Mezozoic

Mezozoic

Era Mezozoică

INDEX

Este etapa care începe la sfârșitul Paleozoicului cu marea dispariție a Permianului (acum 252 de milioane de ani) și se încheie cu intrarea în Cenozoic acum 65 de milioane de ani (mare dispariție a Cretacicului).

Era mezozoică cuprinde trei etape

  • Triasic. Începe acum 252 de milioane de ani și se termină acum 200 de milioane de ani.
  • Jurassic. Începe acum 200 de milioane de ani și se încheie acum 145 de milioane de ani.
  • Cretacic. Începe acum 145 de milioane de ani și se termină acum 65 de milioane de ani. Este cea mai lungă etapă a mezozoicului.

Clima mezozoică

Mesozoicul se caracterizează printr-un Pământ cald și umed. Nivelurile de oxigen au fost foarte asemănătoare cu cele de astăzi, datorită pădurilor mari de conifere care au proliferat la începutul triasicului, dar au fost înlocuite cu păduri de angiosperme la începutul Cretacicului.

Trecem de la un climat uscat și arid la începutul triasicului, pe măsură ce am părăsit o dispariție care a lăsat continentele uscate, către climele care erau încă calde, dar cu umiditate mai mare la începutul jurasicului, și rămân așa până la sfârșitul Cretacicului. Se crede că în Cretacic, Polul Nord ar putea găzdui gheață iarna.

Am început Era mezozoică cu un supercontinent „masiv” Pangea, cu un mare deșert și fără apă în centrul continentului, înconjurat de marele ocean Panthalassa. Începe să se deschidă spre dreapta, dând o formă C, dând naștere la două supercontinente Laurasia (la nord) și Gondwana (la sud), separate în centru de Marea Tethys.

Viața în mezozoic

Intrarea în Mesozoic este după o mare dispariție, una dintre cele mai mari trei care au avut loc pe Pământ. Viața a reapărut doar cu un procent mic de specii înainte de marea dispariție permiană, ceva incredibil.

Studii recente arată că, după o catastrofă care lasă puțini supraviețuitori (dar suficient de diferiți pentru a avea mai multe specii, nu numai animale, ci și plante), evoluția se accelerează, adică există un număr mare de nișe și spații goale care poate găzdui orice tip de viață, astfel încât speciile concurează pentru a fi primele care sosesc și rămân pe acel teritoriu.

Acest proces este ceea ce a permis Pământului să rămână în viață după fiecare dispariție și, după dispariție, viața s-a schimbat și a variat. Mai mult, în Mesozoic există două evenimente importante, unul la plante și celălalt la animale.

Angiospermele apar în plante. În Carbonifer (cu aproximativ 359 milioane de ani în urmă) au apărut gimnosperme care au deplasat ferigi din ecosistemele terestre. În timpul paleozoicului, pădurile de conifere erau foarte abundente, acoperind practic întregul Pământ, dar în Cretacic au apărut angiosperme (plante cu flori) și au început să înlocuiască gimnospermele.

Se știe cu certitudine că acest fapt a fost în Cretacic, obținându-se o plantă fosilă completă, dar unii autori cred că plantele cu flori ar putea apărea mai devreme (în Jurasic) și că mai târziu în Cretacic ar începe să înlocuiască în mare măsură coniferele .

Păsările apar la animale. Deși Mesozoicul este cunoscut sub numele de „Epoca dinozaurilor” și este un fapt foarte izbitor, deoarece acestea ar fi cele mai mari animale terestre care au dominat Pământul, la un nivel evolutiv și privind un punct mai actual al Mesozoicului, găsim originea păsări, descendenții actuali ai dinozaurilor (și, prin urmare, îi putem considera în siguranță ca dinozauri).

Păsările apar dintr-o familie de dinozauri teropodi saurischieni, adică dinozauri cu șolduri asemănătoare reptilelor și carnivore.

Apariția penei a fost esențială pentru ca dinozaurii să devină păsări de astăzi. Pana nu a apărut ca instrument pentru mediul aerian, ci a fost creat pentru termoreglare.

Pana este un mare izolator al căldurii și permite reglarea temperaturii corpului, precum și acoperită cu o ceară care face animalul impermeabil. Pană primitivă (proto-pană) este mai asemănătoare cu un fir de păr decât cu o pană curentă la nivel macroscopic, dar dacă privim puțin mai atent putem vedea rahisul (tija centrală) din care se bifurcă firele care alcătuiesc penele .

Sfârșitul mezozoicului

Mesozoicul se încheie cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă în marea dispariție a Cretacicului, punând capăt „Epocii dinozaurilor” și dând loc Cenozoicului și „Epocii mamiferelor”.

Această dispariție este cea mai cunoscută și, în ea, nu numai dinozaurii non-aviari se sting, ci și alte grupuri de arosauri, cum ar fi pteranodoni (reptile aeriene) sau plesiosauri și ihtiozauri (reptile acvatice). Prin urmare, marea dispariție a Cretacicului afectează în principal clada Archosauromorpha, deși a existat și dispariție la nivel de plantă și a altor taxoni de animale, cum ar fi amfibieni, pești sau mamifere (deși într-o măsură mai mică comparativ cu reptilele).

Var putea interesa și

Go up