Dilophosaurus: Unul dintre cei mai mari carnivori

INDEX

Dilophosaurus a fost un gen de dinozauri care a locuit pe planeta noastră în perioada jurasică, acum aproximativ 125 de milioane de ani.

Exemplarul care ocupă acest articol a fost clasificat în grupul dinozaurilor saurischiane theropode dilophosauride și se consideră că a avut un aspect cu adevărat impresionant.

Dilophosaurus

Începând cu maxilarul, acesta ar fi fost foarte asemănător cu cel al crocodililor actuali, deși nu acesta era lucrul cel mai ciudat, deoarece caracteristica sa cea mai remarcabilă era că avea o creastă dublă rotunjită pe craniu.

Dilophosaurus a fost un animal foarte rapid. Acest lucru se datorează faptului că avea nevoie să alerge pentru a-și prinde prada și de aceea avea picioare lungi și robuste.

Ați găsit acest lucru interesant? Atunci trebuie să știi că mai jos vei găsi cele mai complete informații despre Dilophosaurus de pe internet. Rămâi și află totul despre acest dinozaur carnivor din Jurasic!

Taxonomia Dilophosaurus

  • Acest specimen aparține regnului Animalia.
  • Îl găsim clasificat în phylum Chordata.
  • Dilophosaurus aparținea clasei Sauropsida.
  • Se găsește în mod evident în cadrul superordinului Dinosauria.
  • Ordinul în care este clasificat este Saurischia.
  • Îl găsim în cadrul subordinului Theropoda.
  • Acest specimen a fost clasificat în clada Neotheropoda.
  • Aparținea familiei Dilophosauridae.
  • Genul la care ne referim în acest articol este Dilophosaurus.

În cadrul genului Dilophosaurus putem găsi o singură specie, D.wetherilli. Deși, în orice caz, nu trebuie să excludem posibilitatea ca în viitor să fie descoperite noi specii aparținând aceluiași gen.

Dacă acest lucru se va întâmpla, de pe această platformă ne angajăm să încercăm să ținem această secțiune la zi în cazul în care apar modificări în taxonomia acestui animal dispărut.

Informații de bază despre acest dinozaur

Dilophosaurus a fost un animal foarte feroce și ar fi fost un prădător neobosit. Este puțin probabil, dacă nu chiar imposibil, ca orice animal care ar fi putut vedea acest specimen să fi supraviețuit; de fapt, după ce l-ar fi văzut, s-ar fi considerat mort.

Dacă mâine s-ar inventa o mașină a timpului, pentru a putea observa acest dinozaur ar trebui să ne întoarcem cu câteva milioane de ani în urmă, așa cum am văzut deja, însă, datorită studiilor efectuate putem face o primă aproximație a apariției sale.

Cât măsura? - Aproximativ șapte metri lungime.
Cât de înalt era? - Înaltă de aproximativ un metru și jumătate.
Care era greutatea sa? - Acesta cântărea aproximativ 400 de kg.
Când a trăit? - A locuit pe planeta noastră în urmă cu 126-125 milioane de ani.

Dilophosaurus

Descriere Dilophosaurus

Dilophosaurus avea dimensiuni destul de impresionante. Aveau nu mai puțin de 7 metri lungime și ar fi cântărit aproximativ 400 de kilograme. Având în vedere că este un dinozaur carnivor, aceste dimensiuni sunt foarte mari.

Dilophosaurus avea, de asemenea, dinți lungi și ascuțiți, iar aceștia erau foarte mulți, având 12 dinți maxilari și până la 18 dinți.

Felul în care erau dispuși dinții maxilarului superior amintește foarte mult de forma unui fierăstrău. Dinții din spate erau mai lungi și cu dimensiuni reduse progresiv, cei din vârf fiind mult mai mici decât cei din spate.

Dilophosaurus erau animale rapide, tipice pentru natura lor carnivoră. Din acest motiv, acest specimen ar fi avut picioare lungi și musculoase, situate vertical sub pelvis.

De asemenea, avea membre superioare, sau brațe, dar acestea nu erau folosite pentru sprijin. Funcția principală a brațelor sale era de a-și sfâșia prada cu gheare ascuțite.

Dilophosaurus

Forma maxilarului său amintește de cea a unui crocodil, datorită faptului că are o crestătură chiar în spatele primului rând de dinți, așa cum se întâmplă la aceste animale. Deși, fără îndoială, una dintre cele mai distinctive trăsături ale sale constă în carcasa craniană, acesta avea un perete lateral superior absent la alte genuri similare.

Specimenele masculine au fost comparate cu cele feminine și s-a ajuns la concluzia că nu există diferențe notabile între sexe.

Din punct de vedere anatomic, masculii erau asemănători cu femelele, neexistând dimorfism sexual în cadrul genului.

Principala caracteristică pe care o găsim la Dilophosaurus sunt crestele rotunjite pe care le aveau pe craniu. Aceste crestături sunt formate de prelungirile oaselor nazale și lacrimale.

Această creastă ar fi fost total fragilă și nu ar fi avut nicio altă funcție suplimentară decât cea de podoabă și, probabil, un rol important în curtarea de reproducere.

O altă particularitate a acestuia este că nu ar fi fost un animal simetric. Brațul drept al lui Dilophosaurus ar fi fost mult mai musculos, mai mare și mai robust decât cel stâng.

Acest lucru pare să indice o "asimetrie fluctuantă", adică, din cauza diferitelor presiuni ecologice, genetice sau patologice, a avut un "braț atrofiat".

Descoperirea acestui dinozaur

Anul 1942 a fost anul în care au fost găsite primele mostre de Dilophosaurus. Meritul pentru această descoperire îi revine lui Sam Welles, care în vara aceluiași an ar fi găsit primele rămășițe în formațiunea Kayenta, situată în Arizona.

În zonă se aflau rămășițele fosilelor a trei indivizi diferiți, deși se poate considera că au fost doar doi, deoarece unul dintre ei era în stare foarte proastă. Mostrele găsite au fost duse la Berkeley, unde au fost curățate și scheletul a fost reconstruit.

Dilophosaurus

Toate acestea au fost realizate de echipa lui Wann Langston, care a realizat holotipul UCMP 37302. În anii următori au fost descoperite mai multe rămășițe din acest gen, din singura specie cunoscută, Dilophosaurus wetherilli.

Considerat inițial ca fiind un Megalosaurus, abia în 1970 a fost numit un nou gen, Dilophosaurus. Semnificația acestui nume are sens în limba greacă.

Cuvântul di tradus în limba noastră înseamnă doi, cuvântul lophos ar veni să însemne creastă, iar traducerea în limba noastră a cuvântului saurus este șopârlă. Dacă am aduna toate sensurile într-unul singur, ar ajunge să însemne ca șopârla cu două coarne.

Viața acestui dinozaur pe planeta Pământ

Dilophosaurus sunt animale foarte vechi, iar rămășițele acestui dinozaur au fost datate în Jurasicul timpuriu pe baza unor studii științifice.

Mai exact, în urmă cu aproximativ 193 de milioane de ani în trecut, cu siguranță o mulțime de ani în comparație cu cei "abia" 200.000 de ani de când oamenii sunt pe Pământ și este că dinozaurii au exercitat o hegemonie clară asupra planetei noastre pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Zona în care au găsit rămășițele acestui gen a fost în formațiunea Kayenta, situată în Arizona, mai exact în nord-vest. În epoca dinozaurilor, această zonă ar fi fost dominată de un câmp de dune și de câteva lacuri de mică adâncime.

Relația socială pe care a avut-o cu alții de același fel este foarte puternică. Acest lucru se datorează faptului că, pentru a ataca dinozaurii erbivori uriași, aceștia trebuiau să o facă în grupuri.

Se propune ca Dilophosaurus să se fi deplasat în grupuri mici, ceea ce contrastează cu faptul că multe rămășițe fosile ale acestui gen au fost găsite relativ apropiate.

Cu ce se hrănea Diplophosaurus?

Fălcile acestor dinozauri erau foarte musculoase și, după cum am văzut mai sus, erau prevăzute cu dinți foarte ascuțiți în formă de fierăstrău. Acest lucru i-ar fi permis să muște și să se hrănească cu carnea altor animale.

Nu ar fi vânat întotdeauna prada, unele teorii indică faptul că ar fi putut fi și necrofagi, adică s-ar fi hrănit și cu resturile de animale lăsate de alți prădători.

Sperăm că aceste informații despre Dilophosaurus au fost interesante pentru tine. Vă invităm să ne lăsați orice nelămurire, contribuție sau sugestie pe care o aveți în căsuța de comentarii, ne vom bucura să o citim!

Var putea interesa și

Go up