Lebada: Simbolul Eleganței și Grației

INDEX

Lebada este un animal fascinant, cunoscut pentru frumusețea sa și pentru grația sa în mișcare. Această pasăre este adesea dorită ca animal de companie, însă necesită o îngrijire deosebită și un habitat adecvat. Dacă ești interesat să ai grijă de o lebădă, iată ce trebuie să știi.

Lebada

Tipuri de lebede

- Lebădă de Bărăgan

- Lebădă coscorobă

- Lebădă cu gât negru

- Lebădă neagră

- Lebădă mică

- Lebădă de Bewick

- Lebădă cântătoare

- Lebădă trompetero

- Lebădă comună

Poți să ai cu adevărat o lebădă ca animal de companie?

La început, poate părea o idee nebunească, dar este posibil. De fapt, în Europa, de exemplu, lebăda a fost un animal de companie încă din secolul al XIII-lea, atrăgând atenția nobililor datorită frumuseții sale remarcabile. Nobilii englezi erau cei mai dornici să aibă această pasăre ca animal de companie în grădinile lor.

Cu trecerea anilor, lebăda a încetat să mai fie considerată un simbol al clasei sociale și puterii economice, redevenind la modă în ultimii ani. Aceasta a determinat mulți oameni să aleagă să aibă această pasăre ca animal de companie.

lebada cu pui pe apa ▷ 2024

Cu toate acestea, nu toată lumea decide să aibă o lebădă ca animal de companie. O persoană care dorește o lebădă ca animal de companie trebuie să o achiziționeze de la un crescător specializat, și să aibă un teritoriu adecvat pentru pasăre. Cu toate acestea, de multe ori lebedele își fac cuibul în bălți sau lacuri din grădinile unei persoane.

În cazul acesta, legea stabilește obligația persoanei de a îngriji și proteja lebedele care fac această acțiune, deoarece acestea au decis că acela va fi noul lor cămin, devenind astfel animale de companie indirecte.

Cât trăiește o lebădă?

Lebedele sunt o specie de pasăre cu o speranță medie de viață. Când sunt în libertate, este rar să depășească vârsta de 10 ani, din mai multe motive, printre care vânătoarea și prădătorii.

Cu toate acestea, în captivitate, cu îngrijiri adecvate, media poate crește de la 13 la 20 de ani, existând cazuri foarte rare în care au trăit până la 25 de ani.

Sunt toate lebedele la fel?

Există credința greșită că toate lebedele sunt la fel, dar nu este adevărat. Există mai mult de o duzină de specii de lebede în lume, fiecare cu caracteristicile sale unice.

Este adevărat că, în general, lebedele sunt complet albe, dar există și lebădă neagră, cu pene complet negre sau lebădă cu gât negru, care are doar zona gâtului de culoare întunecată. De asemenea, există unele specii de lebede care pot fi diferențiate prin colorarea ciocului lor.

lebada cu pui ▷ 2024

Ceea ce majoritatea speciilor au în comun este dimensiunea lor, deoarece o lebădă măsoară între 1 și 1,5 metri lungime și cântărește în jur de 8-10 kg. De asemenea, ele nu prezintă diferențe sexuale în penajul lor, astfel încât sistemul folosit pentru a le diferenția pe masculi de femele este că acestea din urmă sunt mai ușoare și mai mici.

Curios este că există o specie de lebădă, numită lebădă-gâscă, despre care încă nu s-a decis dacă este o lebădă sau o gâscă, deși de obicei este inclusă în categoria genului Cygnus.

Care este habitatul ideal pentru lebede?

Spre deosebire de unele păsări acvatice, precum unele specii de rațe, este crud și este complet interzis prin lege să deții o lebădă într-un apartament sau apartament. Orice persoană care dorește să aibă această pasăre ca animal de companie trebuie să aibă:

 • O grădină bună
 • O baltă de cel puțin 100 de metri pătrați în cazul în care dorește să aibă un cuplu.
 • O casă de adăpost în care să se refugieze noaptea.
 • O insulă centrală, pe care probabil vor pune ouăle.
 • A avea malurile bălții bine plantate cu plante palustre, cu o zonă de debarcare cu iarbă mixtă de raigras, poa și festuca.

Lebedele își petrec cea mai mare parte a vieții în apă, plutind de colo-colo. De fapt, multe specii de lebede dorm în apă. În general, ies din aceasta doar atunci când se reproduc și pentru a încuba ouăle, pe care de obicei le construiesc pe vegetație în apă.

Atunci când lebedele ies din apă în grădină pentru a face o plimbare, nu este neobișnuit să observe că le este greu să meargă, deoarece nu sunt obișnuite să își folosească picioarele în afara apei.

Este o pasăre migratoare?

Da, majoritatea speciilor de lebede sunt păsări migratoare care caută climat mai blând în lunile de iarnă. De aceea nu este neobișnuit să vezi că în unele parcuri și grădini aceste păsări rămân doar în lunile de iarnă.

De aceea este atât de important să ai o casă de adăpost pentru acestea, bine adaptată pentru a putea rezista frigului nopții. Se vor obișnui cu ea și astfel nu vor simți nevoia să plece.

lebada ▷ 2024

Care este caracterul unei lebede în general?

În general, lebedele sunt animale foarte afectuoase și rar devin agresive cu oamenii. În mediul lor, trăiesc în grupuri, deși în funcție de specie pot fi mai mulți sau mai puțini membri.

Cu toate acestea, în timpul perioadei lor de reproducere, este recomandabil să nu te apropii de ele. Masculul în special devine foarte agresiv pentru a-și proteja partenera și puii, așa că trebuie să fii foarte atent.

Este o specie în general monogamă, astfel că odată ce s-a stabilit perechea, aceasta va dura până când unul dintre cei doi va muri. Dacă se întâmplă acest lucru, în general lebăda va căuta o nouă pereche, deși ar putea decide să rămână singură toată viața.

Ce mănâncă lebedele?

Hrana unei lebede este destul de variată. Include plante acvatice și de pajiște, precum planctonul, melcul, amfibienii mici și alte prăzi vii, precum unele specii de pești mici.

În general, cele care trăiesc în captivitate sunt hrănite cu tărâțe îmbogățite cu făină de pește sau crustacee, plante acvatice pe care trebuie să le aibă în baltă și animale pe care le pot prinde. Este mai bine să se utilizeze perioade de odihnă, astfel încât baltă să poată recupera plantele submerse.

Să-i vezi cum se hrănesc poate fi un adevărat spectacol, așa cum se întâmplă cu flamingo-urile. Pentru a obține hrana din partea de jos a bălții, lebăda se oprește pe aceasta, pe suprafața apei, și începe să-și miște picioarele cu mare viteză, fără să se miște din loc. Această mișcare rapidă a picioarelor face ca pământul din jurul plantelor să se desprindă până când rădăcinile au o fixare slabă. Apoi, animalul își scufundă capul, profitând de gâtul său lung și apucă plantele. Au un sistem foarte asemănător cu al flamingo-ilor și rațelor pentru a filtra apa în ciocul lor, ceea ce face ca să consume doar hrana pe care o caută.

Ce trebuie făcut pentru ca o pereche de lebede să se reproducă?

De fapt, nu trebuie să faci nimic. Dacă ai o pereche de lebede în baltă, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult, se vor reproduce singure.

În general, o pereche se reproduce odată cu sosirea primăverii boreale. Cuibul este construit pe o insulă în baltă sau pe malurile acesteia, pe vegetație, folosind și câteva pene de la părinți.

Numărul de ouă depinde de specie, dar în medie sunt cam cinci sau șase ouă. Mama se ocupă de incubație, în timp ce tatăl are sarcina de a păzi cuibul de orice prădător, inclusiv de prezența oamenilor.

pereche de lebede ▷ 2024

După aproximativ 25 de zile, puii vor ecloza. La fel ca și cu rațele, la două sau trei zile de la naștere aceștia încep să înoate cu mama în baltă. Dar încă sunt prea mici pentru a-și găsi hrana, așa că părinții îi hrănesc. La două săptămâni de viață, sunt deja capabili să-și găsească singuri hrana. Dar nu vor putea zbura cel puțin până nu vor avea trei sau patru luni.

Un aspect foarte interesant după reproducerea și incubația ouălor este că lebedele, atât masculul cât și femela, își pierd parțial penele în proces și trec printr-o schimbare de pene noi după aproximativ o lună.

Este posibil ca o lebădă să aibă boli?

Lebedele nu sunt ferite de bolile. Cu toate acestea, sunt puține cele cunoscute legate de această specie, deoarece în ziua de astăzi sunt puțini cei care le au cu adevărat ca animale de companie.

Cel mai comun este să fie atacate de endoparaziți, care fac ravagii în unele populații de lebede. Dacă o lebădă este atacată de unul dintre acești paraziți, este necesară asistență veterinară imediată.

Un alt lucru comun este fractura unei picioare, în special din cauza mișcării pe care o fac când vor să-și găsească hrană, sau a unei aripi sau să se rănească în zona gâtului încercând să prindă hrană.

Lebăda și omul

Lebăda a fost întotdeauna o pasăre foarte legată de om. Cu toate că domesticirea lor în Europa nu a avut loc decât în secolul al XIII-lea, în unele țări orientale a fost întotdeauna o pasăre de companie în marile temple sau castele ale nobilimii.

Dar relația lor cu omul nu este doar în scopul de a fi o pasăre de companie, ci și în cultura populară este foarte celebrată:

Conform mitologiei grecești, lebăda era o pasăre consacrată lui Apollo, printre altele considerată zeul muzicii. Motivul? Se credea că înainte de a muri, o lebădă cânta melodios, iar Pitagora a spus că această pasăre seamănă cu o suflet care nu moare niciodată și că cântecul său înainte de a muri vine din bucuria pe care o experimentă pentru că va fi eliberată de corpul său mortal.

Sunt, de asemenea, asociate cu zeița Venus în mitologia romană, datorită albului lor minunat. În unele opere de artă, carul lui Venus este tras de lebede.

Moneda comemorativă a euro din Irlanda emisă în 2004 a prezentat o lebădă mută pentru a comemora aderarea celor 10 noi state membre, în timp ce în Danemarca, lebăda mută este considerată pasărea națională din 1984, înlocuind ciocârlia.

Popularitatea acestei păsări a crescut odată cu povestea lui "Lebedele sălbatice" de Hans Christian Andersen, în care este povestită istoria unui pui de lebădă mută maltratat de ceilalți frați ai săi din cauza aspectului său diferit.

În prezent, monarhia britanică deține dreptul de proprietate asupra tuturor lebedelor sălbatice care nu au fost marcate în apele deschise. Cu toate acestea, regina Isabel a II-a exercită această proprietate doar în anumite porțiuni ale Tamisei și afluenții săi înconjurători. Această proprietate este împărțită cu companiile de pescari și vânători, cărora li s-au acordat drepturile de proprietate ale Coroanei în secolul al XV-lea.

În grădina publică din Boston există două exemplare de lebede care au fost numite Romeo și Julieta, după faimoasa pereche din piesa lui Shakespeare, deși mai târziu s-a descoperit că amândouă erau femele. Dar numele le-a rămas.

Cunoscuta operă "Baletul Lebedelor" reprezintă marele apreciere pe care autorul o avea pentru aceste păsări, deoarece la sfârșitul operei ambii protagoniști se transformă în lebede.

Este o specie amenințată?

Este dificil să se determine dacă lebăda este amenințată în prezent sau, dimpotrivă, este o specie stabilă. În unele zone, CITES a determinat că este amenințată și a inclus-o în lista roșie a IUCN.

Este o specie care se confruntă cu pericole constante în viața de zi cu zi, și nu numai din cauza prădătorilor pe care îi poate avea. Pentru început, există intoxicația cu cupru și plumb, ambele elemente fiind prezente în produsele folosite pentru pescuit și care contaminează apa pe care lebedele se mișcă.

În unele zone, unele specii de lebede au fost nevoite să se mute în alt loc pentru că cea mai mare parte a habitatului lor a fost distrusă sau pentru că lacurile și bălțile au fost contaminate de vărsarea deșeurilor. Și deși sunt foarte protejate în prezent, vânătoarea ilegală rămâne una dintre principalele lor amenințări.

Principalele lor amenințări ar putea fi rezumate astfel:

 • Contaminarea cu petrol
 • Intoxicație cu cupru și plumb
 • Accidentele cu bărci cu motor și automobile (aceasta este mai puțin frecventă)
 • Paraziți
 • Acele de pescuit și nylons
 • Animalele, cum ar fi câinii, pisicile și vulpile
 • Confruntări cu alte specii pentru teritoriu

Mai este ceva de știut înainte de a alege o lebădă ca animal de companie?

Decizia de a avea o lebădă ca animal de companie este destul de serioasă. Trebuie doar să te întrebi: este cu adevărat pasărea pe care o vrei ca animal de companie? Dar să ai o lebădă ca animal de companie poate fi foarte benefic.

În primul rând, dacă ai copii mici, îi va ajuta să înțeleagă mai bine de ce trebuie să îngrijească natura și să o protejeze văzând aceste păsări. În mod curios, lebedele sunt în general foarte bune cu copiii mici și se apropie de ei.

Cu lebedele poți să îți faci și o conexiune foarte specială, să îți petreci timpul în grădină împreună cu ele, dar trebuie să fii atent, deoarece nu le place să fie ținute în mână, iar dacă o faci îți pot provoca o zgârietură serioasă.

În al doilea rând, aceasta va atrage în mod inevitabil atenția vecinilor și a prietenilor, dându-ți o imagine interesantă și originală.

Și, în sfârșit, dacă alegi să ai o lebădă ca animal de companie, va trebui să ai grijă de el toată viața, astfel încât să nu fie nevoit să trăiască și să moară în mediul sălbatic. Pentru aceasta va trebui să ai grijă de toate nevoile sale și să ai grijă să nu fie niciodată vătămat.

ALTE PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up