Stegosaurus

Stegosaurus: dinozaurul cu plăci pe spate

INDEX

Stegosaurus a fost o specie de dinozauri mari care au existat pe planeta noastră în perioada jurasică (acum aproximativ 148 de milioane de ani). Este clasificat în grupul dinozaurilor tirofosforici stegosauri.

STEGOSAURUS

Acestă specie ar fi avut dimensiuni mari în comparație cu ceilalți dinozauri. Avea aproximativ 9 metri lungime și aproape 4 metri înălțime. Greutatea sa a fost de aproximativ 9 tone la exemplarele adulte.

Echipat cu plăci mari pe spate și o armă puternică pe coadă, a mers pe patru picioare și a fost suficient de îndrăzneț pentru a înfrunta orice prădător.

Au fost interesante pentru tine aceste informații despre Stegosaurus? Citiți mai departe pentru a afla totul despre acest dinozaur erbivor din Jurasic !

Ce înseamnă numele Stegosaurus?

Numele de Stegosaurus înseamnă "șopârlă cu acoperiș", numele provine din cuvântul grecesc "στέγος" (stego) care înseamnă "acoperiș" și saurus care înseamnă "șopârlă".

Istoria descoperirii Segosaurusului

Acest Stegosauridae a fost descoperit pentru prima dată în timpul unei expediții în Morrison-Colorado în 1877. Paleontologul Othniel Charles Marsh a descris descoperirea lui, mai târziu în acel an și i-a dat numele de Stegosaurus armatus.

STEGOSAURUS

Cu toate acestea, descoperirea acestui dinozaur a adus cu sine o mare enigmă: care era funcția și dispunerea plăcilor de pe spate? La rândul său, Marsh a presupus la momentul respectiv că plăcile osoase găsite îi acopereau întregul spate, ca și cum ar fi fost un acoperiș.

Ulterior s-a ajuns la concluzia că acest concept era eronat și că aceste plăci erau de fapt dispuse în mod liniar, cu partea cea mai îngustă orientată în sus.

O altă întrebare era cum erau aliniate plăcile: transversal sau longitudinal? În ceea ce privește această întrebare, cercetătorii au estimat că plăcile osoase au fost dispuse în două rânduri eșalonate și în aceeași direcție, urmând același traseu ca și coloana vertebrală.

În ceea ce privește funcția lor, au fost avansate mai multe ipoteze, cum ar fi, de exemplu, că aveau o funcție de termoreglare sau că erau folosite ca mijloc de apărare. Dar vom discuta acest subiect mai în detaliu mai târziu în acest articol.

Ulterior, au fost găsite mai multe rămășițe fosilizate ale acestui dinozaur maiestuos și au fost identificate alte câteva specii. De exemplu, prima specie descoperită, Stegosaurus armatus, menționată mai sus, la care existau părți parțiale ale craniului și scheletului, dar ceea ce îl caracteriza, în afară de plăcile dorsale, erau patru țepi la capătul cozii.

În 1887, alte două specii au fost descrise de Marh însuși, prima fiind numită Stegosaurus sulcatus, iar cealaltă Stegosaurus stenops. Acesta din urmă avea un schelet aproape complet și un craniu complet și s-a constatat că este puțin mai mic decât S. armatus.

În cele din urmă, a fost descoperită o altă specie numită Stegosaurus longispinus, care se caracteriza prin spini relativ mai lungi pe coadă în comparație cu celelalte specii. A fost descrisă de paleontologul american Charles W. Gilmore pe baza unui schelet parțial găsit în formațiunea Morrison.

Unde și când a trăit?

Stegosaurus a trăit în urmă cu aproximativ 148 de milioane de ani, în perioada Jurasicului târziu, în ceea ce astăzi este America de Nord. Deși au fost găsite fosile și în alte locuri îndepărtate de acest punct, cum ar fi Europa și Asia.

STEGOSAURUS

Habitatul său era caracterizat de un mediu mai degrabă arid și uscat, în care puteau apărea și cu câmpii extinse. De asemenea, a fost adesea găsit pe malurile râurilor, locuri caracterizate în Jurasic ca fiind bogate în vegetație.

Trebuie reamintit că în perioada jurasică continentele erau unite, exista un singur continent, Pangeea, astfel încât vegetația era prezentă doar pe malurile râurilor și în zonele de coastă.

Caracteristici generale

Acest dinozaur era un patruped care atingea o lungime medie de 9 metri, avea o înălțime de aproximativ 3,7 metri și cântărea până la 8 tone. Avea, de asemenea, spini ascuțiți pe coadă pentru apărare.

La început s-a crezut că este biped, din cauza picioarelor sale anterioare mici. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi patruped. De fapt, avea o poziție oarecum cocoșată și un cap mic, foarte aproape de pământ.

Era erbivor fiind înzestrat cu dinți mici, în formă de frunze, dar nu se găseau în toată gura. Se știe că nu avea dinți în partea din față a gurii, în schimb, capătul botului se termina cu un cioc în formă de corn, care îl ajuta să smulgă plantele cu care se hrănea.

STEGOSAURUS

Acest dinozaur era înzestrat cu o coadă care se legăna constant dintr-o parte în alta. Coada era compusă din patru spini cu o lungime medie de 75 de centimetri, care erau atașați de vertebră și ieșeau orizontal din vertebră. Unele specii au două perechi de spini la capătul cozii, altele au patru perechi.

Din această coadă este ușor de dedus că a fost folosită pentru luptă. Cu toate acestea, în ceea ce privește dinozaurii, totul trebuie să fie dovedit, iar acesta a fost cazul aici. Astfel, la început a existat o dezbatere dacă această coadă a fost folosită efectiv ca armă sau dacă a fost folosită doar ca diferențiator social.

Cercetătorul Robert Bakker a postulat că această coadă era suficient de flexibilă pentru a fi folosită ca armă. De fapt, Bakker a mai afirmat că acest dinozaur ar fi avut capacitatea de a sta în două picioare și de a se roti pe propria axă, folosindu-se de picioarele din față pentru a se ajuta.

Această teorie a fost reafirmată de McWhinney, care a analizat rana dintr-o fosilă de Alosaurus și a constatat că rana de pe coloana vertebrală a prădătorului se potrivea perfect cu cea a unui Stegosaurus.

Avea un al doilea creier?

În primul rând, trebuie spus că acest dinozaur avea un creier de mărimea unei nuci. Cu toate acestea, unii oameni de știință indică faptul că a fost privilegiat cu un alt creier. Acest creier era situat în spate, mai precis în regiunea șoldurilor, și se presupune că funcția acestui creier era de a controla reflexele membrelor posterioare.

În prezent, această ipoteză nu este acceptată pe scară largă și se crede chiar că cavitatea șoldului nu era un creier, ci mai degrabă un loc în care acest animal a acumulat glicogen (carbohidrați complecși), care ar putea fi folosit ca rezervă de energie.

Aceeași cavitate a fost observată și la unele păsări de astăzi, dar probabil că a fost o convergență evolutivă, deoarece șoldul Stegosaurus era ornitischian, adică asemănător cu cel al unei păsări, deși știm că dinozaurii ornitischiani nu sunt strămoșii păsărilor de astăzi.

Plăcile de pe spate - la ce erau folosite?

În ceea ce privește funcția plăcilor dorsale, în 1977, Dr. James Farlow de la Universitatea Indiana din Fort Wayne a examinat plăcile și a reușit să demonstreze că acestea au fost proiectate astfel încât cantități mari de sânge să poată circula prin ele pentru a absorbi căldura solară, după caz, sau pentru a le folosi ca termoregulator pentru a elibera temperatura corpului în atmosferă. Această ipoteză s-a bazat pe faptul că acest dinozaur avea sânge rece.

Apoi, în 2005, o echipă de cercetători condusă de paleontologul american Kevin Padian, după o analiză mai detaliată a structurii osoase interne a plăcilor, a ajuns la concluzia că plăcile nu aveau de fapt nicio funcție.

Deoarece canalele vaselor de sânge din care se presupune că circula sângele nu aveau adesea nicio ieșire, cercetătorii au respins teoria conform căreia plăcile erau folosite ca termoregulatoare.

În cele din urmă, s-a observat, de asemenea, că nu au existat diferențe majore între plăcile de sex feminin și cele de sex masculin. Prin urmare, echipa condusă de Padian sugerează că plăcile din spate au servit doar la identificarea mai rapidă a animalelor din aceeași specie. Un rezumat al studiului original poate fi găsit aici.

Cum se comporta acest dinozaur?

Din fericire pentru Stegosaurus, acesta a trăit înainte ca Tyrannosaurus rex să ajungă pe fața pământului. Cu toate acestea, exista deja Allosaurus, care era cel mai mare dinozaur carnivor din perioada jurasică și care, probabil, i-a făcut viața mizerabilă lui Stegosaurus de mai multe ori.

Deoarece Stegosaurus era un dinozaur greu și lent, nu avea nicio șansă de a fugi de pericol, așa că își folosea coada puternică ca mijloc de apărare. Deoarece Stegosaurus nu avea un creier foarte mare, probabil că doar își agita coada la întâmplare și violent, amenințând cu spinii săi mari și ascuțiți.

Orice prădător care se afla în apropiere și care ar fi fost lovit direct de coadă ar fi fost grav rănit. De fapt, a fost găsită o fosilă de Allosaurus care se pare că a fost rănită de coadă.

Pe de altă parte, unele indicii sugerează sau lasă să se înțeleagă că Stegosaurus trăia în turme, unde dinozaurii tineri se amestecau cu cei mai bătrâni. Se mișcau împreună prin tufișuri, iar dinozaurii mai bătrâni îi protejau pe cei mai tineri de pericol.

Câteva curiozități despre Stegosaurus

  1. Cercetătorii cred că, datorită naturii picioarelor sale, Stegosaurus avea o viteză maximă de aproximativ 7 kilometri pe oră. A fost într-adevăr lent…
  2. Împreună cu Tyrannosaurus rex și Iguanodon, Stegosaurus a fost unul dintre cei trei dinozauri care au inspirat crearea lui Godzilla.
  3. Stegosaurus a făcut parte din linia de jucării din seria Transformers, prin Autobotul numit Snarl, care se putea transforma într-un Stegosaurus.
  4. Statul american Colorado l-a proclamat dinozaur de stat.

CURÂND MAI MULTE INLORMAȚII...

Var putea interesa și

Go up