Cretacic

Perioada Cretacică

INDEX

Perioada Cretacică este ultima perioadă a erei mezozoice, începând cu aproximativ 145 de milioane de ani în urmă și terminând cu marea extincție a Cretacicului, care a pus capăt hegemoniei dinozaurilor acum 65 de milioane de ani.

Intrarea în Cretacic s-a datorat unei dispariții a speciilor nu la fel de mare ca cea care a avut loc la sfârșitul Mesozoicului, dar unii taxoni frapanți precum Stegosaurus și unele specii de sauropode au dispărut, observând o scădere a numărului de familii reprezentative în această epocă.

Cretacic

Etape

Cretacicul inferior

Îl putem împărți în două: Neocomian și Aptian-Albian. Începe acum 145 de milioane de ani și se încheie acum 125 de milioane de ani.

  • Neocomianul se caracterizează prin destructurarea Laurasiei și Gondwana, fiind împărțit în subcontinentele care vor da o geografie mai asemănătoare cu cea actuală.
  • Aptian-Albian se caracterizează prin cea mai mare radiație a dinozaurilor care au avut loc în China actuală.

Cretacicul superior

De asemenea, îl putem împărți în două: Cretacicul superior și Cretacicul inferior. Începe acum 125 de milioane de ani și se termină acum 65 de milioane de ani.

  • Cretacic superior. Angiospermele sunt principalele plante, au deplasat gimnospermele în aproape fiecare nișă.
  • Cretacicul inferior. Sfârșitul Cretacicului și epoca dinozaurilor.

Clima

Cretacicul avea deja o separare a continentelor mai asemănătoare cu cea actuală, deși cu mici modificări, cum ar fi că au fost observate doar lanțurile muntoase care există astăzi (Munții Stâncoși din America de Nord, Anzi în America de Sud, o parte a Himalaya în Asia), subcontinentul Indiei era încă aproape de Africa, dar se afla deja în direcția Asiei, Europa era alcătuită dintr-un arhipelag de insule mari, iar Australia și Noua Zeelandă erau încă atașate de Antarctica.

Clima de la începutul Cretacicului era caldă, dar cu ierni răcoroase, s-a spus chiar că ar putea exista zone cu zăpadă la nivelul mării (amintiți-vă că înainte singurele zone cu zăpadă erau vârfurile montane). În timp ce la sfârșitul Cretacicului nu au fost găsite date care să indice gheață în nicio zonă, dar au fost găsite ierni reci. Prin urmare, clima a fost similară cu cea actuală, astfel că în Ecuador a fost foarte cald și pe măsură ce ne apropiem de poli se răcește, dar a fost chiar mai cald decât astăzi.

Floră

Am spus deja în Jurasic că cea mai veche angiospermă este datată exact din Cretacicul inferior. În perioada Cretacicului, a început perioada de glorie a angiospermelor, plantele cu flori, oferind o mare varietate de culori.

Deși au apărut în urmă cu 125 de milioane de ani (mai exact, deoarece s-au găsit rămășițe de polen din angiospermele jurasice), abia acum 100 de milioane de ani a fost datat primul copac angiosperm.

Adică, primele angiosperme au fost plante mici, nu foarte mari în dimensiuni, dar mai atrase de insecte (sau transportate de vânt) și au permis dispersarea lor rapidă, înpânzind pamântul de gimnosperme.

Apariția angiospermelor a făcut ca gimnospermele să se miște, să migreze în zone în care angiospermele nu erau confortabile.

Au migrat către zone mai reci (vârfuri muntoase și către poli) și către zone cu condiții extreme (salinitate extremă, stres de apă ...).

Mai târziu, Europa ar fi foarte favorizată într-un aspect al migrației gimnospermelor, și anume faptul că Marea Mediterană ar provoca o barieră naturală pentru trecerea speciilor de plante, obligându-le să supraviețuiască  sau să dispară (nu toate ar putea supraviețui).

Acest lucru favorizează Peninsula Italică, Balcanică și Iberică, deoarece au specii de plante unice și exclusive din fiecare zonă care nu apar în altele.

Faună

Trecerea către Cretacic a provocat pierderea celor mai mari animale terestre (sauropode), deși nișele au fost lăsate libere pentru apariția altor animale mai mici, cum ar fi hadrosauri și ceratopsi.

Aceste animale mari, deși nu sunt la fel de mari ca sauropodii, au reușit să se adapteze foarte repede datorită dispariției sauropodelor colosale și datorită faptului că, după cum am spus în Triasic, după o dispariție extinderea animalelor existente este favorizată.

Între timp, în grupul teropodelor, nu s-au dezvoltat doar specii mari precum Carcharodontosaurus sau Gigantosaurus, ci dinozauri mai mici, precum Iberomesornis și alții considerați adevărate păsări preistorice (nu ca Archaeopteryx, care încă este considerat un predecesor).

Marea dispariție

Deși am vorbit deja despre marea dispariție a Cretacicului și despre alte teorii, marea dispariție este un subiect despre care să vorbim.

Cea mai acceptată teorie este cea a meteoritului, dar înainte de a cădea pe Pământ, lucrurile se întâmplaseră deja.

Speciile caută în mod normal o stare culminantă, în ecologie este starea la care aspiră să rămână constante și în echilibru cu natura și astfel să poată susține și menține ecosistemul în viață.

Această dispariție a însemnat pierderea a aproape 90% din viața pe Pământ, atât a speciilor aeriene (pteranodoni), marine (plesiosauri), cât și terestre (dinozauri non-aviari), fiind a treia mare dispariție, depășită de cea a ordovicianului și a Permian.

Odată cu sosirea meteorului, tocmai a pus cireașa pe tort. A dat impulsul pentru sfârșitul dispariției.

Dar, după cum am indicat, după o dispariție rămân multe nișe libere, ceea ce favorizează speciile supraviețuitoare să supraviețuiască, să crească, și să repopuleze Pământul. Epoca dinozaurilor s-a încheiat, a început mezozoicul, cenozoicul și perioada de glorie a mamiferelor.

Nu se știe de ce, dar dinozaurii au început să coboare înainte de dispariția lor totală, nu se știe dacă din cauza unei epidemii globale, a unui exces de indivizi (suprapopularea) sau pur și simplu a venit timpul lor (toate speciile sunt destinate extincţie).

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up