Dinozauri marini

Dinozauri marini au fost reflectarea a ceea ce a fost odată viața. Este cea mai bună carte istorică scrisă vreodată, întrucât viețile lor ne-au detaliat lucruri pe care nu le-am fi descoperit niciodată fără informațiile pe care ni le-au lăsat.

Dinozauri marini sau acvatici

Dacă ne bazăm pe cea ce știm până acum, au existat specii în orice colț al planetei, în special pe ,,uscat" și în apă. Astăzi vorbim despre dinozaurii marini.

Există o controversă cu termenii „Dinozaur acvatic” și „Dinozaur marin”, deoarece nu se poate garanta că erau dinozauri ca atare.

dinozauri marini
dinozauri marini

Adică, este dificil să se stabilească dacă au fost reptile acvatice uriașe sau dinozauri acvatici, deoarece pentru o perioadă lungă de timp, ambele grupuri de reptile au trăit împreună până când în cele din urmă dinozaurii au preluat planeta.

Cu toate acestea, deși comunitatea științifică nu are o teorie stabilită, aceasta ne oferă avantajul de a determina ce specii de reptile au fost și, în consecință, le vom numi dinozauri marini de acum înainte.

Dinozauri tereștri sunt mai cunoscuți decât dinozauri acvatici din simplul motiv că toate informațiile despre ei au fost mai accesibile prin intermediul site-urilor și că toate poveștile și legendele se bazează adesea pe acest tip de dinozaur.

Deși nu în toate cazurile este așa. De exemplu, legenda monstrului din Loch Ness ar fi (dacă nu ar fi o legendă) un exemplu clar de „excepție care încalcă regulile” și ar deveni cel mai faimos dinozaur acvatic din toate timpurile.

Dinozauri marini - Caracteristicile lor

Au existat tot felul de dinozauri marini, de la exemplare mici până la cele mai mari care au fost găsite vreodată în istorie. Deși este adevărat, există mai multe informații despre „giganți” decât despre cei mai mici. Chiar dacă sunt dinozauri marini, aceștea ar putea fi clasificați între omnivorele acvatice și carnivorele acvatice.

Pentru a ști cum erau acest tip de „dinozauri”, ar fi interesant să vorbim despre unele exemplare care au existat în cele mai adânci ape din epoca dinozaurilor. În continuare vom vorbi despre grupurile principale in care se încadrează marea majoritate a dinozaurilor marini preistorici.

Dinozauri marini - Grupurile principale

 

Ichthyosaurs

Ichthyosaurs

Ichthyosaurs - au trăit în perioada triasică, când au început să apară primii dinozauri terestri. Aceste exemplare au trăit în apă până în Cretacic acum aproximativ 110 milioane de ani. Datorită aspectului fizic pe care îl aveau, s-ar putea estima că provin din ramura actuală a familiei delfinilor, deși nu există baze stabilite care să demonstreze această teorie.

 

Pleziozauri

Pleziozauri

Plesiozauri - au trăit, de asemenea, din perioada triasică până în perioada Cretacic în urmă cu aproximativ 110 milioane de ani. Este considerați cel mai mare dinozaur acvatic din întreaga istorie a planetei Pământ. Dar dacă ceva iese în evidență, este că a fost asociat direct cu monstrul din Loch Ness, ceea ce ne face să înțelegem că poate este încă în viață astăzi (conform legendei).

 

Pliosauri

Pliosaur

Pliosauri - au fost regii și stăpânul mărilor, chiar considerați unul dintre cei mai mari dinozauri marini care ar fi putut exista. Pliosaurii au coexistat, de asemenea, cu celelalte exemplare din perioada triasică până în perioada Cretacicului acum 110 milioane de ani. Pentru o lungă perioadă de timp, acest specimen a fost asociat direct cu plesiozaurii datorită magnitudinii sale, dar în cele din urmă a fost clasificat ca o specie diferită, deoarece avea gâtul puțin mai mic și dinții mai ascuțiți tipici unui dinozaur acvatic carnivor.

 

Mai multe animale marine preistorice

Odată cunoscute aceste principale clasificări ale dinozaurilor marini, putem vorbi despre alte genuri mai caracteristice ale preistoriei, care, deși nici măcar nu sunt considerate „dinozauri” ca atare, sunt specii preistorice spectaculos de interesante.

Thalattosaur

Thalattosaur

Thalattosaur - Numele său înseamnă „șopârle oceanice”. Sunt reptile marine dispărute care se caracterizau prin faptul că aveau o coadă lungă și turtită care asigura propulsie sub apă, ar putea avea o lungime de aproximativ 4 metri, Thalattosaurul a trăit între Triasicul mediu și superior. Aveau o anumită similitudine cu unele șopârle din prezent.

 

Cetacee

Cetacee

Cetacee- Spre deosebire de celelalte exemplare pe care le-am văzut, aceasta nu este o reptilă, în acest caz vorbim despre mamifere perfect adaptate vieții acvatice, Cetaceul derivă din cuvântul grecesc κῆτος (kētos) și se traduce prin balenă. În termeni generali, ei au un corp foarte similar cu cel al multor pești. Cetaceele sunt împărțite în trei subordine care sunt misticete, odontocete și, în final, arheocete, în acest ultim subordine sunt clasificate toate genurile preistorice.

 

Euriptide

Euriptide

Euriptide - Sunt cunoscuți drept „scorpionii de mare”, deși această referință nu este oficială și nu are baze științifice, în plus, nu sunt scorpioni și nu sunt înrudiți cu scorpioni. Euriptidele fac parte din cheliceratele care ar putea atinge 2 metri lungime, deși se știe că unele specii nu depășeau 20 cm. Aceste animale marine au existat pe pământul în urmă cu aproximativ 510-248 de milioane de ani în Paleozoic. din ceea ce se știe, au fost una dintre primele forme de viață.

 

Placodont

Placodont

Placodont - Foarte asemănător cu broaștele țestoase din cauza carapacei pe care o aveau și care îi ajutat să se apere de prădătorii lor, cu toate acestea, acestea nu au legătură cu broaștele țestoase. Deși amândouă specii au dezvoltat aceeași armură. Aceste reptile unice au trăit în Triasic, acum 252 de milioane de ani și se crede că au fost inițial dinozauri terestri care s-au adaptat ulterior vieții acvatice.

 

 

 

Testudine

Testudine

Testudine - Această ordine a animalelor marine se referă la broaște țestoase, atât preistorice, cât și dispărute și moderne, așa cum se știe, această ordine a broaștelor țestoase se caracterizează prin carapacea sa puternică și dură. Primele rămășițe fosile ale dinozaurilor marini cu această caracteristică specială (carapace) au fost găsite în China și se estimează că datează de acum aproximativ 220 de milioane de ani, mai precis în Triasicul superior.

 

 

Redlichiida

Redlichiida

Redlichiida - S-ar putea spune că au fost una dintre primele forme de viață care au apărut și că au dat naștere la ceea ce ar fi dinozaurii mării, conform înregistrărilor fosile, au trăit acum aproximativ 541 milioane de ani în Cambrian.

Caracteristicile sale includ aspectul lor simplu și primitiv, majoritatea erau echipate cu un exoschelet dur care le proteja, în multe cazuri aveau chiar coloană vertebrală, aveau antene și un număr mare de picioare. Se crede că au existat pe fundul mărilor.

 

Lamniformele

Lamniformele

Lamniformele - În această ultimă ordine putem găsi un grup de rechini care se remarcă prin dimensiunea lor mari. Au fost unul dintre cei mai mari prădători marini din istorie, sigur ne aducem aminte de celebrul rechin megalodon, despre care se estimează că ar ajunge la lungimi de până la 20 de metri. Aceștea au fost bine adaptați pentru a înota cu mare viteză, în ciuda dimensiunilor lor, ajutați fiind de corpul lor cilindric și de o coadă mare și puternică.