Porumbei

INDEX

În fiecare zi poți vedea zeci de porumbei pe străzi. Unii oameni se tem de ei, alții îi adoră, alți chiar decid să își facă un porumbel ca animal de companie. Dar este atât de ușor pe cât pare să crești și să îngrijești un porumbel?

Tipuri de porumbei

Tipuri de porumbei


Porumbei cap de maur

Porumbei cap de maur

Porumbel de stâncă

Porumbel de stâncă

Porumbelul de laur

Porumbelul de laur


Porumbelul lui Bolle

Porumbelul lui Bolle

Porumbel de scorbură

Porumbel de scorbură

Porumbel gulerat

Porumbel gulerat


Turturică

Turturică

Guguștiuc

Guguștiuc

Turturică domestică

Turturică domestică


Turturică cu guler

Turturica cu guler ▷ 2024

Turturea râzătoare

Turturea râzătoare

Spilopelia chinensis

Spilopelia chinensis


Cum sunt mai exact porumbeii?

Porumbeii au avut o relație strânsă cu oamenii de mulți ani. Cu o lungime de 32 cm de la cioc până la coadă și o greutate de 0,35 kg, acest animal a fost folosit ca porumbel călător, ca simbol al păcii și ca însoțitor fidel al oamenilor.

Este un animal al cărui comportament este de obicei calm. Cel mai des întâlnit porumbel în orașe este porumbelul de stâncă, o specie a cărei puritate este considerată a fi în pericol din cauza multiplelor încrucișări pe care le-a suferit de-a lungul anilor.

Stol de porumbei

În ciuda faptului că este un animal care nu reacționează la amenințările din partea oamenilor, nu se poate spune același de amenințările care vin de la alte animale. Atunci când este vorba de hrană, sunt foarte violente între ele sau cu alte păsări mai mici, cum ar fi puii lor. Acest lucru a provocat un declin important al unor specii de păsări, inclusiv al porumbeilor.

Mulți cred că au și un caracter foarte "insistent", pentru că atunci când cineva îi hrănește, le place să urmeze acea persoană în căutarea mai multor alimente sau să meargă în zona în care au fost hrăniți pentru a obține mai multă hrană. Din acest motiv, în multe orașe a fost interzisă hrănirea lor.

Este recomandabil să țineți mai mulți porumbei împreună?

În unele țări, cum ar fi Statele Unite, porumbeii sunt crescuți încă de la naștere, în cuștile făcute pe acoperișurile clădirilor.

În principiu, porumbeii care au fost crescuți în captivitate nu au, de obicei, sentimentul violent de a răni alți porumbei atunci când încearcă să obțină hrană. Cu toate acestea, unele specii de porumbei au un instinct dominant, așa că nu este surprinzător faptul că, atunci când se amestecă cele două specii, acestea ajung să se lupte între ele.

Dar nu se luptă doar pentru hrană. Doi porumbei masculi pot ajunge să se lupte între ei în încercarea de a se împerechea cu o femelă. În același mod, două femele porumbei se pot lupta între ele pentru a atrage atenția unui singur mascul. Așadar, alegeți cu mare atenție sexul porumbeilor înainte de a-i pune împreună într-o cușcă.

Cum poți distinge sexul unui porumbel?

Nu toate păsările sunt atât de ușor de distins. În cazul porumbeilor, trebuie să vă uitați la organele lor genitale. De exemplu, femelele au o ieșire din oviductul stâng care seamănă cu o gură canelată cu un diametru mare, mai ales dacă au depus anterior un ou. În cazul masculilor, aceștia au în zonă două ciocuri mici și roșii, cu o lungime de 1 până la 3 mm.

Chiar si pe baza unui ou, este posibil să se determine sexul puiului care va eși. Un exemplu este că, de cele mai multe ori, primul ou depus de femelă este cel din care va eși un mascul, cu o rată de succes de cel mult 50%. Dacă oul este mai ascuțit la un capăt, înseamnă că este mascul. Motivul este că, acest ou a fost primul ou făcut, cloaca se dilată mai greu, motiv pentru care are o formă atât de caracteristică.

Dacă aveți un porumbel și nu-i cunoașteți sexul după organele genitale, puteți să îi uniți cele două degete de pe mărgini. Dacă sunt identice, înseamnă că este o femelă, dar dacă sunt de lungimi diferite, înseamnă că este un mascul.

Când sunt pui, este puțin mai ușor să le diferențiem sexul. Potrivit experților, după șapte zile de viață, puii mai rotunzi sunt femelele, datorită "sexualității" lor.

Dar cel mai faimos truc este să aștepți până când puiul are trei sau patru săptămâni. Așezați puiul în palmă, ținândul de picioare, tragețil puțin de cioc. Dacă puiul ridică coada este femelă, dar dacă o coboră, este un mascul. Acest sistem are o rată de succes de 99% în comparație cu alte metode.

Observarea formei corpului și a comportamentului acestuia ajută, de asemenea, la aflarea sexului. Ca la majoritatea păsărilor, masculii sunt puțin mai mari decât femelele, având un corp mai robust și o formă diferită a capului. În plus, sunetul scos de masculi este mai lung și își deschid coada în semicerc în timpul sezonului de împerechere, în timp ce femelele își umflă penajul.

Dar în ceea ce privește comportamentul, masculii au tendința de a ciocăni capul femelelor, ceea ce ajută la distingerea lor atunci când se află într-un grup mare.

Cum ar trebui să arate cușca porumbeilor?

În mod ideal, porumbeii ar trebui ținuți într-un porumbar, dar nu toată lumea are suficient spațiu pentru asta. Așadar, dacă doriți să aveți specii diferite trebuie să îi țineți într-o cușcă cu module. Totuși, dacă aveți mai mulți din aceași specie, puteți construi un porumbar mare, astfel încât să puteți ține toate păsările în el.

În cazul în care aveți un singur porumbel, este suficientă o cușcă de 60×50 sau 50×50. Aceștia trebuie să aibă suficient spațiu pentru a-și putea mișca aripile.

Cusca de porumbei

Dacă aveți de gând să îi înmulțiți, porumbarul trebuie să fie suficient de mare pentru a putea face un compartiment pentru pui de porumbeii care urmează să fie crescuți, altul pentru masculii și altul pentru femele. Acest lucru va preveni problemele cu porumbeii tineri în timp ce aceștia cresc.

După ce ați ales porumbarul, trebuie să începeți să decorați interiorul, astfel încât porumbeii să se simtă bine în el. Va trebui să le puneți mai multe stinghii, deoarece porumbeilor le place să se cocoțeze pe ele.

Aceste stinghii trebuie să fie plasate la înălțimi diferite, astfel încât porumbelul să poată face exerciții în interiorul porumbarului. În nici un caz nu trebuie să se amplaseze în interior oglinzi sau alte obiecte reflectorizante, deoarece acestea afectează grav vederea porumbeilor și îi fac foarte nervoși.

Porumbeii sunt păsări care trăiesc la temperaturi calde, între 18 și 24 de grade, sau între 65 și 75 de grade Fahrenheit. Din acest motiv, va trebui să instalați un dispozitiv care să vă permită să controlați temperatura din zona în care se află porumbelul, astfel încât acesta să nu moară de frig sau să moară din cauza căldurii.

Când vine vara, se poate pune un vas cu apă în interiorul porumbarului pentru a permite porumbelului să se răcorească.

Cel mai bine este să optați pentru o cușcă în exterior, dar indiferent dacă este în interior sau în exterior, este recomandabil să acoperiți podeaua cu ziare sau ceva similar pentru a ușura sarcina de curățare.

Decizia de a face porumbeii să se înmulțească este dificilă, deoarece acest lucru va necesita construirea unui cuib. Există multe tutoriale pe internet și puteți găsi chiar și cuiburi artificiale, dar cel mai bine este să le oferiți porumbeilor tot ce au nevoie în porumbar, astfel încât să și-l construiască singuri.

Adăpătoarea trebuie să fie mare, instalat în afara cuștii și cu o capacitate mare, astfel încât porumbelul să aibă mereu apă la dispoziție. Cu toate acestea, apa trebuie schimbată foarte des, mai ales vara, deoarece porumbeilor nu le place apa fierbinte.

Unde să punem porumbelul?

Plasarea unei păsări precum un porumbel poate fi o adevărată bătaie de cap. Dacă aveți doar unul, puneți-l într-o cameră liniștită, unde nimeni nu-l va deranja. Lăsați-i hrană și apă timp de trei săptămâni și verificați-l din când în când, dar nu-l manipulați și nu-l deranjați, pentru că este ușor de stresat când se află într-un mediu nefamiliar. După această perioadă, este posibil să se stabilească un contact direct cu el.

După ce se obișnuiește cu oamenii, cel mai bine este să-l puneți într-o cameră în care ai mai multa miscare, astfel încât să poată interacționa cu mediul înconjurător. Ar trebui să fie într-o zonă în care dimineața să primească puțină lumină solară, însă trebuie să fie și o zonă caldă pe timp de noapte.

Evitați cu orice preț să îi așezați în apropierea lămpilor sau a televizoarelor, deoarece, la fel ca majoritatea păsărilor, sclipirile pe care le emit aceste dispozitive sunt dăunătoare pentru ochii lor, iar acest lucru ar putea determina porumbeii să devină violenți. Dacă aveți alte animale, precum câini sau pisici, aveți grijă ca porumbelul să nu fie prea aproape de aceștia.

Poate că spuneți, există mulți porumbei care se înțeleg bine cu pisicile și câinii, dar acestea sunt, de obicei, cazuri în care porumbelul a avut contact cu animalul încă de la naștere.

Dacă vă gândiți să vă amenajați un porumbar la mansardă în aer liber, căutați pur și simplu o zonă care să nu fie nici prea caldă dimineața, nici prea rece noaptea. Evitați zonele luminoase, cum ar fi lămpile de exterior sau în apropierea drumurilor, deoarece zgomotul traficului îl poate enerva.

Cu ce se hrănesc porumbeii?

Mulți oameni cred în mod eronat că porumbeii se hrănesc cu paine. Un obicei prost creat de oameni atunci când hrănesc aceste animale în parc. Dar adevărul este că acesta este ultimul lucru pe care aceste păsări ar trebui să-l mănânce.

Ca regulă generală, porumbeii domestici ar trebui hrăniți cu un amestec de diferite tipuri de cereale, leguminoase și semințe oleaginoase, deși pot fi hrăniți și cu alte tipuri de hrană. Ca regulă generală, porumbeii mănâncă în jur de 30 g de cereale pe zi, cantitate care poate fi crescută în timpul sezonului de reproducere, atât de hrană, cât și de apă. Trebuie să se acorde o atenție deosebită cantității, deoarece porumbeii au tendința de a se îngrășa rapid, cantitatea de hrană trebuie cântărită astfel încât să fie cea potrivită.

La fel ca toate animalele, porumbeii au nevoie de o cantitate potrivită de hrană în fiecare zi. Dacă nu este posibil să îi hrăniți în fiecare zi, cel mai bine este să instalați un mic sistem de hrănire, astfel încât porumbelul să mănânce cantitatea potrivită în fiecare zi în porumbar.

porumbel

Trebuie reținut faptul că porumbeii trec prin mai multe etape în viața lor, mai ales dacă sunt crescuți cu alte păsări din aceeași specie, ceea ce înseamnă că în fiecare etapă a vieții lor trebuie să li se dea o hrană specială pentru acea etapă. Uneori nu este ușor, ca de exemplu în cazul puilor.

Puii sunt de obicei separați de părinți sau de mamele lor când au 25 de zile, mai mult sau mai puțin. Acesta este momentul în care încep să se hrănească cu primele boabe. Problema este că sunt foarte vulnerabile, așa că trebuie să li se ofere acces ușor la hrănitori și adăpători, astfel încât să poată găsi cu ușurință un loc unde să se hrănească. S-ar putea să trebuiască să îl ajutați să mănânce în primele zile, dacă nu o face singur, pentru a învăța.

Deci, ce fel de hrană ar trebui să le dați porumbeilor dumneavoastră?

 • Cereale:
  • Grâul este hrana de bază a acestor păsări, cu o valoare nutritivă de 76%. Boabele de grâu trebuie să fie cărnoase, cu o culoare roșiatică. În momentele în care porumbelul este mai matur, este recomandabil să se folosească acest tip de hrană.
  • Dari - Sorg Alb ar trebui să fie al doilea pe listă, cu o valoare nutritivă de 80%. Este cunoscut și sub numele de sorg și este unul dintre alimentele preferate ale porumbeilor.
  • Bineînțeles, nu trebuie uitat unul dintre cele mai importante alimente pentru porumbei: orzul, cu o valoare furajeră de 74%, orzul îi ajută pe porumbei să digere și să își odihnească sistemul digestiv.
  • De asemenea, este bine să se hrănească cu ovăz, cu o valoare nutritivă de 63,50%, deoarece mineralele din acesta ajută la menținerea sănătății păsărilor și sunt potrivite pentru perioadele de odihnă ale acestora.
  • Din când în când este bine să le hrănim cu puțin orez pentru valoarea sa nutritivă de 82%.
 • Leguminoase: Deși leguminoasele nu pot constitui baza dietei unui porumbel, ele sunt necesare deoarece sunt bogate în albumină, o substanță care transformă și dezvoltă mușchii și penele porumbeilor. Acestea sunt necesare în special în timpul creșterii porumbeilor tineri.
  • Fasolea și mazărea, care au o valoare nutritivă de peste 70%, sunt exact ceea ce este necesar pentru a ajuta la evacuare, mai ales dacă observați că porumbelul este constipat. Din când în când, este bine să hrăniți pasărea cu unul dintre aceste alimente pentru a-i ajuta sistemul digestiv să funcționeze corect.
  • Atunci când alegeți roșcovele pentru a vă hrăni porumbelul, alegeți roșcovele gri datorită dimensiunilor sale mici. Deși le puteți da și unele de mărime medie.
  • Lintea este, de asemenea, foarte bună datorită valorii sale nutritive de 73,6%. Cel mai bine este ca acestea să fie de culoare maro sau cărămiziu închis, deoarece sunt cele care furnizează mai multe substanțe nutritive organismului.
 • Oleaginoase: În realitate, acest tip de hrană trebuie folosit ca supliment și nu ca aliment, deoarece consumul excesiv poate afecta ficatul porumbelului. Dar este important datorită valorii sale nutritive mari.
  • Cânepa, semințele de rapiță și de in, care au o valoare nutritivă de peste 30%, se numără printre cele care pot fi date porumbeilor. Toate acestea trebuie administrate în cantități mici, deoarece porumbeii nu le mănâncă foarte bine, chiar dacă sunt sănătoase pentru ei. Prea mult poate cauza probleme digestive, cum ar fi diareea.
  • De asemenea, este bine să le dați câteva semințe de floarea-soarelui, dar semințele trebuie să fie mici și striate.

Cum trebuie hrăniți porumbeii?

După cum s-a menționat anterior, hrănirea porumbeilor depinde de stadiul lor de maturitate. În cazul în care porumbelul este pui sau tinerel, se amestecă 25% leguminoase (în special mazăre, măzăriche și linte) cu 30% porumb, 25% grâu, 5% orz și 15% dari -acestea find catitățile unui kg de hrană. Toate acestea, bine amestecate, trebuie date în cantitatea potrivită (nu mai mult de 30% pe zi).

Deoarece vor avea nevoie de semințe oleaginoase pentru a se menține sănătoși, dați-le 5% din acestea împreună cu mâncarea lor. După ce puii au crescut puțin, de la 10 zile, legumele pot fi mărite la 40% din cantitatea totală.

Când se termină vara, vor începe cu schimbare penajului, în această etapă dieta lor trebuie să fie compusă din 25% de leguminoase (în special fasole și mazăre) cu 65% de cereale (corespunzând la 30% porumb, 25% grâu și 10% rădăcinoase) și 10% de oleaginoase, cum ar fi floarea-soarelui.

Dar când se termină iarna, dieta lor ar trebui să fie compusă din 10 % leguminoase, 80 % cereale și 10 % semințe oleaginoase. În această perioadă a anului, cel mai bine este să le hrăniți o dată pe zi.

Ce alte alimente pot fi date porumbeilor?

Este adevărat că nu este foarte indicat să le oferim porumbeilor alimente precum pâinea, dar există și alimente care sunt foarte bune pentru porumbei datorită substanțelor nutritive și a mineralelor pe care le conțin.

Unul dintre acestea este reprezentat de legume. În sălbăticie, porumbeii sunt granivori, dar mănâncă și legume. În acest caz, dieta lor se bazează pe frunze, tulpini fragede și câteva flori pe care le culeg cu ciocul. Atunci când sunt ținute în captivitate, trebuie hrănite cel puțin o dată pe săptămână cu legume fragede care au fost în prealabil tocate. Cel mai des întâlnit este să le hrănim cu salată sau morcovi rași, deoarece sunt cele mai ușor de digerat. În plus, ele ajută la prevenirea viermilor și a slăbirii ochilor.

Usturoiul, care a fost întotdeauna considerat un aliment cu multiple beneficii pentru organism, este, de asemenea, foarte bun pentru porumbei. Datorită conținutului său ridicat de sodiu, sulf și eter, ajută la prevenirea problemelor cardiace, pulmonare și de tensiune arterială și la combaterea paraziților. Cu toate acestea, ar trebui să le dați doar un cățel de usturoi, tocat mărunt, pe săptămână. Cel mult doi.

Lămâia, care nu este recomandată pentru multe animale, este recomandată pentru porumbei. Mai ales atunci când porumbelul este bolnav, deoarece vitamina C pe care o conține îi ajută să lupte împotriva oboselii, a răcelii sau să lupte împotriva bolilor. Cel mai bine este să stoarceți lămâia în apă, astfel încât porumbeii să o poată bea.

Mierea încheie această listă de alimente care sunt bune pentru porumbei. Este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru a ajuta la tratarea bolilor la porumbei, în special atunci când aceștia suferă de probleme bronșice sau de gât. Este o hrană care trebuie administrată porumbeilor pe tot parcursul anului, în cantități mici, în special în timpul sezonului de schimbare a penajului, pentru a le menține penele strălucitoare.

Care sunt bolile porumbeilor?

Dacă un porumbel se îmbolnăvește, acest lucru nu înseamnă că sunteți un îngrijitor rău, deoarece unii porumbei pot avea o boală moștenită sau au luat un virus. Cele mai frecvente boli pe care le pot avea porumbeii sunt:

 • Paramyxovirus: Acesta este un virus care infectează porumbeii. Unul dintre principalele simptome este faptul că porumbeii beau multă apă, în timp ce mănâncă foarte puțin. Dejecțiile lor sunt apoase și, în cele din urmă, aripile și picioarele lor devin paralizate. Adesea merg cu spatele și devin orbi. Este o infecție mortală pentru porumbei.
 • Salmoneloză: cunoscută și sub numele de paratifoză. Porumbelul suferă de o infecție a intestinului, deși sunt afectate și alte organe, cum ar fi ficatul și rinichii. Afectează în special puii abia ieșiți din ouă, care suferă de creștere întârziată sau de rahitism.
 • Trichomoniaza: Din cauza acestei boli, porumbeii își pierd vitalitatea și nu mai au chef să zboare. Dejecțiile lor sunt apoase, iar gâtul lor este roșu. Este o boală care poate afecta atât porumbeii adulți, cât și porumbeii tineri. În cazul celor din urmă, se detectează o infecție la cloacă în care se formează abcese și se poate răspândi la organele interne.
 • Ascaridioza: În timpul bolii, porumbeii pot avea excremente de consistență variabilă. Pofta de mâncare la începutul bolii va crește, dar va scădea treptat din cauza viermilor intestinali. Așa că va trebui să îl ajuți să îi expulzeze.
 • Variola: Simptomele de care poate suferi un porumbel în urma acestei boli depind de forma bolii. Dacă este în forma "quartan", variola se dezvoltă de la pielea exterioară până la mucoasa din zona ochilor și a ciocului, dar poate apărea și pe picioare. Aceste viroze trebuie evitate cu orice preț.
 • Rinita contagioasă: Porumbelul începe să strănute și să aibă o secreție de lichid nazal care, în cazurile mai grave, poate fi vâscos și de culoare galben-maronie. Treptat, își va pierde pofta de mâncare și dorința de a bea apă. Porumbelul nu se va mișca și nu va zbura. În plus, porumbelul își va scărpina capul și nasul, menținându-și ciocul deschis. În cazul în care boala este avansată, excrementele sale vor avea o culoare albicioasă.

Este recomandabil să lăsăm porumbelul liber în casă?

Decizia de a da sau nu drumul porumbelului în casă este una importantă. Sunt animale foarte sperioase și, chiar dacă s-au obișnuit să stea în preajma oamenilor, s-ar putea să nu se descurce prea bine când se deplasează prin casă.

Din cauza dimensiunii lor mari, nu este la fel de ușor ca și cum ai da drumul la un papagal sau la o altă pasăre mică. Acesta se poate simți copleșit de faptul că nu are suficient spațiu pentru a-și mișca aripile pe culoarele din încăpere. Dacă aveți de gând să îl scoateți afară, cel mai bine este să îl scoateți afară, dar cu grijă, facând ceva pentru a-l împiedica să scape, deoarece ar putea încerca să evadeze la început.

Câștigarea încrederii porumbelului este o chestiune de timp, așa că aveți multă răbdare.

Vopsea și inelul porumbelului?

În general, vopseaua de pe penele porumbeilor este un simbol că porumbeii au participat la o competiție, deși sunt mulți proprietari care decid să îi vopsească puțin pentru a se putea distinge de ceilalți, deoarece vor să îi lase liberi pe tot parcursul zilei pentru a putea interacționa cu alte păsări și astfel să facă mișcare.

Acum să vorbim despre inelul porumbelului. Inelul este folosit de obicei pentru a identifica porumbeii printr-un număr, deși poate fi folosit și pentru a informa că au un proprietar. Porumbelul trebuie inelat când este pui, între 6 și 8 zile. Pentru a face acest lucru, cele trei degete din față trebuie să fie unite, introduse în gura inelului și trecute ușor prin el, fără ai face rău piciorului. Porumbelul va crește cu inelul pe picior și nu-i va da aproape deloc atenție.

Inelele pot fi un simbol foarte util de recunoaștere a porumbeilor pentru columbofilii începători care au decis să țină mai mulți porumbei. Ca regulă generală, informațiile de pe inel conțin datele de identificare ale crescătorului și anul de naștere al porumbelului, dar prin cumpărarea de culori diferite puteți diferenția masculii de femele sau puteți decide care dintre ei vor fi pentru competiție, pentru reproducere și așa mai departe.

Ce pașii trebuie să faceți pentru a dresa un porumbel?

Dresajul unui porumbel nu este imposibil, dar necesită o muncă constantă. Mai ales dacă doriți ca porumbelul să participe la concursuri.

Pentru a începe antrenamentul, trebuie să așteptați până când pana primară a aripii și-a schimbat culoarea. Primul lucru care trebuie făcut este să punem porumbelul să zboare pe o distanță de un kilometru, însoțit de un alt porumbel care a zburat deja. Acest proces trebuie repetat de mai multe ori până când porumbelul poate zbura singur.

eliberare porumbei

După ce ați parcurs prima etapă a antrenamentului, este timpul să dublați distanța, până la doi kilometri. Chiar dacă este deja obișnuit să zboare singură, este bine să fie însoțită de un alt porumbel sau de un grup de porumbei.

În a treia etapă, distanța trebuie mărită la 5 kilometri, din nou singur sau cu un alt porumbel. În acest fel, distanța trebuie mărită, întotdeauna dublu față de distanța anterioară, până când porumbelul poate zbura 100 de kilometri.

Numărul de câte ori se va parcurge aceeași distanță depinde de porumbel. Unii porumbei învață repede și nu au nevoie să repete aceeași distanță de mai multe ori. Dar, pentru distanțe lungi, este bine ca ei să se obișnuiască puțin câte puțin și, mai ales, ca prima dată să fie însoțiți, astfel încât să aibă un ghid.

Există vreun truc pentru a reuși? Potrivit experților în domeniu, există o serie de cerințe care trebuie îndeplinite:

Cu o lună înainte de începerea antrenamentului, porumbelul trebuie să fi început să zboare în porumbar, aproximativ 10 minute dimineața și alte 10 minute după-amiaza, fără să se oprească.
Apoi, în termen de 15 zile după prima lună a acestui exercițiu, timpul de zbor trebuie să fie mărit la 30 de minute dimineața și după-amiaza.

Odată ce porumbeii s-au obișnuit cu acest timp de zbor, trebuie deschis porumbarul pentru ca porumbeii să zboare. Ar trebui să fie hrăniți când se întorc.

Cel mai bun moment pentru a elibera porumbeii este dimineața la ora 7.00 și după-amiaza în jurul orei 16.00. Puteți varia orele, dar acestea sunt cele mai bune momente ale zilei pentru ca ei să zboare.

Ce ar trebui să știu despre împerecherea porumbeilor?

Deși cea mai bună metodă pentru ca doi porumbei să se împerecheze și să aibă urmași este să îi lăsați să se descurce singuri, dacă doriți să "manipulați" puțin procesul, există anumite trucuri pe care le puteți folosi.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să alegeți un mascul și o femelă fără defecte care ar putea strica rasa. Trebuie să verificați dacă sunt bine deparazitați cu Vermidel S pe interior și cu negubon pentru partea interioară. De asemenea, dați-le 1/8 dintr-o tabletă de Decuazol. Odată ce sunt pregătiți, ar trebui să fie puși într-o cușcă separată. Atunci când dau semne de împerechere, cum ar fi că masculul aleargă după femelă sau când amândoi se mângâie unul pe celălalt.

Trebuie pregătit un cuib pentru ca masculul să se așeze în el și un altul pentru femelă. Atunci când apar primele semne de "călduri", femela trebuie să fie pusă în cuibul masculului. În cazul în care reușesc, la 8 zile după împerechere, va fi pus primul ou.

Puiul va ecloza la 18 zile. După ce împlinește 8 zile, trebuie să fie inelat, pentru a-l diferenția de ceilalți. După ce împlinește 22 de zile, trebuie să fie dat jos din cuib dimineața și să îl puneși în cuib după-amiaza.

Începând cu 23/24 de zile, puiul trebuie să învețe să mănânce singur din hrănitoare, cu puțin ajutor din partea crescătorului, deoarece este posibil ca acesta să continue să o caute pe mama sa pentru a se hrăni. În aceeași zi, este bine să îl duceți pe acoperișul mansardei sau al casei, pentru ca aceasta să cunoască tot ce îl înconjoară.

La vârsta de 25 de zile este momentul să îl separați de porumbarul părinților și să îl puneți în porumbarul unde aveți ceilalți porumbei, aici va sta în timpul zilei. Seara trebuie să fie readus în cuibul părinților, pentru ca aceștia să îl ajute să se hrănească singur. Dar dacă porumbelul este deja capabil să se hrănească singur, poate fi mutat definitiv în porumbar.

Între 30 și 35 de zile, tânărul porumbel ar trebui să fie capabil să iasă singur pe fereastra porumbarului și să se întoarcă atunci când dorește. Acesta este momentul în care ar trebui să fie evaluat antrenamentul acestei păsări.


CATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up