Paleogen

INDEX

Paleogen este prima perioadă a Cenozoicului. Începe cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă, odată cu dispariția Triasicului, și se termină acum 23 de milioane de ani.

Paleogen

Putem împărți Paleogen în trei etape:

  • Prima etapă, începe acum 65Ma și se termină acum 56 Ma.
  • A doua etapă, începe acum 56 Ma și se termină acum 34 Ma.
  • Ultima etapă, începe acum 34Ma și se termină acum 23Ma.

Paleogenul este etapa de după dispariția dinozaurilor theropode non-aviane, a ornitischiilor, a pterozaurilor și a reptilelor marine, precum și a trilobiților mari și a nautiloidelor.

Este posibil ca animalele marine să fi fost eradicate de meteorit, dar nu toate. În realitate, a avut loc o scădere a nivelului global al apei și o creștere a temperaturii de suprafață a oceanelor (de la 5 la 8ºC), eliminând nu numai trilobiții și Nautilus, ci și mai multe grupuri de nevertebrate, cum ar fi bureții stromatoporoizi (mari constructori de recifuri în Paleozoic, care au dispărut în Mesozoic).

Este, de asemenea, perioada în care mamiferele timpurii încep să se diversifice și să se răspândească în întreaga lume, care nu mai este formată din Pangea, ci din două continente: Laurasia și Gondwana.

Paleogen

Paleogen este perioada de tranziție de la Mesozoic la Cenozoic, cu o extincție în masă care a schimbat cursul istoriei, astfel încât planeta și animalele au trebuit să se adapteze la noile condiții.

La început a existat o răcire și o refrigerare după extincția din Triasic din cauza căderii asteroidului, dar într-un timp relativ scurt temperatura a crescut. Acest lucru a făcut ca temperatura globală să fie apropiată de cea subtropicală în multe puncte ale globului și caldă-caldă în zonele din apropierea polilor, astfel încât variațiile între latitudini au fost aproape nule, ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat cu oceanele.

Din această perioadă se pot evidenția mari păduri de cicade, palmieri și ginkgo, pe care le putem observa datorită înregistrărilor de carbon, și care au crescut nu numai în zonele ecuatoriale ale planetei, ci și în apropierea polilor, datorită climatului cald-temperat care exista.

Odată cu dispariția dinozaurilor și a reptilelor mari, Pământul era pregătit pentru ca un nou grup de animale să preia frâiele. Mamiferele, la început mici ca niște șoareci (dar nu șoareci) care fugeau de dinozauri, ar putea acum să populeze întreaga planetă.

Primele mamifere nu seamănă cu majoritatea mamiferelor de astăzi, cunoscute sub numele de mamifere placentare, ci erau monotreme, precum ornitorincii. Adică, primele mamifere au depus ouă, erau ovipare.

Condiția de a păstra puii în pântece și apoi de a da naștere (condiția de vivipare) pe care o prezintă majoritatea așa-numitelor mamifere placentare va apărea mii de ani mai târziu, deși chiar în Paleogen au început să apară primele marsupiale și, de asemenea, primele mamifere placentare, cum ar fi rozătoarele, primatele și strămoșii ecvideelor.

În Paleogen există și câțiva descendenți ai dinozaurilor, păsările sau teropodele aviare care au supraviețuit cataclismului și care au avut șansa de a domina Pământul la începutul Paleogenului, cum ar fi Andalgalornis, deși nu au fost atât de norocoase.

Paleogen

Eogen

Eogenul este catalogat ca fiind "cea mai caldă perioadă de pe Pământ de acum 500 de milioane de ani", adică temperatura globală era în creștere și nu mai existaseră astfel de valori de la explozia cambriană și diversificarea metazoarelor.

Zonele împădurite cu climă tropical-subtropicală au crescut, ajungând la polii care anterior aveau o climă caldă-temperată. Existau doar câteva extinderi oarecum aride a ceea ce am putea numi savană (deși nu seamănă cu cele actuale) în unele zone interioare atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Pe lângă aceste temperaturi aproape constante de pe glob, se spune că temperatura de la suprafața oceanelor a crescut cu peste 20ºC, o valoare foarte ridicată pentru astfel de corpuri de apă.

Unul dintre faptele importante ale Eogenului, în ceea ce privește tectonica plăcilor, este separarea Australiei de Antarctica. Acest lucru este important, deoarece explică de ce există marsupiale aproape exclusiv în Australia, iar placentele nu au ajuns decât după ce a fost colonizată de oameni în secolul al XIX-lea.

Între America-Antarctica-Australia exista o punte care permitea trecerea animalelor între aceste 3 continente, astfel încât monotremele și marsupialele puteau trece din America în Australia și viceversa, dar când au apărut placentarele, acestea au călătorit în America, dar nu și în Australia, deoarece legătura fusese ruptă, ceea ce le-a permis să nu fie exterminate de placentare.

Oligocen

La sfârșitul Eogenului și în timpul Oligogenului, legătura dintre Antarctica și America a fost ruptă, iar multe lanțuri muntoase au luat naștere în întreaga lume. Mișcările plăcilor tectonice au favorizat așezarea continentelor așa cum le cunoaștem astăzi, dar, în același timp, Pământul a început să se răcească și a avut loc o nouă glaciațiune.

Această răcire a făcut ca Antarctica să înceapă să înghețe, iar zăpada a început să cadă nu numai la latitudini polare, ci și din ce în ce mai aproape de ecuator, dar la început zăpada a căzut numai în zonele de mare altitudine, cum ar fi vârfurile munților.

Această răcire va fi mai pronunțată în emisfera nordică, unde va începe să înghețe în mileniile următoare (la sfârșitul Neogenului), forțând o mare parte a mediului să devină o tundră mare sau păduri dese de conifere care să reziste iernii reci care urmau să vină (dar acest lucru nu se va întâmpla decât în Cuaternar, aproape 30 de milioane de ani mai târziu).

Paleogen și originea cetaceelor

Se știe că cetaceele, cum ar fi balenele și delfinii, au o origine terestră. Originea lor datează de la începutul Paleogenului, cu specimene complet terestre care s-au adaptat treptat la viața marină.

S-au făcut multe cercetări pe această temă, cunoaștem fiecare etapă a evoluției de la mediul terestru la cel acvatic, cum ar fi transformarea picioarelor posterioare într-o coadă puternică și transformarea picioarelor din față în înotătoare puternice, precum și schimbarea poziției nărilor din față în dorsală, dar nu se știe ce a determinat aceste animale să se mute în mediul acvatic.

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, cetaceele de astăzi au un strămoș comun cu un alt animal care trăiește într-un mediu acvatic, hipopotamul. Grație unei arhive fosile din ce în ce mai bogate, a fost posibil să se constate că strămoșul cetaceelor a fost un artiodactil terestru (animal cu un număr par de copite) care s-a adaptat la mediul acvatic, probabil pentru că a găsit o nișă goală de care putea profita.

Diferența dintre specializarea la hipopotam sau la cetacee ar putea fi locul unde a început adaptarea la apă, dacă în largul mării (cetacee) sau într-un râu (hipopotam), dar, așa cum am menționat mai sus, nu este foarte clar cum a avut loc tranziția.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up