Rase de papagali vorbitori

INDEX

Papagalul face parte din lumea fabuloasă a păsărilor exotice în care găsim sute de specii sau rase de papagali vorbitori, însă nu toate pot fi ținute acasă. Cu toate acestea, unul dintre cele mai îndrăgite de iubitorii de păsări este papagalul, un animal de companie perfect.

rase de papagali vorbitori

Rase de papagali


Amazona imperialis sau Papagalul sisserou

Amazona imperialis sau Papagalul sisserou

Psittacara euops sau Parakeetul Cubanez

Psittacara euops sau Parakeetul Cubanez

Australian king parrot sau Papagalul regal australian

Australian king parrot sau Papagalul regal australian

Alisterus amboinensis sau Papagalul regal moluccan

Alisterus amboinensis sau Papagalul regal moluccan

Amazona guildingii sau Papagalul Saint Vincent

Amazona guildingii sau Papagalul Saint Vincent

Zoothera heinei sau Fardul cu coada roșie

Zoothera heinei sau Fardul cu coada roșie

Amazona leucocephala sau Papagalul Cubanez

Amazona leucocephala sau Papagalul Cubanez

Megapodius geelvinkianus sau Megapode biak

Megapodius geelvinkianus sau Megapode biak

Papagalul carrier sau Papagalul poștaș

Papagalul carrier sau Papagalul poștaș

Megascops kennicottii sau Bufniță occidentală

Megascops kennicottii sau Bufniță occidentală

Pterocles namaqua sau Namaqua de nisip

Pterocles namaqua sau Namaqua de nisip

Branta leucopsis sau Gâsca călugăriţă

Branta leucopsis sau Gâsca călugăriţă

Ce este un papagal? 🐦

În trecut, toate tipurile de papagali erau grupate într-o singură familie, cunoscută sub numele de Psittacidae, dar din cauza variantelor uriașe care au apărut de-a lungul anilor și a sub familiilor, treptat, numele psittacoidea a sfârșit prin a fi lăsat pentru papagalul comun. Aceste specii sunt răspândite pe diferite continente, fiecare cu o caracteristică care le fac unice.

Ca regulă generală, papagalii măsoară între 30 și 40 de centimetri, au un cioc curbat, cu un maxilar inferior cu o anumită mobilitate și o capacitate craniană mare, ceea ce îi face să fie una dintre cele mai inteligente păsări, alături de porumbeii. Sunt foarte buni zburători și se pot agăța de crengile copacilor și cățăra pe ele cu mare dexteritate datorită ghearelor de pe picioare.

pereche de papagali verzi

Culoarea intensă a penelor este o altă caracteristică a papagalului. Ca regulă generală, culoarea predominantă este de obicei verde, dar unele specii au și alte nuanțe, cum ar fi albastru, roșu sau galben. Majoritatea speciilor sunt monogame, cuibărind în cavitățile copacilor sau în tunelurile săpate.

Unele specii pot imita o gamă largă de sunete, inclusiv vocea umană, ceea ce le-a adus o reputație deosebită în rândul iubitorilor de păsări.

Care este speranța de viață a unui papagal?

În comparație cu alte păsări care trăiesc în captivitate, adevărul este că papagalii sunt animale care trăiesc destul de mult timp. Deși speranța de viață depinde de specia de papagal.

De exemplu, un papagal macaw poate ajunge la 100 de ani de viață dacă are parte de îngrijirea necesară, deși speranța medie de viață este de obicei de 80 de ani. Dacă este un cacadu, acesta trăiește de obicei între 60 și 20 de ani, în timp ce papagalii gri și amazoanele trăiesc de obicei 50 de ani.

papagal de culoare albastra si galben

Deși putem spune că este o speranță de viață mare, 70% nu ajung la speranța maximă de viață, din cauza poluării mediului înconjurător din orașe, a unei alimentații proaste sau suferă accidente când umblă liber prin casă, cum ar fi lovirea unei sârme sau lovirea de geamul unei ferestre…

Papagalul este bun ca animal de companie?

Papagalii au fost animale de companie pentru oameni timp de mulți ani.

Desigur, papagalii au propriul lor caracter și uneori pot fi foarte agresivi dacă simt că este necesar. În plus, ei pot dezvolta preferințe pentru anumite persoane, ceea ce poate duce la apariția unei probleme de comportament care îl poate determina să acționeze într-un fel sau altul pentru a atrage atenția.

Papagal verde

De asemenea, țineți cont de faptul că un papagal nu este un animal destinat copiilor mici ( mai bine luațile un papagal de colorat ), deoarece aceștia nu au suficiente cunoștințe și abilități pentru a avea grijă de el. Papagalul ar trebui să fie întotdeauna în grija unei persoane adulte care îi poate satisface nevoile.

Cum să știi dacă un papagal este mascul sau femelă?

Atunci când vrei să ai un papagal în acasă, este normal să vrei să știi dacă este mascul sau femelă, mai ales dacă te gândești la reproducerea lor.

În mod normal, femelele sunt puțin mai agresive decât masculi, așa că observând comportamentul acesteia ar fi ușor să le distingi.

Dar dacă acest lucru nu este suficient, puteți observa dimensiunea și culoarea penelor lor. La vârsta adultă, masculii sunt mai mari decât femelele, mai ales la nivelul capului, iar în ceea ce privește culorile, aceștia au nuanțe mai țipătoare și mai ostentative decât cele ale femelelor.

papagali pe o creangă

Desigur, cea mai ușoară cale ar fi să ne uităm la pelvisul papagalului, deoarece femelele au oasele pelviene mai îndepărtate pentru a putea depune ouăle.

Alegerea locului potrivit pentru colivia lor

Înainte de a vă gândi să cumpărați un papagal, trebuie mai întâi să știți dacă aveți un loc potrivit în casă unde să amplasați cușca. Mulți proprietari începători fac o mare greșeală, plasând greșit colivia papagalilor, motiv pentru care aceștia trăiesc mult mai puțin timp.

Primul lucru care trebuie luat în considerare este înălțimea. Cușca ar trebui să fie plasată cam la aceeași înălțime cu ochii proprietarului. De ce? Dacă cușca este prea înaltă, pasărea va privi în jos atunci când se va întâlni cu stăpânul său, ceea ce o va face să creadă că este stăpânul casei și nu va tolera să fie deranjată sau "pedepsită" atunci când face ceva ce nu-i place stăpânului său. Pe de altă parte, dacă o punem prea jos, poate înțelege că el este cel dominat și că trebuie să se supună.

papagal in cusca

Din acest motiv, cel mai bine este ca acesta să fie într-un punct similar cu înălțimea ochilor, astfel încât să se simtă egal cu noul său proprietar.

În cazul în care papagalul este foarte agresiv sau dominant, cușca poate fi coborâtă pentru ca acesta să înțeleagă că nu deține controlul. Totuși, aveți grijă dacă aveți și alte animale acasă, deoarece este un animal foarte sperios, așa că cușca trebuie să fie la înălțimea necesară la care câinii sau pisicile nu pot ajunge.

De asemenea, cușca trebuie amplasată într-un loc în care să primească lumina solară corectă și necesară. Nu este bine ca acesta să îi dea direct, decât cel mult o oră pe zi, trebuie să fie și un loc unde să nu ai curenți de aer puternici, ferit de zgomote.

Așadar, locuri precum balcoanele sau bucătăriile sunt total interzise. Camera de zi poate fi un loc bun, mai ales pentru că le place să se uite la televizor și pot învăța câteva cuvinte urmărind programele tv.

Ce trebuie să știți pentru a alege colivia potrivită?

După ce v-ați lămurit deja că aveți un loc bun în care să vă așezați mult iubita pasăre exotică, acum este momentul să cumpărați cușca, important este ca aceasta să fie suficient de mare pentru un papagal.

 • În cazul în care veți cumpăra un papagal mic, o cușcă de 40x37x45 centimetri va fi suficient de mare pentru el, dar dacă nu va fi singur, una de 60x42x50 centimetri va fi perfectă pentru o pereche.
 • Pentru un papagal de talie medie, este suficientă o cușcă de 70x60x80 centimetri și de 100x80x120 centimetri dacă va fi însoțit.
 • Pentru un papagal de talie mare, cușca trebuie să fie de 90x80x100 centimetri dacă va fi singur și de 120x100x150 centimetri în cazul în care se aleg o pereche.
papagal in cusca

În ceea ce privește forma sa, cel mai bine este să fie dreptunghiulară. Mulți cred că o cușcă circulară este cea mai bună pentru papagali, dar adevărul este că nu le plac acest tip de cuști și nici cele în formă de "casă", pentru că nu se pot ține de gratii. Barele nu ar trebui să aibă mai mult de 1 - 2 centimetri de separare între ele, pentru a evita ca aceștia să își bage capul între ele și să rămână blocați.

Ce putem pune în colivia unui papagal?

Deși multe cuști sunt deja echipate cu jucării, cel mai bine este să le îndepărtați pe toate și să puneți câteva crenguțe proaspete de copac pe care să se cocoțeze, și fiind din lemn îi vor ajuta să-și șlefuiască unghiile. Dacă optați să-i puneți mai multe jucării, din când în când va trebui să le schimbați pentru ca papagalul să nu se plictisească de faptul că are mereu aceeași jucărie.

Ce produse se folosesc pentru curățarea coliviei?

Cel puțin de câteva ori pe săptămână trebuie să curățați solul cuștii pentru a îndepărta fecalele și resturile de mâncare lăsate de papagal, iar de trei ori pe lună curățați-o temeinic. Cu toate acestea, ce fel de produse ar trebui să fie folosite?

Produsele de curățare sunt toxice pentru orice tip de pasăre, așa că, dacă nu i-ați câștigat încă încrederea, va trebui să o mutați într-o altă cușcă în timp ce o curățați. În caz contrar, îl puteți lăsa în afara cuștii pentru a face mișcare.

papagal verde
 • Clor: Este unul dintre cei mai comuni dezinfectanți și cel mai eficient pentru a distruge toate tipurile de viruși, ciuperci și bacterii. Ideal pentru curățarea solul cuștii, unde cad fecalele. Rețineți că atunci când este amestecat cu apă, puterea sa dezinfectantă este redusă de până la 200 de ori, așa că cel mai bine este să îl aplicați direct, să lăsați cușca să se usuce bine timp de câteva ore, în timp ce papagalul se mișcă prin casă.
 • Fenoli: Poate că nu îl folosiți prea mult, dar dezinfectanții pe bază de fenoli sunt, de asemenea, foarte buni la distrugerea bacteriilor. Acestea sunt foarte bune pentru a curăța pereții și podeaua cuștii.
 • Amoniac: Un alt produs foarte bun pentru a ucide virușii și bacteriile care se pot înmulți. După ce ați curățat bine cușca, este momentul în care trebuie să îl aplicați și apoi să îl îndepărtați cu puțină apă și să lăsați cușca să se usuce la temperatura camerei, pentru a vă asigura că ați terminat cu toate bacteriile.
 • Formol: Unul dintre cei mai buni dezinfectanți care există pentru a curăța cuștile papagalilor. Bineînțeles, pentru a o aplica trebuie să fie făcută într-o cameră bine ventilată, cu papagalii în afara cuștii. După ce cușca este curată, lăsați-o să se usuce timp de aproximativ două sau trei ore.

Pentru a efectua o dezinfecție adecvată, puteți urma acești pași simpli:

 1. Papagalul trebuie să fie în afara camerei în care se face curățirea.
 2. Curățați și îndepărtați toată murdăria din cușcă, clătiți-o cu apă curată și apoi dezinfectați-o cu un dezinfectant la alegere.
 3. Aplicați dezinfectantul în toată cușca, pentru a o lăsa bine curățată de viruși și bacterii.
 4. Încăperea în care se curăță trebuie să fie bine ventilată și trebuie purtate mănuși de cauciuc pentru a evita orice pericol.
 5. După aproximativ 15 minute de la aplicarea dezinfectantului, clătiți cu apă și lăsați să se usuce la temperatura camerei înainte de a pune papagalul înapoi în colivie.

Cum te poți împrieteni cu un papagal?

Odată ce papagalul ajunge acasă, este normal ca acesta să se simtă puțin intimidat. Dar, ce poți face pentru a împrieteni cu papagalul tău?

 • Îndepărtarea privirii: Când vă uitați direct la o pasăre, aceasta se simte amenințată. Așadar, atunci când aveți de gând să stabiliți primul contact, ar trebui să vă feriți privirea atunci când pasărea se uită la dumneavoastră. Odată ce capătă încredere și se uită direct la stăpânul ei, atunci ar trebui să vă uitați și dumneavoastră direct la ea.
 • Deveniți o statuie: Există momente în care papagalul stă nemișcat atunci când stăpânul său se uită la el. În acest caz, ar trebui să fii și tu ca o statuie și să stai nemișcat.
 • Clipitul: Papagalii nu clipesc atunci când sunt speriați. Prin urmare, proprietarul ar trebui să trimită o serie de mesaje pentru a le câștiga încrederea. Dacă papagalul pare speriat atunci când îl priviți, trebuie să clipiți. Dacă papagalul clipește înapoi, arată încredere.

Este periculos să scoți papagalul din cușcă?

Adevărul este că mulți proprietari își țin papagalii în libertate în jurul casei, așa că nu este chiar periculos. Cu toate acestea, atunci când papagalul a stat mult timp în cușcă, poate fi periculos.

Înainte de a-l scoate din cușcă, trebuie să-i câștigați încrederea. Pe lângă limbajul corporal, una dintre modalitățile de a-i câștiga încrederea este să-l hrăniți din mână. La început poate mușca, așa că este recomandabil să-l hrăniți cu mănuși. În cazul în care atacă, nu vă îndepărtați mâna, deoarece astfel va avea senzația că deține controlul. De asemenea, ar trebui să îl supravegheați îndeaproape, pentru că ar putea învăța să iasă singur din cușcă.

Odată ce i-ați câștigat încrederea, papagalul va mânca din mâna dumneavoastră și chiar se va cocoța pe brațul dumneavoastră. Odată ce ați obținut acest lucru, îl puteți scoate din cușcă sau îl puteți lăsa să iasă singur. La început, ar trebui să-l lăsați liber în camera în care se află cușca lui, cu ferestrele închise, pentru ca el să-și poată întinde aripile și să cunoască împrejurimile. Mai târziu, îl puteți lăsa să exploreze restul casei.

Pentru a-l face să se întoarcă în cușcă, puteți folosi mâncarea lui preferată ca momeală, iar când îi este foame se va întoarce singur acasă. Ar trebui să evitați să îi dați mâncare în afara cuștii, pentru că atunci s-ar putea să nu mai vrea să se întoarcă în cușcă.

Ce boli pot avea papagali ?

Ca și alte animale de companie, papagalul nu este scutit de boli. Este adevărat că, dacă este bine îngrijit, nu va suferi de pe urma lor, dar nu trebuie să lăsați niciodată garda jos. Cele mai frecvente sunt:

Papagal gri cu coada roșie
 • Mutarea anormală a penajului: Papagali își schimbă penajul, dar nu au un sezon specific pentru a face acest lucru, ca alte păsări. În mod normal, penele cad singure pentru a face loc altora noi, dar s-ar putea să observați că își smulge propriile pene, lăsând părți ale corpului goale sau cu răni. Dacă observați acest comportament, ar trebui să îl duceți la veterinar cât mai curând posibil.
 • Mutarea franceză: Mutarea franceză este o boală cauzată de un agent patogen numit Polyomavirus. Se transmite de la părinți la urmași prin regurgitarea hranei și, uneori, duce la moartea animalului. Papagalul își pierde penele aripilor și ale cozii, are edeme sub piele și distensie abdominală.
 • Pneumonie: Dacă cușca papagalului nu este bine amplasată și dacă papagalul este adesea expus la curenți de aer puternici, acesta va suferi de pneumonie, ceea ce va duce la curgerea ochilor, a nasului și la o respirație zgomotoasă.
 • Paraziții: Faptul că papagalul este protejat în spatele gratiilor nu înseamnă că este scutit de atacul paraziților, atât interni, cât și externi. Cei externi pot fi acarieni din mediul înconjurător sau chiar păduchi, care vor provoca neliniște și nervozitate animalului, le vor cădea penele și nu se va opri din scărpinat. În acest caz, este necesară deparazitarea lor periodică. În cazul în care acestea sunt interne, trebuie să discutați rapid cu medicul veterinar pentru a ști ce tratament să urmați.
 • Colibaciloza: Este o boală cauzată de bacteria Escherichia Coli, care se transmite prin contact direct cu o pasăre infectată. Este principala cauză de deces a acestor păsări. Printre diferitele simptome, papagalul va fi obosit, abătut, își va pierde pofta de mâncare și va fi foarte agitat. Animalul bolnav trebuie izolat și trebuie să se mențină o igienă temeinică a cuștii sale, schimbândui zilnic hrana și apa, pe lângă o serie de antibiotice pentru a combate infecția.
 • Coccidioza: Această boală este cauzată de o infestare cu paraziți interni cunoscuți sub numele de coccidii. Aceștia pot pătrunde în organismul animalului de companie prin apă sau alimente contaminate. Printre diferitele simptome, papagalul va suferi de diaree, care poate fi apoasă și însoțită de sânge, și se va simți abătut și obosit.
 • Salmoneloza: Aceasta este cauzată de bacteria Salmonella Typhimutium, care pătrunde în organism prin alimente sau apă contaminate. Pasărea va avea inflamații, diaree cu miros foarte urât și leziuni la mai multe organe. Este necesar să mergeți rapid la medicul veterinar pentru ca acesta să vă prescrie tratamentul pentru vindecarea ei.

Cu ce putem hrăni Papagali ?

Ca regulă generală, dieta ideală pentru un papagal este compusă din legume și fructe, împreună cu puțină hrană uscată.

Fructele ar trebui să-i fie date în funcție de conținutul lor de zaharoză și glucoză. Cele care sunt bogate în zaharoză, cum ar fi bananele, piersicile sau pepenii, nu trebuie consumate mai mult de două sau trei ori pe săptămână, mai ales bananele care sunt și ele foarte bogate în glucoză, fiind mult mai bogate decât alte tipuri de fructe. De asemenea, fiți foarte atenți la mango, cireșe și struguri din cauza conținutului lor de glucoză.

Papagal

Legumele reprezintă o mare parte din dieta acestor păsări exotice. Legumele verzi pe care le pot mânca sunt spanacul, broccoli, sfecla roșie sau endive. Puteți da salată verde, dar nu des, deoarece poate provoca diaree. Dacă optați pentru rădăcini, ar trebui să le dați morcovi, usturoi sau ridichi. Alte alimente care pot fi administrate sunt florile de anghinare și conopida, roșiile sau ardeiul roșu.

Deși fructele și legumele sunt foarte bune pentru această pasăre, aceasta trebuie să mănânce și hrană uscată pentru a avea o dietă ideală. În acest caz, trebuie să optați pentru o hrană de calitate, în funcție de mărimea și specia papagalului.

În afară de aceasta, în cantități mai mici, puteți să le dați și alte alimente, cum ar fi paste, leguminoase precum năut sau linte, un amestec de semințe, cereale precum orez sau fulgi de ovăz, fâșii de pui sau pește fiert (nu prea des), pâine integrală nesărată, cartofi fierți, ouă fierte sau biscuiți de casă care nu au grăsimi animale.

După cum puteți vedea, un papagal va mânca aproape orice. Cu toate acestea, există o serie de alimente care sunt total interzise pentru un papagal, cum ar fi dulciurile din cauza conținutului lor ridicat de zahăr industrial, alimentele sărate, avocado (este mortal pentru papagal), cafeaua, pătrunjelul, laptele (cu excepția cazului în care este fermentat), sau dovleacul și cartoful ne fiert. Toate aceste alimente trebuie ținute departe de papagalul nostru atunci când este în afara coliviei.

Cum se îmulțesc Papagali vorbitori?

Papagalii, trăiesc alături de oameni de peste 15.000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi animale de companie, alături de câini și pisici. Îngrijirea lor poate fi ușoară, dar cum rămâne cu reproducerea lor?

papagal verde in cușcă

Dacă vrem ca perechea noastră de papagali să se reproducă, trebuie să fiți mai atenți, la o serie de factori foarte importanți. Pentru început, în momentul reproducerii, femela și masculul trebuie să fie liniștiți și să se simtă în siguranță, așa că, dacă aveți o colivie cu mai mult păsări, este bine să le separați într-un alt modul, astfel încât să nu le deranjeze nimeni. În plus, ele trebuie să fie bine hrănite, astfel încât ouăle să primească nutrienții necesari.

Cuibul trebuie să fie amplasat într-un loc înalt. Puteți cumpăra unul dintr-un magazin specializat sau le puteți da papagalilor materialul necesar pentru ca ei să îl confecționeze. Odată ce îl are, femela se va așeza deasupra cuibului și poate depune între 3 și 6 ouă. După o medie de 23 de zile, uneori 25, puii eclozează fără a se putea descurca singuri. Așa că trebuie să le oferiți părinților tot ceea ce ar putea avea nevoie pentru a avea grijă de ei.

pereche de papagali verzi

Puiul părăsește cuibul la vârsta de o lună și jumătate, iar după două luni începe să fie mai independent. La această vârstă este momentul în care trebuie să separați puiul de părinți pentru a începe să se descurce singur, așa că este recomandabil să aveți un modul în cușcă pentru puii.

Cum putem învăța un papagal să vorbească?

Motivul pentru care mulți ajung să achiziționeze un papagal ca animal de companie este că li se pare amuzant să îl audă vorbind. Și nu este pentru puțin, deoarece papagalii au o mare capacitate de a asimila sunetele și apoi de a le repeta. Cu toate acestea, nu este o sarcină deloc simplă.

Pentru început, trebuie să știi că masculi sunt mai buni vorbitori decât femelele, avâd mai bună capacitatea de a cânta și de a vocaliza. Pentru ca el să învețe să vorbească, trebuie să fie perfect sănătos și să fie un specimen prea tânăr.

Sunteți gata să învățați un papagal să vorbească? Ei bine, pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să îi câștigați încrederea. Acest lucru poate fi realizat oferindu-i un loc în care să se joace și să aibă o mulțime de activități de făcut, fiind în același timp în contact cu proprietarul său.

Dar trebuie să aveți răbdare, deoarece ar putea dura ceva timp până când va intra în contact cu voi. Dacă încercați să îl scoateți din cușcă, ceea ce îl va ajuta să capete încredere în dumneavoastră, este posibil ca prima dată să încerce să evadeze, în acest caz nu trebuie în niciun caz să încercați să îl capturați sau să strigați la el pentru a-l aduce înapoi în cușcă. Este mai bine să îl lăsați singur, închizând ușile și ferestrele, astfel încât să poată explora mediul înconjurător și, când va obosi, se va întoarce în cușcă.

Odată ce a căpătat încredere în noi, este timpul să începem să-l învățăm să vorbească. Pentru aceasta, cel mai bun moment al zilei este dimineața sau la apus. Primele cuvinte pe care trebuie să le învățați sunt cele pe care le asociază cu ușurință cu o acțiune, cum ar fi "gustos" când îi dați o recompensă, "te iubesc" când îl mângâiați pe gât sau "bună dimineața" când răsare soarele.

Pentru a face acest lucru, trebuie să repetați cuvântul împreună cu acțiunea, astfel încât să i se întipărească în minte în fiecare zi, ceea ce poate dura o săptămână sau o lună. De exemplu, dacă vreți ca el să spună "yummy" după ce mănâncă, în timp ce îi dați mâncarea preferată, repetați "yummy" timp de 5 - 10 minute, și așa mai departe în fiecare zi, până când o va repeta și el.

În cazul în care papagalul este foarte ușor de învățat, îl puteți învăța câteva cuvinte mai complicate, cum ar fi numele dulciurilor sale preferate sau numele unuia dintre membrii familiei. În plus, îl puteți învăța să asculte de o comandă, cum ar fi "ridică-te" pentru a sta pe mâna dumneavoastră sau "culcă-te" când este timpul să se culce, astfel încât să se întoarcă singur în cușca lui.

Nu pare atât de dificil, nu-i așa? Cu toate acestea, există multe rase de papagali care nu învață niciodată să vorbească, deși sunt capabili să imite unele sunete pe care le aud la televizor, precum și soneria de la ușă sau de la telefon, chiar și fluieratul unui cuptor cu microunde sau cântecul altor păsări. În aceste cazuri, îi puteți învăța o melodie.

Cel mai important lucru pe care papagalul trebuie să-l învețe este perseverența și să nu renunțe din prima zi. Trebuie să lucrezi puțin cu el în fiecare zi, lăsându-i timp să se odihnească între lecții, astfel încât să nu se simtă stresat.

Poze cu papagaliCATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up