PALEOZOICO

PALEOZOICO
INDEX

La historia de la Tierra se puede dividir en tres eras principales: el Paleozoico, el Mesozoico y el Cenozoico. El Paleozoico es la primera de todas y comienza cuando la vida apareció en la Tierra.

Era Paleozoică este compusă din mai multe etape

Cambrian

Etapă care a început acum aproximativ 542 de milioane de ani. Începe cu „Explozia cambriană”, un eveniment care ar schimba istoria vieții. Înainte de Cambrian, în Ediacaran, viața era redusă la organisme simple și nu foarte complexe, dar în această „explozie” au apărut metazoane, adică animale. Au apărut trilobiți, echinodermi și câțiva prădători ai marilor mari, precum Anomalocaris. Anomalocaris poate fi considerat „primul mare prădător”, fiind o nevertebrată acvatică care putea atinge 2 metri lungime și mânca tot ce i se punea în față.

Cambrianul este prima etapă a paleozoicului, unde începe viața animală, dar nu viața plantelor. Au trecut câteva milioane de ani până când au apărut primele plante terestre.

Cambrianul este, de asemenea, un animal mic, Haikouichthys. Acest animal mic, care abia atingea 2,5 cm lungime, este strămoșul comun al tuturor vertebratelor actuale.

Ordovician

Etapă care a început acum aproximativ 488 de milioane de ani. La început, clima a fost aceeași ca în Cambrian, era încă caldă, dar în curând se va schimba, deoarece temperaturile vor scădea drastic, dând a doua epocă glaciară care va avea loc pe planetă. Etapa Ordovicianului se încheie cu aproximativ 440 de milioane de ani în urmă.

Această glaciație a provocat a doua mare dispariție, mai mare decât cea care a avut loc în Cretacic (care a provocat dispariția dinozaurilor non-aviari) și a fost depășită doar de marea dispariție permiană.

De la Ordovician trebuie să evidențiem două mari tipuri de animale: scorpioni și pești. Scorpionii actuali își au originea în Ordovician, dar au ajuns să măsoare de la 50cm ca Megarachne la 2,5m ca Megalograptus. În cazul peștilor, apar binecunoscutele placoderme, pești care, după cum sugerează și numele lor, erau compuși din plăci osoase (în principal în zona cefalică).

Silurian

Etapă care a început cu aproximativ 440 de milioane de ani în urmă, odată cu a doua epocă glaciară și cu o mare dispariție datorată acesteia.

Din cea siluriană, se evidențiază cantitatea mare de cochilii fosile care au fost găsite, în principal din genurile de amoniți, deși și bivalvi și brahiopode. Deși mulți dintre trilobiți au dispărut la sfârșitul lui Ordovician, în Silurian s-au extins din nou în forme mult mai izbitoare.

În Silurian încep să se formeze primele plante terestre. Aceste plante nu seamănă nimic cu plantele de astăzi. Erau plante mici, de formă globulară. S-a emis ipoteza că aceste plante au fost constituite printr-o simbioză similară cu cea pe care o au între ciuperci și algele actuale, dând licheni. Acest tip de simbioză poate fi originea și, la rândul său, explică de ce unele ciuperci și bacterii din rădăcinile plantelor, permițându-le să absoarbă nutrienții mai ușor sau să le facă mai rezistente la medii stresante.

Devonian

Etapă care a început cu aproximativ 415 milioane de ani în urmă. Este „Etapa peștilor”, de unde a provenit peștele gnatostomat. Acești pești sunt primele animale care au fălci, ceea ce a reprezentat un avans evolutiv, deși primii dinți nu s-au format încă.

Peștii gnatostomi precum Dunkleosteus nu aveau dinți, dar maxilarul lor era zimțat și mulat, dând aspectul dinților, dar erau oase solide.

În acest moment, animalele încep să iasă și pe continent, originând primii amfibieni. Deoarece nu aveau concurenți pe uscat (cu excepția nevertebratelor, care fuseseră deja modificate pentru a trăi pe uscat, atingând dimensiuni enorme), au evoluat și au iradiat rapid, putând deplasa treptat nevertebratele.

Carbonifer

Etapă care a început acum aproximativ 360 de milioane de ani. Este o etapă foarte umedă și caldă, în care primele mari păduri de conifere preistorice au luat naștere la sfârșitul etapei, deși ar ocupa în curând întregul Pământ. O mare parte din cărbunele fosil provine din această epocă, motiv pentru care are acest nume.

În Carbonifer, au apărut și reptilele și au introdus două mari progrese în evoluție: oul amniot și solzii. Cântarele au fost un avans, astfel încât au devenit independenți de apă, viața lor nu mai avea nevoie de o piele umedă în mod constant sau de nevoia unui mediu umed, cum ar fi un iaz sau un râu.

Oul amniotic a fost același pas, independența apei, dar de data aceasta pentru tineri. Acest lucru a permis tinerilor să se nască foarte asemănători cu adulții, nu trebuiau să treacă printr-o metamorfoză, ci doar să crească.

Permian

Permianul este ultima etapă a paleozoicului, începând cu aproape 300 de milioane de ani în urmă și terminând cu 250 Ma. Este o etapă cu schimbări de temperatură aproape extreme (veri foarte calde și ierni foarte reci), dar pe măsură ce se termină trece la un climat mai arid și cald, cu o temperatură medie ridicată.

În această etapă au apărut o serie de animale reptiliene speciale, reptila-mamifere: sinapsidele (din care mamiferele ar radia). Primele reptile-mamifere care au apărut și au dominat mediul terestru au fost pelicozaurii, unii bine cunoscuți ca Dimetrodon și Edaphosaurus, cu un aspect care amintește mai mult de un dinozaur, dar dinozaurii sunt mai târziu.

La sfârșitul Permianului, reptilele-mamifere care dominau mediul terestru erau terpside. Aceste animale au un aspect care amintește mai mult de mamiferele actuale, deși încă foarte îndepărtate de ele, așa cum se poate observa în Gorgonops.

La sfârșitul Permianului, acum 250 Ma, a avut loc un mare cataclism, decimând aproape toată viața de pe Pământ. Aceasta este Marea Extincție Permiană, cea mai mare dispariție care a avut loc vreodată pe Pământ și aproape că a distrus toată viața de pe planetă. Odată cu acesta se termină paleozoicul și începe mezozoicul, epoca dinozaurilor.

Var putea interesa și

Subir