Papagali Amorezi ( Agapornis )

INDEX


Ce au papagali amorezi de îi fac pe mulți să se îndrăgostească de ei? Frumusețea lor? Simplitatea îngrijirii lor? Sau ar putea fi cât de sociabilă este el cu ființele umane? Vă spunem tot ce trebuie să știți despre aceste păsări inseparabile.

Papagali Amorezi Agapornis

Tipuri de papagali amorezi


Amorez pullarius

Amorez-pullarius

Amorez nigrigenis

Amorez-nigrigenis

Amorez cana

Amorez_cana

Amorez taranta

Amorez-Taranta

Amorez Swindernianus

Amorez-Swindernianus

Amorez fischeri

Amorez-fischeri

Amorez lilianae

Amorez-Lilianae

Amorez personata

Amorez-Personata

Amorez Roseicollis

Amorez-roseicollis

Ce este un Amorez?

Papagali amorezi aparține familiei Psittaculidae, originară din Africa. Unii le mai numesc și păsări „inseparabile”.

De fapt, propriul său nume Agapornis provine din cuvânt grecesc agape, care înseamnă iubire sau afectiune, și ornis, care înseamnă pasăre.

Papagali amorezi sunt papagali mici, cu un total de 9 specii, a căror dimensiune este cuprinsă între 13 și 16 cm, în funcție de specie. Penajele lor sunt foarte colorate și se remarcă prin coada lor scurtă.

Cum este de obicei comportamentul unei Amorez?

Amorezi sunt de obicei animale destul de iubitoare cu ființa umană, deși mult mai mult cu cea a propriei specii și a altor păsări. De regulă, nu este de obicei un animal violent sau unul care atacă, cu excepția cazului în care se simte foarte amenințat. Există o serie de indicii care ajută la cunoașterea stării de spirit a păsării.

 • Vesel: În cazul în care păsărea este fericită, va fi activă, va răsfoi tot ceea ce îl înconjoară și își va pieptana penajul, pe lângă faptul că va scoate sunete. Nu se va opri nici măcar un moment, ceea ce îi va arăta bunaul umor.
 • Liniștit: În acest caz, pasărea își va întinde picioarele și va ,,poza cu penele scobite". De asemenea, este obișnuit ca aceștia să arate o stare de calmitate atunci când dau capul pe spate în timp ce se află pe leagănul său.
 • Trist: Normal este ca amorezul să fie în mișcare. Cu toate acestea, dacă pasărea nu se mișcă sau nu pare la fel de sociabilă ca alteori, va fi pentru că este tristă, poate pentru că vrea să iasă din cușca sa sau se simte singură în ea.
 • Sociabil: Amorez-ul este un animal foarte sociabil. Cu alte păsări puteți verifica când se hrănesc reciproc, dacă le puneți două împreună pe leagăn veți vedea că nu se vor opri din cântat sau scos sunete.
 • Agresiv: Nu este destul de obișnuit să vezi un amorez agresiv, dar dacă este, va începe să-și bată aripile emițând zgomote constante și amenințătoare, și se va lansa pentru a ataca cu ciocul sau să zgârie cu picioarele. Un exemplu ar putea fi când ei cred că pui lor sunt în pericol.

Cât trăiește un papagal amorez?

Aceasta este o întrebare bună. Adevărul este că speranța de viață a acestor păsări nu variază în funcție de specie, toate tind să trăiască la fel. În plus, este una dintre cele mai longevive specii de păsări. Durata medie de viață este de aproximativ 12 ani, dar cu o îngrijire bună, aceste păsări pot trăi până la 15 ani fără probleme atâta timp cât au fost hrănite bine și proprietarul le-a acordat îngrijirea adecvată.

Nu este dificil, deoarece animalul necesită doar aproximativ 20 de minute de atenție pe zi.

Pereche de Amorezi pe o crenguță
Pereche de papagali amorezi pe o crenguță

Cum se știe dacă un amorez este mascul sau femelă?

Toată lumea spune că cel mai bine este să te uiți la organele genitale ale păsării atunci când te întrebi cum să știi dacă un amorez este mascul sau femelă, deoarece oasele pelvisului masculin sunt mai apropiate între ele, în timp ce cele ale femelei sunt separate și sunt rotunjite, permițându-i să depună ouă.

Pereche de amorezi cu spatele pe o crenguță
Pereche de papagali amorezi

Dar există și alte caracteristici care ajută la cunoașterea sexului păsării. De exemplu:

 1. Spre deosebire de alte specii, femelele tind să fie mai mari decât masculii, datorită sarcinii grele de a depune ouă.
 2. Capul femelelor este de obicei rotunjit și mai mare, în timp ce masculii au un cap mai uniform și mai mic.
 3. Femelele tind să fie mai agresive și teritoriale cu alte păsări decât masculii.

Cum poți obține încrederea papagalilor amorezi?

Poate că ați văzut videoclipuri pe Internet în care proprietarii își poartă calm păsările iubite pe umăr sau în mână. Acest lucru nu se realizează peste noapte. Este nevoie de mult timp de muncă și răbdare pentru ca pasărea să câștige încredere în proprietarul ei.

La început, cel mai bine este să păstrați puțin distanța. Pasărea fiind închisă într-o cușcă, fără a avea nicio libertate, se va simți puțin tristă. De asemenea, se va regăsi într-un mediu necunoscut, ceea ce îl va face puțin nervos. Deci, în primele zile trebuie să evitați să îl atingeți sau să încercați să îl luați din cușcă.

După câteva zile, trebuie să începeți, încercând să câștigați încrederea păsării. Pentru aceasta, cel mai bun lucru este să puneți cușca într-o cameră în care există multă activitate, cum ar fi o cameră de zi sau o sufragerie.

Încetul cu încetul trebuie să te apropii de cușcă și să-i pronunți numele, astfel încât să se obișnuiască cu cuvântul. Dar dacă observați că animalul evită contactul, cel mai bine este să-l lăsați.

Încetul cu încetul, animalul se va apropia de proprietar pentru a-l recunoaște. Dar tot nu va fi gata pentru a fii atins.

Preche de amorezi pe mâna proprietarului

Va veni un moment în care animalul nu se va speria când își va vedea stăpânul apropiindu-se de cușcă. În acest caz, încercați să începeți săi dați mâncare direct din mână, păstrând calmul în orice moment.

La început, animalul poate ezita să se apropie, dar încetul cu încetul o va face. S-ar putea să nu reușești de prima dată, dar vei ajunge să o faci.

Când îl faceți să-și mănânce „gustările” din mână, este timpul să începeți să încercați ca pasărea să ajungă pe deget. Pentru a face acest lucru, trebuie să-i atingi ușor abdomenul, dându-i o ușoară împingere pentru a-l încuraja să meargă mai departe.

Este posibil ca acesta să nu o facă imediat, așa că în acel moment trebuie să îl lăsați și să încercați din nou a doua zi. În scurt timp se va obișnui să urce pe deget, iar apoi va fi timpul să-l scoți din cușcă cu mare grijă.

Este important să închideți camera, deoarece nu este ceva neobișnuit ca pasărea să încerce să iasă pentru a explora împrejurimile.

Amorez pe capul proprietarului său

Este recomandabil să lăsați amorezul să iasă din cușcă?

La fel ca în cazul celorlalți papagali, nu există nicio problemă în a lăsa amorezul să iasă din cușcă pentru a se distra zburând prin casă. Dar acest lucru trebuie făcut numai atunci când pasărea a câștigat o oarecare încredere în proprietarul său și în restul oamenilor din casă.

Puteți să-l lăsați să zboare prin casă, dar atâta timp cât toate ferestrele sunt închise, deși la început este mai bine să închideți și ușa camerei în care se află cușca pentru a evita problemele.

Când pasărea obosește să exploreze, se va întoarce în cușca sa. Și dacă nu, puneții puțin din gustările preferate pentru a o atrage.

Nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la lovirea mobilierului, deoarece acest lucru este obișnuit atunci când nu cunoaște camera în care se află.

Cum trebuie să fie voliera pentru papagali amorezi?

Voliera, este casa păsării tale mult iubite așa că nu poate fi de orice fel. Trebuie să cumpărați o cușcă de bună calitate, la urma urmei va fi locul în care pasărea trăiește de-a lungul vieții sale.

Să începem cu mărimea.

Se spune adesea că „cu cât este mai mare cu atât mai bine”, dar nu există niciun motiv întemeiat pentru a afirma aceasta.

Pentru un cuplu, de exemplu, cușca ar trebui să aibă 1 metru lungime, 0,5 metri lățime și 0,5 metri înălțime. Deci, pentru cazul în care veți avea doar o pasăre, trebuie să aveți o cușcă de 0,5 metri lungime și 0,47 metri înălțime și la fel în lățime.

Dar cea mai bună este cea concepută pentru două păsări, deoarece în felul acesta păsările amorez au suficient spațiu pentru a zbura. De asemenea, cuștile au întotdeauna jucării și alte divertisment în interior, așa că ajung să devină mici.

Forma cuștii este la fel de importantă ca mărimea. Nu ar trebui să fie rotund, deoarece acest lucru provoacă nesiguranță din cauză că nu au un punct de referință, deoarece toate punctele cuștii sunt aceleași.

De asemenea, nu trebuie să fie o cușcă în formă de casă (cu pereți), deoarece fiind fabricată mai ales din plastic, acest lucru le face imposibil să urce pe pereți.

Deci, cea mai bună opțiune este o cușcă dreptunghiulară cu bare orizontale, astfel încât să poată fi ușor să apucate cu picioarele sau cu ciocul. Distanța dintre bare nu trebuie să depășească 1,5 cm, evitându-se astfel că își pot pune capul între ele și pot muri sufocate.

Cușca trebuie să aibă două uși. Alimentatoarele sunt cel mai bine umplute din exterior, deoarece realizarea lor în interior le poate oferi o cale de eșire din cușcă.

Există multe dezbateri despre grila inferioară din cuștile păsărilor. Este adevărat că, dacă nu există, este mai ușor de curățat, dar le este și mai ușor ca păsările să mănânce mâncarea care a căzut jos, care poate fi contaminată de fecale, ceea ce nu este recomandat.

În partea de jos a cuștii ar trebuie să puneți ceva care să vă permită o curățare ușoară, cum ar fi hârtie de bucătărie sau ziar, împreună cu un sol special pentru păsări sau porumb mărunțit.

Nu folosiți niciodată sol de pisici, deoarece puterea sa de absorbție ar putea usca gușa păsărilor și nici nu puteți folosi hârtie parfumată.

Ce să punem în cușca de păsări dragoste?

Ca regulă generală, atunci când cumpărați o cușcă pentru păsări, aceasta are deja câteva leagăne din plastic incluse. Nu înseamnă că este rău pentru papagali amorezi, dar nici nu îi avantajează, deoarece în plasticul nu-și pot ascuți unghiile.

Cel mai bine este să folosiți stinghii de ramuri naturale. Astăzi puteți găsi o mare varietate de acest fel de stinghii în magazine sau le puteți face voi. Nu sunt dăunătoare păsărilor și își pot ascuți unghiile fără probleme în ele, pe lângă faptul că pot sări de pe o ramură pe alta și astfel să facă un mic exercițiu în cușcă.

Pereche de agapornis pe fundal negru

Cea mai mare greșeală pe care o fac cei mai mulți proprietari pentru prima dată este să umple cușca cu un număr mare de jucării, ceea ce lasă de fapt animalele foarte puțin spațiu pentru a se deplasa, deoarece cușca ajunge să fie prea plină.

De aceea trebuie doar să le cumpărați câteva jucării, cum ar fi o frânghie sau un leagăn. Spre deosebire de alte păsări, puteți pune o oglindă, dar nu este benefică pentru pasăre, deoarece acestea sunt atrase de ele însele crezând că au într-adevăr un însoțitor în cușcă și nu vor dori să se separe de el.

Cum puteți curăța cușca amorezului?

Papagali amorezi sunt păsări foarte curate și puteți vedea cum de multe ori își îngrijesc aripile. La urma urmei, sunt destul de cochete. De aceea le place să trăiască în cuști foarte curate.

O dată pe săptămână, cușca trebuie dezinfectată complet, inclusiv barele și jucăriile, folosind o cârpă (exclusiv pentru această sarcină) cu apă caldă cu puțin înălbitor diluat. Apoi, trebuie să o clătiți pentru a evita orice urmă de detergent și să o uscați cu o cârpă sau un prosop.

În ceea ce privește pasărea, normalul este să-și curățe penele ea însăși, dar puteți pune o ceașcă mare, sau un castron mare, cu apă pentru ași face baie. De obicei, nu-i place ca oamenii să-l curețe, așa că cel mai bine este să-l lăsați să o facă singur.

Unde ar trebui să fie amplasată cușca?

Este dificil să găsești locația perfectă pentru o cușcă pentru papagali amorezi? Poate fi o durere de cap bună. Deoarece trebuie să fie amplasat într-un loc unde nu există curenți de aer, adică nu ar trebui să fie lângă uși sau ferestre sau pe balcoane, așa cum fac mulți în mod eronat.

Locul indicat este ca cușca să se afle într-un loc în care două părți ale acesteia sunt lipite de perete, ceea ce va oferi păsării un sentiment de siguranță, fără fum și lumini care o pot afecta direct.

Ce mănâncă papagali amorezi?

Hrănirea papagalilor amorezi este destul de importantă, deoarece tind să se îngrașe dacă nu își lasă cușca pentru a-și întinde aripile. De aceea, dieta trebuie să fie compusă dintr-un aliment echilibrat. Normal este că păsările amoreze mănâncă un amestec care este compus din diferite tipuri de semințe de dimensiuni medii, în care nu există grăsimi care să îngrașe pasăre.

Cu toate acestea, pentru păsările amoreze puteți lua alte tipuri de alimente, pentru a le asigura o sănătate bună acest lucru este esențial. Puteți lua și ceva suplimente alimentare care le va oferi numeroși nutrienți care îi vor ajuta să fie sănătoși. Poate că nu vor să mănânce la început, dar în cele din urmă îl vor accepta ca o altă masă.

Este recomandat, câteva zile pe săptămână în dieta lor să aibă câteva fructe și legume. Printre cele mai recomandate se numără căpșunile, portocalele, merele, perele, grepfrut, mandarina, papaya, usturoiul, salata verde, porumbul sau fasolea verde.

Toate tocate mărunt, astfel încât să le fie ușor să le mănânce. Cu toate acestea, au o serie de alimente interzise, ​​deoarece pot fi letale pentru ei, cum ar fi avocado, cartofi, dovleacul, carne, cafea, pătrunjel, băuturile alcoolice și răcoritoare, ciocolata, dulciuri sau alimente sărate. Niciodată nu li se poate da lapte în loc de apă, deoarece poate provoca probleme digestive grave.

Pentru a vă asigura că pasărea este sănătoasă, mai ales în timpul sezonului de reproducere, cel mai bine este să îi dați câteva vitamine. Acestea pot fi administrate prin apă, în doze mici, astfel încât animalul să nu le detecteze.

Există multe mărci concepute special pentru aceste păsări. Trebuie să te gândești că, atunci când sunt tineri, pui nu pot mânca la fel ca părinții lor. În acest sens exista paste special concepute pentru pui. Multe studii au arătat că pui care mănâncă acest tip de paste cresc mult mai bine.

Ce boli pot avea papagali amorezi?

Papagali amorezi nu sunt liberi de boli. Unele pot fi mortale, dar altele, dacă sunt tratate devreme, se pot vindeca în câteva zile.

 • Acarioză respiratorie: pasărea respiră obosită, își zgârie gâtul și are penele ciufulite. De regulă, se datorează acarienilor care cuibăresc în membranele mucoase ale gâtului. Poate fi vindecat cu ușurință cu unele antibiotice.
 • Răceală: Răceala obișnuită îi va face dificilă respirația, îi va curge mucoasa din nări și va avea penele zburlite. Dacă a răcit, este pentru că lam pus într-o zonă cu curenți puternici.
 • Astm: Va respira obosit și se va simți abătut. Acest lucru se datorează faptului că sa aflați într-o zonă a casei cu prea multă umiditate sau există bacterii sau ciuperci în alimente. Cel mai bine este să amesteci antibioticele cu mâncarea pentru a-l ajuta să-și revină.
 • Dizenterie: Vor începe să facă moale, mișcările lor vor fi aspre, dar reticente și este posibil să ciocnească agresiv mâncarea în cazurile cele mai severe. Poate fi cauzată de consumul de alimente în stare proastă sau de un exces de fructe sau legume prea coapte.
 • Coccidioza: Cel mai frecvent simptom este că face cu sânge din cauza unor paraziți care lau infectat. În aceste cazuri, cușca și mâncarea trebuie dezinfectate înainte de a fi consumate.
 • Colibaciloza: Nu le este foame și, de obicei, își petrec ziua dormind și orice le face să se simtă prost. Poate fi o boală fatală, așa că începeți să administrați antibiotice cât mai curând posibil.
 • Enterită: Nu au poftă de mâncare din cauza inflamației intestinale, dar le va fi foarte sete. Se datorează unor paraziți în corp din cauza consumului de alimente proaste sau a stresului emoțional. Antibioticele trebuie administrate împreună cu apa pentru a le ajuta să le elimine.
 • Schimbarea de plumaj anormală: brusc va începe să aibă părți ale corpului smulse, cu un penaj deformat și ciufulit. În aceste cazuri trebuie să-i dai alimente cu multe vitamine. De obicei este din cauză că nu este obișnuit să se simtă singur sau și-a pierdut partenerul sentimental.
 • Paraziți externi: acarienii, păduchii sau alți paraziți vor fi văzuți pe penaj. În aceste cazuri, trebuie să curățați bine cușca și să-i oferiți păsării un loc pentru a se curăța singură.
 • Pneumonie: Va respira cu dificultate din cauza mucusului din nări. La fel ca în cazul răcelii, este produs de plasarea cuștii într-o zonă cu curenți puternici. Antibioticele și vitaminele trebuie administrate pentru a-l ajuta să-și revină.
 • Psittacoza: este o boală mai puțin frecventă, de origine virală. Nu are leac și este fatală. Pasărea va fi nervoasă, foarte somnoroasă, nu va ciripi, nu va bea și va avea accese severe de diaree.
 • Mușcături: Dacă aveți mulți țânțari în casă, nu va fi ciudat să vedeți că pasărea are niște mușcături. În aceste cazuri, trebuie puse protectoare pe cușcă pentru a preveni trecerea țânțarilor. Dacă pasărea a fost mușcată, aplicați un unguent special în zona afectată.
 • Salmoneloză: Deși vi se va părea că este slab, va avea burtica tare va fi foarte umflat, respirația va fi obosită, va avea foarte multă sete, și va mânca foarte puțin. Antibioticele și vitamina B trebuie administrate împreună cu alimente.

Ce pași trebuie să dai pentru a antrena Papagali Amorezi?

Unii îl numesc, pe bună dreptate, „cățelușul cu pene”. Nu este pentru mai puțin, deoarece aceste animale sunt destul de inteligente și pot fi dresate, cu suficientă constanță în antrenament, astfel încât să poată învăța mici trucuri cu care să te lauzi oaspeților tăi.

Nu, nu va vorbi la fel de bine ca și alți papagali, dar este posibil ca atunci când îl chemi să vină la tine, să-ți ia creionul cu care scrii sau să bea apă dintr-un pahar de pe masă.

Antrenamentul acestei păsări ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, când au aproximativ două sau trei luni, mai mult sau mai puțin. Este etapa în care sunt cel mai pregătiți să învățați ceva nou.

Desigur, trebuie să țineți cont de câteva lucruri: Deși poate fi foarte interesată să învețe noi trucuri, pasărea poate ajunge să se plictisească facând același lucru din nou și din nou, așa că dacă observi că și-a pierdut interesul pentru exercițiu, cel mai bine este să-l lași în pace.

În fiecare zi trebuie să dedici câteva sesiuni antrenamentului, cu multă răbdare, deoarece la început îți va fi greu să fie atent. Recompensați-l ori de câte ori a făcut ceva bine cu o gustare sau mâncarea sa preferată.

Când începeți antrenamentul, camera în care îl antrenați trebuie să fie închisă, pentru al împiedica să scape pe fereastră sau pe ușă. Nu-l obliga să facă ceea ce nu vrea.

Chiar dacă aveți deja o legătură specială, poate fi puțin reticent să încerce ceva nou, indiferent cât de mult îi poate atrage atenția. Chiar vă poate bate în primele zile de antrenament. În acest caz, trebuie să spui „nu” și să-l pui înapoi în cușcă, astfel încât să știe că acest lucru nu poate fi făcut oricând dorește.

Ce ar trebui să știți despre creșterea amorezului?

Deși normal este că aceste păsări să își facă cuiburile singure, le puteți pune un cuib artificial pentru a trăi în el. În plus, aceste cuiburi trebuie să fie late, deoarece vor avea între patru și șase ouă. Nu vă speriați dacă observați că femela devine mai agresivă, deoarece atunci când sunt în călduri, este normal.

Va vrea să stea doar în cuib și va fi masculul care o va hrăni regurgitând mâncarea din cioc. O modalitate de a arăta iubirea față de ea.

Nu ar trebui să fie forțați să se reproducă, ci mai degrabă natura ar trebui să-și urmeze cursul. Deoarece femela în timpul sezonului de reproducere este mai slăbită, este necesar să o hrăniți cu un aliment care are calciu, o bucată de fruct sau să-i dați niște vitamine cu acest mineral în apă, astfel încât să devină mai puternică.

După împerechere, femela va intra în cuib și nu va mai ieși. Va depune un ou pe zi timp de câteva zile poate ajunge până la 6 ouă.

Odată ce acestea sunt la locul lor, trebuie să așteptați aproximativ 24 de zile de incubație pentru ca puii să clocească și încă o lună și jumătate pentru ca aceștia să fie suficient de independenți pentru a avea propriul modul în cușcă.

Ce altceva mai trebuie să știi pentru a avea grijă de amorezul tău?

Ținând cont că vrei să ai grijă de amorezul tău foarte bine, îți vom da niște sfaturi finale.

 • Este important să nu le oferiți în mod excesiv delicii, deoarece papagali amorezi se îngrașă cu ușurință. Trebuie să te obișnuiești cu faptul că un pupic, o mângâiere sau o laudă pot fi, de asemenea, o răsplată.
 • Când încercați să-l antrenați, este important ca antrenamentele să nu depășească 20 de minute, astfel încât să nu se epuizeze. Atâta timp cât exersezi 20 de minute pe zi, va fi fericit.
 • Dacă încercați să-l hrăniți din mână, el poate să vă ciupească la început. În acest caz, nu ar trebui să vă scoateți mâna, deoarece va înțelege că ciocul său este arma sa și ar putea fi folosit pentru a ataca.
 • Când stabiliți o legătură cu pasărea, cum ar fi atingerea acesteia, trebuie să fiți liniștiți, deoarece detectează nervozitatea și acest lucru o face să fie și ea nervoasă.
 • Nu trebuie să țipi niciodată la un amorez sau să o rănești, deoarece aceasta generează frică și neîncredere.
 • Pasărea trebuie să petreacă cel puțin 22 de ore în cușcă, astfel încât să nu se obișnuiască atât de mult cu exteriorul. Este bine să-l lași să iasă din ea, dar numai să mănânce din mâna ta sau să lil arăți prietenilor și când este antrenat.

CATEGORII PĂSĂRI EXOTICE

Cinteze

Cinteze

Rață

Rață

Privighetoare

Privighetoare

Corvus

Corvus

Găini

Găini

Flamingo

Flamingo

Albatros

Albatros

Alcedinidae

Alcedinidae

Perusii

perusii

Cacadu

Cacadu

Var putea interesa și

Go up