autopsie reală, reproducerea a inclus toate organele interne ale tiranozauridului: oase, mușchi, organe, tendoane … și pentru a-l face și mai realist, a fost inclus și sângele.

De fapt, reproducerea se bazează pe rămășițele «Sue», al cărui tiranosaur a fost găsit cel mai complet schelet.

De parcă un grup de CSI ar fi găsit un tiranosaur care tocmai murise. Lungimea sa de aproape 13 metri stătea întinsă pe o masă imensă de autopsie, gata să arate lumii una dintre cele mai surprinzătoare anatomii din istorie.

Și este că totul a fost făcut înaintea camerelor, deoarece această „operațiune” a fost efectuată pentru un special National Geographic (Trex Autopsy).

Surprizele nu s-au încheiat acolo, deoarece în momentul autopsiei s-a putut descoperi că acest „tiranosaur” era însărcinat. Deci, toți spectatorii au putut vedea oul în oviduct. Dar, ca și CSI bun, și-au deschis și stomacul. Recreerea a fost atât de perfectă încât au pregătit chiar stomacul pentru a expulza gazele corespunzătoare.

Și ce crezi că oamenii de știință obișnuiau să deschidă Trex, un bisturiu? Poate că pentru o unghie de la picioare ar fi putut funcționa.

Pentru a deschide corpul Tiranozaurului au fost nevoiți să folosească o drujbă, nu e de mirare că vorbim despre regele dinozaurilor.

După cum puteți vedea, legenda care însoțește acest dinozaur nu este surprinzătoare. De la început până la sfârșit, nu am încetat să vedem că a fost o creatură care a fost la fel de înfricoșătoare pe cât de fantastică. Și nu vorbim despre orice dinozaur, ci despre regele șopârlelor tiranice: Tyrannosaurus rex.

Și cum ar putea lipsi acest text? Înainte de a ne lua la revedere, vă lăsăm un videoclip cu Tyrannosaurus Rex, o piesă documentară de la Discovery Channel … Sperăm să vă placă!

Var putea interesa și

Go up