Abelisaurus- prădătorul Patagoniei

Abelisaurus: prădătorul Patagoniei argentiniene

INDEX

Abelisaurus este un dinozaur carnivor care a trăit în Patagonia, în perioada Cretacicului târziu, denumit și Cretacicul superior, acum aproximativ 83 și 80 de milioane de ani în urmă.

Până în prezent a fost descoperit un singur craniu imens, o descoperire care a revoluționat lumea paleontologiei.

Craniul care a fost găsit în 1985 în zona Patagoniei de către istoricul și paleontologul Roberto Abel, care i-a dat numele.

Abelisaurus înseamnă „șopârla lui Abel” sau „reptila lui Abel”, în funcție de cum vrei so numești reptilă sau șopârlă.

Cine a fost Roberto Abel?

Roberto Abel a fost fondatorul Muzeului Provincial Carlos Ameghino din Cipolletti și profesor al școlii Manuel Belgrano de Cipolletti, un oraș situat la vest de departamentul General Roca din provincia Río Negro din Argentina. Oraș în care profesorul a murit în 2008, la vârsta de 89 de ani.

Cu toate acestea, doi mari paleontologi argentinieni, precum Fernando Novas și José Fernando Bonaparte, au documentat și studiat și acest dinozaur, acestia documentează studii de amploare și de Argentinosaurus, un dinozaur erbivor care a existat, de asemenea, în Patagonia.

Dar continuăm cu marele nostru dinozaur carnivor, pe care îl vom prezenta în profunzime.

Taxonomie

  • Împărăția lui este Animalia
  • Divizia căreia îi aparține Abelisaurus este Chordata
  • Superclasa este Tetrapoda
  • Clasa din care face parte Abelisaurus este Sauropsida
  • Subclasa este Diapsida
  • Ordinea din care face parte Abelisaurus este Saurischia
  • Subordinul este Theropodaa
  • Infraordinea căreia îi aparține Abelisaurus este Ceratosauria
  • Familia Abelisaurus este Abelisauridae.
  • Și, în cele din urmă, specia căreia îi aparține este Abelisaurus Comahuensis.

Caracteristicile Abelisaurului


În urma descoperirii craniului, s-au făcut o serie de calcule din care s-au obținut măsurătorile care lear fi putut avea acest carnivor impresionant. Și se estimează că ar putea cântări aproximativ 3 tone și poate măsura aproximativ 9 metri lungime, asta de la vârful cozii până la vârful botului.

Se crede că și-ar putea întoarce cu ușurință capul dintr-o parte în alta, având o mobilitate deplină în aproape orice parte și unghi al capului, datorită formei gâtului său, care avea forma de S.

Erau teropode bipede și mergeau în poziție verticală pe cele două puternice picioare din spate, susținând greutatea întregului corp pe degetele lor mari și puternice.

Abelisaurus

În mod logic, fiind carnivor, avea gheare puternice și uriașe la picioarele din spate, în timp ce picioarele din față aveau o mobilitate redusă, de fapt se crede că erau aproape inutile; dinții lor erau foarte ascuțiți, alungi și cu formă curbată.

De asemenea, se crede că a fost unul dintre cei mai rapizi dinozauri ai momentului care atingea 30 km / h.

Multe dintre aceste detalii și caracteristici pe care le-am discutat au fost atinse și datorită studiului tuturor dinozaurilor care alcătuiesc familia Abelisauridae căreia îi aparține, de exemplu, Carnotaurus, un dinozaur carnivor din perioada Cretacicului superior Patagonian și a fost folosit într-o mare măsură ca un dinozaur comparativ.

Și este ceva ce toți acești dinozauri din familia Abelisauridae aveau în comun, erau teropode, cu membrele posterioare foarte musculare, robuste și puternice, în timp ce membrele anterioare sunt foarte mici, iar craniile lor sunt mari și înguste, ceea ce i-a favorizat deoarece greutatea a fost astfel redusă, făcându-l mai ușor.

Craniul Abelisaurus

Abelisaurus

Să ne concentrăm puțin mai în detaliu asupra a ceea ce arată craniul Abelisaurus, găsit aproape în totalitate în 1985, așa cum am spus deja de Dr. Abel.

Avea aproximativ 85 de centimetri lungime și avea deschideri mari care îl făceau mai ușor, pe lângă faptul că avea creste nazale, ceea ce sugerează că avea un simț al mirosului foarte dezvoltat.

O altă caracteristică a craniului Abelisaurus este cea a două creste mici și aspre, despre care se crede că au fost folosite de masculi pentru a lupta între ele în timpul sezonului de împerechere și de curte a femelelor.

Botul sau maxilarul său este rotunjit în față, iar dinții sunt cuțite reale, de fapt, au o margine interioară zimțată, sunt lungi, plate și cu o formă curbată pentru a-și rupe cu ușurință prada odată ce a fost mușcată.

Ochii lui erau localizați în partea cea mai înaltă a craniului aparent protejat de o proeminență care iese chiar deasupra ca o „sprânceană” și care ar servi pentru a-i proteja.

Chiar în spatele orbitelor ochilor, mușchii responsabili de deschiderea și închiderea maxilarului ar fi ținuți și această musculatură trebuia să fie de o dimensiune atât de mare încât să se piardă ceva în schimb și aceasta era materia cenușie.

Creierul lui era destul de mic în comparație. Dar este clar că nu poți avea totul, deci mai bine să ai o maxilară puternică cu care să ataci și să te poți hrăni decât să fii unul dintre marii gânditori ai momentului.

Unde a trăit Abelisaurul?

Abelisaurus

Abelisaurus a trăit în principal în Patagonia, care astăzi este teritoriul sudic al Chile și Argentina; deși se crede, de asemenea, că ar fi putut trăi în America de Nord, dar acestea din urmă sunt încă presupuneri.

Deși Abelisaurus era un dinozaur aparent solitar, se crede că atunci când a venit la vânătoare s-ar fi putut face în grupuri organizate, fiind unul dintre cei mai mari prădători ai momentului.

Și uniunea este forța, mai ales atunci când prada pe care o urmăreau nu încetau să fie uriași sauropodi de aproximativ 30 de metri lungime.

Se crede că unele dintre aceste victime cu care s-ar fi putut hrăni Abelisaurus ar fi fost Kritosaurus sau Titanosaurus.

Deși se crede, de asemenea, că ar fi putut fi un colector și hrănit cu acele animale moarte care fuseseră găsite pe drum.

Astfel, pe scurt, am putea spune că Abelisaurul a mâncat în principal animalele pe care le vânează, dar în niciun moment nu avea să rateze ceea ce se putea găsi, fie pentru că fusese abandonat de alți prădători, fie pentru că animalul însuși murise de alții. motive.

A fost într-adevăr cel mai mare prădător din istorie?

Este dificil să răspunzi la această întrebare, mai ales atunci când este o specie dispărută din atâția ani în urmă și din care a fost găsit un singur craniu. Obținerea de a obține multe dintre caracteristicile sale fizice, cum ar fi cât de mult a cântărit sau mediu, comparându-l cu alți dinozauri similari cu acesta.

Dar, din moment ce iubim comparațiile și este ceva ce nu putem evita, vom cumpăra Abelisaurus cu alte reptile ale momentului, desigur și dinozauri carnivori.

Abelisaurus vs Carnotaurus

Carnotaurus

În acest caz, mai mult decât o comparație între Abelisaurus și Carnotaurus, este o comparație între ambele reptile, deoarece datorită lui Carnotaurus multe dintre caracteristicile lui Abelisaurus au fost descoperite deoarece ambele aparțin aceleiași familii de dinozauri carnivori, Abelisauridae, dintre care deja Am vorbit cu tine la începutul postării.

Dar chiar și așa, există unele diferențe între cele două pe care le vom rezuma mai jos:

DinozaurAbelisaurusCarnotaurus
Măsoară9 metri lungime8 - 9 metri lungime
Greutate3 tone2 tone
Craniu85cm60cm
Mâncare principalăSauropode mariAnimale mici

Abelisaurus vs Albertosaurus

Albertosaurul

Ambii dinozauri au trăit în perioada Cretacicului superior, dar Albertosaurul a locuit în vestul Americii de Nord.

Și chiar dacă ambii teropode sunt bipedali, există unele mici diferențe între ei; și că vom detalia mai jos:

DinozaurAbelisaurusAlbertosaurul
Măsoară9 metri lungime9 metri lungime
Greutate3 tone1,5 tone
FamiliaAbelisauridaeTyrannosauridae
Mâncare principalăSauropode mariAnimale de dimensiuni medii

Se crede că Albertosaurul, spre deosebire de Abelisaurul, nu a vânat în grupuri, ci că grupurile au fost create pe măsură ce ajungeau să mănânce prada, sigur vânată de unul dintre ei.

Acest lucru a avut drept consecință că s-au atacat reciproc, dându-și reciproc astfel de mușcături, încât în ​​cele din urmă s-au infectat și chiar i-au ucis. Ceva similar cu ceea ce se întâmplă astăzi cu Dragonul Komodo.

Sa mergem! Că nebunia pe care au simțit-o când mănâncă a fost de așa natură încât și-au putut ucide reciproc pentru a continua să mănânce. Și da, și victimele au fost mâncate, practicând canibalismul.

Abelisaurus vs Spinosaurus

Abelisaurusul

Și, în cele din urmă, vom compara Abelisaurusul cu o altă mare specie de carnivore, care, deși nu împărtășea timp sau spațiu, este totuși demnă de admirație.

Și este că Spinosaurus a trăit în timpul Cretacicului inferior în Africa de Nord, dar, așa cum spunem, a fost una dintre cele mai temute reptile carnivore ale momentului și nu este de mirare. Dar să mergem cu comparația dintre ambii dinozauri: Abelisaurus vs Spinosaurus

DinozaurAbelisaurusSpinosaurus
Măsoară9 metri lungime18 metri lungime
Greutate3 tone20 tone
FamiliaAbelisauridaeSpinosauridae
TeropodMerge în poziție verticalăMerge cu corpul orizontal la sol
Mâncare principalăSauropode mariAnimale de tot felul*

După cum puteți vedea, măsurătorile Spinosaurus nu trec neobservate și este că a fost mai mare decât Tiranosaurul Rex sau chiar Gigantosaurul!

*Vom explica puțin mai mult acel asterisc pe care l-am adăugat în ceea ce privește ceea ce a fost hrănit. Și este că Spinosaurus nu a „dezgustat” nimic, deoarece a vânat pradă de toate felurile, de la Rugops și Carcharodontosaurus, până la reptile zburătoare; A fost, de asemenea, un scavenger. Orice oportunitate și formă de hrănire a fost la fel de bună și valabilă.

Mai rămâne puțin pentru a vă povesti despre acest mare carnivor, Abelisaurus, în afară de a vă lăsa un mic documentar ( ÎN CURÂMD... ), vă va oferi o idee mai bună despre modul în care acest enorm ar fi putut să trăiască și să se comporte

Ca întotdeauna, acum este rândul tău, lasă-ne un comentariu cu opiniile tale!

Var putea interesa și

Go up