Papagalul Ara

INDEX

Căutați cel mai bun animăluț de companie 🐕🐢🐦🦜 ? Dacă vă gândiți la o pasăre, poate ar trebui să luați în considerare și Papagalul Ara, unul dintre cele mai iubite și apreciate de iubitorii păsărilor exotice.

Papagalul Ara

Tipuri de Papagali Ara

Papagalul Ara
Papagalul Ara
Papagalul Ara

Cum este Papagalul Ara sau Macaw?

Papagalul Ara sau Macaw este un gen de pasăre din familia papagalilor, această variantă fiind de origine americană, provine în special din junglele din Mexic și nord-estul Argentinei.

În cadrul ordinului Psittaciformes, este cea mai mare specie, măsurând până la 90 de centimetri, deși în mod normal are aproximativ 75 de centimetri. Acesta putând cântări până la 1,5 kilograme.

Papagalul Ara

Sunt păsări cățărătoare cărora le place să facă acrobații, așa că au tendința de a se deplasa în spațiul pe care îl au în cușcă sau în casă. Nu sunt la fel de buni imitatori ca papagalul obișnuit, dar pot fi învățați să repete vocea umană.

Penajul lor este foarte colorat și strălucitor, iar acest lucru se potrivește perfect cu pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, în special culoarea verde, una dintre cele mai caracteristice. Ciocul său este mare și robust și poate sparge cu ușurință coaja nucilor. Spre deosebire de alte animale, ARA are un os în limbă, care este uscată și solzoasă, ceea ce o face un instrument foarte bun pentru a lovi.

Cum este Papagalul Ara

În comparație cu alte varietăți de papagali, ara este o pasăre docilă, cu un instinct foarte puternic de fraternitate. Dacă sunt obișnuiți să trăiască cu oamenii de la o vârstă fragedă, nu este foarte dificil să se creeze o strânsă relație cu ei. Nu le place să fie singuri în colivie, deși nu se pricep prea bine să împartă colivia cu păsări mai mici.

Sunt foarte activi și destul de zgomotoși, le place să se joace foarte mult și sunt, de asemenea, animale de companie destul de pretențioase când vine vorba de a primi afecțiune. Când vine vorba de dresaj, de obicei nu este complicat, deoarece sunt animale care se pot atașa rapid de oameni și nu le displace să învețe câteva trucuri.

Papagalul Ara

Trebuie ținut cont de faptul că, în funcție de tipul de ara, acesta poate avea un caracter diferit. De exemplu, ara albastră și galbenă au un caracter mai prietenos și sunt destul de afectuoși și jucăuși, în comparație cu ara cu aripi verzi, care sunt foarte prietenoși, dar mult mai calmi.

Cât timp poate trăi Papagalul Ara?

A lua decizia de a avea un ara în casă înseamnă să optezi pentru un animal cu o durată de viață destul de lungă. Speranța medie de viață a papagalilor ara poate fi de până la 80 de ani, unele păsări ajungând chiar la 100 de ani.

Papagalul Ara

Deși pot trăi mult timp, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie îngrijite și supravegheate, deoarece unele exemplare de ara nu ajung la 20 de ani de viață din cauza neglijenței oamenilor sau pentru că evadează și nu se obișnuiesc cu viața în sălbăticie. Deținătorul acestui animal are aceleași obligații ca și proprietarul unui câine sau al unei pisici.

Poate fi distinsă femela de mascul la Papagali Ara?

În realitate, majoritatea papagalilor ara sunt monomorfi, ceea ce înseamnă că ambele sexe au același aspect exterior. Aceștia au diferențe foarte mici, încât numai cei mai experimentați pot face deosebirea între un mascul și o femelă.

Papagalul Ara

Cum se procedează dacă dorești să reproduci această specie? În acest caz, trebuie să mergeți la un specialist care să efectueze o analiză cromozomială sau ADN pentru a fi siguri care este masculul și care este femela din grupul de păsări pe care îl aveți acasă.

Este greu să stabilești o relație cu un papagal Ara?

Deși sunt animale foarte prietenoase și afectuoase, acest lucru nu înseamnă că se vor împrieteni cu stăpânul lor imediat ce ajung acasă. La fel ca și în relația cu alte animale, este necesar să obținem încrederea animalului.

Papagalul Ara

În primul rând, trebuie să fie un pui sau un exemplar tânăr, deoarece este mai dificil să câștigi încrederea unui exemplar adult, mai ales dacă acesta a trăit toată viața în sălbăticie. Nu copleșiți animalul și nu îl forțați să se implice într-o relație decât dacă acesta dorește.

Prin urmare, ce trebuie făcut? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu-l sperii cu prezența ta, din acest motiv, cușca trebuie amplasată într-un loc în care întreaga familie conviețuiește zilnic, astfel încât animalul să se obișnuiască cu prezența voastră. Este posibil să protesteze la început, dar, încetul cu încetul, se va liniști. Vă puteți apropia puțin mai mult de cușcă pentru a începe să luați contact, dar dacă începe să se sperie, cel mai bine este să vă îndepărtați până se calmează. Aceasta va marca distanța limită de la care va trebui să porniți.

Încetul cu încetul, în fiecare zi, apropiați-vă mai mult de cușcă, până când, în cele din urmă, te va lăsa să te apropii de ea. Apoi, este timpul să începi să îl "cumperi" cu niște bunătăți, cum ar fi mei pe băț, cunoscut și sub numele de pâine, sau un alt aliment care îi place foarte mult. S-ar putea să îl respingă, așa că va trebui să îl lăsați singur cu premiul în cușcă. Repetați procesul în fiecare zi, până când, în cele din urmă, va vrea să mănânce atunci când i-l dați. Încetul cu încetul, el va fi din ce în ce mai dispus să îl ia.

Ați reușit? Pentru că dacă da, este timpul să te apropii și să încerci să-l hrănești din mână. Din nou, procesul trebuie să fie lent și calm, astfel încât să nu se simtă copleșit. Probabil că nu veți reuși din prima, așa că va trebui să repetați în fiecare zi până când va dori să o facă.

Să-l scoatem din cușca lui ?

Este recomandabil să nu lăsați papagalul ara să iasă din cușcă până când nu ați stabiliți o legătură cu el. După ce a mâncat din mâna dumneavoastră, nu este neobișnuit ca acesta să se cocoțeze pe brațul dumneavoastră.

Papagalul Ara


Dar când îl scoateți din cușcă, trebuie să știți că este foarte probabil să nu vă acorde nicio atenție. Va începe să exploreze tot ce îl înconjoară pentru a cunoaște mediul înconjurător și a se obișnui cu el. Ar trebui să fie lăsat să se descurce singur, astfel încât să poată cerceta întreaga cameră, apoi va obosi și va dori să se întoarcă în cușca lui. Dacă nu vrea să se întoarcă în cușca lui, nu-l luați în brațe și nu-l țineți în brațe. Apropie-te de el cu o recompensă pe care să i-o pui pe braț, apoi dă-i-o și pune-l înapoi în colivie.

Cum ar trebui să fie cușca unui papagal Ara?

Pentru a vă face o idee despre cât de mare ar trebui să fie cușca unui ara, aceasta ar trebui să fie de două ori mai mare decât dimensiunea aripilor sale, de la o aripă la alta, întinse. Nu ar trebui să fie rotund, deoarece acest lucru provoacă diverse tulburări la păsări, oricât de frumos ar arăta acestea în magazin.

Ușa cuștii trebuie să fie suficient de mare pentru a permite papagalului ara să iasă din cușcă fără probleme sau pentru a introduce brațul înăuntru dacă doriți să se cocoțeze pe brațul dumneavoastră. Barele ar trebui să fie verticale, cu o distanță scurtă între ele, astfel încât macacul să nu-și poată băga capul între bare și să se sufoce.

Cel mai bine este ca hrănitoarele să fie fabricate din oțel inoxidabil, pentru a nu se deteriora ușor. Este mai bine să fie plasate în exterior, deoarece, dacă sunt în interior, când sunt foarte mici, ar putea scăpa prin ușa hrănitoarei sau a adăpătorului.

Sunt animale foarte curate, așa că va trebui să le îndepărtați des fecalele. Prin urmare, tava ar trebui să fie ușor de îndepărtat din partea de jos a grilei de podea. De asemenea, este bine dacă este din oțel inoxidabil sau dintr-un material care nu se va deteriora ușor atunci când îl curățați.

Papagalul Ara

După ce ați găsit cușca ideală, este timpul să decideți ce va trebui să conțină aceasta. În primul rând, suporturile, pe care vor sta cocoțate în cea mai mare parte a timpului. Este indicat ca acestea să fie din crengi de copac, pentru că astfel își pot șlefui unghiile pe ele și nu își rănesc labele, așa cum se întâmplă cu cele din plastic. Bineînțeles, are nevoie și de câteva jucării, cum ar fi cercuri, scări sau alte jucării de cauciuc, care îl vor ajuta să facă mișcare.

Cu toate acestea, în niciun caz nu trebuie să cumpărați o oglindă sau să aveți mereu aceleași jucării în cușcă. Puteți profita de momentul curățării cuștii pentru a pune câteva jucării noi în cușcă, astfel încât să aibă un nou mod de a se antrena.

Unde ar trebui să fie amplasată o cușcă atât de mare?

În comparație cu colivia unui perușor, cea a unui ara este mai mare, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fie amplasată într-un loc potrivit.

De exemplu, ar trebui să fie amplasat în camera casei cu cea mai mare activitate, cum ar fi sufrageria, ceea ce ajută animalul să nu se simtă singur toată ziua și, de asemenea, îl ajută să fie ținut sub control. Nu trebuie să existe curenți de aer în locul în care este așezată, deci nu trebuie să fie prea aproape de ferestre, iar cel puțin două laturi ale cuștii trebuie să fie aproape de perete, astfel încât să știe din ce parte ne vom apropia de ea.

Papagalul Ara

Cușca nu trebuie să fie nici prea joasă, nici prea înaltă. Cel mai bine este ca acesta să fie la nivelul ochilor posesorului, pentru că dacă este prea jos se simte intimidat, iar dacă este prea sus, se simte prea puternic și este imposibil să se stabilească o relație cu el.

Lângă televizor? Nu au la fel de multe probleme ca alte animale dacă cușca este așezată cu fața la televizor, deoarece acesta îi ajută să învețe cuvinte, dar nu ar trebui să îl poată vedea direct, deoarece strălucirea ecranului îi poate orbi sau le poate provoca crize de epilepsie.

Cușca este murdară, cum ar trebui să fie curățată?

Papagalul ara este o păsăre destul de curată și, cel puțin de câteva ori pe lună, îi place ca proprietarul lor să le lase colivia curată și strălucitoare. Dar cum se curăță colivia unui ara?

În primul rând, trebuie să lăsați pasărea afară. Dacă nu este încă obișnuită să se deplaseze prin încăpere sau să fie în contact cu noi, este necesar să o mutăm într-o altă colivie, apropiind ușile coliviilor astfel încât să poată trece singură în ea sau tentând-o cu niște bunătăți. Dacă este obișnuit să iasă din cușcă, lăsați-l să zburde prin casă sau să facă ce vrea el în timp ce îi faceți curățenie.

Papagalul Ara

Cel mai bun mod de a curăța cușca este cu înălbitor diluat în apă, aplicat cu un prosop de bucătărie pentru a evita să se prindă scame pe grilaj. Apoi, dezinfectați și curățați toate colțurile cuștii cu o perie. După aproximativ 15 minute, clătiți cu apă din abundență până când toate urmele de înălbitor au fost îndepărtate și uscați cu hârtie absorbantă de bucătărie.

Este recomandabil să creștem papagalul Ara în libertate?

Există mulți proprietari care consideră că este o cruzime să ții un ara închis într-o cușcă și încă de când sunt mici îi lasă să se plimbe liber prin casă. Dar este acest lucru cu adevărat bun pentru ara?

Ei bine, papagalii ara sunt păsări foarte inteligente și, spre deosebire de alți papagali, nu prea obișnuiesc să zboare prin casă. Tot ceea ce au nevoie este un loc unde să se cocoțeze atunci când dorm, cum ar fi un loc de odihnă, unde puteți pune ziare pe jos pentru ca excrementele lor să nu cadă pe podea.

Nu este nimic rău în a-l crește în acest fel, dar este important să vă asigurați că toate ferestrele sunt închise pentru a nu scăpa. De asemenea, este mai ușor să stabilești o relație cu el, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să depui eforturi pentru a dezvolta o prietenie.

Cu ce poți hrăni un papagal Ara?

Se poate spune despre unele specii de păsări că mănâncă orice și, deși cel mai bine este să le oferim hrană pentru animale, există și alte tipuri de alimente care le pot fi oferite pentru a obține o dietă completă, foarte benefică pentru organismul lor.

Să începem cu ceea ce se numește hrană uscată. Aceasta ar trebui să reprezinte 10 % din greutatea corporală pe zi și ar trebui să fie un mic sortiment mixt de hrană cu un conținut energetic ridicat, semințe specifice pentru papagali ara, câteva fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile caju, nucile sau alunele și câteva leguminoase germinate.

Papagalul Ara

În plus, ar trebui să mănânce și ceea ce se numește hrană umedă, care ar trebui să reprezinte 10-12% din greutatea papagalului ara, cum ar fi o salată de fructe. Când i se dă, ar trebui să fie compusă din 5 ingrediente diferite care sunt bogate în calorii, cum ar fi banana, strugurii sau nuca de cocos. De asemenea, le puteți da și legume, cum ar fi salata, sfecla sau spanacul, cu condiția ca acestea să fie tăiate mărunt.

Li se pot da și alte alimente? Da, chiar dacă nu fac parte din dieta lor, li se poate da din când în când câte puțină pâine, orez sau paste, chiar și un mic ou fiert. Cu toate acestea, nu trebuie să devină o obișnuință, ci un fel de recompensă sau de răsfăț o dată pe săptămână.

Vreau ca papagalul meu să învețe să spună cuvinte, cum o fac?

Ți s-a părut ușor să faci ca papagalul ara să se atașeze de tine? Pentru că, dacă da, ar trebui să știți că va fi mult mai greu să-l faceți să vorbească. Unii papagali ara învață singuri cuvinte, auzindu-le mult timp în mediul în care se află cușca lor, dar este nevoie de mult timp pentru ca ei să învețe cuvintele pe care le vor proprietarii lor.

Papagalul Ara

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să stabiliți un program de antrenament, care nu ar trebui să depășească 15 minute, deoarece ara se va plictisi să vă audă repetând același cuvânt la nesfârșit. Sesiunile trebuie să fie doar între proprietar și ara, toate dispozitivele electronice care ar putea perturba antrenamentul fiind închise.

Pasărea trebuie să fie un exemplar tânăr, începând cu vârsta de 4 luni este momentul în care începe să imite sunetele. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că unele păsări învață mai devreme decât altele. Unii nu vor putea niciodată să pronunțe niciun cuvânt.

Cuvintele pe care încercați să le predați trebuie să fie simple și să le repetați de mai multe ori pe parcursul celor 15 minute ale ședinței. Nu-i va ieși nici prima, nici a doua oară, dar este posibil ca în mai puțin de o săptămână să fie capabil să pronunțe. În acest caz, dați-i o recompensă. Dacă îl pronunță din nou, încă una, dar nu și la a treia, pentru că altfel se va obișnui să îi dai ceva de mâncare de fiecare dată când pronunță cuvântul respectiv.
Este un exercițiu de efort constant și nu trebuie să renunțați. La început îl puteți învăța cuvinte precum "Bună ziua" sau poate învăța să spună numele stăpânului său sau al cuiva din casă atunci când îl vede. În cazul în care animalul prezintă un potențial mare de a scoate sunete, atunci îl puteți învăța să ceară mâncare, cum ar fi "Vreau un măr".

În cazul în care nu puteți dedica 15 minute papagalului dumneavoastră, există și alte trucuri pentru a-l învăța să vorbească. Cel mai tipic era să folosești o casetă pentru a-l învăța să spună un cuvânt (care să dureze cele 15 minute ale ședinței), dar în zilele noastre folosim înregistrări pe telefonul mobil sau pe calculator.

Cred că este bolnav, ce ar putea fi?

Deși papagalii ara sunt păsări care pot trăi la fel de mult ca o ființă umană, ei nu sunt scutiți de boli. Un bun proprietar știe când papagalul său este bolnav după starea sa de spirit, căci dacă este foarte vioi, iar într-o zi este plictisitor, înseamnă că nu se simte foarte bine, sau dacă dintr-o dată este foarte nervos când în trecut a fost mereu calm, înseamnă că ceva îl supără foarte tare, cum ar fi paraziții.

Papagalul Ara

Ce boli poate avea papagalul ara?

 • Boala lui Pacheco: O boală extrem de infecțioasă și mortală pentru acest tip de păsări. Este cauzată de o răspândire a Herpesvirusului și afectează păsările din familia papagalilor. Odată infectat, papagalul poate să nu prezinte niciun simptom, dar animalul moare în câteva zile de la contractarea bolii care afectează organele. În cazul în care se găsește un animal cu această infecție, acesta trebuie separat de ceilalți.
 • Salmoneloza: Diaree, scădere în greutate, artrită… este, de obicei, o boală transmisă prin contact direct între două animale sau prin fecalele acestora. Aceasta poate fi vindecată prin utilizarea de antibiotice amestecate cu apă și prin igienizarea temeinică a cuștii.
 • PBFD: Aceasta este cunoscută sub numele de boala ciocului și a penelor, o boală virală care afectează toți membrii familiei de papagali. Este un virus care atacă celulele de creștere a penelor, ciocului și ghearelor, provocând malformații ale penelor, ciocului și ghearelor. Pasărea nu mai mănâncă și poate suferi de diaree.
 • Papilomatoza: O infecție virală cauzată de apariția papiloamelor în tractul digestiv al papagalului ara. Animalul va gâfâi dacă infecția se află în gură, dar dacă se află în cloacă, atunci excrementele sale vor conține sânge și vor avea un miros anormal. De asemenea, animalul poate avea gaze.
 • Variola: Deși nu este la fel de gravă ca cele de mai sus, poate fi de asemenea fatală, deoarece este transmisă de gândaci care sug sânge și care se fixează pe pasăre și încep să o atace. Poate fi transmisă de la o pasăre la alta. Păsările afectate sunt slăbite, au febră, au pustulă pe picioare și comisuri pe cioc și pe pleoape.
 • Psitacoza: Deși este o boală de care suferă animalele, este transmisă oamenilor prin inhalarea prafului provenit din materiile fecale ale păsărilor sau prin manipularea păsărilor în abatoare. Pasărea afectată își poate pierde pofta de mâncare, are un aspect zbârcit, secreții oculare și diaree. Trebuie administrate antibiotice pentru a vindeca pasărea, altfel aceasta poate muri.
 • Malnutriția: O nutriție deficitară la ara poate duce nu numai la obezitate. De asemenea, poate avea un penaj urât, poate suferi de probleme respiratorii, poate părea foarte slabă dacă nu mănâncă suficiente substanțe nutritive sau dacă acestea sunt de proastă calitate.
 • Smulgerea penelor: S-ar putea să observați brusc că papagalul ara își smulge penele sau că o parte a corpului său este lipsită de pene. Motivele pot fi paraziții externi, afecțiuni ale pielii, frustrare sexuală în cazul în care nu se pot împerechea sau iritații ale pielii din cauza factorilor de mediu, cum ar fi umiditatea. De asemenea, este posibil ca el să și le scoată dacă este plictisit sau gelos. Acest lucru poate fi remediat cu tranchilizante, cu un spray care să-i dea un gust neplăcut penelor sau cu un guler.
 • Fractură: Papagalul se poate răni singur și își poate rupe o aripă sau un picior. În aceste cazuri, cel mai bine este să mergeți la medicul veterinar pentru a se ocupa de el. Acest lucru este normal la păsările care explorează camera pentru prima dată, așa că fiți cu ochii pe ele.
 • Hemoragie: Dacă pasărea a început să-și smulgă penele, nu este neobișnuit ca o rană să aibă ca rezultat o hemoragie. În aceste cazuri, trebuie să apăsați cu o compresă de tifon rana pină nu mai sângerează și să o dezinfectați cu clorhexidină sau iod.
 • Arsuri: Nu este normal ca un ara să se ardă, dar dacă stă foarte mult la soare sau obișnuiește să se plimbe prin bucătărie, acest lucru nu este ceva neobișnuit. În astfel de cazuri, zona afectată trebuie spălată cu apă rece și apoi trebuie folosit un unguent.
 • Inhalarea fumului: Este important ca ara să fie departe de toate sursele de fum, ceea ce înseamnă, de asemenea, departe de fumul de tutun. În cazul în care se fumează, ar trebui să se fumeze departe de camera în care este ținută pasărea.
 • Insolație: Dacă cușca păsării se află într-un loc unde este foarte cald, nu este neobișnuit ca pasărea să înceapă să respire greu vara și să aibă aripile desprinse de corp. În astfel de cazuri, papagalul ara trebuie spălat cu apă rece pentru a-l răcori.
 • Retenția ouălor: Este un fenomen rar, dar este posibil. Acest lucru se întâmplă mai ales la femelele adulte sau la cele care nu au fost hrănite corespunzător. În acest caz, ar trebui să se aplice puțină căldură pe cloacă, folosind, de exemplu, abur sau puțin ulei pentru a facilita ieșirea.

Vreau ca Papagalul Ara să se înmulțească, ce trebuie să știu?

Este greu să înmulțești papagalii ara? Cu siguranță că nu, pot fi lăsați să se descurce singuri și se pot reproduce singuri. Dar dacă vreți să interveniți puțin în procesul naturii, primul lucru pe care trebuie să-l știți este că ara nu se poate împerechea decât după ce a ajuns la maturitatea sexuală, adică după ce a împlinit vârsta de patru ani.

În primul rând, trebuie să avem o pereche bună. În cazul în care două păsări tinere au crescut împreună, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece acestea stabilesc repede contact unul cu celălalt. Cuibul poate fi cumpărat sau pot fi lăsați să își facă singuri cuibul din materiale lăsate în cușcă.

Papagalul Ara

După ce s-au împerecheat, cuibul este format de obicei din două ouă, deși în ocazii speciale pot depune trei ouă. Incubația va dura aproximativ 30 de zile. La început, puii sunt orbi, așa că vor fi total dependenți de mamă până la vârsta de 2-3 luni, moment în care părăsesc cuibul îndată ce au plumajul lor. Apoi vor rămâne cu părinții lor timp de încă șase luni, până când vor învăța să se descurce singuri și vor putea fi mutați într-o altă cușcă.

Papagalul ara nu este adult până la vârsta de 7 ani, iar atunci când formează o legătură cu partenerul său, aceasta este pe viață, așa că este destul de dificil să determini un ara să se împerecheze cu o altă femelă decât cu prima pe care și-a ales-o. Este imposibil? Nu, dar fiind un animal atât de atașat de partenerul său, nu este surprinzător faptul că poate deveni deprimat dacă acesta moare si că vrea să rămână singur în cușca sa.


Var putea interesa și aceste păsări exotice

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up