Tucan

Tucan
Tucan
INDEX

🦜 Tucanii sunt păsări exotice 🦜 care de mulți ani conviețuesc cu oameni, devenind una dintre cele mai iubite păsări tropicale. Cu toate acestea, se pare că însăși activitatea umană le ucide.

Aici veți găsi cele mai complete informații existente despre tucani. Vom vorbi despre caracteristicile lor, comportamentul, tipuri de tucani, îngrijire, creștere și multe alte curiozități.

Specii de Tucan


Tucanetul lui Gould sau Selenidera gouldii

Tucanetul lui Gould sau Selenidera gouldii

Tucanetul de smarald sau Aulacorhynchus prasinus

Tucanetul de smarald sau Aulacorhynchus prasinus

Tucanetul verde sau Aulacorhynchus sulcatus

Tucanetul verde sau Aulacorhynchus sulcatus

Tucanetul negru sau Selenidera spectabilis

Tucanetul negru sau Selenidera spectabilis

Tucanet cu cioc pătat sau Selenidera maculirostris

Tucanet cu cioc pătat sau Selenidera maculirostris

Tucanet de Guyana sau Selenidera piperivora

Tucanet de Guyana sau Selenidera piperivora

Tucanetul lui Natterer sau Selenidera nattereri

Tucanetul lui Natterer sau Selenidera nattereri

Tucanet cu ciocul scurt sau Selenidera reinwardtii

Tucanet cu ciocul scurt sau Selenidera reinwardtii

Tucanet cu piept albastru sau Aulacorhynchus coeruleicinctis

Tucanet cu piept albastru sau Aulacorhynchus coeruleicinctis

Tucanet cu sprâncene galbene sau Aulacorhynchus huallagae

Tucanet cu sprâncene galbene sau Aulacorhynchus huallagae

Tucanet cu spatele roșu sau Aulacorhynchus haematopygus

Tucanet cu spatele roșu sau Aulacorhynchus haematopygus

Tucanet cu ciocul de castan sau Aulacorhynchus derbianus

Tucanet cu ciocul de castan sau Aulacorhynchus derbianus

Ce se știe despre tucani?

Tucanii sunt mai bine cunoscuți sub numele de Ramphastidae, deși în unele locuri sunt cunoscuți și sub numele de diotedé sau diostedé. Există șase tipuri diferite, în care ai un total de 42 de specii de tucani.

Tucan

Unde trăiesc tucanii?

Acestia sunt larg răspândiți pe continentul american, din Mexic până în Argentina. Habitatul normal al tucanului este în pădurile tropicale de joasă altitudine, deși există unele specii care trăiesc în medii mai temperate, cum ar fi lanțurile muntoase sau altitudini care pot ajunge până la 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Unele dintre aceste specii sunt în pericol de dispariție din cauza activității umane, așa că a avea un tucan în acasă poate fi un pic complicat.

Caracteristicile tucanului

Acum să aruncăm o privire mai atentă la cele mai importante caracteristici ale tucanilor. Rămâneți cu noi dacă vreți să aflați toate curiozitățile despre aceste păsări uimitoare și colorate.

Cum este tucanul?

Pe lângă faptul că este o pasăre tropicală mare, cu mișcări lente și o durată de viață lungă, există două lucruri care îl evidențiază în mod deosebit față de alte păsări: primul este reprezentat de penele sale colorate, iar apoi de ciocul sau mare. Tucanii pot măsura până la 65 de centimetri, deși există unele specii care ating doar 25-30 de centimetri. Ciocul lor are o lungime de aproximativ 20 de centimetri. Greutatea lor variază între 130 și 680 de grame.

Au o limbă lungă, care poate ajunge până la 14 centimetri, îngustă și ascuțită. Aripile sunt de dimensiuni mici, cu o coadă pătrățoasă, ușor de mișcat în sus și-n jos. Ochii lor sunt înconjurați de o piele viu colorată. Este una dintre păsările cu cel mai dezvoltat simț al vederii. Picioarele sunt scurte și puternice, permițându-le să meargă fără probleme în ciuda greutății ciocului mare, cu care se pot ține și deplasa de-a lungul crengilor.

Tucan pe creanga

Nu prezintă dimorfism sexual, astfel încât este dificil de diferențiat între mascul și femelă. Deși, potrivit experților, femelele au un cioc puțin mai mic și mai drept decât masculii.

Cât poate trăi un tucan?

Tucan

Deși există specii diferite, toate par să aibă aceeași speranță de viață: 20 de ani, deși există câteva exemplare care au depășit-o,însă aproape niciunul nu ajunge la 30 de ani.

Cu toate acestea, atunci când trăiesc în captivitate, de obicei nu trăiesc mai mult de 18 ani, deoarece se îmbolnăvesc de hemocromatoză din cauza unei diete bogate în fier.

Cum se comportă un tucan?

Nu mulți oameni aleg să țină un tucan în casă, în ciuda faimei mari pe care o are. Este o pasăre exotică sedentară, trăind într-o singură zonă aproape toată viața (puține sunt cele care migrează în căutarea unui alt loc), ceea ce o face să se adapteze foarte bine la zona în care trăiește încă de la naștere.

Deși nu este o pasăre exotică care să aibă multe probleme în contact cu oamenii, dacă este capturată când se afla în libertate nu ar fi deloc ciudat ca aceasta să devină violentă. Tucanii sunt foarte afectuoși și afabili atunci când au deja o relație cu voi. Ca regulă generală, nu se înțeleg bine cu alte păsări care se află în aceeași cușcă, așa că cel mai bine este să o puneți într-o cușcă separată.

Aceasta este o întrebare bună. Moralitatea spune că este ilegal să ai un tucan ca animal de companie, iar în unele țări se pedepsește cu amendă sau închisoare, interzicând vânzarea, posesia sau reproducerea păsării, deoarece este în pericol de dispariție.

Tucani pe crengi

Deci, cum se face că există oameni care au un tucan? De fapt, singura modalitate de a obține unul și, astfel, de a vă bucura de compania acestei păsări fantastice, ar fi să aveți un certificat de nucleu ecologic, respectând acordul CITES privind transportul și proveniența. Totuși, acest lucru presupune să ai mult teren la casă sau să obții un permis special pentru a-l avea acasă, ceea ce se întâmplă foarte rar, dar nu este imposibil.

Am primit permisiunea de a avea un tucan, acum, ce trebuie să știu?

Spre deosebire de un papagal sau de un peruș, tucanul este o pasăre tropicală care are nevoie de o cușcă foarte specială și foarte mare. Cel mai bine ar fi să cumpărați o cușcă cu o lățime de 3 metri, o adâncime de 3 metri și o înălțime de 4 metri, astfel încât să aibă suficient spațiu pentru a se deplasa. Pe de altă parte, forma ar trebui să fie pătrată sau dreptunghiulară, pentru a evita stresul psihologic al păsării. Distanța dintre gratii nu trebuie să fie mai mare de 2 centimetri, pentru a evita ca acesta să-și bage ciocul între gratii și să rămână blocat.

Nu uitați că este o pasăre tropicală obișnuită să trăiască în păduri, de aceea cușca mare este atât de importantă, pentru că îi puteți pune crengi sau copăcei pe care să se poată mișca și să nu se simtă în afara habitatului lor. Dacă este vorba de o specie mică, în acest caz, cu câteva bețe ar putea fi de ajuns, atâta timp cât acestea sunt din lemn natural, astfel încât să își poată ascuți ghearele picioarelor.

Cel mai important lucru la o cușcă pentru un tucan este ca aceasta să fie robustă. Ciocul tucanilor este destul de puternic și ascuțit. În cazul în care cușca este fabricată dintr-un material de calitate slabă, cum ar fi plasticul, în câteva zile vor rupe barele. Deci, trebuie să fie fabricat din ceva destul de robust, cum ar fi oțelul inoxidabil, care este, de asemenea, mult mai ușor de curățat.

Spre deosebire de alte păsări, tucanul nu este, de obicei, o pasăre căreia să-i placă să se joace, dar este bine să îi puneți o jucărie sau două, cum ar fi frânghii sau o jucărie de cauciuc, pentru a o distra în cușcă.

Cel mai bine este ca alimentatorul și adăpătorul să fie detașabile sau agățate în exterior, astfel încât să evitați crearea unei căii de scăpare pe unde ar putea rămâne blocat și să moară.

Este bine dacă îl las liber?

Nu există nimic care să împiedice ca tucanul să fie lăsat liber. Doar, țineți minte că este ilegal să li se taie penele astfel încât să nu poată zbura, așadar trebuie să se acorde o atenție deosebită ferestrelor ca acestea să fie închise.

Cu toate acestea, atunci când este în captivitate dar cușca este ținută afară, rareori va evada pentru a explora lumea, deoarece locul în care sa născut și a crescut este ceea ce va considera casa lui, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la evadare atunci când i se permite să zboare liber.

De obicei, nu au probleme în interacțiunea cu alte animale precum câinii și pisicile, dar trebuie să aveți grijă la caracterul acestora, pentru că dacă se simt amenințați, vor încerce să le atace folosindu-și ciocul.

Unde să punem cușca unui tucan?

Deoarece cușca trebuie să fie de dimensiuni atât de mari, s-ar putea să vă fie greu să găsiți un loc în casă unde să o puneți. Cel mai bun lucru, dacă nu aveți o casă mare, ar fi să îl plasați afară, pentru ca tucanul să fie mai obișnuit cu viața în aer liber.

Deși este o pasăre tropicală care se obișnuiește foarte repede cu mediul înconjurător, cea mai recomandabilă temperatură pentru ea este între 18 - 28 de grade, cu o umiditate de 60 - 85%. Cu toate că se poate aclimatiza la alte tipuri de climă fără prea multe probleme.

Tucan

Dacă o veți ține acasă, amplasarea cuștii nu este foarte diferită de cea a altor păsări, respectând câteva reguli:

 • Așezați-l la nivelul ochilor, astfel încât tucanul să nu se simtă oprimat de faptul că se află prea jos sau puternic de faptul că se află deasupra câmpului dumneavoastră vizual.
 • Două laturi ale cuștii trebuie să fie îndreptate spre perete, astfel încât pasărea să vă vadă venind și să nu se sperie atât de ușor.
 • Evitați să plasați cușca într-o încăpere cu curenți de aer, astfel încât să nu se îmbolnăvească prea ușor.
 • Nu este bine dacă soarele îi dă direct și nu are cum să se protejeze.

Curățarea cuștii unui tucan, ce ar trebui să fac?

Produsele de curățare sunt toxice pentru orice tip de pasăre, așa că, dacă nu i-ați câștigat încă încrederea, va trebui să o mutați într-o altă cușcă în timp ce o curățați. În caz contrar, îl puteți lăsa în afara cuștii pentru a face mișcare.

Tucan

Pentru a elimina bacteriile, cel mai bine este să curățați cușca folosind înălbitor diluat în apă, curățând fiecare bară cu o perie pentru a vă asigura că nu există reziduuri. Apoi clătițile bine cu multă apă și uscați-le cu o cârpă. Așteptați apoi aproximativ o jumătate de oră înainte de a pune din nou tucanul în cușcă.

Există multe produse pe piață pentru a curăța cușca păsării, dar nu uitați că acestea pot fi toxice pentru pasăre, așa că scoateți-o în afara incăperii unde se află cușca înainte de a le folosi.

Se poate dresa un tucan?

Deși nu este un animal la fel de afectuos ca pasărea iubirii ( Amorezul ), tucanul este foarte iubitor cu stăpânii săi, deoarece este obișnuit să trăiască într-un singur loc pe tot parcursul vieții sale, tinde să se împrietenească cu cei care locuiesc în habitatul său.

În primul rând, este nevoie de răbdare. Cușca ar trebui să fie amplasată într-o cameră cu multă activitate socială, astfel încât pasărea să se obișnuiască cu contactul uman. Este posibil ca la început să fie puțin precaut, dar este normal. După câteva zile, se va obișnui cu prezența oamenilor în jurul său.

Dacă aceeași persoană îi dă mâncare și apă in fiecare zi, se va forma treptat o legătură puternică. Deși la început nu se va lăsa atins, dar dacă vă băgați degetul printre gratii după ce îi dați mâncarea, se va apropia încet-încet până când, în cele din urmă, vă va lăsa să-i mângâiați capul sau spatele. În niciun caz nu trebuie să îi atingeți ciocul, cu excepția cazului în care pasărea vă permite, deoarece acesta este o parte foarte importantă a corpului pentru ea.

Odată ce pasărea se apropie suficient de mult de gratii pentru a te lăsa să o atingi, poți folosi același truc pe care îl folosești cu alte păsări făcândul să se urce pe deget sau pe mână.

După ce reușești să-l faci să se urce pe măna ta, este timpul să-l scoți din cușcă și să-l lași să exploreze împrejurimile, închizând ferestrele pentru a-l împiedica să zboare. Cel mai bun mod de a-l convinge să se întoarcă în cușcă este să-l lăsați să se plimbe în liniște, deoarece în curând îi va fi foame. Îl poți ajuta făcându-l să se urce pe mâna ta cu o comandă de genul "sus", dar niciodată nu trebuie să îl luăm noi și să îl băgăm în cușcă, pentru că asta înseamnă un comportament agresiv din partea stăpânului său și nu le place foarte mult.

Ce mănâncă tucanul?

Toucanii sunt în principal vegetarieni și au o caracteristică foarte specială: stomacul lor este foarte mic și mâncarea este digerată foarte repede, așa că hrana care li se dă trebuie să fie întotdeauna foarte hidratantă, pentru ca animalul să nu sufere de insolație.

Cei care au un tucan acasă recurg de obicei la chifteluțe mici și moi, făcute din orez fiert, morcov, castravete și cartof, pentru a completa baza de fructe din dieta acestei păsări. Uneori este bine să includeți puțină carne tocată, de preferință în interiorul chifteluței, pentru a putea echilibra dieta, ca și cum ar fi în libertate.

Tucan mancand

Dar, pentru cei care nu vor să greșească prea mult și vor ca tucanul lor să trăiască o viață lungă, fericită și prosperă, cel mai bine este să recurgă la dieta de bază a tucanului, care constă în principal în consumul de mere, pepene galben, piersici, banane, pere, mango, kiwi, papaya, smochine și căpșuni.

De asemenea, ar trebui să-i dai legume, în special cele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi castraveți, roșii, morcovi, porumb, mazăre. Salată? Puteți să-i dați, dar în cantități foarte mici, deoarece este un aliment care poate provoca diaree.

Aceste două alimente vor constitui dieta păsării. Cu toate acestea, deși hrana sa de bază sunt fructele, poate fi completată și cu alte alimente, cum ar fi pâinea integrală pentru a face chifteluțe. De asemenea, i se pot da animale mici, cum ar fi șopârle, insecte, ouă de alte păsări.

Astfel, dieta zilnică a tucanului trebuie să fie alcătuită în proporție de 60% din fructe și legume, iar restul de 40% trebuie să fie alcătuit din alimente complementare, având grijă în permanență la nivelul de fier care poate dăuna acestei păsări.

Țineți cont de faptul că tucanii nu sunt animale care mănâncă prea mult, mâncând doar de două ori pe zi pentru a se menține sătui. Dar trebuie să aibă apă curată în permanență, chiar dacă nu beau prea mult, trebuie să fie bine hidratați. Așadar, dacă într-o zi nu le dați o hrană bogată în apă, este recomandat să le dați să bea multă apă proaspătă. Dacă nu vor să bea, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece apa din fructele și legumele pe care le consumă este mai mult decât suficientă pentru a-i menține hidratați.

Boli pe care le poate avea această pasăre tropicală

Toucanii nu au o speranță de viață foarte lungă, mai ales dacă trăiesc în captivitate. Acest lucru se datorează, în special, faptului că pot suferi de o serie de boli foarte caracteristice:

Tucan in cusca
 • Smulgerea penelor: Dacă observați brusc că tucanul își smulge penele într-un mod necontrolat, acesta este un semn că ar putea avea niște paraziți între pene care vor trebui localizați și eradicați. De asemenea, se poate datora unei stări de stres emoțional sau faptului că are o alimentație foarte săracă în minerale.
 • Mutarea anormală a penelor: Acestă pasăre tropicală își schimbă penele o dată pe an, dar dintr-o dată puteți vedea că suferă de o pierdere anormală a penelor. Acest lucru se poate datora faptului că este stresat sau pentru că se simte foarte nervos pentru că și-a mutat cușcă.
 • Hemosideroza: Aceasta este cea mai frecventă boală la tucani și principala cauză a mortalității ridicate a acestora în captivitate. Aceasta este cauzată de o creștere a nivelului de fier în unele dintre organele lor și în fluxul sanguin. Dacă este detectată la timp, poate fi tratată, dar dacă este lăsată, poate crește și se poate transforma în hemosideroză.
 • Hemocromatoza: Un grad mai grav al bolii anterioare, ca efect a acumulări excesive de fier în anumite organe, ceea ce duce la o funcționare defectuoasă a acestora. Cea ce duce la moartea sa.
 • Fractură de cioc: Aceasta este, de obicei, cea mai frecventă "boală" la tucani, deoarece aceștia își folosesc ciocul pentru aproape orice și, cu o mișcare greșită, șil pot rupe sau disloca, ca să spunem așa.
 • Diabet zaharat idiopatic: În ultima vreme această boală este tot mai frecvent depistată la tucani. Printre diferitele simptome se numără pierderea în greutate, niveluri ridicate de glucoză, scaune și urină cu sânge și un exces mare de sete. Unii experți susțin că această boală poate fi cauzată de unele tumori, dar nu este complet dovedit.
 • Gută articulară: La fel ca oamenii, și tucanii pot suferi de gută. Acest lucru poate fi cauzat de un deficit de proteine, minerale și calciu. Din acest motiv, trebuie să primească suplimente de vitamine și antiinflamatoare, evitând în permanență stresul păsării.
 • Răceala comună: Toucanii sunt păsări exotice foarte rezistente, dar nu sunt ferite de răceala comună. Principala cauză este faptul că cușca este situată într-un loc unde sunt mulți curenți de aer. Se poate vindeca cu antibiotice puse în apă.
 • Insolație: Deși există specii de tucani care sunt obișnuiți să trăiască în medii foarte calde, unii nu suportă foarte bine căldura peste 28º C. Ar trebui să fie ținute la adăpost de soare, cu multă apă și hrană pentru a le ajuta să rămână hidratate.
 • Enterita necrotică: O boală bacteriană a apei care produce o distrugere a mucoasei intestinale. De obicei, aceasta provoacă la pasăre un comportament apatic, deshidratare, diaree cu fecale urât mirositoare și sângerări nazale împreună cu mucus.
 • Chlamydia: Au fost documentate puține cazuri de boală chlamydială, în special în rândul tucanilor. În acest caz, trebuie să se intervină cu Doxiciclină, fie prin administrare orală, în cazurile mai ușoare, fie pe cale intravenoasă, în cazurile mai grave.
 • Paraziții intestinali: În cazul în care mâncarea dată acestei păsări tropicale este în stare proastă, nu ar fi surprinzător dacă acesta ajunge să aibă paraziți. Din această cauză, își va pierde pofta de mâncare și se va simți trist și abătut. Pentru a le combate, este necesar să o duceți la veterinar.
 • Candidoza: Este produsă de o ciupercă microscopică, foarte prezentă în natură, care atacă pasărea atunci când sistemul imunitar al acesteia este slăbit. Din acest motiv, printre alimentele tucanului, trebuie să ne asigurăm că acesta primește suficientă vitamina C pentru a fi mereu pregătit să lupte împotriva bolii și să o respingă.
 • Aspergiloză: Apare de obicei mai ales la pui, care prezintă o dezvoltare foarte lentă din cauza alimentației deficitare. Printre alte cauze se numără și acumularea de fecale, care creează un mediu ideal pentru nașterea ciupercilor care sunt apoi inhalate de puii care ajung să aibă această boală din cauza apărării lor scăzute.
 • Ascaride: Un tip de parazit care atacă frecvent tucanii și care, dacă nu este tratat, duce la moartea lor prematură. Țucanul își va fi pierdut pofta de mâncare, se va simți abătut și poate încerca să-și smulgă penele.
 • Plasmodium: Acesta nu este un tip de parazit comun la tucan, dar au existat câteva specii care au fost atacate de acest parazit. De obicei, se datorează unei infecții ușoare și, de obicei, provoacă moartea. Tucanul este agresiv, atât cu proprietarul, cât și cu celelalte păsări.

Reproducerea unui tucan: ce trebuie să fac?

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să separați perechea de tucani pe care doriți să o înmulțiți. Nu uitați că este dificil să faceți diferența între mascul și femelă, așa că va trebui să apelați la teste ADN pentru a afla care este sexul fiecărei păsări.

După ce ați reușit să identificați masculul și femela, trebuie să le oferiți un cuib, din lemn de cea mai bună calitate, astfel încât să se simtă confortabil. Toucanii se împerechează o dată pe an și depun două până la patru ouă albe.

pereche de Tucan
Pereche de Tucanii

Perioada de incubație durează între 15 și 20 de zile, iar masculul și femela își împart timpul în cuib. Puii nu au pene, sunt surzi și își țin ochii închiși timp de trei săptămâni. Rămân în cuib cu părinții lor, fiind hrăniți de aceștia, până la vârsta de două luni, când ciocul lor este complet dezvoltat, este timpul să fie separați de părinți.

Înainte de a vă gândi la împerecherea lor, rețineți că tucanii sunt monogami, așa că nu este posibil să se împerecheze cu o altă pasăre odată ce și-au întâlnit "dragostea". De asemenea, aceștia nu sunt activi sexual până la vârsta de trei ani.


CATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up