Skip to content

Ce visează animalele

Indexul paginii
Ce visează animalele

Cu toții ne-am dat seama că animăluțul nostru de companie visează atunci când dă din picioare, tresare, latră, dă din coada sau mișcă ochii ca și cum ar vizualiza ceva pe sub pleoape. Și cu siguranță neam ăntrebat ce visează animalele? Mulți oameni de știință au demonstrat cu ajutorul unor tehnologii inovatoare că pisicile, cainii și, în general, toate mamiferele studiate de ei  visează!

Când visează animalele?

Ca și oamenii, procesul de adormire la animale trece prin mai multe niveluri de adancime a somnului. Sunt identificate două tipuri principale: Somnul linistit (SWS – Slow Wave Sleep) și Somnul adanc (REM – Rapid Eye Movement). În timpul celui din urmă, au loc majoritatea viselor atât la oameni cât și la animale.

Experiment pe șobolani pentru a vedea ce visează animalele

Cea mai mare parte a viselor la om sunt asociate cu activitățile petrecute în cursul aceleiași zile. La fel se întâmplă și la animale.

Ca exemplu demonstrativ, au fost înregistrate activitățile cerebrale ale hipocampului (regiune a creierului, responsabilă de crearea și stocarea memoriilor) unor șobolani care au alergat aproape toată ziua în roată. Mai tarziu, cand aceștia au adormit și au intrat în somnul REM, au fost din nou înregistrate activitățile cerebrale pentru a fi comparate cu cele din timpul zilei.

Concluziile au fost cele așteptate, rezultatele au fost foarte asemănătoare și atât de clare, încât din învălmășeala viselor, cercetătorii își puteau da seama când sobolanii se mișcau și când stăteau pe loc.

Experiment pe caini penrtu a afla ce visează animalele

Un alt exemplu, care demonstrează că un câine visează despre activitățile zilnice obișnuite, se bazează pe o cercetare științifică, ce are la bază funcția de conducere a regiunii Pons din trunchiul cerebral, numită și Puntea lui Varolio.

Aceasta are rolul de a impiedica actiunea în afara viselor, adică activitățile corporale din timpul viselor sa nu fie manifestate fizic și în realitate.

O descriere științifică a funcției de conducere a Pons spune că acesta asigură circulația informației extrase din mediul extern și cel intern al organismului către centrii subcorticali și corticali și a mesajelor de comandă în sens descendent către muschi și organele efectoare și este îndeplinită prin intermediul fasciculelor nervoase.

Pentru a realiza studiul științific, cercetătorii au extras sau dezactivat aceasta parte a trunchiului cerebral care suprima acțiunile în afara viselor cainilor și au observat că după ce aceștia au adormit, au început sa se miste, în ciuda faptului că înregistrările activității cerebrale arătau cum câinii încă dorm si sunt în stadiul de vis.

Pe parcursul visului, acești câini au început să execute acțiuni pe care le-ar fi executat în somn, cum ar fi: un câine pointer ar căuta joacă imaginar, un Springer Spaniel somnambul ar acționa ca și cum ar prinde o pasăre, iar un Doberman pinscher ar instiga la lupta un alt câine.

În realitate este mult mai ușor de a determina când animăluțul nostru visează, uneori chiar și despre ce visează, fără a recurge la chirurgii cerebrale sau înregistrări ale activității cerebrale. Tot ce trebuie sa facem este să-l urmărim după ce adoarme.

Cu cât doarme mai adânc, cu atât respirația este mai regulată, mai lentă și mai adâncă. După aproximativ 20 de minute (pentru un câine de talie medie), primul vis ar trebui să înceapă. Schimbările pe care le vom detecta implică: o respirație mai neregulată și mai superficială și scurtă; zvâcnituri ciudate ale membrelor; mișcarea vioaie a cozii; schelălăit sau lătrat; mișcarea ochilor în spatele pleoapelor, încât animalutul parcă chiar își vede visul.

Când oamenii sunt treziți în timpul somnului REM, de fiecare dată aceștia conștientizează că voiau ceva, însă nu putem ști cu certitudine dacă și în cazul animalelor este la fel.

Configurare Cookies