STICLETE

INDEX

Care este una dintre păsările cele mai dorite de iubitorii de păsări? Fără îndoială, sticlete, unul dintre cele mai frumoase animale, atât pentru culorile penajului său, cât și pentru armonia cântecului său.

Sticlete

Tipurile de sticlete

Ce este un sticlete?

Cunoscută sub denumirea științifică Carduelis și sub denumirea comună de cardelină, este o pasăre care aparține familiei fringilidelor. Este cel mai frecvent întâlnită în Palearcticul de vest, atât în Europa, cât și în nordul Africii și în unele părți ale Asiei din apropierea vestului.

Sunt foarte asemănătoare cu canarii, dar cu o notă ușor mai sălbatică, care le face puțin diferite.

Sticlete

Comunitățile de sticleți sunt întâlnite în special în păduri, în zonele rurale, în zonele agricole, în parcuri și grădini, precum și în orice zonă cu iarbă, mai ales dacă în zonă există ciulini, hrana preferată a acestei specii. Are o mare predilecție pentru mediile calde.

Cum arată un sticlete?

Sticletele este o pasăre mică, măsurând între 12-13,5 centimetri. Acesta poate cântări maximum 19 grame, deși în mod normal cântărește în jur de 14 grame.

Dacă există un lucru care îl caracterizează, acesta este masca facială roșie și aripile negre cu o dungă galbenă. La exemplarele adulte, penajul capătă un aspect tricolor, cu un model cefalic alb-negru. Ciocul este un cioc simplu, adaptat la dieta sa.

Sticlete

În cazul celor mai tinere păsări, aripile sunt identice cu cele ale adulților, dar capul și corpul au o nuanță gri-maronie, căpătând culoarea cefalică tricoloră tipică după prima mută din toamnă. Există varietăți de penaj, dar totul depinde de perioada anului și de ciclul de mutare.

Este dificil să se facă distincția între femelă și mascul, deoarece nu există aproape deloc dimorfism sexual. Cu toate acestea, masculul are, de obicei, o cantitate mai mare de roșu pe față, iar penele nazale sunt mai închise la culoare. Acest lucru ar putea ajuta puțin la diferențierea de femelă în cazul în care se dorește reproducerea speciei. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a face distincția între ele este în continuare utilizarea testelor ADN.

Cât timp poate trăi un sticlete?

În comparație cu alte păsări, cum ar fi papagalul sau macaw, speranța de viață a sticletelui este foarte scurtă. Durata medie de viață este de obicei între 8 și 10 ani, deși unele păsări au trăit până la 12 ani.

Cu toate acestea, când ajung la vârsta de 12 ani, s-a dovedit, de asemenea, că sticletele începe să îmbătrânească rapid până la moarte, care se poate întâmpla după câteva luni. O mare curiozitate la masculi este că se pot împerechea fără probleme cu canarii.

Cum este caracterul acestei păsări?

Sticletele este o pasăre foarte activă, cu un caracter foarte vesel. Îi place să cânte și să se deplaseze dintr-un loc în altul în interiorul cuștii sau în ramurile copacilor atunci când se află în sălbăticie.

Ca partener în casă este cel mai bun, deoarece este foarte afectuos cu stăpânul său și îi place să îi înveselească ziua cu muzică. În plus, dacă îl obișnuiești de mic, poate imita ritmul unui cântec pe care l-a auzit de multe ori.

Sticlete cântând, pentru ați antrena sticletele

Ce trebuie să fac pentru a mă înțelege mai bine cu sticletele meu?

Deși, de regulă, foarte puțini oameni își pierd timpul antrenându-și sticletele, nu este imposibil să obțineți o mică relație cu această pasăre care să fie benefică pentru amândoi. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să amplasați cușca astfel încât sticletele să nu se sperie și să se afle în centrul principal de activitate din casă.

La început, pasărea poate fi speriată, ceea ce este normal, dar, încetul cu încetul, se va obișnui cu prezența dumneavoastră. Este posibil ca, în timp, să se apropie de zăbrelele coliviei atunci când vă va vedea apărând. Cu toate acestea, nu este încă momentul să îl atingi, așa că nu te mira dacă vei primi o ciupitură bună dacă încerci.

Pentru a-l atrage pe degetul tău, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i câștigi încrederea. Acest lucru va dura ceva timp, așa că aveți răbdare. Deschideți ușa cuștii și puneți în mână semințe de ciulin, hrana lui preferată, astfel încât să se apropie treptat de ele și să le mănânce. La început s-ar putea să nu se apropie, dar nu vă temeți, mai devreme sau mai târziu o va face.

După ce mănâncă din palmă, pune-ți degetul în fața lui, astfel încât să se urce pe el. Dacă nu o face, împingeți-l puțin. Nu mai faceți nimic în prima zi, dar a doua zi puteți încerca să-i mângâiați burtica sau capul.

După câteva zile, îl puteți scoate din cușcă, dar nu vă mirați dacă ajunge să zboare pentru a explora împrejurimile. Foarte puțini sunt cei care le permit să se miște liber prin casă, deoarece pot ajunge să scape pe fereastra deschisă dacă nu sunt atenți. Dacă zboară, nu țipați la el și nu încercați să îl prindeți. Lăsați-l să se întoarcă singur în cușcă, lăsați-i mâncarea preferată în cușcă...

Cum trebuie să fie colivia unui Sticlete?

Deși poate părea că un sticlete este o pasăre mică, adevărul este că are nevoie de o colivie mare, mai ales în lățime, deoarece îi place să zboare pentru a-și întinde aripile. Prin urmare, ar trebui să cumpărați o colivie cu o lățime de 100 cm, o înălțime de 60 cm și o adâncime de 80 cm, astfel încât să aibă suficient spațiu pentru a se deplasa. De asemenea, este important ca barele să aibă o lățime maximă de 12 mm și ca distanța dintre ele să nu depășească 1 cm, pentru a împiedica pasărea să rămână blocată între bare.

Fiți foarte atenți atunci când cumpărați cuști, deoarece, ca regulă generală, pentru această pasăre se oferă cuști mici și acestea nu ar trebui cumpărate niciodată, cu excepția cazului în care aveți de gând să o transportați afară pentru a participa la un concurs sau pentru a o duce la veterinar. În plus, trebuie evitate cu orice preț cuștile ovale. Optați întotdeauna pentru cuști pătrate sau dreptunghiulare.

Materialul este, de asemenea, foarte important, deoarece există unele care sunt foarte toxice pentru aceste păsări mici, cum ar fi zincul, așa că optați întotdeauna pentru unul din oțel inoxidabil. De asemenea, asigurați-vă că are o tavă bună la bază, care poate fi îndepărtată cu ușurință pentru curățare. Următorul aspect de care să ținem cont sunt portițele volierei. Sticleți sunt păsări mici, așa că pot încerca să scape atunci când le puneți mâncare. Așadar, pentru a evita această problemă, cel mai bine este să cumpărați un hrănitor și un adăpător care să se agațe în exterior și să aibă o singură portiță mică prin care să puteți băga mâna la nevoie.

Leagănele pe care le cumpărați ar trebui să fie din lemn natural, deoarece cele din plastic care vin cu colivia nu sunt potrivite pentru ași ascuți ghearele. Trei cuiburi vor fi suficiente pentru a le menține în mișcare dintr-o parte în alta. Jucăriile, o frânghie sau o scară ar putea fi suficiente, deși este bine să aibă ceva de mestecat, atâta timp cât este din cauciuc și de bună calitate.

Vara, deși este o pasăre obișnuită cu căldura, este bine să i se pună în cușcă o cană cu apă rece, pentru a putea face baie ori de câte ori are chef. A doua zi puteți pune altul cu apă curată.

Unde trebui pusă voliera unui sticlete?

Pentru a poziționa voliera sticletelui, trebuie doar să urmați aceleași indicații ca și pentru restul păsărilor.

 • În primul rând, trebuie să evitați zona casei în care sunt multe curenți de aer, pentru că ar putea răci și îmbolnăvi.
 • De asemenea, nu ar trebui să se afle într-o zonă în care este prea cald sau în soare ore întregi. Ar putea muri de insolație.
 • Evitați cu orice preț să o amplasați pe balcoane, deoarece zgomotul traficului ar putea să o streseze și nu este un loc bun pentru o colivie de păsări.
 • Nu trebuie așezat nici în apropierea televizorului, din cauza strălucirii ecranului, care i-ar putea fi dăunătoare.
 • Nici în bucătărie, unde ar putea fi otrăvit de fumul de la gătit.

Cel mai bun loc este întotdeauna în camera de zi. În plus, cușca ar trebui să fie la nivelul ochilor, astfel încât sticletele să nu se simtă intimidat sau să dea semne de revoltă față de proprietar.

Cum se curăță voliera unui sticlete?

Sticleții sunt păsări foarte curate, așa că voliera lor trebuie curățată temeinic. Pentru început, tava pe care își desfășoară activitatea trebuie curățată la fiecare două sau trei zile. Puteți folosi ziar pentru a ușura acest lucru sau nisip. Hrănitorul și adăpătorul trebuie schimbate zilnic și curățate temeinic cel puțin o dată pe săptămână pentru a preveni paraziții care ar putea ataca sticleți.

Cușca trebuie dezinfectată de două ori pe lună. Folosiți înălbitor diluat în apă pentru a curăța bine barele. Pasărea trebuie să fie scoasă din cușcă și pusă într-o altă cușcă sau lăsată în libertate într-o altă cameră, dacă aveți deja încredere în ea, deoarece înălbitorul este toxic pentru ea. După ce ați curățat bine voliera, clătiți-o bine cu apa și apoi uscați-o cu o cârpă.

Este foarte important ca sticletele să se poată scălda singur în cușcă, deoarece acest lucru ajută și la prevenirea paraziților. Există multe "băi" pentru păsări mici disponibile în magazine. Pregătiți o baie de apă cu câteva picături de oțet de mere și nu va trebui să vă faceți griji cu privire la paraziți.

Ce mănâncă sticleți?

Sticletele este o pasăre granivoră și se hrănește în special cu semințe. Există multe alimente în magazine care au diferite combinații de semințe pentru a hrăni acest tip de pasăre, dar este întotdeauna o idee mai bună să pregătiți o combinație de semințe voi înșivă.

Sticleților le plac în mod deosebit semințele de ciulini, care sunt, de asemenea, foarte bune pentru ea, datorită conținutului ridicat de nutrienți și antioxidanți. Cu toate acestea, nu este posibil să o hrănim doar cu acest tip de semințe, oricât de bune ar fi ele. De aceea, este necesar să i se dea semințe de alte plante, cum ar fi pajura ciobanului, purpura, mac, floarea-soarelui, păpădie sau ovăz. Aceste semințe pot fi administrate pe tot parcursul anului și zilnic, fără riscuri, atâta timp cât nu se depășește doza zilnică recomandată.

Cel mai bine este să preparați o combinație de semințe, semințe de in, semințe de rapiță, salată neagră, salată albă, ovăz, susan, mac, semințe de cânepă și ovăz decorticat, împreună cu puține semințe de ciulin, pentru a vă asigura că are doza necesară de nutrienți și vitamine zilnic.

Este o pasăre care mănâncă și unele legume, cum ar fi cicoarea, roșiile și salata verde, care trebuie să i se dea bine tocate, pentru a nu avea prea multe probleme în a le mânca, și de câteva ori pe săptămână. De asemenea, le plac fructele, cum ar fi portocalele, perele, merele și căpșunile, care sunt o sursă bogată de vitamine pentru această pasăre. De cel puțin de trei ori pe săptămână, această pasăre ar trebui să mănânce o combinație de fructe, care pot fi un substitut perfect pentru semințe.

Tu și sticletele tău

Deși este adevărat că un sticlete nu este la fel de lipicios ca o porumbiță, îi place să aibă ceva care să-l motiveze să fie fericit. La urma urmei, a fi închis într-o cușcă nu este ceva ce îi va aduce multă fericire.

Așadar, o opțiune este de a oferi păsării un partener de colivie. O altă pasăre din aceeași specie este cea mai bună, dar și canarii și păsările de mărime similară se vor adapta bine la conviețuire.

Desigur, există întotdeauna o altă opțiune, și anume stabilirea unei relații om-animal de companie cu pasărea, astfel încât aceasta să nu se simtă niciodată singură atunci când vede pe cineva prin casă. Acest lucru nu este prea greu, dar e nevoie de puțină răbdare.

Ce fel de boli poate avea?

Una dintre principalele cauze de mortalitate a acestor păsări în captivitate este boala, în special din cauza neglijenței proprietarilor. Aceasta este lista celor mai frecvente boli ale acestor păsări.

 • Coccidioza: Apare de obicei atunci când s-au consumat alimente sau apă contaminate cu salivă de la animale bolnave. sticletele va avea diaree cu sânge, pierdere în greutate, salivare a ciocului și la câteva zile după apariția simptomelor va muri.
  • Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să curățați și să dezinfectați cușca în mod regulat.
 • Colibaciloza: Aceasta este de obicei cauzată de consumul de alimente și lichide contaminate, ceea ce determină pierderea poftei de mâncare, diaree verde și o dispoziție mai moale.
  • De obicei, poate fi tratată cu medicamente. Mortalitatea nu depășește 50% din cazuri, dar poate fi transmisă la om, așa că trebuie să se acorde o atenție deosebită.
 • Enterita: Inflamația intestinală face ca pasărea să se simtă uscată, așa că va începe să bea mult, chiar dacă își va pierde pofta de mâncare. Acesta va fi apatic față de proprietar și va dormi în cea mai mare parte a timpului. Aceasta este cauzată de obicei de paraziți, de o hrană de proastă calitate sau de o infecție.
  • Poate fi vindecată cu antibiotice.
 • Mutarea falsă: sticletele face o singură dată pe an, dar este posibil să observați brusc că îi cad penele în timpul verii. Acest lucru se datorează, de obicei, unei lipse de igienă sau unei greșeli în alimentație.
  • Este necesar să i se administreze puțină polivitamină în apă.
 • Paraziți externi: Dacă nu se îngrijește bine de cușcă și de hrană, pot apărea paraziți externi, cum ar fi acarieni sau păduchi.
  • În aceste cazuri, este necesar să se folosească un spray pentru a le elimina.
 • Pneumonie: Amintiți-vă că atunci când amplasați cușca sticletelui, evitați să o plasați într-o zonă cu curenți de aer puternici. Dacă faceți această greșeală, pasărea va începe să aibă probleme de respirație, cu mult mucus în nări, va respira cu ciocul deschis și va fi ca și cum ar fi amorțită.
  • Pasărea trebuie să primească căldură și un antibiotic pentru a se recupera.
 • Salmoneloza: Această boală este contractată, de obicei, prin consumul de alimente sau apă infectate (sau alimente care au stat mult timp în adăpător). Se transmite, de asemenea, prin contact cu păsări infectate. Cel mai frecvent simptom este diareea severă. Este posibilă moartea păsării și transmiterea la om.
  • Trebuie consultat un medic veterinar pentru un tratament imediat.
 • Viermi: Da, păsările pot avea și ele viermi, cum ar fi cestode sau ascarizi. Acestea apar în special din cauza curățării necorespunzătoare a cuștii. Simptomele includ pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală și particule albe mici în fecale.
  • Va trebui să vorbiți cu medicul veterinar pentru tratament.
 • Difterie: Este o boală mortală care se transmite prin contact direct cu o pasăre infectată. Penele își vor pierde culoarea, pasărea va avea diaree, va avea dificultăți de respirație și este foarte probabil să moară.
  • Numai un medic veterinar cu experiență poate ajuta pasărea să supraviețuiască.
 • Acarioza picioarelor: Pe picioare vor începe să apară cruste aspre cenușii și deformări ale picioarelor. Acest lucru este cauzat, de obicei, de o curățare slabă a fundului cuștii, așa că trebuie aplicate unguente speciale pentru a le îndepărta.
 • Chisturi: În mod normal, dacă un sticlete are chisturi, este pentru că le-a moștenit de la unul dintre părinți. Simptomele includ umflarea subcutanată a spatelui și a aripilor.
  • Acestea vor trebui îndepărtate, dar numai de către un veterinar cu experiență.

Vreau ca sticletele meu să se înmulțească, ce trebuie să știu?

În primul rând, nu uitați că în unele țari păstrarea unei femele de sticlete în captivitate, cu excepția cazului în care a fost obținută o autorizație, este o infracțiune penală. În al doilea rând, pot să se înmulțească de două ori pe an, la mijlocul lunii martie-aprilie și apoi primăvara. Este rar ca acestea să se înmulțească de trei ori în același an, dar nu imposibil.

Pentru ca o pereche să se înmulțească mai ușor, cel mai bine este să le așezați într-un modul separat, cu un cuib mare de lemn pentru a le oferi puțină intimitate. După copulație, femela va petrece 6-10 zile în cuib până când depune 5 sau 6 ouă albe, deși unele pot avea nuanțe roșii. Odată ce a făcut acest lucru, femela de sticlete va începe procesul de incubație timp de 12 până la 15 zile, timp în care este hrănită de către mascul. Când se nasc, puii nu au pene, sunt surzi și orbi, așa că sunt hrăniți de părinți până la vârsta de 15 zile, când își obțin penajul, astfel încât pot fi mutați într-o cușcă independentă, dacă se dorește. În timpul fazei de toamnă își obțin penajul definitiv.


CATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up