Mesozoic

Era Mesozoic─â

Este etapa care ├«ncepe la sf├ór╚Öitul Paleozoicului cu marea dispari╚Ťie a Permianului (acum 252 de milioane de ani) ╚Öi se ├«ncheie cu intrarea ├«n Cenozoic acum 65 de milioane de ani (mare dispari╚Ťie a Cretacicului).

Era mezozoic─â cuprinde trei etape

  • Triasic. ├Äncepe acum 252 de milioane de ani ╚Öi se termin─â acum 200 de milioane de ani.
  • Jurassic. ├Äncepe acum 200 de milioane de ani ╚Öi se ├«ncheie acum 145 de milioane de ani.
  • Cretacic. ├Äncepe acum 145 de milioane de ani ╚Öi se termin─â acum 65 de milioane de ani. Este cea mai lung─â etap─â a mezozoicului.

Clima mezozoic─â

Mesozoicul se caracterizează printr-un Pământ cald și umed. Nivelurile de oxigen au fost foarte asemănătoare cu cele de astăzi, datorită pădurilor mari de conifere care au proliferat la începutul triasicului, dar au fost înlocuite cu păduri de angiosperme la începutul Cretacicului.

Trecem de la un climat uscat ╚Öi arid la ├«nceputul triasicului, pe m─âsur─â ce am p─âr─âsit o dispari╚Ťie care a l─âsat continentele uscate, c─âtre climele care erau ├«nc─â calde, dar cu umiditate mai mare la ├«nceputul jurasicului, ╚Öi r─âm├ón a╚Öa p├ón─â la sf├ór╚Öitul Cretacicului. Se crede c─â ├«n Cretacic, Polul Nord ar putea g─âzdui ghea╚Ť─â iarna.

Am ├«nceput Era mezozoic─â cu un supercontinent ÔÇ×masivÔÇŁ Pangea, cu un mare de╚Öert ╚Öi f─âr─â ap─â ├«n centrul continentului, ├«nconjurat de marele ocean Panthalassa. ├Äncepe s─â se deschid─â spre dreapta, d├ónd o form─â C, d├ónd na╚Ötere la dou─â supercontinente Laurasia (la nord) ╚Öi Gondwana (la sud), separate ├«n centru de Marea Tethys.

Via╚Ťa ├«n mezozoic

Intrarea ├«n Mesozoic este dup─â o mare dispari╚Ťie, una dintre cele mai mari trei care au avut loc pe P─âm├ónt. Via╚Ťa a reap─ârut doar cu un procent mic de specii ├«nainte de marea dispari╚Ťie permian─â, ceva incredibil.

Studii recente arat─â c─â, dup─â o catastrof─â care las─â pu╚Ťini supravie╚Ťuitori (dar suficient de diferi╚Ťi pentru a avea mai multe specii, nu numai animale, ci ╚Öi plante), evolu╚Ťia se accelereaz─â, adic─â exist─â un num─âr mare de ni╚Öe ╚Öi spa╚Ťii goale care poate g─âzdui orice tip de via╚Ť─â, astfel ├«nc├ót speciile concureaz─â pentru a fi primele care sosesc ╚Öi r─âm├ón pe acel teritoriu.

Acest proces este ceea ce a permis P─âm├óntului s─â r─âm├ón─â ├«n via╚Ť─â dup─â fiecare dispari╚Ťie ╚Öi, dup─â dispari╚Ťie, via╚Ťa s-a schimbat ╚Öi a variat. Mai mult, ├«n Mesozoic exist─â dou─â evenimente importante, unul la plante ╚Öi cel─âlalt la animale.

Angiospermele apar în plante. În Carbonifer (cu aproximativ 359 milioane de ani în urmă) au apărut gimnosperme care au deplasat ferigi din ecosistemele terestre. În timpul paleozoicului, pădurile de conifere erau foarte abundente, acoperind practic întregul Pământ, dar în Cretacic au apărut angiosperme (plante cu flori) și au început să înlocuiască gimnospermele.

Se ╚Ötie cu certitudine c─â acest fapt a fost ├«n Cretacic, ob╚Ťin├óndu-se o plant─â fosil─â complet─â, dar unii autori cred c─â plantele cu flori ar putea ap─ârea mai devreme (├«n Jurasic) ╚Öi c─â mai t├órziu ├«n Cretacic ar ├«ncepe s─â ├«nlocuiasc─â ├«n mare m─âsur─â coniferele .

P─âs─ârile apar la animale. De╚Öi Mesozoicul este cunoscut sub numele de ÔÇ×Epoca dinozaurilorÔÇŁ ╚Öi este un fapt foarte izbitor, deoarece acestea ar fi cele mai mari animale terestre care au dominat P─âm├óntul, la un nivel evolutiv ╚Öi privind un punct mai actual al Mesozoicului, g─âsim originea p─âs─âri, descenden╚Ťii actuali ai dinozaurilor (╚Öi, prin urmare, ├«i putem considera ├«n siguran╚Ť─â ca dinozauri).

Păsările apar dintr-o familie de dinozauri teropodi saurischieni, adică dinozauri cu șolduri asemănătoare reptilelor și carnivore.

Apari╚Ťia penei a fost esen╚Ťial─â pentru ca dinozaurii s─â devin─â p─âs─âri de ast─âzi. Pana nu a ap─ârut ca instrument pentru mediul aerian, ci a fost creat pentru termoreglare.

Pana este un mare izolator al c─âldurii ╚Öi permite reglarea temperaturii corpului, precum ╚Öi acoperit─â cu o cear─â care face animalul impermeabil. Pan─â primitiv─â (proto-pan─â) este mai asem─ân─âtoare cu un fir de p─âr dec├ót cu o pan─â curent─â la nivel macroscopic, dar dac─â privim pu╚Ťin mai atent putem vedea rahisul (tija central─â) din care se bifurc─â firele care alc─âtuiesc penele .

Sfârșitul mezozoicului

Mesozoicul se ├«ncheie cu aproximativ 65 de milioane de ani ├«n urm─â ├«n marea dispari╚Ťie a Cretacicului, pun├ónd cap─ât ÔÇ×Epocii dinozaurilorÔÇŁ ╚Öi d├ónd loc Cenozoicului ╚Öi ÔÇ×Epocii mamiferelorÔÇŁ.

Aceast─â dispari╚Ťie este cea mai cunoscut─â ╚Öi, ├«n ea, nu numai dinozaurii non-aviari se sting, ci ╚Öi alte grupuri de arosauri, cum ar fi pteranodoni (reptile aeriene) sau plesiosauri ╚Öi ihtiozauri (reptile acvatice). Prin urmare, marea dispari╚Ťie a Cretacicului afecteaz─â ├«n principal clada Archosauromorpha, de╚Öi a existat ╚Öi dispari╚Ťie la nivel de plant─â ╚Öi a altor taxoni de animale, cum ar fi amfibieni, pe╚Öti sau mamifere (de╚Öi ├«ntr-o m─âsur─â mai mic─â comparativ cu reptilele).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Las─â un comentariu