Dinozauri tereștri

Dinozauri terestri

INDEX

Dinozauri terestri, denumirea populară a unui grup de reptile terestre dispărute, care include cel mai mare animal după balene cunoscut de știință. Dinozaurii au trăit în era mezozoică, care a început în urmă cu aproximativ 225 de milioane de ani și s-a încheiat cu aprox. Acum 65 de milioane de ani.

Dinozauri terestri sunt reptile terestre care au fost regii planetei Pământ pentru o perioadă lungă de timp. Mai exact, s-ar putea estima că cel puțin încă din era jurasică conduceau deja alte reptile aflate în proces de dispariție din cauza lipsei resurselor pentru supraviețuire.

Dar supraviețuirea dinozaurilor terestri nu trebuia să fie tocmai în devorarea altor pradă. Exista o multitudine de specii care aveau o dieta diferita.

Aceste reptile terestre se deosebeau de alte reptile prin puterea, greutatea, înălțimea mare și prin faptul că erau capabili să stocheze căldura corpului spre deosebire de alte reptile, care nu era starea lor naturală. Acest lucru ne face să înțelegem că Dinozauri terestri nu aveau sânge rece; un fapt important de evidențiat în evoluția acestor incredibile reptile.

Luptele pentru supraviețuirea dintre dinozauri au fost extreme și constante; unele erau pentru vânătoare de hrană, iar altele erau pentru a fugi de pericolele prădătorilor. Cu toate acestea, indiferent de obiectivul fiecărui dinozaur, ei ne-au încântat de-a lungul istoriei pentru marea lor capacitate de adaptare la mediul care le înconjura.

Origine

La început, viața pe uscat s-a dezvoltat în mare, terenul era nelocuit, erau doar insecte și copaci. Dimpotrivă, în mare, unde a existat o mare concurență și au existat nenumărate specii. Datorită acestora, unele animale au fost forțate să plece la țărm în căutarea hranei și a unui loc mai puțin periculos

Pe pământ totul era abundență, astfel încât aceste prime specii au evoluat până când au dezvoltat picioare, plămâni specializați … printre alte caracteristici. Dând astfel naștere primilor amfibieni și reptile care au marcat începutul vieții pe pământ și mai târziu dinozaurilor.

Mulți oameni de știință subliniază că dinozauri terestri au apărut acum aproximativ 180 de milioane de ani și s-au stins cu aproximativ 60 de milioane de ani în urmă. Din moment ce dinozaurii erau reptile, este ușor să presupunem că provin din reptilele care au trăit înaintea lor. Reptile care erau în mare parte acoperite de solzi și puteau trăi pe uscat.

Primele reptile au apărut cu mult înaintea dinozaurilor. Aceștia erau amfibieni (capabili să trăiască atât în ​​apă, cât și pe uscat). Ouăle lor au fost depuse și cuibărite în pământ. Reptilele nou-născute aveau deja picioare și plămâni, ceea ce le permitea să respire aer; Probabil s-a hrănit cu insecte.

Treptat, această reptilă a devenit mai mare și mai puternică. Unele arătau ca niște șopârle mari și alte broaște țestoase. Aveau cozi scurte, picioare groase și erau în general cu capul mare. Mai târziu, aceste reptile au evoluat din cauza concurenței și a condițiilor mediului lor, ceea ce a deschis calea către diversitatea biologică.

Unii trebuiau să crească mai mult pentru a se hrăni cu fructele înalte ale copacilor, pe de altă parte, unii trebuiau să fie mai rapizi, alții să aibă mai multă forță, alții să fie mai agili, alții mai inteligenți … evoluția dădea fiecărei reptile ceea ce avea nevoie în acea moment, care a provocat o marea diversitate de dinozauri terestri în Jurasic.

Primii dinozauri terestri erau ca strămoșii lor reptilieni, semănau cu șopârle și puteau merge vertical. Primii dinozauri terestri erau mici, puteau măsura la fel ca un câine și se puteau deplasa pe picioarele din spate. Unele specii au rămas mici, în timp ce altele au crescut.

Dinozauri terestri

La un moment dat, mulți dintre acești dinozauri au atins înălțimi de până la 2,5 metri lungime, au stat 1,8 metri înălțime și au cântărit la fel de mult ca un elefant. Aveau capul mic și dinții scurți, unii înzestrați cu dinți ascuțiți pentru a mânca carne și alții cu dinți speciali pentru măcinarea legumelor.

Unii dinozauri terestri erbivori au crescut atât de mari încât au ajuns chiar la 20-24 metri lungime, 3 metri înălțime și o greutate de 34 de tone. Ca de exemplu brontosaurul.

În același timp, alți dinozauri se mișcau pe furiș pe pământ, unul dintre ei era Allosaurus, acesta avea aproximativ 10 metri lungime și 3,5 metri înălțime, în plus, era înzestrat cu dinți și gheare foarte ascuțite, alosaurul fiind hrănit în general a brontosaurului și a altor erbivori.

Așa a fost marcat începutul dinozaurilor, în timp au evoluat și s-au perfecționat. Pentru a dispărea în cele din urmă de pe pământ, lăsându-ne ca moștenire doar oasele sale fosilizate pline de istorie.

Dinozauri terestri și caracteristicile lor

Dinozauri terestri s-au caracterizat printr-o imensă varietate de forme. Unii au mâncat plante, alții au fost prădători; unii erau patrupedi, alții bipede, iar alții puteau chiar să se miște atât pe două cât și pe patru picioare. Mulți aveau armură, coarne, plăci de os, scuturi, mare inteligență printre altele. În ciuda faptului că mulți dinozauri terestri sunt renumiți pentru dimensiunile lor mari, adevărul este că erau mulți care puteau atinge doar 1 metru înălțime.

Mergând mai departe în materie, dinozaurii, ca toți arhosaurii, au fost înzestrați cu diopside în craniu, ca și în alte reptile. Diopsidele sunt găuri temporare în spatele orificiilor oculare; a cărei funcție este de a face craniul mai ușor și a oferit o mobilitate mai bună, în plus, a oferit spațiu pentru dezvoltarea unor mușchi puternici pentru maxilar.

Dinozauri terestri

Una dintre trăsăturile foarte caracteristice ale dinozaurilor. Oare spre deosebire de alți arozauri și reptile, dinozaurii s-au mișcat biped sau cel puțin marea majoritate au făcut-o.

Pe de altă parte, una dintre cele mai surprinzătoare caracteristici este că unii dinozauri aveau două creiere, precum Diplodocus și Stegosaurus, o caracteristică pe care niciun alt animal nu o avea la vremea respectivă. Se crede că acest al doilea creier, situat în general în pelvis, avea funcția de a coordona mișcarea membrelor posterioare.

Această varietate de forme este aproape exclusiv limitată la habitatele terestre. Și doar câteva specii prezintă anumite adaptări la viața în apă dulce. De fapt, doar reptilele care locuiau pe pământ în acel moment sunt considerate dinozauri și așa-numiții dinozauri acvatici și aerieni nu sunt considerați dinozauri. Chiar cunoscând această precizare; Nu este rău să ne raportăm la dinozaurii terestri, acvatici și aerieni. Pentru că s-au ocupat de anumite asemănări și chiar origini.

Până în prezent, sunt cunoscute un total de aproximativ 1.850 de specii de dinozauri descrise și certificate științific. Deși alte studii indică faptul că există un număr total de 3400. Cu toate acestea, dintre aceste presupuse descoperiri nu au fost înregistrate toate.

Reproducere

În ceea ce privește reproducerea sa în această eră sexuală, a fost nevoie de doi indivizi maturi pentru ao realiza și, în general, în ceea ce privește împerecherea, nu există prea multe date.

Deși se poate deduce că, în multe ocazii, unii dinozauri s-au luptat cu alți masculi până la moarte pentru femelă, alții din partea lor au trebuit doar să demonstreze marimea și frumusețea lor. De parcă ar fi un păun.

Pe de altă parte, femela și-a făcut rolul eliberând feromoni care îi indicau bărbatului că se află în căldură, în plus față de diferite semne fizice, cum ar fi schimbări de culoare și comportament.

Dinozauri terestri erau animale ovipare, ouăle lor se caracterizau prin prezența unei cochilii puternice, foarte diferite de cele pe care le vedem astăzi în ouăle păsărilor moderne sau ale reptilelor. În termeni generali, cuiburile lor au fost făcute cu un amestec de sol, apă și excremente. Acest lucru a contribuit la reținerea căldurii și la facilitarea incubării ouălor.

Intrând în mai multe detalii despre ouă, primele ouă fosilizate au fost găsite în anul 1859 în Franța și au fost atribuite oviraptorului.

Forma și dimensiunea ouălor variau în funcție de tipul de dinozaur, dar în termeni generali aveau o formă ovală, în ceea ce privește dimensiunea lor cea mai mare găsită are o lungime de 45 de centimetri și se crede că aparține terizinosaurului.

În ceea ce privește cuiburile, primul descoperit a fost în 1923, în deșertul Gobi. Acestea se caracterizau prin faptul că erau fântâni adânci, cu o înălțime rotunjită, în mijloc aveau o fantă, unde ouăle depuneau. Se crede că femela a ghemuit și a aranjat ouăle într-un semicerc.

Pe de altă parte, deși nu este dovedit și este doar o ipoteză, se crede că unii dinozauri mai mici cu bambiraptorul, au avut un stil de viață, în care ar putea trăi în copaci, așa că mulți paleontologi subliniază că este probabil ca Acest mic dinozaur se va cuibări în copaci. Marcând astfel începutul evoluției unor dinozauri la păsări.

Mod de viata

Tot ce știm despre stilul de viață al acestor animale terestre deja dispărute se bazează în principal pe cele care pot fi analizate în rămășițele osoase, amprentele fosile, habitatul, asemănarea cu animalele moderne, iar acest comportament este, în general, simulat în animațiile computerizate. Cu toate acestea, multe ipoteze despre comportamentul acestor reptile de altădată sunt speculații, dar sunt încă valabile 100%.

De exemplu, se știe că o mare varietate de dinozauri terestri au trăit în turme, datorită descoperirii unui număr mare de rămășițe fosile ale speciilor din același gen într-un singur loc, pe de altă parte s-a dovedit că dinozauri terestri precum Psittacosaurus au avut grijă de descendenții lor până la un anumit timp, deoarece s-au găsit rămășițe fosile de 34 de descendenți cu un exemplar adult.

Dinozauri terestri

Pe de altă parte, în Patagonia s-au găsit mii de cuiburi cu ouă fosilizate, ouă care au fost atribuite pseudopodelor, ceea ce indică faptul că unii dinozauri aveau colonii mari de cuibărit, așa cum fac astăzi unii pinguini și broaște țestoase.

Am găsit și dinozauri terestri cu creste și scuturi, care au fost folosite ca mijloace de apărare, în plus, au fost folosite și pentru afișarea în actul sexual și pentru a atrage atenția femelei. Unii dinozauri au avut, de asemenea, un comportament foarte teritorial, evidențiat de diferite mușcături ale craniului și de deteriorarea resturilor osoase.

Comunicarea dintre dinozauri între ei rămâne, de asemenea, un mister, dar este o zonă activă de cercetare. De exemplu, studii recente au arătat că creasta Lambeosaurului ar fi putut servi ca amplificator de sunet pentru apelarea membrilor echipei sale.

Cum sunt denumiți

Nu există o ordine strictă pentru a denumi dinozaurii, adevărul este că oricine găsește pentru prima dată fosila unui anumit dinozaur are onoarea de a-l numi după bunul lor plac; de fapt, mulți dinozauri terestri se bazează pe numele descoperitorilor lor sau, în lipsa acestuia, a primei persoane care a descris descoperirea.

Cele mai multe nume de dinozauri derivă din sau evidențiază cea mai izbitoare trăsătură a dinozaurului menționat sau, în caz contrar, derivă dintr-un cuvânt grecesc.

Tipuri de dinozauri tereștri

Dar, pentru a cunoaște exact ce tipuri de dinozauri terestri au locuit pe planeta Pământ, ar fi foarte interesant să le detaliem modul de hrănire pentru a ne putea orienta către ceea ce era acolo în acel moment. Deci, fără alte întrebări, să mergem să verificăm diferitele tipuri de dinozauri terestri care au existat:

Tipuri de Dinozauri tereștri carnivori

Au fost Dinozaurii cel mai bine cunoscuți de toate de faimosul Tyranosaurus Rex. În general vorbind, erau foarte inteligenți, aveau o mare capacitate de a avea strategii de vânătoare și atât corpul, cât și maxilarele erau extrem de puternice.

Cele mai mari exemplare au fost practic de neegalat, deși cele mai mici exemplare au trebuit să se asigure că nu au fost atacate de alți dinozauri mai mari. Iată o listă completă:

 • Allosaurus
 • Ceratosaurus
 • Compsognathus
 • Cryolophosaurus
 • Dilophosaurus
 • Megalosaurus
 • Metriacanthosaurus
 • Monolophosaurus
 • Ornitoleste
 • Sarcosaurus
 • Saurophaganax
 • Acrocantosaur
 • Albertosaurus
 • Austroraptor
 • Avimimus
 • Baryonyx
 • Carnotaurus
 • Daspletosaurus
 • Deinonic
 • Dromaeosaurus
 • Giganotosaurus
 • Gorgosaurus
 • Majungasaurus
 • Pteranodon
 • Quetzalcoatlus
 • Tarbosaurus
 • Tiranosaur
 • Utahraptor
 • Velociraptor
 • Cynognathus
 • Dilophosaurus
 • Eoraptor
 • Herrerasaurus

Dinozauri tereștri erbivori

Acest tip de dinozauri erau foarte frecvente. Se hrăneau cu plante și copaci. Existau exemplare foarte diverse, de la giganți foarte mici până la adevărați.

Multe exemplare de erbivore aveau o piele extrem de dură pentru a îngreuna vânarea prădătorilor, iar altele aveau arme precum coarne care ieșeau din gură sau din cap pentru a ataca, dacă este necesar. Vă lăsăm cu această listă:

 • Anchisaurus
 • Apatosaurus
 • Barosaurus
 • Brachiosaurus
 • Camarasaurus
 • Camptosaurus
 • Diplodocus
 • Giraffatitan
 • Kentrosaurus
 • Mamenchisaurus
 • Stegosaurus
 • Supersaur
 • Alamosaurus
 • Amargasaurus
 • Anatotitan
 • Anchiceratops
 • Ankilosaur
 • Aragosaurus
 • Argentinosaurus
 • Bruhathkayosaurus
 • Centrosaurus
 • Chasmosaurus
 • Corythosaurus
 • Euoplocefalie
 • Hypsilophodon
 • Iguanodon
 • Lambeosaurus
 • Maiasaura
 • Micropacicefalosaur
 • Ouranosaurus
 • Pachycephalosaurus
 • Pachyrhinosaurus
 • Parasaurolophus
 • Pentaceratops
 • Protoceratops
 • Psittacosaurus
 • Saltasaurus
 • Stygimoloch
 • Styracosaurus
 • Titanosaurus
 • Torosaurus
 • Triceratops

Dinozauri tereștri omnivori

Această specie de dinozauri terestri este cea mai puțin cunoscută dintre toate. S-au hrănit cu reptile mici, ouă și plante, având o diversitate de alimente care le-a beneficiat atunci când a venit vorba de supraviețuire.

Nu erau exemplare foarte mari și trebuiau să se ascundă de cele mai multe ori pentru a evita să fie atacați de dinozauri ierbivori sau mâncați de dinozauri carnivori. Câteva exemple au fost:

De asemenea, trebuie avut în vedere, există diferite moduri de clasificare a dinozaurilor terestri, de exemplu putem distinge mai întâi teropodele (bipede carnivore), Sauropodomorpha (în principal erbivore mari cu gât lung și cozi), Ankylosaurus (erbivor cvadruped cu proeminențe oase, înglobate în piele) Stegosaurus (erbivor patruped cu plăci osoase pe piele), Ceratopsia (erbivor patruped cu coarne și scuturi pe gât) și ornitopode (erbivore care ar putea merge atât pe două, fie pe patru picioare).

Conform teoriei, un asteroid a fost una dintre cauzele posibile ale dispariției dinozaurilor. Dinozauri terestri au dispărut la sfârșitul perioadei Cretacice, acum aproximativ 65 de milioane de ani. Potrivit unei ipoteze, cauza „marii dispariții” a fost impactul unui asteroid mare în apropierea peninsulei mexicane Yucatan.

Această teorie se bazează în principal pe faptul că momentul în care s-a format craterul este de acord cu momentul în care dinozauri terestri au dispărut de pe planetă. În plus, se bazează și pe un conținut ridicat de iridiu și alte metale găsite în acest crater, care sunt foarte caracteristice asteroizilor. Comete și alte corpuri cerești.

Câteva curiozități ale dinozaurilor terestri

Dinozauri terestri
 1. În multe imagini ale dinozaurilor terestri putem observa pene, aceasta fiind o caracteristică care, deși s-a dovedit că unele genuri de dinozauri le-au posedat fie în coadă, în cap, în mâini sau în orice extremitate a corpului lor, nu este dovedit în întregime că aveau peste tot corpul, cu toate acestea, într-o varietate de ilustrații, putem vedea dinozauri cu pene pe tot corpul lor.
 2. Cel mai mare dinozaur terestru găsit este sauroposeidonul cu o înălțime de 14 metri, lungime de 27 de metri și o greutate de 45 de tone.
 3. Cel mai mic dinozaur de pe pământ se numește Compsognathus cu doar un metru lungime și 3 kilograme greutate.
 4. Titlul celui mai rapid dinozaur de pe planetă este preluat din nou de compsognathus, se estimează că ar putea atinge o viteză de 64 km / h, viteza menționată fiind estimată pe baza anatomiei și a altor caracteristici fizice ale acestora.
 5. Cel mai greu dinozaur din lume a fost Bruhathkayosaurus, cântărind aproximativ 80 până la 220 de tone.
 6. Cei mai populari 10 dinozauri terestri sunt parasaurolophus, ankylosaurus, allosaurus, spinosaurus, diplodocus, brachiosaurus, stegosaurus, velociraptor, triceratops și tyrannosaurus rex. Multe dintre acestea celebre pentru apariția lor în diverse filme și serii foarte renumite.
 7. Cel mai inteligent dinozaur care a existat pe pământ a fost troodonul. a cărei inteligență a fost evidențiată, în craniul unde se puteau observa urme ale creierului său. Se estimează chiar că, dacă nu ar fi dispărut, ar fi putut evolua într-o ființă bipedă și gânditoare, foarte asemănătoare cu noi, ființele umane.
 8. Ampelosaurus, pe de altă parte, este considerat cel mai neîndemânatic și mai prost dinozaur; cu cel mai mic creier din epoca dinozaurilor.
 9. Dinozaurul cu cele mai lungi gheare este fără îndoială Therizinosaurus, cu gheare care ar putea ajunge la 1 metru.
 10. T-Rex este dinozaurul cu cea mai puternică mușcătură care ar fi putut exista în preistorie.

Go up