Pasărea colibri

Pasărea Colibri
INDEX

Cine nu a fost fascinat vreodată de lumea fantastică a păsării colibri ? Nu e de mirare, pentru că priveliștea lor este absolut minunată și îți taie respirația. Sunt sigur că dacă afli mai multe despre aceste păsări și numărul lor de specii, vei rămâne fără cuvinte.

Tipuri de Colibri

Colibri eremită cu smocuri de pene

Colibri eremita cu smocuri de pene ▷ 2024

Colibri rândunel

Colibri randunel ▷ 2024

Colibri diamant cu cap albastru

Colibri diamant cu capa albastra ▷ 2024

Colibri albinos

Colibri albinos ▷ 2024

Colibri pictat

Colibri pictat ▷ 2024

Colibriul Aliciei

Colibriul Aliciei ▷ 2024

Colibri decorat

Colibri decorat ▷ 2024

Colibri cu pete roșii

Colibri cu pete rosii ▷ 2024

Silf ceresc

Silf ceresc ▷ 2024

Colibri negru

Colibri negru ▷ 2024

Colibri de aramă

Colibri de arama ▷ 2024

Colibri cu gât roșu

Colibri cu gat rosu ▷ 2024

Ce este un Colibri ?

Colibrul este cunoscut și sub numele de trochilini și face parte din subfamilia Trochilidae. În general, sunt denumiți colibri, dar sunt numiți și quindes, tucusitos, picaflores, chupamirtos sau chuparrosas.

Pasarea Colibri 4 ▷ 2024

Sunt originari din America. În trecut, au fost vânați și uciși pentru a decora pălăriile femeilor înstărite, ceea ce a dus probabil la exterminarea mai multor specii.

Sunt cele mai mici păsări din lume, având în general între 5 și 10 cm în lungime. Cu toate acestea, există și un colibri gigant care măsoară 25 cm în lungime. De asemenea, se remarcă prin culorile lor frumoase, una dintre principalele motive pentru care erau vânați. O altă caracteristică fantastică a lor este ciocul lung. Colibriul cu cioc de spadă este exemplarul care are cel mai lung cioc din specie, măsurând 10 cm în lungime.

Cum trăiește un colibri?

Stilul de viață al unui colibri depinde foarte mult de specia din care face parte. Majoritatea sunt păsări destul de sedentare, care nu le place ca alți colibri să intre în teritoriul lor.

Au fost înregistrate multe cazuri de colibri care au murit în confruntări pentru teritoriu. Le place să-și apere zona de hrană. Masculii nu sunt foarte buni părinți, deoarece nu se împerechează cu o singură femelă, ci pot avea până la zece partenere în fiecare sezon de împerechere, iar femela este cea care se ocupă de ouă și de pui după ce aceștia se nasc.

Pasarea Colibri 3 ▷ 2024

Pot fi destul de agresivi și față de oameni. Au fost documentate mai multe cazuri de atacuri asupra oamenilor de către aceste păsări, în special atunci când zona lor de hrană este în pericol.

Curios este faptul că unii colibri trăiesc în grădinile oamenilor, hrănindu-se cu plantele acestora sau supraviețuind datorită hrănitorilor pe care oamenii le construiesc.

Care este speranța de viață a unui colibri?

Speranța de viață a unui colibri este destul de variată. Media se situează în jurul a 5 ani de viață, dar în unele cazuri s-au înregistrat exemplare care au trăit până la 10 ani.

Cele care trăiesc în zonele urbanizate au un risc mai mare de a muri tineri. În principal, pentru că sunt una dintre cele mai comune prade pentru pisicile de stradă sau domestice, care le vânează în parcuri și grădini.

Este ușor să faci diferența între mascul și femelă?

Este destul de dificil să faci diferența între mascul și femelă la un colibri. La unele exemplare, diferențele între ei sunt minime, așa că singura modalitate de a afla sexul este prin testul ADN.

Cu toate acestea, în general, femela nu are unele culori pe care masculul le are sau are culori mai întunecate pe penele sale. Uneori, femela este puțin mai mare decât masculul, în jur de 5% mai mare.

Poți avea un colibri ca animal de companie?

În general, colibrul este un simbol asociat cu libertatea. În unele țări, este interzis să deții un colibri ca animal de companie, dar nu este rar să găsești exemplare pe stradă care sunt tineri și au avut de suferit.

În aceste cazuri, este bine să îi ajuți să se întărească. Acestor păsări le place să trăiască într-o cușcă spațioasă pentru a avea suficient spațiu pentru a zbura, cu puțină vegetație. Trebuie să aibă apă proaspătă și o alimentație formată din insecte măcinate pentru a primi proteine.

Pasarea Colibri 5 ▷ 2024

Se pot stresa foarte ușor atunci când observă că le este restricționată libertatea de a zbura unde doresc, motiv pentru care cușca trebuie să fie mare. După ce s-au recuperat, trebuie să fie lăsați în libertate. Din cauza sensibilității lor la stres, nu este o idee bună să te apropii de ei pentru a-i deranja des. De asemenea, nu este bine să plasezi cușca într-un loc cu activitate prea intensă. Nici nu este recomandat să fie plasată în exterior, deoarece poate duce la o mare depresie faptul că nu pot ieși din cușcă.

Nu este necesar să ții această pasăre închisă pentru a o avea ca animal de companie. De fapt, unele persoane o au în grădina lor și au o relație foarte bună cu aceștia. Este adevărat că se hrănesc în principal cu nectarul pe care îl extrag din flori, dar există și alte modalități de a-i atrage.

Cel mai obișnuit este să folosești o suport pentru hrănire cu apă îndulcită. Pentru aceasta, se amestecă patru cești de apă cu una de zahăr, se lasă să se răcească și se toarnă într-un suport de hrănire suspendat la o înălțime potrivită și cu o culoare atrăgătoare. Din când în când, suportul trebuie curățat pentru a evita ca pasărea să se infecteze sau să se îmbolnăvească. Alte persoane lasă hrănitoare cu nectar pentru a nu fi nevoie să extragă nectarul din plante.

Este posibil să dresăm un colibri?

Probabil ai văzut unele videoclipuri în care aceste păsări ascultă comenzile unui om.

Pasarea Colibri 2 ▷ 2024

Cu toate acestea, deoarece sunt o specie de pasăre care iubește libertatea ar fi o cruzime să le ții închise într-o casă într-o cușcă, sunt puține cazurile în care s-a reușit domesticirea unuia. Nu sunt păsări atât de răbdătoare precum papagalii sau perușele. Cu toate acestea, dacă se obișnuiesc cu o persoană, pot fi destul de prietenoase.

În ce constă hrănirea unui colibri?

Hrana acestei păsării este compusă în principal din nectarul pe care îl extrag din flori. Asta fac pentru a obține caloriile necesare pentru a zbura și a-și mișca aripile în acea viteză. Acest lucru contribuie și la polenizarea plantelor, deoarece distribuie polenul de la floare la floare. De fapt, datorită acestei mici activități realizate de colibri, multe specii de flori pot supraviețui.

Pasarea Colibri 1 ▷ 2024

Hrana acestor păsări este bogată în zahăr, ceea ce le permite să aibă un zbor energic și să consume multă energie. Sunt atrași în special de flori de culoare roșie sau portocalie.

Este adevărat că hrana principală a lor este nectarul, dar nu se hrănesc doar cu zahăr. Au nevoie și de proteine. De aceea, 20% din hrana lor constă în insecte de mici dimensiuni. În principal, vânează insectele pe frunzele copacilor sau pe trunchiurile acestora, precum furnici sau viermi. Este posibil să se hrănească și cu insecte pe care le capturează în zbor, cum ar fi viespile și albinele, în special dacă acestea încearcă să le ia sursa de hrană.

Uneori, se pot hrăni cu seva copacilor. Cu toate acestea, în cazul în care un ciocănitoare a făcut o gaură prin care se scurge seva, aceasta va fi folosită de colibri pentru hrănire.

Cum se reproduce Pasărea colibri ?

Se poate spune că colibrul este o pasăre foarte egoistă în ceea ce privește reproducerea. Pentru a atrage interesul femelei, masculul face o dansă și, dacă femeia este interesată, vor începe procesul de împerechere.

Femelele, după ce au fost fecundate, construiesc un cuib căptușit în interior cu pânză de păianjen, bumbac, lichen și mușchi, cu forma unei căni, în tufe de înălțime mică. Ouale pe care le depun sunt de obicei două, foarte rar se întâmplă să fie trei, cu o diferență de o zi între ele.

Pasarea Colibri 7 ▷ 2024

Aceste ouă sunt incubate de către femelă timp de aproximativ 14-19 zile. Mama hrănește puii timp de trei sau patru săptămâni. În acest timp, femela poate pleca și reveni la cuib de până la 140 de ori pe zi pentru a hrăni puii. Puii nu părăsesc cuibul imediat, ci pot dura până la aproape două luni să plece. La două luni, devin suficient de autonomi, dar în acest timp se întorc în cuib noaptea, deoarece se simt în siguranță acolo, și nu își vor căuta o nouă casă până la vârsta de două luni.

Cum este relația lor cu oamenii?

Colibrul este una dintre cele mai populare păsări din lume și mulți oameni le adoră. În trecut, erau purtați ca talismane sub forma acestei păsări, ca un simbol al puterii. Au devenit, de asemenea, simboluri ale energiei și muncii în multe culturi, ca o reprezentare a faptului că "un grup capabil să lucreze în echipă va putea realiza lucruri mari".

În timpul războaielor, rolul colibrului era altul. Pentru bărbați, era o reprezentare a protecției pentru cei dragi. Deoarece ciocul era considerat "foarte puternic", a fost asociat cu armele și vărsarea de sânge. Zeul războiului și al soarelui, Huitzilopochti, din cultura Ohlone, are în mâna stângă un colibri. Acest zeu a adus darul focului pe Pământ pentru oameni. Din acest motiv, oamenii cred că colibrul este un simbol al protecției.

Pasarea Colibri 6 ▷ 2024

În alte povești, precum cea a arcei lui Noe, se spune că a fost un colibri și nu o porumbiță cel care a găsit uscatul. Aceasta este explicată în legenda Pima, deși povestea cu porumbița este cea mai populară. În lumea animației, colibrul a fost, de asemenea, o pasăre care a fost folosită pentru a captiva copiii, în adaptări precum Cenușăreasa și Pocahontas, prezentând o pasăre atrasă de o eroină frumoasă.

Principalele cauze de mortalitate la colibri

Din nefericire, speranța de viață a unui colibri nu este foarte lungă, în special dacă trăiesc în libertate. Una dintre principalele cauze de deces asociate de experți este posibilitatea ca un colibri să sufere de diabet.

Colibrul își acoperă 80% din dieta cu zahărul pe care îl obține din nectarul florilor, ceea ce îi permite să își miște aripile atât de repede și să zburde într-un mod atât de specific. Dar acest lucru este și foarte periculos pentru ei și, în majoritatea cazurilor, duce la o moarte prematură.

A doua cauză de deces este abandonul puilor de către tatăl lor. În specia de colibri, mama trebuie să se ocupe de cuib, ceea ce adesea duce la faptul că acesta rămâne gol și neapărat. În fața acestei situații, mulți prădători profită de ocazie pentru a se hrăni cu puii.

Pasarea Colibri 8 ▷ 2024

Luptele cu alți colibri sunt, de asemenea, una dintre principalele cauze de mortalitate în această specie. Deoarece sunt păsări atât de teritoriale, confruntările între păsări sunt frecvente, iar acest lucru duce la rănirea gravă sau, în cel mai rău caz, la moartea uneia dintre ele în timpul luptei.

Pisica este unul dintre principalii prădători ai acestor păsări. Aceasta profită atunci când acestea stau pe crengi pentru a le ataca și ucide. De obicei, multe pisici nu mănâncă colibri, dar modul în care zboară și mișcarea pe care o fac atrage atenția lor, așa că încearcă să le vâneze.

Alte păsări sunt, de asemenea, mari inamici ai lor. Un exemplu este șoimul, o pasăre cu o vedere excelentă și o viteză incredibilă. Dacă un colibri a devenit ținta unei astfel de păsări, are foarte puține șanse să scape odată ce a fost detectat.

În unele regiuni există ceea ce se numește Jay albastru, un tip de pasăre care este cunoscută pentru hrănirea cu specii mici de colibri. Șerpii pot fi și ei unul dintre cei mai mari dușmani, în special pentru că urcă în copaci și se amestecă cu mediul înconjurător, deplasându-se în tăcere pentru a nu fi detectați de colibri. Hrana lor constă în principal din ouăle pe care colibrii le lasă în cuiburi, dar aceștia pot ataca și păsările.

Mantis religioasă este un alt prădător natural al acestor păsări mici, amestecându-se cu mediul înconjurător și profitând atunci când un colibri aterizează în apropierea ei pentru a-l ataca. Deoarece este o pasăre cu mișcări foarte calculate, este capabilă să atace cu o viteză înfricoșătoare și poate lua mai multe zile pentru a se hrăni complet cu un colibri, motiv pentru care îl consideră o hrană atât de valoroasă.

Speciile mai mici de colibri sunt ținta perfectă pentru păianjenii mari. Aceștia își fac plase pentru a prinde colibrii, iar alții îi atacă apărând din neant și le injectează veninul pentru a-i imobiliza și a-i devora. Este adevărat că un colibri poate hrăni și albine și viespi, în special dacă acestea se apropie de zona lor de hrană, dar nu sunt rare cazurile în care aceste insecte reușesc să omoare un colibri și să se hrănească cu el.

Oamenii sunt și ei printre principalele cauze ale morții acestor păsări. Este adevărat că nu sunt mulți oameni care ucid aceste păsări din plăcere, dar ei sunt responsabili pentru defrișarea habitatului acestor specii, precum și pentru distrugerea cuiburilor lor.

Unde locuiesc în mod obișnuit colibrii?

Păsărilor colibri le place să se stabilească în zonele cu păduri, de obicei aproape de zone cu multe flori și trăiesc ascunși în crăpăturile stâncilor sau în interiorul trunchiurilor copacilor.

Uneori se apropie de zonele urbanizate, unde interacționează cu flora din zonă, în special în grădini și parcuri publice. Acestea sunt colibriile care s-au adaptat cel mai bine la defrișarea habitatelor lor.

Ce trebuie să faci dacă ai un colibri în grădină?

Faptul că nu poți avea un colibri ca animal de companie nu înseamnă că nu îl poți avea ca prieten de casă. Mulți oameni care au case cu grădini se bucură de compania acestor păsări sau le construiesc o sursă de hrană.

Dacă observi că ai un colibri aproape de casa ta, ce ar trebui să faci?
• Nu încerca niciodată să îl prinzi. Colibrul este un animal liber și nu trebuie să-i perturbi libertatea.
• Construiește o sursă de hrană pentru a atrage mai multe exemplare în grădina ta.
• Evita să plantezi flori care conțin pesticide.
• Ai grijă să pui apă proaspătă în hrănitorul de apă și să îl cureți în mod regulat pentru a evita contaminarea sau îmbolnăvirea păsării.
• Dacă observi că un colibri este rănit sau în pericol, poți apela la organizațiile locale de protecție a animalelor sau la un veterinar specializat în animale sălbatice pentru a oferi asistență adecvată.

Colibrii sunt păsări minunate și admirate în întreaga lume. Încercarea de a crea un mediu sigur și prietenos pentru ei în grădina ta poate aduce bucurie și frumusețe în viața ta.

Var putea interesa și

Go up