Bufnița

Bufnița
INDEX

Bufnița este o pasăre extraordinară și foarte misterioasă. În multe țări ele reprezintă înțelepciunea, în timp ce în altele, pentru o lungă perioadă de timp, ele au fost un semn de ghinion. În prezent, însă, acestea sunt păsări foarte apreciate.

Este cu adevărat posibil să avem o bufniță ca animal de companie?

Acesta este un domeniu în care trebuie să fiți foarte atenți. Multe specii de bufnițe sunt protejate de legile de protecție a animalelor și nu sunt potrivite pentru a fi ținute în captivitate. Ca să nu mai vorbim de faptul că 70% din speciile de bufnițe vândute în magazine au fost capturate pentru a fi vândute.

Există unele specii, cum ar fi bufnița tawny din America de Nord, care, dacă sunt crescute de la naștere pentru captivitate, sunt susceptibile de a se putea adapta la casă. Cu toate acestea, în cazul altor specii, cum ar fi bufnița de zăpadă sau bufnița acvilă, nu există nicio posibilitate de adaptare la viața în captivitate.

În plus, bufnițele sunt păsări nocturne, iar noaptea nu este întotdeauna plăcut să asculți sunetele pe care le pot scoate. Pe de altă parte, au o dietă destul de specifică, ceea ce poate fi o problemă pentru deținătorul lor.

Desigur, există multe cazuri de persoane care au reușit să îmblânzească o bufniță fără probleme și mărturisesc că nu au avut niciodată un animal de companie mai bun. Dar trebuie reamintit faptul că acest lucru va depinde întotdeauna de specie.

Sunt la fel ca Cucuveaua?
Bufnițele și Cucuvelele nu sunt la fel. Este adevărat că ambele specii sunt păsări de pradă nocturne și aparțin aceleiași familii, Strigiformes. Cu toate acestea, Cucuvelele fac parte din familia Strigidae, în timp ce bufnițele aparțin familiei Tutyonidae.

BUFNIȚA

Au, de asemenea, câteva diferențe fizice notabile, cum ar fi forma capului. Bufnițele au capul mare și rotund, în timp ce bufnițele tind să aibă capul mare, ascuțit, în formă de inimă. Ochii bufniței sunt mai mari și mai apropiați unul de celălalt, are un smoc de pene pe cap și picioare mai mici decât o bufniță.

Cum trăiesc ele în sălbăticie?

Există multe specii de bufnițe răspândite în întreaga lume, dar toate au aceleași caracteristici: sunt păsări nocturne, răpitoare, care tind să trăiască în cavitățile copacilor. Unele, cum ar fi bufnița de vizuină, trăiește într-o vizuină, ca un iepure.

BUFNIȚA

Sunt la fel de buni vânători ca și vulturii, așa că nu este neobișnuit ca unele dintre acestea să participe la concursuri de vânătoare. Se caracterizează prin faptul că sunt păsări prudente, răbdătoare și pline de resurse. Pot aștepta ore în șir o ocazie pentru a-și prinde prada pe care o urmăresc și o vânează, apoi o sfâșie cu ghearele și o sfârtecă cu ciocul lor puternic.

Putem distinge sexul unei bufnițe?

La unele specii, poate fi ușor de recunoscut sexul unei bufnițe, deoarece aceasta prezintă dimorfism sexual. Aceasta înseamnă, de obicei, că femela este puțin mai mare decât masculul, că are culorile puțin mai stinse sau că îi lipsesc unele dintre caracteristicile distinctive ale masculului.

BUFNIȚA

Cu toate acestea, majoritatea speciilor de bufnițe nu prezintă dimorfism sexual, astfel încât singura modalitate de a le determina sexul este prin intermediul unui test ADN sau prin palparea organelor genitale. Aceasta din urmă poate fi făcută numai de către experți, deoarece nu este ușor de identificat masculul și femela prin această metodă.

Care este speranța de viață a unei bufnițe?

Speranța de viață a unei bufnițe depinde de specia din care face parte. Există unele specii de bufnițe care nu trăiesc mai mult de 10 ani, cum ar fi bufnița de zăpadă.

BUFNIȚA

Există însă exemplare care pot trăi până la 50 de ani în captivitate, cum este cazul bufniței acvilă, care este ținută în captivitate doar pentru a perpetua specia sau în grădinile zoologice.

Ce trebuie să ai pentru a avea grijă de o bufniță?

Marea problemă cu bufnițele este că, fiind o pasăre a cărei întreținere în captivitate este interzisă în multe țări, există puține informații.

Cușca trebuie să fie întotdeauna afară, într-un loc fără curenți de aer și unde bufnița are suficientă lumină solară, dar niciodată lumină directă, pentru a nu-i deranja orele de somn. Pe de altă parte, ar trebui să fie umplută cu ramuri naturale și să aibă o cavitate în interiorul unui trunchi unde să se poată adăposti atunci când vrea să doarmă. Ar fi bine să aibă o bază din pânză, astfel încât să nu rupă suprafața pe care este așezată cușca atunci când merge.

În ceea ce privește dimensiunile, trebuie să fie foarte mare, cu o înălțime de peste 3 metri și o lățime de peste 2 metri, astfel încât animalul să se poată mișca liber înăuntru. Nu este nevoie să aibă jucării sau pergole dacă va avea ramuri naturale. În plus, nu ar putea să-i susțină greutatea, deoarece majoritatea bufnițelor cântăresc mai mult de un kilogram.

Vasul său de băut trebuie să fie ușor accesibil, astfel încât să nu aibă nicio problemă în a bea apă. Iar dacă cușca este suficient de mare, se poate pune în ea un bol mare cu apă pentru scăldat.

Mulți oameni reușesc să țină bufnițe în grădinile lor și interacționează cu ele, hrănindu-le. Acesta este cu siguranță cel mai bun mod de a trăi cu aceste animale, deoarece nu sunt o specie obișnuită cu viața în captivitate.

Este adevărat că sunt violente față de oameni?

Au existat multe cazuri de bufnițe care au atacat oameni. Multe dintre specii sunt foarte periculoase, deoarece ghearele lor sunt foarte ascuțite și pot sfâșia cu ușurință carnea.

BUFNIȚA

Dar, în cele mai multe cazuri, aceste atacuri se datorează faptului că oamenii intră pe teritoriul lor. Bufnițele sunt foarte protectoare cu teritoriul lor și nu acceptă ca cineva să se apropie de ele, inclusiv oamenii. Dacă aveți de gând să încercați să vedeți o bufniță în sălbăticie, cel mai bine este să vă informați dacă au existat atacuri înainte de a intra pe teritoriul acesteia.

Ce mănâncă bufnițele?

Ca și vulturii, bufnițele sunt păsări de pradă care își atacă și devorează prada în viață. Au un impuls puternic de a-și căuta prada, pentru că au satisfacția de a o ucide. De asemenea, sunt păsări cu cea mai bună vedere din lume, așa că nu le este greu să găsească prada.

BUFNIȚA

Dieta lor constă în special din animale mici, cum ar fi șoarecii. În unele orașe, au fost introduse bufnițe pentru a rezolva problema șoarecilor dăunători. Dar se hrănesc și cu nevertebrate, cum ar fi păianjeni, insecte, melci, crabi și viermi de pământ. Unele bufnițe mănâncă pești, reptile, amfibieni și, în rare ocazii, alte tipuri de păsări. De fapt, unele bufnițe mari pot ataca și se pot hrăni cu alte specii de bufnițe.

Iepurii sunt o altă parte importantă din dieta bufniței, iar alte mamifere, cum ar fi veverițele, cad de asemenea în ghearele ei. Dacă bufnița vede că prada sa a fost deja atacată sau este rănită, o va ignora, preferând să vâneze o pradă care este în perfectă stare.

Unele specii de bufnițe pot mânca timp de 12 ore la rând și apoi pot sta alte 12 ore fără să mănânce nimic. Din cauza acestei diete speciale, puțini oameni încearcă să le țină în captivitate, deoarece nu le place să vadă un animal devorând un animal viu.

Dacă îmi iau o bufniță ca animal de companie, pot să o țin într-un apartament?

O bufniță nu este ca un agaporni sau un canar. Are nevoie de aer curat, pe care îl poate primi doar afară, așa că nu îl puteți ține într-un apartament. De asemenea, nu poate fi ținut pe balcon sau lângă o fereastră.

BUFNIȚA

Dacă vă gândiți să aveți o bufniță ca animal de companie, ar trebui să aveți o grădină mare în care să puteți amplasa o cușcă mare pentru ca aceasta să aibă libertate de mișcare. Dacă aveți grijă de el de la o vârstă fragedă, s-ar putea chiar să îl puteți ține în libertate și să nu vă faceți griji cu privire la amenajarea unei cuști.

Ce boli poate avea o bufniță?

Deoarece este o pasăre de pradă, împarte multe boli cu alte specii, cum ar fi vulturii. Cele mai frecvente boli la acest tip de păsări sunt:

BUFNIȚA
 • Apoplexie: Animalul va suferi de spasme și contracții ale mușchilor. Tipic la păsările care au fost capturate în sălbăticie.
 • Aspergiloza: Binecunoscuta boală Asper este cauzată de o infecție fungică și poate fi letală. Dacă este tratată rapid, nu trebuie să vă faceți griji pentru sănătatea păsării, deoarece aceasta își va reveni.
 • Blocaj: Deși nu este o boală, poate fi confundat cu una. Practic, este un blocaj în gât atunci când încearcă să înghită o bucată de mâncare mai mare decât poate încăpea printr-o cavitate atât de îngustă.
 • Cuie: Această boală apare pe partea inferioară a labei, din cauza bacteriilor. De obicei, aceasta este cauzată de faptul că nu au prăjini adecvate în cușcă sau pentru că aceasta nu este curată.
 • Capilaria: Cunoscută și sub numele de nematode, aceasta este cauzată de viermi numiți amulata capillaria, care se fixează în mucoasa esofagului, a gușei sau a intestinului subțire.
 • Chlamydiosis: Este foarte frecventă la papagali, motiv pentru care este numită febra papagalilor. Dar poate afecta și păsările de pradă. Este cauzată de o bacterie numită osittaci chlamydophilia. Aceasta va inflama ochii, membranele nazale și va face dificilă respirația.
 • Coccidioză: O boală a tractului digestiv cauzată de un parazit numit protozoar. În multe cazuri, este necesară o operație pentru a elimina parazitul.
 • Crampe: Dacă pasărea primește hrană congelată, cum ar fi carne de iepure sau de pui, este normal ca aceasta să sufere de crampe. Cel mai bine este să le oferiți hrană proaspătă sau animale vii pentru a le împiedica să sufere de crampe.
 • Depresie: Deoarece bufnițele sunt obișnuite să trăiască în sălbăticie, dacă au fost mutate din lumea deschisă într-o cușcă, nu este neobișnuit ca ele să se simtă deprimate. De asemenea, este posibil ca acesta să sufere de depresie dacă este un animal foarte afectuos și i se acordă puțină atenție.
 • Deshidratare: Cușca trebuie să fie întotdeauna amplasată într-un loc unde există o cantitate bună de umbră și nu este prea cald, altfel animalul se poate deshidrata. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să fie întotdeauna disponibilă apă proaspătă.
 • Escherichia coli: Dacă cușca bufniței nu este curățată corespunzător, aceasta poate fi contaminată cu materii fecale. Aceasta va schimba starea de spirit a păsării și o va face să pară mai abătută.
 • Trematode: Aceștia sunt paraziți plați care se introduc în tractul digestiv al păsării dumneavoastră. Nu sunt foarte greu de eliminat.
 • Schimbul de pene francez: Toate păsările își schimbă penele cel puțin o dată pe an. Dar dacă observați că își scot penele sau că au o mutare prematură, ar trebui să îi duceți la veterinar pentru a fi verificați.
 • Trichoniaza aviară: Mai bine cunoscută sub numele de Frounce, o infecție fungică a tractului digestiv care este foarte contagioasă. Aceasta poate fi tratată, dar în unele cazuri este necesară sacrificarea păsării pentru a împiedica alte păsări să o ia.
 • Viermi: Viermi care se atașează de peretele interior al traheii și provoacă sufocarea animalului. În unele cazuri, poate fi tratată dacă este depistată la timp, dar de obicei este fatală.
 • Gută: Aceasta este cauzată de probleme renale. Aceasta se datorează de obicei unei lipse de nutriție sau faptului că pasărea nu este bine hidratată.
 • Haemorproteus: o infecție a sângelui provocată de muștele plate. Este de obicei o infecție a porumbeilor, dar poate apărea și la păsările de pradă.
 • Herpes: Da, și păsările pot suferi de herpes. Aceasta poate fi fatală dacă nu este tratată rapid de o persoană cu experiență.
 • Impactarea: Este destul de rar ca această boală să apară la păsări, dar nu imposibil. Aceasta este cauzată de faptul că pasărea mănâncă mult material de pe sol, ceea ce o face să înghită lemn sau pământ. Este suficient să îi dai multă apă pentru a le putea digera bine.
 • Intoxicații: Plumbul este mortal pentru păsări și se găsește în multe alimente. Acesta este motivul pentru care alimente precum ciocolata nu ar trebui să fie oferite niciodată.
 • Lindini: Acesta este unul dintre cei mai mari dușmani ai păsărilor. Acesta tinde să se strecoare între penele păsării și începe să le ciugulească. În acest caz, pasărea trebuie pulverizată și ștearsă cu un prosop pentru a scăpa de ele.
 • Malaria: Este transmisă de țânțari. Unul dintre simptome este că diareea este de culoare verde deschis.
 • MBD: Bolile metabolice ale oaselor pot fi foarte grave pentru păsări, dar, din fericire, sunt ușor de prevenit dacă animalul este hrănit corespunzător.
 • Boala de Newcastle: O boală foarte contagioasă care, de regulă, singura soluție este sacrificarea păsării, altfel se poate răspândi la alte păsări. Chiar și pentru oameni.
 • Pox: Gripa Pox poate fi cauzată de o altă pasăre infectată sau de condițiile de igienă necorespunzătoare din cușcă.
 • Rahitism: Acesta apare de obicei la cele mai tinere păsări, care sunt încă în curs de dezvoltare. Pentru ca masa lor osoasă să se dezvolte corect, trebuie să li se administreze vitamina D, calciu și fosfor.
 • Ascaris: Aceștia sunt viermi rotunzi care pătrund în sistemul digestiv. De obicei, pasărea va pierde în greutate, va avea diaree și nu va avea prea mult apetit. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
 • Tenia: Aceasta este o infestare parazitară a sistemului digestiv. Pasărea va avea pămînt, pierdere în greutate și stare generală de rău. Unii paraziți pot fi observați în fecale. Trebuie să i se administreze medicamentele prescrise de medicul veterinar.
 • Torticolis: Torticolisul este de obicei un simptom mai degrabă decât o boală. Cu toate acestea, este de asemenea posibil ca pasărea să sufere de torticolis și să nu-și poată ține capul în linie dreaptă.

Cum se înmulțesc bufnițele?

Deși bufnițele sunt animale izolate, cărora le place să-și trăiască viața singure, atunci când este sezonul de împerechere, ele se alătură femelelor pentru a crea urmași. Există unele specii de bufnițe care se împerechează cu o femelă pe viață, dar acestea sunt foarte rare.

Ca regulă generală, bufnițele profită de cuiburile altor păsări, instalându-se în cavitățile copacilor, în crăpături sau în cuiburile amplasate de oameni. După împerechere, femela va depune între trei și șapte ouă, la o zi distanță, și le va incuba timp de aproximativ o lună. În unele cazuri, ea le poate incuba până la 50 de zile.

BUFNIȚA

După ce puii au eclozat, masculul este cel care caută hrană pe care să o ducă familiei sale, iar femela îi hrănește. Puii nu au pene până la vârsta de o lună și rămân cu mama lor până la vârsta de două sau trei luni, moment în care încep să trăiască pe cont propriu.

Deși bufnița poate părea o pasăre foarte singuratică în cea mai mare parte a vieții sale, nu există pasăre mai protectoare cu puii săi. Cele mai multe atacuri asupra oamenilor au avut loc pentru că oamenii au intrat pe teritoriul lor și au simțit că puii lor sunt în pericol.

Trebuie să știu ceva înainte de a obține o bufniță?

Dacă aceasta este pasărea la care vă gândiți ca animal de companie, mai întâi trebuie să știți câteva lucruri în legătură cu ea, începând cu următoarele:

 1. Îngrijirea bufnițelor este foarte specifică, așa că nu poate fi făcută de o persoană neexperimentată. Nu este un animal care poate fi ținut pentru a câștiga experiență.
 2. Nu se adaptează bine la schimbări, așa că nu le va plăcea dacă le mutați cușca sau dacă îi lăsați cu altcineva atunci când plecați în vacanță. Dacă plecați undeva pentru o perioadă lungă de timp, va trebui să o luați cu dumneavoastră.
 3. Are nevoie de exerciții zilnice de zbor, așa că trebuie să aibă suficient spațiu în cușcă pentru asta. Dacă nu, va trebui să fie scos din cușcă pentru a putea zbura, dar mai întâi trebuie să fie dresat.
 4. Deoarece se hrănește cu animale, este necesar să avem un loc în casă unde să putem păstra animalele. De asemenea, bufnițelor nu le plac măruntaiele, așa că îndepărtați-le înainte de a le hrăni.
 5. S-ar putea să aveți norocul să aveți o bufniță foarte afectuoasă, dar, de regulă, este o pasăre agresivă.
 6. În timpul sezonului de împerechere, acestea emit apeluri nocturne continue, care pot fi foarte enervante și pot afecta persoanele din casă și din jurul acesteia.
 7. Dacă locuiți într-o zonă în care există păsări de pradă, este posibil ca acestea să fie o țintă, așa că țineți cont de acest lucru atunci când luați o pasăre de pradă.

CATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up