Dinozauri zburători

Poate că știți despre faptul că au existat dinozauri zburători, dar știați că aceștia erau de fapt reptile zburătoare și nu dinozauri? Da! Sunt cunoscuți sub numele de pterozauri, primele vertebrate zburătoare din perioada triasică.

Acești strămoși curioși ai păsărilor de astăzi au dominat cerul și pădurile Pământului timp de peste 160 de milioane de ani, existând mai mult de 100 de tipuri de Pterozauri.

Tipuri de dinozauri zburători sau Pterozauri

There are no published articles yet.

Să vorbim despre "dinozauri" care zboară sau "dinozauri zburatori". Alăturați-vă nouă.

Dinozauri zburători

Care sunt câțiva dinozauri zburători?

Se obișnuiește să se folosească termenul Ptersaurus pentru a se referi la toți acei dinozauri zburători (reptile zburătoare) "greșit numiți" care aveau o structură vertebrată și aripi pentru zbor.

Aveau în comun zborul agil și vederea ascuțită a păsărilor. Se crede că au existat mai mult de o sută de tipuri de pterozauri, care aveau forme și mărimi diferite, de la mici porumbei până la dinozauri zburători uriași și gigantici de peste 15 metri lungime.

Unele specii de reptile zburătoare (Pterosaurus)

Vrei să știi numele principalilor dinozauri zburători? Iată o listă a dinozaurilor înaripați.

Cel mai mare pterozaur cunoscut este Quetzalcoatlus, numit după zeitatea aztecă Quetzalcoatl, șarpele cu pene.

Acest mare dinozaur zburător își are originea în America de Nord, iar rămășițele sale fosile au fost descrise ca fiind cele mai mari descoperiri de pterozaur (până la 15,9 metri anvergură a aripilor).

Dacă mergem la capătul opus al spectrului de la Quetzalcoatlus, găsim unul dintre cei mai mici dinozauri zburători, numit dimorphodon.

O altă reptilă zburătoare de mici dimensiuni din aceeași epocă a fost Darwinopterus, descoperită în China și denumită după Darwin.

Acest mic Pterosaurus zburător nu avea mai mult de 50 cm lungime și se hrănea cu insecte și cu prăzi mai mici. Acest videoclip ne oferă mai multe informații despre acest dinozaur zburător interesant, despre descoperirile rămășițelor sale fosile și despre habitatul în care a trăit.

Scaphognathus

Scaphognathus a populat pământul în Jurasicul superior, era o reptilă înaripată de aproximativ 1 metru lungime, era carnivoră, iar rămășițele sale au fost găsite în Germania, așa că se estimează că a populat întregul continent.

Pteranodon

Pteranodon, unul dintre cei mai mari pterozauri care ar fi putut exista, cu o lungime de până la 6 metri. Acesta este cel mai bine cunoscut gen de Pterosaurus, deoarece au fost descoperite un număr mare de fosile, care sunt în stare perfectă și multe dintre ele sunt chiar complete.

Preondactylus

Preondactylus, rămășițele sale au fost descoperite pentru prima dată în Alpii Italiei…în ceea ce privește caracteristicile sale, trebuie subliniat faptul că era un Pterosaurus mic, lungimea sa este calculată la doar 45 de centimetri și se crede că se hrănea cu insecte și pești mici.

Tapejara

Tapejara, este o reptilă zburătoare, care a locuit pe pământ în cretacicul superior, a fost găsită în Brazilia în anii era caracteristică o creastă mare care, potrivit unor oameni de știință, își putea schimba culoarea și mărimea, datorită unor factori diferiți.

Aerodactylus

Să vorbim, de asemenea, despre Aerodactylus, găsit în Germania. Se estimează că a trăit în Jurasicul superior și că avea toate caracteristicile generale ale pterozaurilor, atât în ceea ce privește morfologia generală, cât și aripile sale compuse dintr-o membrană din piele… una dintre cele mai remarcabile diferențe ale acestuia față de ceilalți fiind craniul său alungit.

Dimorphodon

Dimorphodon, un animal zburător preistoric care a locuit pe pământ în Jurasicul primar. Descrisă de celebrul paleontolog Richard Owen, care a propus că ciocul său avea o membrană flexibilă și rezistentă care îi permitea să transporte hrană, ouă sau alte lucruri, așa cum fac unele păsări în prezent.

Eudimorphodon

Un alt pterosaur despre care trebuie să vorbim este Eudimorphodon, descoperit în Italia în 1973. Animal care se remarcă printr-un rând mare de dinți ascuțiți (110 în total), a locuit pe Pământ la sfârșitul Triasicului și putea atinge lungimi de până la 1 metru și cântări doar 6 kilograme.

Germanodactylus

Ca o curiozitate avem și Germanodactylus, care a fost descoperit în Germania, avea proporții de doar 1 metru lungime și 1,5 metri lățime (măsurând aripile extinse). Ceea ce este curios este că putem numi acest animal "pterozaurul liliac", deoarece avea picioarele inversate, ceea ce sugerează că dormea cu capul în jos, așa cum fac liliecii astăzi. Cu toate acestea, trebuie precizat că nu are nicio legătură cu mamiferele nocturne menționate mai sus.

Rhamphorhynchus

În cele din urmă avem Rhamphorhynchus, un pterozaur care a trăit în Triasicul primar acum 150 de milioane de ani. Avea picioare relativ lungi în raport cu corpul său și cu cel al altor pterodactili. Avea, de asemenea, o coadă lungă care se termina cu o mică structură osoasă asemănătoare unui diamant, care îi îmbunătățea mobilitatea atunci când se înălța pe cer.

Ca o notă curioasă despre pterozauri, cea mai cunoscută reptilă zburătoare este pterodactilul, care provine din greacă și înseamnă "deget înaripat". Această specie a trăit spre sfârșitul perioadei jurasice și a fost prima care a fost numită și identificată ca fiind o reptilă zburătoare.

dinozauri zburători

Toți pterozaurii aveau aripi formate din membrane de mușchi și piele care se întindeau de la degetele de la picioare până la picioarele posterioare.

Aceste caracteristici fizice le permiteau să zboare și să se înalțe în aer în căutarea hranei, deoarece se crede că erau vânători experți datorită vitezei și vederii lor perfecte.

Acești dinozauri zburători și-au adaptat perfect obiceiurile alimentare în funcție de ecosistemul în care trăiau, urmărind și atacând din aer prada care se afla atât pe uscat, cât și prinzând peștii cu fălcile lor lungi, scufundându-se în apă, așa cum fac păsările marine de astăzi.

Rezumat despre Pterozauri :

Nume de dinozauri zburători

Dimorphodon

Preondactylus

Quetzalcoatlus

Microraptor

Protoavis

Ramfarincoideos

Palaepteryx

Pteranodon

Scaphognathus

Sperăm că aceste informații de bază despre acești fantastici dinozauri zburători au fost de mare ajutor pentru fanii animalelor preistorice și a obiceiurilor lor.

Dacă mai cunoașteți vreun alt specimen de Pterozaur sau aveți informații care să completeze articolul și doriți să le împărtășiți cu noi, lăsați-ne un comentariu și vom edita cu plăcere articolul.