Devonian

Devonian
INDEX

Devonianul este a patra etapă a paleozoicului. A început cu aproximativ 415 milioane de ani în urmă, cu o dispariție în Silurianul târziu, dar fără o mare pierdere de biodiversitate.

Apariții mari apar în Devonian, cum ar fi primul pește cu dinți adevărați, cum ar fi rechinii și începutul vertebratelor pe uscat, pe lângă primele păduri.

Caracteristici devoniene

Perioada Devoniană constă în niveluri ridicate de apă, cu o concentrație atmosferică de oxigen cu aproximativ 20% mai mică decât cea actuală.

Această concentrație de oxigen a reprezentat un blocaj pentru artropode, deoarece dimensiunea lor este o funcție a cantității de oxigen pe care o dobândesc, de aceea în oceane ar putea atinge anvergura aripilor mari în timp ce pe uscat scorpionii anteriori au început să aibă dimensiuni similare și formează-le pe cele actuale.

În ceea ce privește silurianul, nu există mari diferențe, doar că concentrația de oxigen atmosferic crește datorită faptului că plantele vasculare încep să ajungă la aripi mari. Dar, în ceea ce privește nivelurile apei, acestea sunt încă similare.

În ceea ce privește masa terestră, continentele continuă să se miște, formând o „pre-Pangea”. Acest predecesor al supercontinentului paleozoic târziu și mezozoic timpuriu a început să se formeze cu aproximativ 390 de milioane de ani în urmă, deoarece continentele nordice, cum ar fi Baltica și Laurentia, au continuat să se ciocnească și să se unească, iar acum și Siberia începe să se contopească și împreună Încep să se apropie de Gondwana, provocând micșorarea Mării Tethys.

O zi a durat aproximativ 22 de ore, iar un an a durat 399 de zile.

Viață vegetală devoniană

La sfârșitul Silurianului, viața plantelor consta în mici plante dicotomale care se vor ramifica în curând și la ferigi simple.

În Devonian, aceste ferigi au atins dimensiuni mari în etapele ulterioare ca Lepidodendron, o ferigă mare.

Ferigile erau deja primele plante vasculare, deși ar dura milioane de ani pentru ca să apară coniferele și primele semințe.

Ferigile au provocat o creștere a nivelurilor de oxigen atmosferic în timpul și în Devonianul târziu, ceea ce a facilitat evadarea vertebratelor din apă către continent.

Animale acvatice devoniene

În timpul Devonianului, peștii suferă mari schimbări.

Una dintre ele este că dezvoltă dinți adevărați, deși există încă giganți fără dinți, dar cu plăci dure și maxilare puternice la începutul Devonianului, așa cum este Dunkleosteus.

Peștii au început să aibă întinderi de aripi mai mari, deoarece oceanul este o chiuvetă pentru oxigen și alte gaze, deci dacă oxigenul din atmosferă a crescut, a crescut și oceanul.

Printre speciile care au apărut în mările devoniene, merită subliniat unul dintre cei mai mari prădători care a supraviețuit până în prezent: rechinii.

Acești pești cu schelet cartilaginos și-au început radiațiile în urmă cu 390-370 de milioane de ani, cu forme foarte asemănătoare cu cele de astăzi, dar care trebuiau încă să se îmbunătățească pentru a deveni marii vânători oceanici ai zilelor noastre.

În acest moment apare un pește care a supraviețuit până astăzi fără practic nicio schimbare: celacantul Latimeria chalumnae. Acest pește de aproximativ 1,8 metri lungime este o fosilă vie, un pește falcat cu plăci osoase practic la fel ca peștii devonieni.

Animale terestre devoniene

Continentul a început să fie un mediu propice vieții animalelor vertebrate. Peștii primitivi au evoluat, iar din aripioarele pectorale și pelvine s-au format picioarele din față și din spate.

Primele vertebrate care au putut călători pe uscat au fost amfibieni și aveau deja plămâni pentru a putea captura oxigenul direct din atmosferă.

Primii amfibieni aveau membrele cu multe degete, ca în cazul Ichthyostega și Hynerpeton.

Acești amfibieni ar putea trăi pe uscat, dar nu ar putea deveni independenți de apă. Amfibienii au un ciclu de viață în care apa joacă un rol foarte important, deoarece tinerii se nasc și cresc în el.

Tinerii, spre deosebire de adulți, au branhii și nu au plămâni, așa că trebuie să sufere o metamorfoză similară cu cea suferită de larvele broaște pentru a ajunge la stadiul adult.

Cu toate acestea, exemplarele adulte de Ichthyostega nu erau deloc asemănătoare cu exemplarele adulte ale broaștelor actuale.

Sfârșitul Devonianului

Perioada Devoniană sa încheiat cu aproximativ 360 de milioane de ani în urmă, datorită unei serii de dispariții care a durat aproximativ 20 de milioane de ani.

În aceste extincții, s-a pierdut un număr mare de nevertebrate marine, inclusiv o mare pierdere a recifelor stromatoporoide care s-au format în timpul Silurianului.

Cauzele acestor dispariții s-ar putea datora faptului că, așa cum am spus la început, oceanul este o chiuvetă pentru gaze. Plantele au început să formeze mai mult oxigen, dar la rândul lor au crescut cantitatea de alți compuși, în principal diferiți acizi organici și compuși de carbon.

Acești acizi organici și compuși carbonatici ar pătrunde în ocean datorită pierderii frunzelor, diseminării semințelor, odată cu moartea acestor exemplare sau difuziei gazelor în exces din metabolismul lor în atmosferă, provocând o acidificare a acestuia care ar afecta viața marină și că mijloacele lor de trai se schimbau și nu numai că le-a îngreunat supraviețuirea, ci și le-a făcut rău.

Această acidifiere și pierderea coralului pot fi observate astăzi la recifele de corali mari, care suferă o acidificare a mediului în mod similar cu ceea ce s-a întâmplat acum 360 de milioane de ani.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up