ȚIPARUL

CARE ESTE ORIGINEA ȚIPARULUI ?

TIPAR
INDEX

Țiparul este originar din Europa Centrală si cea răsăriteană, țiparul după denumirea lui științifică (Misgurnus fossilis) îl găsim în tot bazinul dunărean. În România este omniprezent găsindu-se în Dunăre și Deltă, în toate bălțile, brațele moartea, iazurile și lacurile din interiorul țării noastre, excepție făcând apele de munte.

Țiparul mai este cunoscut și sub denumirea de anghilă fiind singurul pește din genul Electrophorus, fiind capabil să genereze electricitatea.

Țiparul este un pește de pradă care se găsește în apele dulci ale lacurilor dar și în mări și oceane, chiar și în zona Amazonului și a Americii de Sud

CU CE SE HRĂNEȘTE ȚIPARUL ?

Acest pește scormonește tot timpul fundul apei de unde înghite pe lângă nămol și hrana lui preferată care constă din particule de vegetație, detritus organic, larve acvatice, viermi, crustacee mici, mici moluște, melci etc.

Acest pește este mai activ pe timpul nopții când se și hrănește, ziua stă mai mult îngropat în nămol fiind inactiv.

De unde îi provine această denumire de țipar ?

Dacă îl ținem în mână un pic mai strâns, acesta emite un sunet caracteristic datorită eliminării bruște a aerului din intestin prin anus, acestui sunet (chițăit) îi datorează denumirea de țipar.

CUM ARATĂ ȚIPARUL ?

Țiparul are o formă alungită, corpul lui fiind cilindric și fără solzi având o lungime de până la 2m și o greutate de până la 20 kg. Are o gură lungă, unde găsim dinți foarte ascuțiți și 2 perechi de branhii.

Lungimea acestuia este cuprinsă între 0,6 și 1,5 m în general, dar a fost găsit și un țipar lung de 3 m cu greutatea de 34 de kg, însă greutatea normală a acestui peste este mai mică.

Ce culoare are Țiparul ?

Depinzând de mediul din care provine ( apă dulce sau sărată ), acesta poate acea culori de verde și galben combinate cu alb, argintiu și negru. Masculi fiind de culoare mai închisă pe abdomen.

Țiparul electric (nu toți țipari pot produce energie electrică) are un organ respirator în cavitatea bucală. De aceea țiparul electric trebuie să iasă la suprafața apei la fiecare 10 minute pentru a respira. Prin acest mod de respirație obține 80% din exigenul necesar, restul fiind luat din apă.

TIPAR

Prin intestinul gros, puternic vascularizat, absoarbe oxigenul și prin anus elimină dioxidul de carbon.

Țiparul electric are trei organe care produc electricitate: Hunter, Shachs și organul principal. Aceste organe alcatuiesc 4/5 din corpul său și au capacitatea de a genera două tipuri de descărcări electrice, de joasă tensiune și de înaltă tensiune.

Când localizează prada, creierul trimite un semnal prin sistemul nervos la organele electrice care provoacă o diferență bruscă de tensiune generând curentul. Țiparul generează impulsuri electrice capabile să producă un șoc de peste 500 volți și 1 amper (peste 500W). Când se simt amenințați pot produce șocuri electrice timp de o oră fară să dea semne de oboseala.

Un astfel de impuls electric poate fi mortal pentru o persoană adultă. Țiparii tineri produc șocuri de tensiune mai mici, aproximativ 100 volți.

CARE ESTE COMPORTAMENTUL ȚIPARULUI ?

Acești pești au fost întotdeauna la mare căutare printr-e colecționari de pești. Totuși capturarea și creșterea lor într-un acvariu este foarte dificilă, mai ales dacă ne gândim la cei de apă sărată sau la cei care produc electricitate. Acesti pești au un comportament mai agresiv fiind pești răpitori.

CUM SE REPRODUCE ȚIPARUL ?

Procesul de reproducere la țipari se face prin unirea corpurilor celor doi pentru ca sperma mascului să ajungă în contact cu ouăle pe care femela le depune. Odata ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid este eliberat în apă.

La scurt timp după ce ovulul a fost fecundat și este în contact cu apa acesta se transformă în larvă. Curenții apelor transportă larvele până când acestea rămân pe fundul apei.

Perioada reproducerii este din martie până în august.

Femela depune icrele, în general, în trei etape, în total depune între 10000-15000 ouă.

POZE ȚIPAR

TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR
TIPAR

VIDEO CURIOZITĂȚI ȚIPAR

Go up