Câte rase de pisici există?

INDEX

Câte rase de pisici există ? - Numărul raselor de pisici care există astăzi depinde în mare măsură de criteriile pe care ne bazăm. Această cifră variază între 15 și 71 de rase.

Rase de pisici

Sigur că mulți iubitori ai pisicilor domestice s-au întrebat, câte rase de pisici există pe tot globul? Acest răspuns nu este deloc simplu, deoarece conform criteriilor de clasificare, numărul total variază considerabil.

Este necesar să subliniem că toate informațiile pe care le vom prezenta sunt limitate doar la pisica domestică (Felis silvestris catus), astfel încât toate rasele de pisici sălbatice sunt lăsate deoparte.

Rase de pisici

Pisicile și domesticirea acestora

Deși se credea că primele domesticiri ale felinelor au avut loc din 2000 î.Hr în Egipt, noi studii resping această idee. În 2004, o fosilă de pisică a fost descoperită lângă un cadavru uman într-un mormânt situat pe insula Cipru. Deși este incredibil, aceste rămășițe geologice datează de acum 9,5 milioane de ani. 

Astfel, pisica sălbatică africană (Felis silvestris lybica) este plasată ca precursor de bază al tuturor raselor de pisici domestice pe care le cunoaștem astăzi. Se sugerează că această domesticire s-a produs ca urmare a unei simbioze: oamenii trebuiau să scape de dăunătorii rozătoarelor și pisicile aveau nevoie de pradă pentru a vâna.

Din această asociere ancestrală, de-a lungul anilor au apărut diferite rase de pisici, cu trăsături morfologice specifice care sunt produsul selecției genetice umane. Trebuie remarcat faptul că, indiferent cât de diferite sunt din exterior, doi indivizi de diferite se rase pot reproduce între ei și, prin urmare, sunt considerați a fi aceeași specie.

Rase de pisici

Câte rase de pisici există?

După cum am spus deja anterior, numărul global de rase de pisici existente astăzi depinde în mare măsură criteriile pe care ne bazăm. Iată câteva specificații orientative:

  • Asociația Internațională a Pisicilor (TICA) estimează că există un total de 71 de rase standardizate.
  • Asociația Cat Fanciers (CFA) plasează acest număr la 44.
  • Un total de 43 de rase sunt recunoscute de Fédération Internationale Féline (FIFe).
  • În cele din urmă, cea mai mică valoare o deține Enciclopedia Britanică, cu un total de 15 rase oficiale de feline domestice.

După cum se poate observa din aceste cifre, diferența dintre federații este foarte mare. Acest haos numeric răspunde la diferite criterii pe care se bazează. De exemplu, unele dintre aceste entități nu recunosc ca rase proprii pe cele care nu au un pedigree distinct, adică un pedigree înregistrat eficient.

În alte cazuri, unele organisme aleg să includă mai multe tipuri de feline în aceeași rasă. Un exemplu în acest sens sunt câteva dintre speciile de pisici punct de culoare (cu extremitățile și fața de o culoare și restul corpului de altă culoare), care poate fi clasificat separat în funcție de originea lor, sau în aceeași „mega-rasă”.

Trebuie remarcat faptul că anumite caracteristici precum „părul scurt” sau „părul lung” nu constituie rase în sine, deoarece acestea sunt simple criterii de clasificare în funcție de aspectul extern al animalului.

Există rase noi de pisici?

Răspunsul la această întrebare este un da clar și răsunător. De exemplu, în 2018 FCA a introdus două rase noi: pisica Lykoi și Khao Manee. În ciuda acestui fapt, aceste sisteme de clasificare tind să rămână neschimbate de-a lungul anilor, deoarece sunt necesare dovezi foarte importante pentru ca o varietate de pisici domestice să ajungă să fie considerată o rasă în sine.

Această variație limitată răspunde, de asemenea, la protecția animalelor de companie și la căutarea bunăstării animalelor.

De aceea aceste federații au mare grijă atunci când promovează încrucișarea dintre indivizi și selecția genetică pentru a da naștere diferitelor rase. Nu trebuie să uităm că bunăstarea animalelor este mai presus de toate.

rase pisici ▷ 2024

Prin urmare, am putut verifica că numărul raselor de pisici de pe pământ nu este deloc fix, deoarece depinde de o serie de criterii de clasificare impuse chiar de asociația care înregistrează varietatea acestor animale. Cu toate acestea, putem afirma că numărul raselor feline este mult mai mic decât cel al câinilor, deoarece aceștia numără în jur de 350 de rase diferite.

Var putea interesa și

Go up