Jurasic

Ce este Perioada Jurasică?

INDEX

Este etapa intermediară a erei mezozoice. În continoare vom vedea toate informațiile și caracteristicile acestei perioade.

Jurasic

Începe cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă, odată cu separarea Pangea în 2 continente (Laurasia și Gondwana) și o extincție în masă care se află pe poziția a treia dintre cele mai mari extincții și se încheie acum 145 de milioane de ani, odată cu intrarea în Cretacic.

Intrarea în Cretacic s-a datorat unei dispariții a speciilor, nu la fel de mare ca cea care a avut loc în trecerea de la Paleozoic la Mesozoic în tranziția Permian-Triasic, sau ca cea care a avut loc în Cretacic, dar un număr de specii importante au dispărut dintro dată, suficient pentru a determina o schimbare de perioadă.

Etape

  • Jurasicul inferior. Începe acum 200 de milioane de ani și se încheie acum 176 de milioane de ani. Dominație mare a dinozaurilor în mediul terestru, aproape neafectată de dispariția de la sfârșitul Triasicului.
  • Jurasicul mijlociu. Începe acum 176 milioane de ani și se încheie acum 161 milioane de ani. Nu există multe date surprinzătoare din această etapă, dar se crede că în acest moment continentele din emisfera sudică a planetei au început să se separe.
  • Jurasicul superior. Începe acum 161 de milioane de ani și se încheie acum 145 de milioane de ani. Momentul de apogeu maxim al sauropodilor uriași. În plus, încep să apară ceratopsii și păsările preistorice, cum ar fi Archeopteryx.

Clima

Perioada Jurasică este mult mai umedă decât cea din Triasic, deșerturile sunt rare, iar pădurile acoperă practic întreaga planetă. Putem observa două mari continente: Laurasia la nord și Gondwana la sud.

Laurasia ar fi alcătuită din America de Nord actuală și placa Eurasiatică, în timp ce Gondwana ar fi alcătuită din America de Sud, Africa, peninsula indiană și Antarctica. Separarea continentelor s-a datorat mișcării plăcilor tectonice, proces care continuă să le afecteze și astăzi.

Am trecut de la un climat arid la unul și mai cald, dar mai umed, datorită creșterii exponențiale a pădurilor de pe toată planeta. Acest climat umed și creșterea pădurilor au permis un mediu cald și plăcut practic tuturor ființelor vii, ceea ce a favorizat animalele să dobândească anvergură de aripi titanică.

Floră

În ceea ce privește flora, trebuie să evidențiem un fapt foarte important și anume că a fost găsit polen fosilizat din cea mai veche angiospermă, datând din această perioadă.

Găsirea acestui tip de fosilă este foarte dificilă și o mare bucurie în domeniul paleontologiei, deoarece ne permite să ne apropiem de originile formelor actuale de viață.

Deși specimenul unei angiosperme bine diferențiate, structura sa vegetativă, cum ar fi frunzele și tulpina, a fost datată în Cretacicul timpuriu. Prin urmare, există o diferență de aproape 50 de milioane de ani între polenul găsit și o altă plantă diferită, astfel încât se confirmă faptul că în Cretacic existau deja angiosperme, dar că originea lor este mult mai timpurie.

Cu toate acestea, în Jurasic, pădurile de conifere sunt încă importante, iar ferigile și alte plante fără semințe își pierd importanța.

Faună

Perioada Jurasică este perioada de glorie a giganților, cele mai mari animale terestre sunt din această perioadă. Este adevărat că în timpul Cretacicului au existat și exemplare mari, dar cele mai mari sunt din Jurasic.

Din această perioadă, se remarcă creșterea sauropodelor, cele mai mari animale terestre care au fost pe Pământ. Acești mari dinozauri, cum ar fi Brachiosaurus sau Diplodocus, erau caracterizați prin gâturi lungi și proporții titanice, iar unii dintre ei aveau cozi lungi pe care le foloseau ca bici.

În grupul carnivorelor apar și exemplare mari, deși nimic în comparație cu titanii sauropodi, și exemplare precum Allosaurus sau Ceratosaurus ies în evidență.

Cunoscuta fosilă a Archaeopteryx datează din această perioadă, care poate fi considerată prima pasăre preistorică, deși chiar și cu trăsături reptiliene precum botul cu dinți, gheare și coadă lungă, precum și un șold saurischian, ceea ce indică faptul că este un strămoș al păsărilor actuale, dar care aparține unui alt grup (păsările actuale aparțin Clado Manirraptora).

Nu numai că erau giganți pe uscat, ci și giganți pe mare.

În acest moment, practic toată fauna era foarte diversificată, iar în mare existau specii mari, cum ar fi plesiosauri și ihtiosauri. Aceste animale erau reptile din grupul Lepidosauromorpha, despre care am vorbit deja în era Triasică.

În prezent nu există nicio reptilă acvatică similară, toate au dispărut în Cretacic, dar rămășițele lor fosile sunt relativ abundente și bine conservate și ne învață că formele hidrodinamice ale peștilor și cetaceelor ​​actuale au fost deja utilizate la speciile care existau cu aproape 200 de milioane de ani în urmă.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up