Spinosaurus

Spinosaurus: voracitate necrofagă

INDEX

Unul dintre marii dinozauri din perioada Cretacic a fost specia Spinosaurus aegyptiacus, al cărui nume înseamnă „șopârlă spinoasă” datorită înotătoarei sale dorsale mari.

Deși au fost găsite rămășițe ale unei posibile a doua specii, numite Spinosaurus maroccanus, se crede că ambele pot aparține aceleiași specii.

Spinosaurus este în general cunoscut sub numele de teropod semi-acvatic, cu un craniu asemănător unui crocodil și o velă dorsală mare.

Spinosaurus

Un gigantic carnivor off-road, deși nu a avut întotdeauna această imagine, mai ales când au fost găsite primele sale rămășițe.

DIN ORDINULSaurischia
SUBORDONTheropoda
INFRAORDINTetanurae
SUPERFAMILIEMegalosauridea
FAMILIESpinosauridae
GENSpinosaurus
SPECIESpinosaurus aegyptiacus

Dar hai să cunoaștem acest animal gigantic în detaliu.

Caracteristicile Spinosaurusului

Spinosaurus

Spinosaurus era un teropod care măsura între 12 și 15 metri lungime, deși unii oameni de știință estimează că ar fi putut ajunge la 18 metri și greutatea sa ar fi între 4 și 6 tone.

Spinosaurusul este mai mare decât Tyranosaurus Rex!

Dar caracteristica sa principală și cea mai izbitoare este aripa dorsală, cu care ar putea atinge o înălțime de până la 4 metri!

Cum erau picioarele sale?

Studiile asupra rămășițelor găsite recent ale unui exemplar de Spinosaurus în Maroc indică faptul că teropodul avea picioarele posterioare mai mici decât au fost estimate inițial.

Picioarele care au fost foarte dezvoltate pentru înot și care ar fi acționat ca niște „vâsle” gigantice care și-ar propulsa corpul în apă având un os complet solid similar cu cel al păsărilor acvatice actuale precum pinguinul, de exemplu.

Cu toate acestea, picioarele din spate, pe lângă faptul că sunt folosite pentru înot, ar fi putut susține perfect greutatea mare pe sol. Deși se crede că nu ar fi făcut curse lungi urmărindu-și prada, așa cum ar fi făcut un Carcharodontosaurus, de exemplu.

Spinosaurus

În plus față de osul pe care l-am discutat în picior, care l-ar ajuta să înoate, s-a descoperit, de asemenea, că structura piciorului (tars, metatarsian și falang) era mai lungă decât cea a teropodelor terestre și, de asemenea, mai plată.

În acest fel, se confirmă că picioarele lor aveau o caracteristică mai asemănătoare cu păsările semi-acvatice.

De fapt, se crede că între degetele de la picioare ar putea avea o membrană similară cu cea a rațelor, de exemplu. Acest lucru le-ar permite o deplasare perfectă atât în ​​apă, cât și pe uscat.

Coada sa

O altă singularitate a Spinosaurus este coada, deoarece avea cel puțin 55 de vertebre care au scăzut în dimensiune pe măsură ce au ajuns la vârf, dar cu diferență mai mică.

Obișnuit în teropode este că au între 40 și 50 de vertebre, care coboară constant și simetric.

Această constatare indică faptul că coada a fost destul de lungă, precum și musculară; deci l-ați fi putut folosi pentru propulsie în apă mișcându-l lateral într-un mod similar cu modul în care fac crocodilii.

Capul Spinosaurusului

Spinosaurus

Are un craniu similar cu cel al unui crocodil de aproximativ 2 metri lungime.

Are o maxilară care se potrivește perfect sub palat, astfel încât a fost „închisă ermetic”, asemănătoare cu cea a crocodililor. Deși nasul Spinosaurus se curbează ușor în jos, împiedicând prada să scape.

La început, era de așteptat să găsească dinți duri, curbați și zimțiți, similari cu cei ai altor carnivori puternici precum Tiranosaurul, Carcharodontosaurul sau Allosaurul.

Cu toate acestea, s-au găsit dinți conici îngustați și ascuțiți, mai frecvenți la piscivori precum Pteranodon, Baryonyx înrudit sau crocodilii actuali, de exemplu.

O altă curiozitate este că dinții aveau poziții diferite, deoarece unii erau orientați ușor înainte și alții înapoi.

Caracteristica picioarelor sale (pe care le-am comentat deja), împreună cu dispunerea dinților, sugerează că Spinosaurus a fost un animal mai apropiat și mai bine pregătit pentru mediul acvatic decât cel terestru. Deși, așa cum am menționat deja, ar putea fi perfect menținut în ambele medii.

O altă caracteristică foarte particulară a capului Spinosaurus este că nările nu sunt situate la capătul botului, ci sunt situate practic în fața ochilor.

În plus, studii recente au descoperit o serie de cavități numite foramina care se conectau cu cavitățile nazale, astfel încât acestea să poată observa modificările de presiune și tensiune din apa produse de mișcarea animalelor din apropiere.

Ar urma să fie ca un „simț al mirosului acvatic” care le-ar spune dimensiunea estimată a animalului, cu care ar putea deduce dacă este o pradă sau, dimpotrivă, este ceva periculos din care ar trebui să fugă.

În timp ce aceste foramine le erau foarte utile, nările lor nu puteau capta mirosurile prea bine, de aceea vânătoarea lor se concentra asupra apei.

Deși se crede, de asemenea, că ar fi putut fi un colector, deoarece rămășițele Iguanodonului au fost găsite aproape de unele exemplare de Spinosaurus, folosindu-se de dimensiunea sa pentru a intimida animalele mai mici.

Aripa dorsala

Caracteristica sa principală și cea mai izbitoare este aripioara mare dorsală, care se află pe spate, depășind un metru înălțime și conferind Spinosaurului un aspect gigantic și terifiant.

La început s-a crezut că ar putea fi folosit pentru termoreglarea corpului, într-un mod similar cu modul în care Dimetrodon ar fi putut să-l folosească.

Dar știind că prada lor era în principal animale acvatice, s-a schimbat gândul că această aripă mare dorsală ar putea fi folosită pentru înot, astfel încât să controleze direcția și să ajute să fie mai hidrodinamică.

Deși este, de asemenea, posibil să fi fost foarte izbitoare, deoarece avea culori diferite și că ar putea servi drept pretenție sexuală pentru femele în timpul sezonului de reproducere.

Dar aceasta din urmă este încă o simplă presupunere.

Descoperirea și schimbările Spinosaurusului

Primele rămășițe de Spinosaurus au fost găsite în Egipt, mai exact în deșertul Sahara în 1910 de către paleontologul german Ernst Stromer, de unde și numele său specific Spinosaurus aegytiacus. Aceste rămășițe au fost transferate la muzeul din München, dar, din păcate, muzeul a fost distrus în cel de-al doilea război mondial, cu rămășițele înăuntru.

Cu toate acestea, aceste rămășițe care au fost găsite în 1915 și care au constat din dinți, vertebre dorsale, os dentar (os maxilar) și coaste, nu s-au pierdut complet, deoarece fotografiile și reprezentările la scară sunt păstrate astăzi fiind folosit pentru estimarea mărimii și studiului împreună cu noi rămășițe de Spinosaurus care se găsesc.

Știați că …?

În estimările și reprezentările făcute în 1915 au descris Spinosaurus cu un craniu similar cu cel al Allosaurus.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că aveau doar o parte a maxilarului și niște dinți și o reprezentau cu forma craniului dinozaurilor care erau cunoscuți până în acel moment.

Abia în 1996 și 1998, când rămășițele maxilarului, dinților conici și craniului unui Spinosaurus au fost găsite în Maroc, s-a putut face o reprezentare mai detaliată a aspectului acestui uriaș acvatic.

Spinosaurus

Deși materialul a fost „sărac” la început, a fost comparat cu rămășițele Baryonixului din Anglia și Suchomimusului din Nigeria; două specii care au aparținut aceleiași familii ca Spinosaurus, ceea ce ne-a permis să obținem o descriere mult mai aproximativă a Spinosaurus cu o dimensiune colosală pentru puținele rămășițe care au fost până atunci.

Reprezentarea de la sfârșitul secolului al XX-lea a fost menținută până în 2014, în care un nou grup de cercetători a făcut o reprezentare în care Spinosaurus a fost reprezentat ca un patruped „obligat”, nu ca precedentele, care era un teropod biped tipic similar cu Baryonyx.

Această nouă reprezentare s-a datorat faptului că noile rămășițe, împreună cu cele anterioare și rămășițele pierdute, au fost reconstruite într-un computer tridimensional.

În această reprezentare, au putut observa că pelvisul și membrele posterioare erau mai mici decât se credea anterior, astfel încât aceste membre nu ar fi fost suficient de robuste pentru a susține întreaga greutate a corpului teropod spinos singur.

Spinosaurus

Cu toate acestea, această reprezentare nu este încă acceptată pe scară largă, deoarece ei cred că au folosit rămășițe ale mai multor exemplare și le-au introdus într-unul singur, astfel încât au creat o „himeră” a Spinosaurus. Adică, atunci când se introduc resturi de exemplare diferite ale aceluiași animal, nu totul avea să fie perfect echilibrat, deoarece unele rămășițe sunt mai mari decât altele și au putut influența reprezentarea finală.

Deși există și alți cercetători care susțin ipoteza spinosaurului cvadruped. Acești cercetători indică faptul că, deși Baryonyx și Suchomimus au fost doar bipede, exemplarele găsite au fost tineri sau sub-adulți, astfel încât adulții ar putea avea o reducere a creșterii membrelor posterioare într-un mod similar cu cel al altor teropode, cum ar fi Albertosaurul.

În plus, Baryonyx și Suchomimus datează de la începutul Cretacicului în timp ce Spinosaurus este de la sfârșitul Cretacicului, deci a avut milioane de ani de adaptare și s-ar putea să fi trecut de la o poziție bipedală la o patrupede pentru o mai bună adaptare la mediul acvatic.

Pe de altă parte, rămășițele dorsale pe care le cunoaștem în prezent ca pânza dorsală Spinosaurus au fost imaginate ca o cocoașă mare.

Odată cu reconstrucțiile ulterioare și noi descoperiri, teoria Spinosaurus hump a fost aproape abandonată, deși există încă câțiva oameni de știință care să o susțină, dar marea majoritate cred că structura spatelui a fost de fapt o pânză.

Și, deși funcția sa este necunoscută, studii recente au găsit dovezi ale vaselor de sânge între oasele expansiunilor vertebrelor care formează lumânarea, suficient pentru a o uda, dar nu suficient pentru termoreglarea animalului.

Cu aceasta, ceea ce se crede în cele din urmă este că lumânarea și-ar putea schimba tonul într-o culoare mai izbitoare pentru a atrage femelele sau pentru a lupta pentru teritoriu cu un alt Spinosaurus sau un alt teropod mare.

Unde poți găsi Spinosaurusul?

Ei bine, până pe 3 septembrie 2017 îl puteți vedea la Muzeul Blau din Barcelona, ​​Spania; într-o expoziție temporară care se desfășoară din 12 iulie 2016 și este organizată de National Geographic Society în colaborare cu Universitatea din Chigado din Statele Unite.

Deci, dacă vă aflați în Barcelona, ​​sunteți pasionați de dinozauri, este o ocazie unică pe care nu o puteți rata!

Și îl puteți găsi și în Muzeul de Istorie Naturală din Berlin, Germania. Acolo au un schelet Spinosaurus înalt de 4 metri și lungime 12, pe care îl numesc Tristan, ale cărui rămășițe au fost găsite în Montana, Statele Unite.

Muzeul Berlinului lucrează de asemenea în strânsă colaborare cu National Geographic Society și Universitatea din Chicago pentru a reface întregul mediu și ecosistem în care a trăit acest uriaș prădător.

Și ca curiozitate, sau mai bine zis bârfă, vă vom spune că acest dinozaur poate fi găsit și în filmul Jurassic Park III, luptându-se „presupus” cu un Tiranosaur Rex. Spunem „presupus” pentru că nu au coexistat niciodată, ambele specii sunt separate de milioane de ani și mii de kilometri. Dar știți … magia cinematografului că pentru a oferi mai multă spectacolitate și emoție filmului, în acest caz din Parcul Jurasik, omite puțin cum a fost într-adevăr povestea.

Și mai rămâne puțin mai mult pentru a vă povesti despre acest uriaș prădător decât să profităm pentru a vă lăsa un videoclip despre Spinosaurus unde puteți afla o altă curiozitate despre acest dinozaur feroce.

Bucură de ea!

În curand

Var putea interesa și

Go up