Carbonifer

Carbonifer
Carbonifer
INDEX

Carboniferul este a patra etapă a paleozoicului și una dintre cele mai mari etape din istoria Pământului, care a început cu aproximativ 360 de milioane de ani în urmă.

Carboniferul este renumit pentru două puncte: marile păduri care dau onoare numelui său și apariția primelor reptile.

[toc]

Caracteristicile carboniferului

Care au fost caracteristicile carboniferului?

Carboniferul a fost o perioadă foarte caldă și umedă, cu o concentrație de oxigen cu aproximativ 40% mai mare decât în ​​prezent.

Această creștere a concentrației de oxigen a favorizat nevertebratele (amintiți-vă că în pământul devonian nevertebratele au trebuit să reducă dimensiunea lor, deoarece concentrația de oxigen a fost insuficientă pentru dimensiunile mari), ceea ce a dus la apariția artropodelor uriașe.

Apele erau încă la niveluri ridicate, dar erau mai stabile. Ceea ce a fost instabil a fost vremea, fiind un climat tropical aproape dus la extrem, deoarece concentrația ridicată de oxigen din mediul înconjurător a produs furtuni electrice constante, care au favorizat apariția incendiilor forestiere.

Masa terestră formată din Gondwana, Siberia, Laurentia și Baltica erau deja unite, deși nu au fost încă compactate în Pangeea care ar forma Mezozoicul.

Date recente indică faptul că Gondwana, care ocupă cea mai mare fâșie de sud a planetei, ar putea avea gheață constantă în apropierea Polului Sud.

Zilele au durat puțin peste 22 de ore, iar un an a durat aproape 398 de zile.

Plantele carboniferului

Ce plante existau în carbonifer?

Plantele carbonifere erau în principal ferigi mari, foarte asemănătoare cu pinii. În aceasta perioadă au apărut familii mari de ferigi care persistă până în prezent, dar în prezent sunt reduse la plante de câțiva centimetri sau câțiva metri în altitudine, cum ar fi Clubs, și, de asemenea, alte tipuri de plante vasculare care nu au semințe, cum ar fi Equisetos (cunoscut sub numele de „coadă de cal”).

La sfârșitul Carboniferului, ar apărea o nouă specie de plante, lucru care ar schimba și înlătura hegemonia ferigilor, deoarece acestea trec de la reproducerea prin spori la dezvoltarea unei sămânțe foarte rezistente.

Apar primele plante cu semințe, gimnospermele, predecesorii pinilor actuali.

Aceste plante au o adaptare în frunze care le permite să reziste la climă extremă, atât caldă, cât și rece, iar semințele lor pot aștepta luni sau ani până când condițiile germinează, lucru pe care sporii de ferigi nu îl pot face. .

Animale în carbonifer

Ce animale au existat în carbonifer?

Pe continent existau deja multe animale, unele mari și altele nu atât. Cu toate acestea, cele mai mari nu erau încă vertebrate, ci nevertebrate, cum ar fi primii păianjeni sau miriapode precum Arthropleura, un centiped de aproape 3 metri lungime.

Exemplare noi apar și la vertebrate, un nou tip de vertebrate: reptilele. Spre deosebire de predecesorii lor de amfibieni, reptilele precum Hylonomus deveniseră independente de apă prin două avansuri: o piele solzoasă care o acoperea și o proteja de desicare și de ouul amniotic.

Oul amniotic este unul dintre cele mai mari progrese, deoarece tinerii nu trebuie să fie puși în apă pentru ieșirea lor sau pentru o metamorfoză.

Această independență față de apă le-a făcut viața mai ușoară, deoarece nu erau expuși la amfibieni, care deveniseră mai mari, sau la pești, mult mai agresivi și printre care se aflau deja rechinii originari din Devonian.

Cu toate acestea, exista încă o nișă gratuită pe care nicio specie nu o găsise încă: mediul aerian. În Carbonifer, au apărut primele insecte zburătoare, cum ar fi libelule, dar mai mult de jumătate de metru lungime și mai mult de 2 metri între capetele aripilor lor, ceea ce le-a făcut vânători aerieni cu care să fie atenți.

Până în prezent, încă nu se știe foarte bine de unde au apărut aripile insectelor. Se știe că numărul lor inițial era 4, cel al libelulelor și că ulterior au fost reduse la 2, ca muștele și țânțarii.

Se crede că ar putea fi anexe care la început erau pentru apel și atracție sexuală și care au dobândit ulterior această a doua funcție sau că erau anexe pentru a sări de la cupă în cupă și mai târziu s-au specializat pe distanțe mari.

Totuși, rămâne o enigmă.

Sfârșitul Carboniferului

Când a avut loc sfârșitul Carboniferului?

Carboniferul se încheie cu aproximativ 290 de milioane de ani în urmă, odată cu schimbările climatice. Această schimbare a produs desecarea unei mari părți a Pământului, datorită faptului că Pangea era aproape formată.

Centrul acestui supercontinent era uscat și arid, ploile au ajuns lent, în timp ce zonele cele mai apropiate de coaste erau mai verzi.

Această deshidratare a presupus o dispariție, deși nu la fel de importantă ca cea care va ajunge în Permian.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up