Papagalul Cacadu

Cacadu
INDEX

Între diferitele tipuri de păsări pe care oamenii doresc să le aibă ca animal de companie, papagalul cacadu este foarte răspândit în țări precum Australia.

Tipuri de papagal cacadu


Papagal nimfă

ninfe

Cacadu umbrelat

Cacadu umbrelat

Cacadu negru

Cacadu negru

Calyptorhynchus banksii

Calyptorhynchus banksii

Calyptorhynchus baudinii

Calyptorhynchus baudinii

Calyptorhynchus funereus

Calyptorhynchus funereus

Calyptorhynchus lathami

Calyptorhynchus lathami

Calyptorhynchus latirosis

Calyptorhynchus latirosis

Ce este mai exact un papagal cacadu?

La început, naturalistul englez George Robert Gray a considerat-o o subfamilie a familiei Psittacidae, familia papagalilor, ca o subspecie numită Cacatuinae. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, mai mulți experți i-au schimbat definiția, până când studiile ADN au arătat că actualii cacadu s-au separat de papagali cu secole în urmă.

Odată cu aceasta, cacadu a devenit o specie separată de papagali. În cadrul cacaducidelor există o multitudine de specii, dar nu există o relație clară între fiecare dintre ele, iar datele existente nu oferă prea multe informații care să clarifice această relație.

cacadu alb

Cu toate acestea, cum sunt încă mulți cei care îl consideră membru al familiei papagalilor, acest lucru a făcut ca el să devină o pasăre indispensabilă pentru toți iubitorii acestor animale, mai ales pentru frumusețea sa și pentru marea companie pe care o oferă oamenilor.

Cât trăiește un cacadu?

În cadrul grupului de cacadu, cea care are cea mai lungă viață este nimfa de cacadu, care poate trăi până la 25 de ani dacă este bine îngrijită. Această cifră este o medie, deoarece există unele nimfe care au reușit să ajungă la 30 - 40 de ani fără probleme.

cacadu in libertate

În ceea ce privește alte tipuri de cacadu, este normal ca speranța medie de viață în captivitate să fie de 20 de ani. În mod curios, în libertate s-a constatat că speranța de viață a acestor păsări este de până la 50 de ani, deși nu s-a explicat de ce.

Cum arată mai exact un cacadu?

Deși există unele tipuri de cacadu care nu seamănă deloc cu restul rudelor lor, există câteva subspecii care au în comun unele caracteristici foarte comune. Ca regulă generală, dimensiunea variază între 30 și 60 de centimetri și poate avea o greutate de 300 de grame în cazul celor mici, în timp ce cele mari pot depăși cu ușurință un kilogram.

cacadu pe creangă

Ceva care îi caracterizează este creasta de pe cap, pe care o ridică atunci când se pozează după zbor sau când se simt excitați. Au un cioc curbat și degetele de la picioare precum papagalii.

Cu toate acestea, au și unele caracteristici care îi diferențiază de ruda lor îndepărtată, cum ar fi faptul că au vezică biliară, absența texturii dyck în penaj, acesta fiind cauza faptului că unii papagali au penajul albastru și verde.

Diferența dintre papagali si cacadu se vede clar prin faptul că penajul unui cacadu este mai puțin viu decât cel al unui papagal, culoarea cea mai frecventă fiind negru, gri sau alb, dar există specii care au zone cu culori mai izbitoare, cum ar fi galben, roz sau roșu.

Picioarele lor sunt scurte, cu gheare foarte puternice deplasându-se pe jos. Când se cațără pe crengi, își folosesc ciocul ca pe un al treilea picior. În cazul masculilor, ciocul este, de obicei, puțin mai mare decât cel al femelei și puțin mai curbat. Pe de altă parte, femela are, de obicei, un penaj mai palid, în comparație cu cel al masculului, care are culori mult mai vii.

Care este comportamentul unui Cacadu?

Cacadu sunt păsări diurne care folosesc lumina zilei pentru a-și găsi hrana. Așteaptă până când soarele le încălzește locurile de odihnă pentru a se hrăni și sunt, de obicei, animale foarte sociabile între ele și cu alte tipuri de păsări.

În ceea ce privește relația lor cu oamenii, deși au devenit un animal foarte tipic pentru al ține în casă, unele specii de cacadu chiar au profitat de acest lucru pentru a subzista, în special cele care se hrănesc în special cu cereale și semințe.

Nu este o pasăre deloc conflictivă cu oamenii. Poate deveni o pasăre la fel de afectuoasă și lipicioasă ca un agapornis dacă stăpânul reușește să îi câștige suficient încrederea. Dar este un proces de lungă durată pentru care proprietarul va trebui să folosească mult timp pentru a stabili o legătură. Dar odată ce acest lucru este realizat, nu există un animal de companie mai bun decât un cacadu.

Vreau ca pasărea mea să aibă încredere în mine, ce trebuie să fac?

La fel ca toate animalele de companie, abia aștepți ca pasărea să se atașeze de tine din prima zi, mai ales când este închis într-o cușcă. Odată ajuns acasă, poate fi puțin agresiv și speriat, așa că cel mai bine este să îl lăsați singur în prima zi sau doar să vă apropiați de cușca lui, pentru ca acesta să se obișnuiască cu prezența noului stăpân.

Din când în când, când treceți pe lângă cușcă, este bine să-i spuneți ceva, cu voce joasă și tare, pentru ca ea să se obișnuiască cu vocea noului stăpân. Îi puteți spune numele său sau altceva care să-i atragă atenția. Este posibil să dureze câteva zile, câteva ore sau o lună pentru ca acesta să se obișnuiască cu vocea. Totul depinde de caracterul pe care îl are cacadu-ul și de cât de tânăr este. Veți ști că s-a format în sfârșit o legătură atunci când cacadu-ul se apropie de gratiile cuștii când vă aude vocea. Dacă doriți, în acest moment puteți să-i mângâiați ușor spatele sau gâtul păsării printre gratii.

cacadu si pisica

Dar, dacă doriți să mergeți puțin mai departe, puteți începe să băgați mâna în interiorul cuștii. Din nou, este foarte posibil să fie speriată, deoarece va fi ceva complet nou pentru ea. Dar puteți să-i cumpărați niște bunătăți care îi plac cu adevărat și să i le dați să le mănânce din mâna dumneavoastră. Dacă te mușcă, nu trebuie să trageți mâna, pentru că asta o va face să înțeleagă că are "putere" atunci când te atacă. După câteva zile, se va lăsa atins și se poate chiar așeza pe mâna dumneavoastră.

Unde este mai bine un cacadu, într-o cușcă sau în libertate în casă?

Sunt mulți proprietari care au un cacadu și care au ales să îl crească în libertate în casă, oferindu-i un pervaz pe post de cămin, astfel încât animalul să se poată mișca liber prin casă. Este rău să faci asta? Deloc, dar atunci când trebuie să duceți cacadu la veterinar și să-l puneți într-o cușcă, este posibil ca acesta să fie foarte violent simțindu-se închis.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să o obișnuiți cu faptul că în cușcă va dormi, va mânca și va fi transportat. Acest lucru este ușor de realizat, deoarece trebuie doar să o scoateți afară la anumite ore pentru a o lăsa să se miște în voie prin casă.

Nu vă faceți griji că se va răni, pentru că, cacadu-ul are tendința de a se deplasa mergând, foarte rar își ia zborul în spații închise, cu excepția cazului în care se simt foarte nervoși.

Prima dată când îi dați drumul, este posibil să refuze să se întoarcă în cușcă. În acest caz, evitați cu orice preț să o luați în mână sau să o forțați să intre. Nu-i dați mâncare în afara cuștii, ca să nu se obișnuiască așa. Cel mai bine este ca acesta să mănânce după ce s-a întors în cușca.

Nu este un animal care să nu se înțeleagă cu câinii și pisicile, dar este mult mai bine ca, dacă aveți aceste animale în acasă, să aveți mare grijă când îl lăsați liber, cu excepția cazului în care sunt genul de animale foarte docile.

Cum ar trebui să fie voliera unui cacadu?

Dacă aveți de gând să cumpărați o volieră pentru un singur cacadu, aceasta va trebui să aibă o înălțime de 60 de centimetri, o lățime de 50 de centimetri și o adâncime de 45 de centimetri. Barele nu vor trebui să fie la o distanță mai mare de 2 centimetri între ele, pentru a împiedica cacadu-ul să își poată băga capul printre bare.

Evitați cu orice preț ca voliera să fie fabricată din zinc sau plumb, materiale otrăvitoare pentru păsări. Acesta ar trebui să fie din oțel inoxidabil. Sunt animale cărora le place să se cațere pe gratiile volierei, așa că aceasta va trebui să aibă barele orizontale. Forma volierei nu trebuie să fie cilindrică sau în formă de colibă. O volieră dreptunghiulară este cea mai bună.

La baza volierei ar trebui să aibă o plasă dintr-o țesătură specială care ajută la îndepărtarea ușoară a resturilor de mâncare pe care iubita noastră pasăre exotică le scapă atunci când mănâncă. În cazul în care nu găsiți așa ceva, puteți pune un ziar.

ninfa in cusca

În interiorul volierei, cacadu-ul se va simți mai bine dacă îi puneți câteva jucării. În primul rând sunt bețele. Cele din plastic sau metal trebuie evitate cu orice preț, deoarece le deteriorează picioarele și nu le permit să-și ascută ghearele. Cele mai bune sunt cele făcute din ramuri naturale. În ceea ce privește jucăriile, nu trebuie să umpleți toată cușca, două sau trei sunt suficiente și apoi schimbați-le pe măsură ce trece timpul, astfel încât animalul să nu se plictisească. Cele mai bune sunt o scăriță și o jucărie de cauciuc pe care să o mestece.

Hrănitorul și adăpătorul lor sunt cel mai bine la exterior. Motivul? Dacă sunt puse în interior, vor învăța în cele din urmă că există o posibilitate de a ieși din cușcă și vor încerca să evadeze atunci când se schimbă mâncarea sau bolul cu apă.

Cum se curăță voliera unui cacadu?

Cacadu-ul este o pasăre destul de curată, așa că cel puțin de două ori pe săptămână trebuie să curățați baza cuștii și cam de trei ori pe lună trebuie făcută o bună curățare a volierei.

Pentru a curăța voliera nu uitați produsele de curățare sunt toxice pentru orice tip de pasăre, așa că, dacă nu i-ați câștigat încă încrederea, va trebui să o mutați într-o altă volieră în timp ce o curățați. În caz contrar, îl puteți lăsa în afara cuștii pentru a face mișcare.

cap de cacadu

Se poate curăța cu înălbitor diluat în apă. Pentru a efectua o dezinfecție adecvată, puteți urma acești pași simpli:

Care sunt pașii pentru o dezinfecție adecvată a volierei?

 1. Papagalul trebuie să fie în afara camerei în care se face curățirea.
 2. Curățați și îndepărtați toată murdăria din volieră, clătiți-o cu apă curată și apoi dezinfectați-o cu un dezinfectant la alegere.
 3. Aplicați dezinfectantul în toată voliera, pentru a o lăsa bine curățată de viruși și bacterii.
 4. Încăperea în care se curăță trebuie să fie bine ventilată și trebuie purtate mănuși de cauciuc pentru a evita orice pericol.
 5. După aproximativ 15 minute de la aplicarea dezinfectantului, clătiți cu apă și lăsați să se usuce la temperatura camerei înainte de a pune cacadu-ul înapoi în volieră.

Unde trebuie pusă voliera unui cacadu?

Ei bine, în primul rând trebuie să știți că voliera ar trebui să se afle în camera din casă în care există o interacțiune socială mai mare între membrii familiei, cum ar fi camera de zi.
Voliera ar trebui să fie amplasată cu doi dintre pereții cuștii lipiți de perete, ceea ce ajută pasărea să știe de unde vine proprietarul și să nu se sperie atât de ușor.

cacadu liber

Înălțimea la care trebuie pusă ar trebui să fie aceeași cu înălțimea ochilor proprietarului, deoarece, dacă este mai mică, animalul se poate simți intimidat, iar dacă este mai mare, se poate simți mai puternic. Nu ar trebui să fie într-o zonă în care va fi expusă la soare timp de mai multe ore și nici în zone în care există mulți curenți de aer, pentru că s-ar putea îmbolnăvi.

Cu ce se hrănește un cacadu?

Cacadu-ul mănâncă în principal semințe și alte alimente pe bază de plante. Însă trebuie să îi oferiți și fructe, cum ar fi bananele, merele sau strugurii.
Nectarinele, piersicile, caisele, perele și căpșunile sunt, de asemenea, foarte binevenite, dar numai ocazional.
Alte fructe care le plac foarte mult sunt fructele tropicale, cum ar fi mango, guave, kiwi sau papaya, dar acestea trebuie administrate din când în când, deoarece conținutul lor ridicat de fibre poate provoca diaree.

Înainte de a le da orice fruct, curățați-l bine și tăiați-l în bucăți mici, făcând un amestec, astfel încât să se poată bucura de diferite tipuri de fructe.

pereche de cacadu

Este important să îi oferiți o cantitate bună de legume verzi, cum ar fi salata verde, salata romană, varza chinezească sau varza kale, sfecla, deoarece acestea le oferă multe substanțe nutritive. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai mulți nutrienți au.

Cartoful dulce și dovleacul sunt foarte bune pentru că îi dau vitamina A, în timp ce morcovii îi pot da vitamina C și E. Toate acestea trebuie fierte și tăiate pentru ca el să le poată mânca bine. Dați-i întotdeauna legume proaspete, nu le dați niciodată legume conservate, deoarece acestea sunt aproape complet lipsite de nutrienți.

Desigur, există unele alimente care trebuie evitate cu orice preț, cum ar fi alcoolul sau ciocolata, care sunt mortale pentru cacadu. Alte alimente interzise sunt vinetele, varza, cofeina, laptele, smântâna, cartofii și rubarba.

cacadu

Ce boli poate avea un cacadu?

Un bun proprietar de cacadu știe cum să detecteze imediat când pasărea sa este bolnavă. Cacadu-ul este o pasăre foarte vioaie, însă când se înbolnăvește nu ar fi ciudat ca acesta să se arate brusc abătut sau foarte nervos. Printre cele mai frecvente boli ale acestor animale se numără:

 • Psitacoza: O boală foarte gravă care poate fi transmisă la om. Pasărea este abătută, prezintă simptome de conjunctivită și scurgeri oculare și va pierde în greutate, deoarece nu va mai mânca. Poate fi vindecată cu ajutorul antibioticelor, dar dacă nu este depistată la timp poate fi fatală pentru animal.
 • Răceala obișnuită: În cazul în care ați amplasat voliera cacadu-ului într-un loc din casă unde există mulți curenți de aer nu ar fi deloc ciudat ca să răcească. Acesta va strănuta, va prezenta lipsă de apetit și o respirație foarte dificilă. Va trebui să i se administreze alimente bogate în vitamina C și, de asemenea, niște antibiotice amestecate în apă. Desigur, va fi necesar să se schimbe și locul volierei sale.
 • Acarieni: sunt paraziți periculoși care pot slăbi pasărea pe care o atacă. Aceștia sug sângele păsării și se reproduc treptat până când o ucid. Aceștia pot fi transmiși și la om. Pasărea nu se va opri din scărpinat și poate încerca chiar să își smulgă penele de pe o parte a corpului. Pentru a o deparazita, trebuie să folosiți spray-uri antiacarieni, dar nu le folosiți în exces.
 • Sour Patch: Nu este obișnuit să sufere de această boală, dar nu este imposibil. Este o infecție care apare atunci când pasărea nu a digerat bine o parte din mâncare și aceasta se depune în gușa păsării. Acest lucru produce o umflătură în gușă. Trebuie dusă la un medic veterinar expert pentru a îndepărta această umflătură a gușei.
 • Smulgerea penelor: Faptul că un cacadu își smulge penele nu înseamnă neapărat că are acarieni, dar este o simptomă îngrijorătoare. Este de obicei o simptomă a depresiei sau a stresului păsării, acestea venind in urma pierderii unui coleg de volieră sau a faptului că se simte foarte singur. De asemenea, se poate datora unei lipse de minerale în alimentație.
 • Diareea: Este o simptomă care se poate duce cu gândul la multe boli, dar poate însemna și că a mâncat alimente cu multe fibre. În acest caz, ar trebui să-i dai puțină vitamina B12, cam patru picături cu apă, pentru a vedea dacă diareea se oprește. Dacă diareea nu încetează, duceți-l la veterinar.
 • Ocluzia ovariană: O situație foarte gravă care trebuie tratată de un medic veterinar. Aceasta apare atunci când un ou rămâne blocat în interiorul femelei și nu poate termina depunerea, ceea ce poate duce la moartea păsării. Numai un veterinar cu experiență va putea să o ajute să îl elimine.

Vreau ca cacadu-ul meu să se urce pe mâna mea, ce trebuie să fac?

Dintre toate trucurile pe care le poate învăța un cacadu, să-l faci să se urce pe mâna ta este cel mai ușor lucru. Totuși, mai întâi, va trebui să îi câștigi puțin încrederea și să îl lași să te atingă. În caz contrar, pasărea se va simți inconfortabil și este foarte probabil să vă atace.
Odată ce i-ați câștigat încrederea, este timpul să îl învățați trucul urmând acești pași simpli:

Când pasărea s-a obișnuit să o atingeți, deschideți cușca și băgați mâna în ea. Dacă rămâne calm în timp ce vă apropiați de el, faceți-o fără teamă, dar dacă devine din ce în ce mai nervos, renunțați și repetați procedura până când vă va lasa să o faceți.

cap de cacadu


Este un proces care va dura săptămâni sau chiar luni, în funcție de cât de afectuos este cacadu-ul dumneavoastră. În fiecare zi, timp de aproximativ zece minute, încercați să faceți acest lucru, apropiindu-vă din ce în ce mai mult. Este posibil ca, atunci când vă apropiați, cacadu-ul să se îndepărteze, în acest caz cunoașteți deja limita care vă va permite să vă apropiați. Știind acest lucru, puneți degetul acolo în fiecare zi, astfel încât pasărea să se obișnuiască cu prezența dumneavoastră.

Încetul cu încetul, pasărea se va obișnui cu mâna dumneavoastră în cușcă și se va apropia de ea.
Odată ce s-a urcat pe deget, îl puteți învăța o comandă pentru a se obișnui cu ea, cum ar fi "sus", iar atunci când se conformează îi puteți da o recompensă care îi place foarte mult. S-ar putea să-și folosească ciocul pentru a obține puțină stabilitate, așa că nu vă îndepărtați mâna, deoarece acest lucru ar putea să o sperie și s-ar putea să nu mai vrea să încerce niciodată.

Ce altceva îmi pot învăța un cacadu?

A o face să se urce pe deget este doar începutul și cea mai ușoară parte a dresajului unui cacadu. Acum este timpul să trecem la partea cea mai grea: să-l facem să învețe și alte trucuri.

Un truc bun este să-l faci să vină la tine atunci când îl chemi, iar pentru asta ar trebui să folosești un clicker. Este un sunet scurt și distinctiv pe care pasărea îl recunoaște instantaneu, ceea ce o îndeamnă să facă trucul. Poate fi sunet din buze sau din mâini, care îi va atrage întreaga atenție. Odată ce a făcut ceea ce ați vrut să facă, îi puteți oferi o recompensă.

Îl puteți învăța și alte trucuri simple, cum ar fi să se urce pe o masă sau să se cocoțeze pe umărul dumneavoastră, folosind același truc cu clicker-ul și oferindu-i o recompensă atunci când face acest lucru.

Pentru că sunt rude îndepărtate ale papagalilor, cacadu-ul pote învăța și să vorbească, dar trebuie să fie relaxați și fericiți. Pentru ca ei să învețe, trebuie să repetați o frază de câteva ori pe parcursul zilei, pronunțând frecvent cuvântul. Dacă reușește să vă imite, răsplătiți-o. Este mai ușor pentru un cacadu să învețe să vorbească dacă este mascul, deoarece aceștia pot imita mai multe sunete decât femelele, iar vocea lor este puțin mai clară. Ei pot începe să vorbească de la vârsta de 8 luni.

S-ar putea să nu învețe niciodată să vorbească, dar poate învăța alte trucuri, cum ar fi fluieratul sau dansul. Pentru a face acest lucru, fluieră în timp ce dansezi, urmând un ritm constant și este foarte posibil ca pasărea să ajungă să te imite. De asemenea, îl puteți obișnui să o facă atunci când ascultă un anumit cântec și începeți să dansați în fața cuștii. Mai devreme sau mai târziu, pasărea se va obișnui să își miște corpul atunci când aude acel cântec.

Cacadu-ul meu mă mușcă, ce trebuie să fac?

Deși cacadu-ul este de obicei o pasăre foarte sociabilă cu oamenii, nu ar fi deloc neobișnuit să vă muște, mai ales dacă încercați să o faceți să se urce pe degetul dumneavoastră sau să o hrăniți din mână.

Atunci când vă mușcă în interiorul cuștii, nu reacționați cu un țipăt și nu arătați niciun semn de durere, deoarece acest lucru încurajează pasărea să muște din nou când vede că veți încerca să intrați în cușca sa. Iar dacă vă scoateți mâna, îi veți da multă autoritate în interiorul cuștii, ceea ce poate face aproape imposibilă corectarea comportamentului său.

cacadu pe creanga

Odată ce ați fost mușcat, nu pedepsiți pasărea, deoarece ea nu înțelege acest gest. Folosiți o pedeapsă ușoară, cum ar fi îndepărtarea a ceea ce ronțăie, astfel încât să înțeleagă că a făcut ceva greșit și oferiți-i o recompensă doar atunci când face ceva bun. Dar în niciun caz nu trebuie să țipați la el.

La fel ca în cazul altor animale, cum ar fi pisicile, cacadu-ul vă va permite să îi atingeți creasta sau ciocul doar atunci când sunt calmi. Unele păsări găsesc acest lucru neplăcut, așa că veți avea nevoie de multă răbdare pentru a le convinge.

Cum se înmulțește un cacadu?

Pentru început, trebuie să înțelegeți că, în comparație cu alte păsări, cacadu-ul este o pasăre monogamă, așa că își petrec întreaga viață cu același partener. De la o vârstă fragedă, cel mai bine este să puneți masculul și femela în aceeași volieră, astfel încât să poată stabili o legătură strânsă de la o vârstă fragedă.

Voliera va trebui să fie de trei ori mai mare decât o volieră pentru un singur cacadu și să fie protejată de orice tip de prădători. Cumpărați un cuib din lemn, astfel se vor simți foarte confortabili și protejați ajutândui să-și păstreze intimitatea.

pereche de cacadu in cusca

După consumarea actului, ele pot depune între 2 și 5 ouă, perioada de incubație fiind de aproximativ 21 de zile, deși la unele specii poate fi mai lungă. În plus, veți observa că masculul și femela participă pe rând la procesul de incubație. Când se nasc, puii sunt surzi și orbi, așa că părinții sunt cei care îi hrănesc în primele șase săptămâni de viață.

La două luni de viață puteți muta puii într-o volieră separată, pentru a începe să facă exerciții și să se poată descurca singur.


CATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up