Triasic

INDEX

Perioada triasică marchează începutul erei mezozoice și sfârșitul erei paleozoice. Această perioadă este prima dintre cele trei care alcătuiesc epoca respectivă, începând cu aproximativ 252 de milioane de ani în urmă și terminând cu 200 de milioane de ani în urmă.

Această perioadă se caracterizează prin apariția unui grup de reptile diapsidice care ar lua ulterior o mare importanță: dinozaurii.

triasic

Care au fost etapele Triasicului?

Putem împărți triasicul în:
- Triasic inferior. Începe acum 252 milioane de ani și se termină acum 247 milioane de ani. Această etapă, se caracterizează printr-o recuperare a faunei și florei terestre.
- Triasic mediu. Începe acum 247 milioane de ani și se termină acum 235 milioane de ani. Apare marea Tethis.
- Triasic superior. Începe acum 235 de milioane de ani și se încheie acum 200 de milioane de ani. Se observă o separare aproape totală a supercontinentului Pangea.

Cum era Clima în Triasic?

Perioada triasică începe după marea dispariție permiană (ultima perioadă paleozoică). Această dispariție a distrus mai mult de 99% din viața de pe Pământ, lăsând planeta aproape fără animale sau plante. Pământul a fost cufundat în haos cauzat de erupții majore și cutremure, distrugând aproape tot ce a fost găsit.

La începutul în triasic, pământul era alcătuită dintr-un singur continent: Pangea. Acest supercontinent în formă de C a fost înconjurat de un singur ocean cunoscut sub numele de Tethis, care începe să separe supercontinentul în 2: Laurasia și Gondwana.

Clima a fost foarte caldă, cu temperaturi ridicate, deși mai blânde pe măsură ce ne-am îndepărtat de Ecuador, dar nu a existat gheață la poli (singura gheață care a existat a fost în lanțurile muntoase). Pe litoral, clima caldă a fost mai blândă și, pe măsură ce ne-am apropiat de poli, am întâlnit clime și păduri mai umede, în timp ce partea centrală a Pangea a fost caracterizată de un climat arid foarte uscat.

Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul perioadei triasice, super-continentul Pangea suferă acțiunea tectonică a plăcilor și începe să se separe în două. La sfârșitul Triasicului, acesta este deja separat în două continente majore: Laurasia la nord și Gondwana la sud. Aceasta este organizația pe care o vor avea continentele în timpul Jurasicului.

Ce tipuri de vegetație exista în Triasic?

În Era Paleozoică (înainte de Triasic), primul lucru care a colonizat continentul a fost plantele. Ferigi mari și mai târziu gimnosperme.

Angiospermele nu au apărut încă. Că, după o mare dispariție care a distrus practic tot ce se află pe pământ, este ușor de explicat modul în care animalele au reușit să supraviețuiască și ulterior să radieze în diferiți strămoși datorită capacității lor de a se mișca și, prin urmare, de a fugi de pericol, dar plantele sunt statice și au existat studii despre modul în care au reușit să supraviețuiască unor condiții extreme.

În realitate, planta nu a supraviețuit, ci o mică parte din ea: sămânța.

Există o serie de semințe care pot supraviețui temperaturilor extreme și condițiilor foarte nefavorabile (cum ar fi inundațiile sau incendiile care durează zile) și apoi încolțesc, sau chiar unele care au nevoie de o astfel de condiție adversă pentru a elimina concurența pentru a încolți.

Acestea sunt tipul de plante care apar de obicei după un incendiu de pădure și se crede că sunt caracteristicile care au permis Pământului să se repopuleze cu păduri.

După marea dispariție permiană, multe nișe au fost lăsate libere și vor fi colonizate din nou, astfel încât plantele au fost primele care le-au umplut din nou.

Nu s-au produs mari schimbări în ceea ce privește numărul speciilor de gimnospermă sau ferigă, dar numărul indivizilor a crescut în principal în zonele de coastă (ferigi și palmieri) și în zonele interioare (conifere). Singurul loc în care gimnospermele nu aveau o populație mare era în deșertul central.

Boom-ul numărului de populații de plante a permis climatului să fie umed și încetul cu încetul ariditatea s-a înmuiat pentru intrarea în Jurasic.

Ce animale au existat în Triasic?

După o extincție în masă, există un număr mare de nișe care rămân goale și, prin urmare, toate ființele vii încearcă să le ocupe pe cele pe care le pot, forțând pe unele dintre ele să se schimbe. Fauna terestră care a supraviețuit marii dispariții permiene a constat atât din nevertebrate (deși dimensiunea lor a fost redusă la ceea ce știm astăzi și nu au suferit o mare schimbare față de vremurile anterioare), cât și din vertebrate din care reptile și ceea ce este cunoscut sub numele de reptile-mamifere (terpside).

La începutul triasicului, fauna cea mai predominantă era cea a terpsidelor, cu exemplare celebre aparținând grupului de cinodonti precum Thrinaxodon.

Cinodontii erau o serie de terpside de dimensiuni medii care aveau deja structuri de mamifere, cum ar fi prezența unui arc zigomatic (unic la mamifere).

Unii autori susțin că aceste reptile-mamifere aveau deja păr sau glande mamare primitive, dar structurile moi sunt greu de conservat sub formă fosilă. Ceea ce s-a păstrat sunt o serie de fire de păr numite „mustăți”, pe care le cunoaștem în mod obișnuit ca „mustăți”, o serie de fire senzoriale care oferă animalului o cunoaștere suplimentară a mediului care îl înconjoară.

Vibrisa este o structură albă keratinizată, lucru care a permis conservarea sa, dar a fost găsit în câteva exemplare (de aceea se presupune că doar unii au avut-o, nu a fost generalizată).

În grupul de reptile putem diferenția deja două grupuri: Lepidosauromorpha și Archosauromorpha.

În Lepidosauromorpha apar grupuri, cum ar fi sauropterygios, printre care se numără reptile marine, cum ar fi Mosasaurus, și numiți în mod corespunzător Lepidosaurs, care sunt reptile moderne, dintre care au rezistat până în prezent și unde șerpi, șopârle și varanos printre altele.

În timp ce în grupul Archosauromorpha există reptile cu trăsături mult mai preistorice și arhaice, cum ar fi pteranodonii, crocodilii și dinozaurii (și cu ei și păsările, dar prima pasăre preistorică a apărut cu câteva milioane de ani mai târziu).

Prin urmare, în Archosauromorpha una dintre cele mai incredibile schimbări are loc într-o serie de animale care au dominat Pământul timp de aproape 200 de milioane de ani.

Din Triasic este un animal pe care l-am menționat deja de mai multe ori pe blog, cunoscut sub numele de Euparkerya și pe care îl putem numi „strămoșul dinozaurilor” și a introdus mari schimbări în grupul reptilelor arhosauri care ne-au permis să profităm, pentru a domina Pământul.

Articole Relaționate


Var putea interesa și

Go up