Silurian

Silurian
INDEX

Silurianul este a treia etapă a paleozoicului. A început cu aproximativ 439 de milioane de ani în urmă, după epoca de gheață care a pus capăt Ordovicianului. Din nou, planeta ieșea dintr-o eră de gheață, așa că dezghețurile au ridicat nivelul mării.

Caracteristicile planetei în Silurian

Datorită apariției plantelor vasculare, cum ar fi ferigile, acestea au contribuit la reducerea fluctuațiilor extreme ale climei: nu mai existau perioade de frig extrem și căldură extremă, iar glaciațiile erau mai puțin frecvente și, de asemenea, mai blânde.

Datorită creșterii nivelului mării, terenul emergent a fost relativ mic, concentrând cea mai mare cantitate din emisfera sudică.

A apărut Gondwana, cel mai mare continent al perioadei, și apoi o serie de continente care se aflau în Ecuator și o parte a emisferei nordice, cum ar fi Laurentia, Siberia și Baltica. Printre aceste ultime 3 a apărut Oceanul Iapetus, care la sfârșitul Silurianului a fost închis în nord de ciocnirea Baltică cu Laurentia

Printre evenimentele caracteristice ale silurianului se remarcă Orogenia caledoniană. Orogenia caledoniană a fost evenimentul de formare a munților care alcătuiesc Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda și Norvegia, fiind unul dintre cele mai vechi sisteme montane.

Planeta a durat 400 de zile pentru a face o reotatie completă a Soarelui, iar ziua a durat aproximativ 21’9 ore.

Animale caracteristice ale silurianului

Viața era încă în principal marină, dar pe uscat au început să apară primele nevertebrate specializate

Primele recife au apărut, dar nu de corali, ci de bureți primitivi numiți stromatoporoizi, deși aceste specii de corali sunt acum dispărute și erau mai aspre și în formă de masă în comparație cu cele actuale, cu o formă mai arbore.

În plus față de apariția coralilor, trilobitele au crescut în număr mare, în plus față de o radiație mare de multe tipuri de brahiopode și echinoderme.

Echinodermele includ crinoizi. În prezent există mai mulți reprezentanți precum „Crinul de mare”, cu caracteristici foarte asemănătoare cu strămoșii lor. Diferența față de crinoizii silurieni este că aveau „o tulpină” formată din osicule, în timp ce cele actuale au pierdut acea tulpină și au fost reduse la o serie de tentacule superioare.

Dintre vertebrate, au apărut pești cu fălci sau gnatostomi. Apare primul mare pește blindat cu fălci, vertebratele trecând de la pradă la potențiali prădători ai viitorului ocean devonian.

Printre aceste animale se remarcă Entelognathus, un pește mic blindat de abia 20cm lungime descoperit în China, care a fost identificat inițial ca un placoderm fără fălci, dar care, într-un studiu din 2013, ar putea arăta că nu este, fiind unul dintre primul pește cu maxilar din istoria Pământului.

Peștii blindați erau pești cu jumătatea din față acoperită de farfurii osoase, onorându-și numele. Acești pești aveau fălci, dar nu au dinți, mai degrabă plăcile maxilarului erau zimțate sau ascuțite, dând o formă de dinte, dar nu fiind chiar așa.

Viața pe uscat

În ceea ce privește organismele de pe uscat, primele animale și plante terestre adevărate datează din Silurian.

Plantele au evoluat de la licheni mici și mușchi la ferigi, o serie de plante cu frunze mari numite frunze care se reproduc prin spori. Plantele de semințe nu s-au format încă, eveniment care ar trebui să aștepte chiar mai mult de 50 de milioane de ani.

Aceste plante vasculare au făcut posibilă umezirea aerului, creșterea oxigenului și a calității aerului, precum și a cantității de nutrienți din sol datorită fixării gazelor din atmosferă, permițând continentului să înceteze să fie un loc arid pentru fii mai confortabil, umed și confortabil. Am trecut de la un climat arid la unul subtropical.

Deși ferigile provin din Silurianul târziu - devonianul timpuriu, primele plante terestre aveau o formă „extraterestră”. Aveau o tulpină circulară, cu ramificare dihotomică (adică atunci când se ramifica împărțită în 2 ramuri exact egale, nu ca cele actuale, nu exista ramură principală) și s-au terminat în structuri globoase care ar putea avea spori în interior.

Această creștere a calității continentului a atras la început diferite nevertebrate, care au atins dimensiuni mari, scorpionul și în consecință primele arahnide (care au radiat de la scorpioni), au apărut și alte artropode, miriapode precum milipedele și centipedele.

Printre scorpioni, au existat încă mulți descendenți ai euriptidelor ordoviciane, cum ar fi Pterygotus leptodactylus, P. expectatus, Eurypterus pugio și Baltoeurypterus latus.

În afară de plantele vasculare, au fost găsite și primele semne ale ciupercilor. Aceste ciuperci erau de tip ascomicet (aceste tipuri de ciuperci persistă până în prezent, dar tipul de ciupercă nu specia).

Sfârșitul Silurianului

Silurianul s-a încheiat cu aproximativ 415 milioane de ani în urmă, datorită unei serii de dispariții, dar cu un caracter nu foarte izbitor, dacă le comparăm cu cele care au avut loc anterior. Un număr semnificativ de specii sunt pierdute, dar nu există o mare pierdere a biodiversității sau schimbări drastice din era viitoare.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up