Cuaternar-ul

Cuaternar
Cuaternar
INDEX

Cuaternarul este a treia și ultima etapă a cenozoicului, care începe acum 2,6 milioane de ani și continuă până în prezent, adică trăim în era geologică a cuaternarului.

Cuaternar are două etape:

  • Prima etapă a cuaternarului începe acum 2,6 milioane de ani și se încheie cu aproximativ 12.000 de ani în urmă.
  • A doua etapă a cuaternarului începe cu aproximativ 12.000 de ani în urmă și continuă până în prezent.

La nivel global, continentele se aflau în poziții aproape egale cu cele actuale, iar glaciația primită ar prezenta cicluri de 10.000-15.000 de ani de progrese și retrageri ale zonelor înghețate, înghețând până la 30% din planetă.

Nivelurile apelor oceanice au crescut până la nivelurile actuale și încetul cu încetul temperatura s-ar stabiliza. În prezent, încheiem glaciația, deoarece există gheață în zone care nu sunt vârfuri montane, cum ar fi Polul Nord și Antarctica la Polul Sud, într-un ciclu de retragere a gheții.

Pleistocen

Împreună cu răcirea rapidă și avansul ghețarilor, animalele au trebuit să se adapteze rapid pentru a face față și vremii reci.

În Pleistocen, așa-numita megafaună a început să radieze, formată din animale mari de mamifere terestre, cum ar fi mamuți și rinoceri de lână, bizoni, mastodonti și lupi mari adaptați la climatul rece.

În timpul Pleistocenului, așa-numitele „stepe mamut” au devenit extinse, o serie de pajiști cu o cantitate mare de arbuști erbacei și foarte mici, cu o cantitate mare de substanțe nutritive, mult mai hrănitoare decât stepele și pajiștile actuale.

Odată cu ciclurile de 10.000 de ani de îngheț și retragere a gheții, s-au generat poduri între continente care au încurajat schimbul de specii, în special unul care a ajuns să le populeze pe toate: specia umană.

Homo habilis, originar din savane africane, a fost începutul răspândirii rapide a genului Homo pe tot globul, lucru care până în prezent continuă să se întrebe de ce strămoșii noștri au părăsit habitatul ideal al savanei pentru teritorii mai reci unde mâncarea era mai greu de găsit.

Cu toate acestea, faptul că mâncarea era mai greu de găsit a încurajat dezvoltarea creierului pentru utilizarea instrumentelor, manipularea focului și crearea de îmbrăcăminte.

Holocen

Holocenul începe acum aproximativ 12.000 de ani, odată cu inversarea înghețului planetei.

În Holocen, o parte a megafaunei a dispărut, fie prin acțiunea umană, fie pentru că nu s-au adaptat la un climat mai cald, așa cum s-a întâmplat cu mamiferele mari de lână.

Deși există descendenți actuali, precum rinocerul tibetan, foarte asemănător rinocerului lanos din Pleistocen, care a migrat în regiuni mai reci pentru a compensa creșterea temperaturii în zona sa anterioară.

În Holocen, specia umană începe să dezvolte unele activități care o fac sedentară și teritorială, cum ar fi agricultura și creșterea animalelor. Alături de animale, vine și domesticirea unor animale precum câinele, care este o rudă apropiată a lupilor de stepă din Pleistocen.

În prezent, puteți vedea retragerea ghețarilor și a straturilor de gheață la ambii poli ai planetei, ceva natural, dar din cauza acțiunii umane este foarte accelerat.

Oamenii au acționat ca un catalizator pentru schimbarea globală, pentru retragerea gheții, împiedicând animalele să se adapteze la noi climaturi, deoarece nu au timp să evolueze atât de repede.

Datorită acestei schimbări climatice prin acțiunea umană, unii oameni de știință indică faptul că am intrat într-o nouă etapă geologică numită antropocen, în cadrul cuaternarului, care ar începe cu Revoluția industrială, când o cantitate mare de gaze nocive a început să fie expulzată de boom-ul din industrie. .

Articole relaționate


Var putea interesa și

Go up